De hond en de herfst, bekijk hier de gevaren!
De herfst is voor veel mensen de mooiste tijd van het jaar. Vooral in het bos is het heerlijk vertoeven in de herfst. De prachtige kleuren en de vele gevallen bladeren, eikels, dennenappels, kastanjes en de mooie paddenstoelen.
Veel honden vinden het heerlijk om met de vele bladeren en takken te spelen. Toch loert het gevaar ook in de herfst. In deze blog heb ik de gevaren die je tegen kan komen in de herfst voor je op een rij gezet.
Gevallen herfstbladeren.
De gevallen bladeren van de bomen bedekken de aarde als een deken. Het is heerlijk om er doorheen te lopen. Maar je kunt niet zien wat er onder de bladeren ligt. Wij mensen hebben in het bos stevige schoenen of laarzen aan. Dit geld niet voor onze trouwe viervoeters.
Zij kunnen met de pootjes, neus en of het hele lichaam in aanraking komen met scherpe voorwerpen, takken, afval, dieren, giftige voeding, etc. Dit kan je hond bezeren. Daarom is het altijd verstandig om je hond aan de lijn te houden en hoge bergen bladeren te vermijden.
Gevaarlijk object/dingen die opgegeten kunnen worden.
In de herfst liggen er veel producten die de hond als eetbaar kan zien. Maar wel heel giftig en gevaarlijk kan zijn. Denk hierbij aan paddenstoelen, kastanjes en eikels.
Niet alle paddenstoelen zijn giftig voor je hond, maar het is moeilijk te zien welke gevaarlijk zijn en welke niet. Dus voorkom voor de zekerheid dat je hond paddenstoelen gaat eten. Niet alleen paddenstoelen zijn gevaarlijk, ook verschillende planten die in de herfst voorkomen kunnen giftig zijn.
Jonge eikels en eikelbladeren bevatten veel tannine. Bij teveel tannine kan je hond gaan braken, last krijgen van diarree en buikpijn. Bij een ernstige vergiftiging kan het zelfs leiden tot nierfalen.
Deze giftige objecten kunnen ook onder een berg bladeren liggen dus nog een reden om een berg herfstbladeren te vermijden. Het is verstandig om je hond een commando aan te leren zodat je haar kan roepen of afleiden als ze aan het snuffelen is of iets wil gaan eten dat je niet wil hebben.
Teken en vlooien.
Het is bekend dat teken en vlooien een probleem kunnen veroorzaken bij je hond. Vlooien zijn het hele jaar door actief en kunnen ook tijdens de herfst overspringen naar je trouwe viervoeter.
Teken verdwijnen ook niet, ze gaan alleen in slaapstand als de temperatuur onder de 5 °C zakt. Met het warme weer wat we de laatste jaren hebben gehad en ook in de herfst en de isolatie van de herfstbladeren zorgen ervoor dat de teek lang kan overleven en minder snel in slaapstand gaat.
In de deken van herfstbladeren kunnen dus ook vlooien en teken zitten. Het is namelijk een heerlijke plek voor deze beestjes. Daarom is het verstandig ook in de herfst je hond regelmatig / na elke bos wandeling te controleren op ongewenste metgezellen. Loop je regelmatig tot dagelijks met je hond in het bos, dan raad ik aan het hele jaar door je hond te beschermen tegen teken en vlooien.
Onderkoeling.
De herfst heeft veel gezichten, dit geldt helemaal voor het weer. De herfst kan zorgen voor stormen, regen, zon, maar ook voor een nachtvorst / vriezen. Onderkoeling kan in het najaar en winter zeker voorkomen. Vooral als je hond gek is op plassen water er er geen één over wil slaan zoals onze hond Lexi.
Kleinere hondenrassen verliezen sneller hun lichaamswarmte dan grotere hondenrassen. Dit komt omdat ze met hun lichaam dichter bij de grond komen. De buik komt sneller in aanraking met de natte en koude bladeren, hierdoor wordt de buik nat en in combinatie met de koude wind kan de hond snel afkoelen.
Dit is ook een reden dat je vaak kleinere honden met hondenkleding ziet lopen. Dit is kan dus ook een bescherming zijn, zodat je hond niet afkoelt. Pas wel op dat je waterdichte kleding koopt, want natte kleding kan ook onderkoeling veroorzaken.
Plassen water.
Zoals je in het bovenstaande hoofdstuk hebt kunnen lezen kan een plas water zorgen voor onderkoeling. Maar pas ook op dat je hond geen water gaat drinken uit de plassen water.
De plassen water kunnen verontreinigd zijn. Je zou verwachten dat dit alleen zomers voor kan komen in verband met de warmte. Maar door de eikels, bladeren etc. kan het water ook verontreinigd raken. Zorg bij een langere wandeling dat je lekker fris water voor je hond bij je hebt, zodat ze ook niet gaat zoeken naar water.
Zichtbaarheid.
De herfst is het begin van de donkere maanden. Een hondenhalsband met reflecterende strips of een verlichte halsband kan een perfecte oplossing zijn. Je hebt deze in verschillende uitvoeringen en in verschillende maten, dus ook voor jou hond is er een geschikte oplossing.
In de herfst periode wordt het ’s avonds al snel donker en ’s morgens is het ook langer donker. Voor je hond en je eigen veiligheid is het verstandig om goed zichtbaar te zijn in het verkeer.
Tot slot:
Als je iets aan je hond merkt dat niet in orde is, twijfel niet en bel in ieder geval de dierenarts voor advies. Je kunt nooit te vaak bellen als het om de gezondheid van je hond gaat. Voorkomen is beter dan genezen.