|

Er komt een puppy! Wat heb ik nodig? Wat kan ik verwachten?

Een feestelijk moment, het uitzoeken en ophalen van je puppy. Je leeft op een roze wolk en het geeft een verliefd gevoel. Helaas kan deze roze wolk ook veranderen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je kan verwachten als je een puppy aanschaft, en wat je allemaal in huis nodig hebt voordat jij je pup gaat ophalen.

In de blog vertel ik je wat je kunt verwachten en geef ik tips, zodat jij je vriend een liefdevol welkom van heetten.

Waar moet je op letten bij een puppy kopen?

Nadat je gekozen hebt welk ras/kruising je wilt aanschaffen ga je op zoek naar een fokker of een nestje met pups (als je nog geen keuze hebt gemaakt kijk dan eens bij onze blog welke hond past bij mij)

Als je een fokker of nestje hebt gevonden kijk dan eens naar de recensies van de aanbieder zijn ze positief of juist niet?

Als je een afspraak hebt gemaakt let dan op de volgende punten:

  • Hoeveel nestjes zijn er?
    Een nestje kost veel tijd daarom is het belangrijk dat de fokker niet te veel nestjes tegelijk heeft. Zodat de verkoper voldoende aandacht aan de pups kan besteden. Denk hierbij aan de socialisatie.
  • Is de moederhond aanwezig?
    Het is belangrijk voor het nest met puppies dat de moeder aanwezig is. Dit is ook wettelijk verplicht, dat de pup 7 weken bij hun moeder is.
    De opvoeding van de moeder is heel belangrijk ze leert de pup zich te gedragen en bijvoorbeeld niet te hard te bijten etc.

    Als de moeder hond niet aanwezig is of je mag de moeder hond niet zien. Raad ik sterk af om de puppy aan te schaffen.

    Als je de moeder hond wel mag zien. Let dan op haar gedrag, beschermend naar haar nest hoort erbij maar ze mag niet agressief of angstig zijn. Ziet de moeder er goed uit, is ze schoon en niet te dun? Je kunt aan de buik en tepels zien of ze puppy’s heeft gehad.
  • Waar is het nest en is het schoon?
    Het mooiste is dat de pups in een huiselijke omgeving zijn opgegroeid. Hier leren ze alles wat ze in een later leven tegen kunnen komen (geluiden, verschillende mensen etc.)

    Het is nadelig voor de pups dat ze afgelegen worden groot gebracht denk hierbij aan een schuur of kennel. Uit onderzoek blijkt dat als honden niet in een huiselijk kring worden opgevoed ze angstig kunnen en/of agressieproblemen kunnen krijgen.

    Naast de locatie waar de puppy in het nest opgroeit is ook de reinheid van het nest belangrijk. Niet alleen voor de hygiëne maar ook voor het opvoeden en het zindelijk worden. Honden in een schone omgeving hebben minder moeite met zindelijk worden.
purebred puppy labrador retriever in a studio
  • Hoe reageren de pups?
    Een gezonde en sociale pup zal naar je toe komen. Het ene ras is wel enthousiaster dan het andere. Dit heeft ook met de leeftijd te maken van de pup. (hele jonge pups zijn ook afwachtender), maar ze horen niet angstig te zijn bij binnenkomst of normale geluiden. Als een pup van 7/8 weken of ouders niet naar je toe durft te komen, zijn ze vaak niet goed gesocialiseerd of angstig van aard.

    Uiteraard moet de puppy er gezond uit zien, denk hierbij aan dat ze er verzorgd uit zien (schone oren en neus), een mooi aansluitend gebit, heldere ogen en een glanzende vacht. Magere pups met volle buiken hebben vaak last van wormen.
  • Is de pup gechipt en is er een registratie bewijs?
    Chips en Registeren is sinds 1 april 2013 verplicht. Een pup moet voor haar 7de week gechipt zijn. Tevens moet de pup op de naam van de fokker/verkoper geregistreerd zijn. (dit moet voor de 8ste week). Vraag om het registratie bewijs.

    Pups die in Nederland geboren zijn krijgen de chipcode 528. In Nederland krijgen stamboom geregistreerde honden het chipnummer 52814.
  • Zijn de pups ingeënt?
    De pup die je koopt moet minimaal 1 keer ingeënt zijn tegen hondenziektes en het parvovirus. Daarnaast moet de hond ook meerder keren ontwormt zijn. Deze gegevens horen in een vaccinatieboekje of een paspoort te staan. Met het chipnummer kun je controleren of de papieren wel bij de hond horen.
  • Mag je rustig rondkijken en vragen stellen?
    Is het een ongedwongen sfeer, of wordt je gepusht om te kopen. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de koop . Je mag van de verkoper verwachten dat er alle tijd is en dat je ook vragen mag stellen. Mocht je nog geen keuze kunnen maken of juist nog een keer langs willen komen kun je dit ook altijd vragen. Bij de meeste fokkers/verkopers is dit geen probleem.
  • Geeft de verkoper/fokker duidelijk informatie en heeft ze ook interesse.
    Een verkoper of fokker wil graag dat zijn pups een goed huis krijgen. Hij zal dan ook graag dingen willen weten over jouw situatie en ook minder goede eigenschappen van de pups/ras vertellen.

    Ook wil de verkoper dat de pup een goede start krijgt en zal daarom ook vaak voeding meegeven en eventueel een speeltje of doekje dat ruikt naar het nest.

    Het is ook altijd positief dat je contact mag opnemen met de verkoper als je de hond gekocht hebt. Voor informatie of andere vragen.

    Als de verkoper alleen bezig is met de verkoop zou ik er zeker nog een nachtje over nadenken of het wel verstandig is. Een hond is geen pak suiker wat je aanschaft en je mag dus best iets van de verkoper of fokker verwachten.
  • Je moet een goed gevoel hebben.
    Ook al voldoet alles aan de bovenstaande checklist als je er geen goed gevoel bij hebt kun je het beter niet doen. Spijt van de aankoop levert alleen maar problemen op daar zitten jij en je hond ook niet op te wachten.

    Koop geen puppy om deze uit een slechte situatie te redden. Je houdt namelijk de handel van de fokker/handelaar in stand. Ook de volgende pups zitten in het zelfde pakket.

Het huis puppyproof maken

Als jij een hond of een puppy hebt uitgezocht komt het moment dat jij je hond mag ophalen. Dit is een feestelijk moment. Voordat je de hond op gaat halen is het belangrijk dat je het huis puppyproof hebt gemaakt

Hieronder staan de belangrijkste punten om het huis puppy veilig te maken.

  • Dek elektrische stopcontacten af en verwijder blootliggende snoeren.
  • Beveilig ramen, balkons en trappen. Puppy’s zijn nieuwsgierige dieren die gemakkelijk vast kunnen komen te zitten of van hoge plaatsen kunnen vallen tijdens hun verkenningstocht.
  • Bewaar geneesmiddelen en gevaarlijke vloeistoffen op een veilige plek. Berg alle producten in de keuken en badkamer op die schade kunnen veroorzaken.
  • Haal kleine of scherpe en glazen objecten weg. Kijk rond in uw huis en verwijder alle kleine objecten waar uw puppy op zou kunnen bijten of die hij zou kunnen inslikken.
  • Zet kostbare en breekbare voorwerpen op een veilige plek.

Je gaat je pup bijna ophalen, wat heb je nodig?

Als jij je pup of hond hebt uitgezocht, wordt er vaak gelijk over de naam nagedacht, als je nog geen naam hebt.

Het is wel handig als je een naam hebt voor je hond als je jou hond gaat ophalen. Je hond kan dan gelijk beginnen met een leren van haar of zijn eigen naam.

Naast de naam zijn er ook een aantal producten onmisbaar en erg belangrijk. Het is handig dat je deze producten al thuis hebt voordat jij je hond gaat ophalen.

  • Geef je nieuwe gezinslid gelijk een eigen plek in de vorm van een mand/kussen of eventueel een bench.
  • Als het goed is heb je voer meegekregen bij het ophalen van je pup. Je kunt kiezen om met dit voer door te gaan of zelf hondenvoer te gaan kiezen voor je hond. Als je ander voer neemt, meng het dan met het voor de pup bekende voer en na een paar keer zal ze er aan gewend zijn en het ‘nieuwe’ voer ook goed eten.
  • Een speeltje en/of knuffeltje is van groot belang en de hond vind het ook leuk om bezig te zijn. Zorg wel dat je speelgoed kiest geschikt voor de pup zodat je ze zich er niet in kan verslikken.
  • Snacks en kauwkluifjes. Bij snacks kun je ook aan beloningssnoepje denken voor als je hond iets goed gedaan heeft.
  • Halsband: Persoonlijk raad ik aan om eerst met een verstelbare halsband te beginnen, zodra je hond hier aan gewend is en al redelijk gegroeid kun je voor een tuigje of een grotere halsband gaan.
  • Looplijn: Een korte of verstelbaar riem is in het begin is heel prettig. Als je echt met langere wandelingen begint kun je overgaan naar de 5/8 meter riemen. In het begin mag een pup nog niet ver wandelen, dit moet je stapsgewijs opbouwen. Vraag hierover advies bij bijvoorbeeld een dierenarts.
  • Water- en voerbak: Voor pups is het verstandig om eerst met een lage bak te beginnen. Heb je een groot ras gekocht, dan kun je ook voor in hoogte verstelbare voerbakken kopen. Roestvrij staal is zeer eenvoudig schoon te maken en hygiënisch.
  • Ontwormingskuur en anti vlooien en teken product.
  • Hondenverzekering (verzeker je tegen eventuele hoge onkosten)
  • Urine verwijderaar.
  • Nagelschaartje en borstel om alvast te oefenen.
  • Puppyren

Eigenlijk je puppy (hondje) in huis.

Een puppy is als een baby en heeft naast verzorging veel aandacht nodig. Je kunt een pup vanaf 7/8 weken ophalen. De pup verlaat niet alleen zijn nest, maar ook zijn moeder en broertjes en zusjes. In de nieuwe omgeving is alles nieuw en vreemd en ze heeft dus even nodig om te wennen. Denk hierbij aan het huis, de tuin, de geuren, maar ook de mensen en de eventuele andere dieren.

Hoe dol en liefdevol je ook met je puppy omgaat, je nieuwe huisgenoot moet ook aan jouw wennen. Om te zorgen dat jullie een vertrouwensband voor het leven krijgen. Is het belangrijk de eerste weken veel aandacht aan je hond te besteden.

Je bent namelijk de vertrouwde basis en veiligheid voor de pup. Een goede start om alles Samen te verkennen.

De eerste tijd gaat er veel tijd in de verzorging en opvoeding van je puppy zitten, neem hier ook echt de tijd voor. Ik adviseer ook minimaal de eerste 2 weken bij je hond te zijn, je te focussen op de inburgering. Je pup kan de eerste periode ook niet lang alleen zijn dit moet je ook opbouwen. Ook ben je even zoet met de zindelijkheidstraining, de investering betaald zich terug als je hond ouder is.

Het is aan te raden om met je puppy naar een honden cursus te gaan. Hier leren jullie samen vaardigheden en het is goed voor de socialisatie. Het is ook verstandig om over een verzekering na te denken. De kosten van de dierenarts kunnen aardig uit de hand lopen. Lees hier de voor- en nadelen van een hondenverzekering.


Je puppy de eerste dagen thuis!

De eerste dagen zijn leuk, maar ook zeker spannend voor de pup en voor jezelf. Hieronder heb ik een aantal tips geplaatst voor de eerste dagen om je pup een goede start te geven.

  • Laat je puppy in alle rust en eigen tempo wennen aan het huis (en de tuin).
  • Zorg dat je de eerste dagen de volle 100% aandacht hebt voor je puppy
  • Zorg er voor dat je hond zich prettig voelt in jouw omgeving en in het huis.
  • Begin gelijk met de zindelijkheid te trainen.
  • Alles wat je wil oefenen en trainen doe dit op een positieve en speelse manier en niet te lang.
  • Wees geduldig en lief voor je puppy en observeer haar goed zodat je ook haar gedrag leert kennen.

Leer de eerste dagen de hond aan alle normale dagelijkse dingen wennen zoals de stofzuiger, en andere geluiden. Introduceer ook alvast de riem. Je kunt al voorzichtig proberen de hond aan de riem te laten lopen. Lukt dit nog niet gelijk wees geduldig dit kom vanzelf.

Wanneer je een bench wilt gaan gebruiken, kun je hier ook mee beginnen. Ook hier moet je hond aan wennen en laat ook eerst de deur open staan. Sluit niet gelijk voor lange tijd je hond op in een bench, dit kan een trauma veroorzaken. Bouw het rustig op, zodat je hond het zeker niet als straf ziet, maar als normaal en prettig ervaart.

Elke pup reageert anders op producten en situaties. Daarom is het observeren ook erg belangrijk. Blijf geduldig, mocht het vaak niet lukken gewoon morgen weer proberen. Als je rustig blijft en het blijft proberen komt het vanzelf.


De eerste nachten met je puppy.

Na de eerste dag komt de nacht. Veel hondenbezitters vinden de eerste nachten spannender dan overdag. De nacht is vaak lang en eenzaam zonder moeder. Hieronder hebben wij een aantal adviezen voor de eerste nachten.

  • Het advies is de eerste nachten je pup niet alleen te laten. Je kan bijvoorbeeld op de bank slapen naast de bench of mand. Zodat je pup zich niet eenzaam, alleen of bang voelt en in hierdoor paniek kan raken. Je kunt ook de pup bij jou laten slapen door bijvoorbeeld de bench of mand naast je bed te plaatsen.
  • Zelf speelden we nog even met de hond en daarna lieten we haar nog even uit. Het moe maken van de hond kan haar goed laten slapen. Maak het niet te dol zodat ze hyperactief wordt in plaats van moe. Zoek de gulden middenweg.
  • Indien nodig zet je de wekker ’s morgens mooi op tijd. Je pup kan in het begin nog niet zo heel goed haar behoeftes ophouden. Houd er ook rekening mee dat ze haar behoefte binnen kan doen de eerste nachten.
  • Wanneer het slapen en de nachten goed gaan, kun je bekijken of je pup zonder directe aanwezigheid van jou ook de nacht goed doorbrengt.
  • Zorg voor een knuffel en/of een warm deken. Veel pups vinden dit heerlijk en het is geruststellend.
  • Wees geduldig. De eerste nachten kunnen best moeizaam verlopen en ze kan ook gaan piepen. Houd moed het kan even duren, maar er komen zeker nachten dat ze heerlijk rustig doorslaapt.

Wat je niet verteld word als je een puppy gaat aanschaffen.

Bij het zien van zo’n lieve kleine pup zijn veel hondenliefhebbers gelijk verkocht. Je krijgt veel liefde, gezelligheid en een echte vriend in huis als je een pup aanschaft. Maar het is niet allemaal rozengeur en zonneschijn.

Over de minder mooie kanten van een pup wordt vaak niet gepraat, maar deze kunnen helaas wel aanwezig zijn.

Een puppy veranderd het gezin wel en zeker de eerste dagen/weken ook afhankelijk van de hond. Je hebt honden die de eerste nachten alleen maar janken. Je moet opvoeding van een hond een beetje vergelijken met een baby, die heeft de eerste weken ook extra zorg nodig.

Qua opvoeding denk aan de regels, zindelijk maken en ook trainen zoals met het wandelen en het alleen laten. In het begin gaat er veel tijd in zitten, maar dit werpt zijn vruchten af voor later.

Belangrijk om te weten:

een puppy lekker bij het vrouwtje

Een pup verlaat het nest, dus kan erg zijn veilige basis met zijn moeder, broertjes en zusjes gaan missen. Ze gaat de veilige haven bij jou opzoeken. Ze vraagt om aandacht en steun, zorg dat je de pup dit kan gaan bieden. In het begin kan de pup de hele dag als ze niet slaapt de aandacht gaan trekken.

Ook moet je in het begin de pup erg in de gaten houden, ze gaan op verkenning uit en ze weten nog niet wat wel en niet mag. Dit moet jij de pup gaan leren. De nachten kunnen in het begin heel kort zijn, daarom is het aan te raden de eerste nachten samen met je pup door te brengen, dit kan in de kamer, maar ook in de slaap kamer.

Toen wij Lexi kregen was ze bijna 12 weken. Ze was niet gesocialiseerd en erg bang. De eerste weken hebben wij ook weinig tot geen werk met haar gehad. Vanaf de eerste nacht was ze zindelijk en sliep ze eigenlijk aan 1 stuk door. Pas na een paar weken werd ze lekker ondeugend en ging ze op pad om streken uit te halen.


Socialiseren

Dit is een term wat tegenwoordig veel wordt gebruikt zowel onder hondenbezitters, dierenartsen, maar ook in allerlei boeken staat deze term.

Socialiseren is laten wennen aan het sociale leven. Dit geld zowel in huis als buitenshuis. Binnenhuis denk aan hierbij aan geluiden en acties, zoals stofzuigen en andere geluiden die regelmatig voor komen in huis, zodat je hond er niet van schrikt en er bang voor is.

Buitenhuis is het belangrijk dat je de hond overal mee naar toe neemt zoals: naar een markt, centrum, winkels, openbaar vervoer etc. Daarnaast is het belangrijk dat je hond laat wennen aan andere mensen en honden.


Je puppy heeft veel slaap en rust nodig.

een puppy aan het slapen

Je moet je pup veel leren, maar het is wel heel belangrijk dat je pup voldoende slaap krijgt. Een pup heeft gemiddeld tussen de 18 en 20 uur slaap nodig per dag. Als je met je hond op pad gaat en wil spelen en van alles wil leren hou er dan rekening mee dat ze echt haar slaap nodig heeft en niet overprikkeld raakt.

Als je hond overprikkeld en oververmoeid raakt kan ze erg druk en vervelend gedrag gaan vertonen. Probeer te voorkomen en geef de hond genoeg rust moment op een dag.

Hetzelfde geld voor het wandelen. Wandel niet langer van 10 minuten per maand van de leeftijd van de pup per dag. Een pup van 3 maand mag maximaal 30 minuten wandelen. Indien de pup eerder tekenen van vermoeidheid geen stop dan eerder met wandelen.

Het is voor de pup beter een aantal keer per dag te wandelen dan 1 lange wandeling.


Hoge verwachtingen.

Zorg eerst dat je een goede band krijgt met je hond en dat ze zich veilig en prettig voelt bij jou en in haar nieuwe omgeving. Blijf je hond goed in de gaten houden en leer haar lichaamstaal kennen, zodat je weet wat ze bedoeld, wat ze prettig en vervelend vind.

Verwacht in het begin niet te veel van je hond, de dingen komen vanzelf. De baasjes zijn vooral met de zindelijkheid bezig. Elke hond doet dit op zijn eigen tempo. Lexi was s’nachts gelijk zindelijk, overdag heeft het wel een paar weken geduurd voordat het helemaal goed ging. Er zijn ook honden waar het wel een half jaar bij kan duren.

Ook het luisteren is bij elke hond anders. De hond zal eerst onze mensentaal en regels moeten leren. De hond heeft ook zijn eigen natuur met bijhorende gedrag.

Wat veel (beginnende) hondenbezitters verwachten is dat je pup andere honden en kinderen ook gelijk leuk vinden. Dit is ook afhankelijk van de hond en het ras zelf en de ervaringen ermee.

Een pup heeft zijn eigen karakter en persoonlijkheid. Elk ras heeft zijn eigen karakter, maar toch is elke hond anders en is een ras ook geen garantie van een bepaald karakter. Laat je verrassen door het karakter en de persoonlijkheid van je nieuwe pup en geniet van elkaar, dan krijg je vanzelf een goede band met je hond.


Veranderingen voor jou en je gezin

Bij de aanschaf van een pup veranderd er veel voor jou en je gezin. Je krijgt er een verantwoordelijkheid en de opvoeding van een pup bij. Dit neemt niet alleen veel tijd in beslag, maar ook je vrijheid. Uiteraard kun je de hond zoveel mogelijk meenemen, maar er zijn ook moment dat het niet lukt. Je zult bepaalde zaken toch rekening houden dat je een hond hebt.

Je kunt niet de hele dag wegblijven, je hond zal toch een keer uitgelaten moeten worden. Ook je vakanties kunnen anders worden. Je kunt de hond meenemen of je zult een oppas of pension moeten zoeken voor je hond. Als je de hond mee wilt nemen, moet je wel zorgen dat je hond welkom is waar je naartoe gaat.

puppy bij de dierenartd

Een ander aspect waar je rekening mee moeten houden is dat een hond geld kost. Niet alleen de aanschaf van de hond kan in de papieren lopen, maar ook de benodigdheden, de eventuele hondenbelasting en de voeding. Naast deze kosten moet je ook de dierenarts kosten niet vergeten. Naast de gebruikelijk controles en inentingen kunnen ook onverwachte kosten ontstaan. Lexi heeft in 2020 ons aan dierenarts kosten al ruim € 1200,- gekost.

Gelukkig heb je tegenwoordig de mogelijkheid om je te laten verzekeren. Dit is zeker het overwegen waard, je komt zo niet voor verrassingen te staan. En je kunt ook de zorg aan je hond bieden als het nodig is.

Boeken over puppy´s

Boeken kunnen je helpen bij de eerste dagen en nachten maar ook bij de opvoeding of het aanschaffen van een hond. Hieronder heb ik een aantal goede puppyboek geselecteerd. Dit is maar een kleine selectie van de beste puppyboeken. Bekijk onze top 10 van beste puppyboeken voor een compleet beeld.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie