|

Is je hond bang voor de dierenarts? 5 tips om het minder eng te maken

Veel mensen zijn bang voor een bezoekje aan de huisarts of de tandarts. Dit geldt niet alleen voor mensen, ook honden kunnen angstig zijn voor een bezoekje aan de dierenarts.

Een dierenarts bezoekje hoort er soms bij. Maar dit kan voor je hond een hoop stress en spanning opleveren. Het kan zelfs wezen dat je hond helemaal niet naar binnen durft.

Om jou en jouw hond te helpen heb ik 8 tips voor je, die ervoor zorgen dat je hond minder angstig is om naar de dierenarts te gaan, of het helemaal niet meer vervelend vind.

Hoe herken je de angst bij de hond.

Bij veel honden die erg bang zijn om naar de dierenarts te gaan is het overduidelijk te zien. Ze durven niet naar binnen, de staart tussen de benen en/of trillen heel erg.

Er zijn ook signalen die misschien minder opvallen, want elke hond kan anders reageren. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende signalen bij angst.

  • Plat op de grond gaan liggen.
  • Zenuwachtig heen en weer lopen (onrustig)
  • Aan het piepen
  • Urineren
  • De hond kan erg aan de lijn gaan trekken omdat ze weg wil.
  • Een hoge rug en opstaande haren in de nek en op de rug.
  • Kan grommen of zelfs bijten van angst.

Waarom zijn veel honden bang voor de dierenarts?

Veel honden zijn bang voor de dierenarts. Een nare ervaring zoals een spuit of een pijnlijk onderzoeken onthoudt je hond goed. Daarnaast zit de wachtkamer vaak vol met zenuwachtige dieren. Je hond voelt de stress en kan deze overnemen.

Sommige honden hebben het thuis al in de gaten als ze naar de dierenarts moeten. Ze kunnen zich thuis gaan verstoppen. Wanneer de hond eenmaal aan de lijn zit, kan ze uit protest op de grond blijven zitten en zich met de poten afremmen.


De 5 tips om het bezoek aan de dierenarts minder eng te maken.

Hieronder vind je 8 tips die je kan helpen om te zorgen dat je hond in de toekomst minder bang is om naar de dierenarts te gaan. Dit zorgt niet alleen voor minder stress voor de hond, voor jou, maar de dierenarts kan je hond ook beter onderzoeken.

Ten alle tijden zelf rustig blijven.

Honden zijn erg gevoelig voor spanning en stress van anderen, ze nemen dit ook vaak over. Jouw houding is dus erg belangrijk. Als het mogelijk is laat dan ook degene meegaan die het rustigst is en kalm blijft, ook als de hond een vervelend onderzoek krijgt of pijn heeft.

Voor degene die meegaat met de hond naar de dierenarts, neem een houding aan van niets aan de hand. Wees ontspannen en doe of het normaal is een bezoek aan de dierenarts.

Praat me een rustige stem, aai je hond om haar gerust te stellen. Straf de hond niet ook al werkt ze totaal niet mee, blijf haar steunen ook in deze situatie.


Thuis gaan oefenen.

Het is verstandig om je hond voor te bereiden om de dierenartshandeling. Als je hond niet gewend is om aangeraakt worden, is het verstandig om je hond regelmatig aan te raken aan de poten, oren en buik.

Als je de hond wil laten wennen aan de aanrakingen, kun je het beste de hond op een tafel zetten zo went ze ook al aan de setting zoals bij de dierenarts. Als je hond nog een pup is kun je op deze manier ook het poetsen van gebit introduceren. Door eerst het gebit te inspecteren en later te beginnen met poetsen.

Tijdens de aanrakingen en de inspectie is het belangrijk dat je haar gerust stelt en aait, maar ook zorgt voor een lekkere beloning als het klaar is.

Dit zijn de standaard handelingen bij een onderzoek. Dit kun je meerdere keren herhalen zodat je hond eraan gewend raakt.


Vroeg laten wennen aan de dierenarts.

Het beste is zo snel mogelijk je hond laten wennen aan de dierenarts. Vraag bij je dierenarts naar de mogelijkheden. Veel dierenartsen heb een intake / kennismaking of speciale avonden/ uurtjes voor puppy’s om te laten zien dat de dierenarts niet meteen negatief hoeft te zijn.

Bij een kennismakingsgesprek mag de hond in de behandelkamer snuffelen en wordt ze op de tafel geplaatst, zo kan je hond rustig wennen aan de dierenarts zonder dat er gelijk iets vervelends gebeurt.

Woon je in de buurt van de dierenarts of kom je er regelmatig langs met je hond dan mag je ook bij veel dierenartsen gebruik maken van de weegschaal als deze in de wachtkamer staat. Op deze manier went de hond ook al aan de dierenarts en jij hebt meteen het gewicht van je hond en kun je zien of ze goed groeit.

Bij sommige puppytrainingen heb je ook een mogelijkheid om ze te laten wennen aan de dierenarts. Ga je met je puppy naar een training vraag dan naar de mogelijkheden.

Toen wij lexi kregen was ze al 12 weken. We kregen bij het eerste bezoek/ kennismaking een check-up en de inenting, als beloning kreeg Lexi een speeltje van kong. Ook werden we uitgenodigd voor een puppy avond zodat ze aan de dierenarts kan wennen op een neutrale manier. Dit heeft Lexi wel geholpen ze is bang aangelegd, maar de dierenarts vind ze niet eng.


Oefen met het vervoer.

Als je de hond wil vervoeren met een fietskar, buggy of in een tas, laat je hond dan eerst aan de buggy, tas en/of fietskar wennen. Dit kan bijvoorbeeld door de buggy in de kamer te zetten, en het zo langzaam op te bouwen. Je kunt ook een favoriet dekentje in de buggy leggen of een geliefd speeltje mee laten nemen. Als je hond er gewend aan is geraakt, kun je het vervoersmiddel gaan gebruiken, eerst een klein stukje en steeds verder uitbreiden.

Dit geld ook voor de auto laat je hond eerst snuffelen en zitten in een stilstaande auto. Als dit goed ga een stapje verder met het starten van de auto en een stukje te rijden.

Wat ook belangrijk is dat je hond het vervoersmiddel niet gelijk aan de dierenarts linkt. Dus gebruik het vervoersmiddel regelmatig zodat ze rustig en zonder problemen mee gaat en niet al vroegtijdig gestrest is.


De wachtkamer

De wachtkamer kan een plek zijn waar veel zenuwachtige dieren zijn. Hier kun je helaas niets aan veranderen. Als je je hond in een tas vervoerd zet haar dan bijvoorbeeld naast je neer op de stoel of bij je op schoot. Dit geld ook voor kleine hondjes. Zorg wel dat je hond altijd kort gelijnd is. Vaak is dit geruststellend.

Bij grote honden wordt het plaatsten op je schoot lastig, zorg in deze gevallen dat je hond dichtbij je ligt of zelfs tegen je aan of onder je stoel voor een veilig gevoel.

Indien mogelijk kies ook voor een rustig plek voor je hond en houd afstand van andere dieren. Kom ook niet veel te vroeg, zodat je lang moet wachten in de wachtkamer dit kan ook onnodige stress opleveren.


Als de tips niet werken!

Als de bovenstaande tips niet werken of voldoende effect hebben zijn er nog een paar andere oplossingen.

Speciale training voor honden die angstig zijn.

Er zijn in Nederland diverse hondenscholen die een speciale training hebben voor angstige honden. Ook zijn er hondentherapeuten die je kunnen helpen als je hond bang is voor de dierenarts.

Ze oefenen samen met je hond in de wachtkamer, op de weegschaal op de behandel tafel en oefenen de meest voorkomende behandelingen.


Zoek de geschikte dierenarts of een dierenarts die op huisbezoek komt

Uiteraard wil elke dierenarts het beste voor je hond. Elke dierenarts is anders en dit geld ook voor de hond. Met de ene dierenarts is de klik beter dan met de andere. Ook kan de ene dierenarts je hond beter geruststellen dan de andere. Dit is erg belangrijk als je hond angstig is.

Sommige dierenartsen komen ook op huisbezoek als je hond ziek is en het voor jou niet mogelijk is om te komen of omdat de hond erg angstig is bij de dierenarts.

Het voordeel hiervan kan zijn dat je hond niet hoeft te reizen en geen wachtkamer, maar in zijn eigen vertrouwde en veilige omgeving is. Een dierenarts aan huis is in de meeste vallen wel een stuk duurder, maar als dit minder stress en een beter onderzoek oplevert kan het zeker het overwegen waard zijn.


DierDier

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie