Mijn hond trekt aan de lijn welke halsband en tuigje is het beste?
Tijdens het wandelen is er maar weinig vervelender dan honden die niet luisteren en trekkende honden. Trekken aan de lijn kan vooral lastig vervelend en soms ook pijnlijk zijn bij grote sterke honden.
Het wandelen is minder aangenaam als je hond trekt, dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de hond. Want de hond trekt om een reden. Wat de reden kan zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat de strijd aan de riem een leuke wandeling kan worden. De riem en de halsband kunnen je ook helpen om te zorgen dat je hond niet meer of minder trekt aan de lijn.
Waarom trekt een hond aan de riem / lijn?
Veel hondeneigenaren denken dat dominantie de reden is het voor het trekken aan de lijn. Maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn er kunnen meerdere of andere oorzaken de reden zijn van het trekken aan de riem.
De reden kan ook heel simpel zijn dat je hond iets ziet of ruikt waar ze graag heen wil, en omdat ze aan de riem vast zit lukt dit niet en probeert ze er te komen door aan de riem te trekken. Dit zie je veel bij puppy’s. Die zijn nieuwsgierig en willen gaan de wereld ontdekken. Het is belangrijk om dit af te leren, het liefst zo snel mogelijk. Dit voorkomt later problemen als de hond groter en sterker wordt.
Uiteraard kunnen er meerdere redenen zijn zoals: angst, enthousiasme etc.
Trekken afleren bij je hond.
Hieronder geef ik je de basis tips hoe je het trekken van de lijn door je hond kan afleren. Als je veel informatie en mogelijkheden wil als het om het trekken aan de lijn gaat raad ik je het volgende boek van Bol.com aan.
Om het trekken van de hond af te leren ben je veel geduld en consequentheid nodig. Ga niet terugtrekken, stop hier gelijk mee als je het trekken wil afleren.
Als je hond gaat trekken tijdens het wandelen, stop dan direct. Zeg helemaal niks tegen je hond en geef haar ook geen aandacht blijf stilstaan. Op een gegeven moment zou de hond een stap terug doen waardoor de lijn niet meer gespannen staat. Wanneer de lijn niet meer gespannen staat kun jij je hond belonen met je stem of iets lekkers. Dit kun je afwisselen.
Deze methode kost veel tijd. In het begin kan het wel gebeuren dat je meer stil staat dan dat je wandeld. Maar als je volhoudt gaat het goed komen.
Hondentuig of halsband?
Als je met je hond aan de lijn wilt wandelen heb je een keuze uit een hondentuig en een halsband voor je hond. De keuze kan lastig zijn, met de onderstaande informatie kan ik je helpen om de keuze iets makkelijker te maken.
Bij een halsband wordt de druk uitgeoefend op de nek van de hond. In de nek van de hond bevind zich de nekwervels, de luchtpijp en verschillende aderen. Wanneer je terug gaat trekken aan de riem kan in het ergste geval letsel ontstaan. Bijvoorbeeld een blauwe plek of een whiplash.
Ook als de hond zelf trekt wordt en constant veel druk uitgeoefend op de nek van de hond. Uit onderzoek blijkt dat mogelijk een verband is tussen het trekken aan de lijn met hals en oogproblemen. Door de halsband wordt de oogdruk van de hond verhoogd, dit kan op de lange termijn problemen veroorzaken.
Bij een hondentuig wordt de druk meer verdeeld over een grotere oppervlakte, hierdoor krijg je minder snel problemen. Een ander groot voordeel is dat je de hond beter kan controleren en hiermee trainen. Honden tuigjes zijn uitermate geschikt voor grotere sterkere honden en voor honden met ademhalingsproblemen, zoals de Bulldogs bijvoorbeeld.
In veel gevallen zal een hondentuig een betere keuze zijn dan een halsband voor een hond die trekt. Dit heeft vooral te maken met de bepaalde druk die wordt uitgeoefend.
Bij een halsband wordt er druk uitgeoefend op de nek van de hond. In de nek van de hond bevindt zich de luchtpijp, nekwervels en allerlei aderen. Wanneer een baasje aan de riem trekt, dan kan de hond hier letsel van krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een blauwe plek zijn, maar ook serieuzer, zoals een whiplash.
Ook bij trekkende honden kan dit dus gevaarlijk zijn, omdat er dan constant druk wordt uitgeoefend op de nek. Daarnaast blijkt uit een aantal onderzoek dat er mogelijk een verband is tussen oogproblemen en het dragen van een halsband. Door de halsband wordt de oogboldruk namelijk verhoogd en dit kan leiden tot oogproblemen.
Bij een hondentuig is de druk verspreidt over een groter oppervlak en dit zal dus voor minder problemen zorgen. Ook kan een hond met een hondentuig beter gecontroleerd en getraind worden.
Waar moet je opletten bij het kopen van een tuig en halsband?
Hieronder heb ik de belangrijkste punten voor je op een rij gezet waar je het beste op kunt gaan letten bij het aankopen van de halsband en tuigje.
- Anti-trek: Als je hond trekt of het ras heeft er aanleg voor kies dan halsband of tuigje die er voor zorgt dat je hond minder gaat trekken tijdens het wandelen.
- Verstelbaar: Het is handig als je tuigje of halsband voor je hond kan verstellen. Vooral als je hond nog in de groei is of dikker / dunner is geworden. Zo hoef je niet gelijk een nieuwe halsband of tuigje kopen als je hond dikker, dunner, of groter worden.
- Materiaal: Het is belangrijk dat het gemaakt is van sterk materiaal, maar wel zacht aanvoelt voor je hond. Veiligheid is belangrijk en dat de halsband of tuig niet gelijk knapt, maar ook het comfort.
- Het gemak: Het is wel prettig als de halsband of tuigje eenvoudig om gedaan kan worden. Kijk daarom goed na de sluiting en waar ze zitten zodat je er makkelijk bij kunt en de sluiting ook makkelijk is voor jou.
- Reflectie: Veiligheid is heel belangrijk. Reflectie zorgt ervoor dat je hond in het donker goed zichtbaar is.
De 3 beste tuigjes en halsbanden die het trekken verminderen / voorkomen.
Een goede training is erg belangrijk en dit is ook de beste methode om te zorgen dat je hond niet meer aan de lijn gaat trekken tijdens het wandelen. Maar een goede halsband of tuigje kan zeker een goede bijdrage leveren. De beste modellen die helpen bij het tegen gaan van trekken aan de lijn. De producten worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er een foto en een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft extra informatie. Als je op de link klikt zie je onder andere de recensie van de gebruikers.
Beaphar Gentle Leader Honden Hoofdhalsband Medium – Zwart
Stopt trekken aan de riem! De Gentle Leader® is een unieke hoofdhalsband die aanbevolen wordt door vele dierenartsen en hondengedragsdeskundigen.
Dit is een methode om jouw hond op een vriendelijke manier te corrigeren, af te richten en onder controle te houden. Je ziet al binnen enkele minuten resultaat.
Waarom zou u kiezen voor de Gentle Leader®?
Alle honden trekken instinctief aan een gewone hondenriem. Door de tegendruk van de riem gaat de hond steeds meer trekken.
De Gentle Leader® voorkomt dit gedrag in 3 unieke stappen:
• De druk van de riem bij het trekken wordt nu verplaatst naar de achterzijde van de nek. Hierdoor ontspant de hond, deze natuurlijke reactie wordt ook gecreëerd als de moeder een pup in de nek beet pakt.
• De lichte druk van de Gentle Leader® op de bovenneus geeft een reflex dat de hond direct ontspant.
• Het is vergelijkbaar met het in de juiste richting sturen van een paard met behulp van een halster (het lichaam volgt de neus).
In tegenstelling tot andere halsbanden heeft de Gentle Leader®:
- Verstelbare clip waardoor de band perfect passend gemaakt kan worden.
- Pasvorm waardoor de band niet van de kop af glijdt.
- Flexibele constructie waardoor de hond zijn bewegingsvrijheid behoudt om te kunnen spelen, eten/drinken, blaffen etc.
- • Een zeer goede kwaliteit.
Hondentuigje – Anti-Trek Tuig – Hondenharnas – Reflecterend – Zwart – Maat M
Trekt je hond veel aan de lijn of ben je op zoek naar een kwalitatief goed hondentuigje? De hondentuigjes van S.old kenmerken zich door het ergonomische design en de hoogwaardige kwaliteit. Het Y vormige ontwerp geeft je hond optimale bewegingsvrijheid en zorgt voor een gelijke drukverdeling. De unieke borstbevestigingsclip aan de voorzijde van het tuigje verminderd trekken, door de hond naar de zijkant te corrigeren. Op deze manier wordt de hond gestimuleerd om zijn aandacht weer op zijn baas te richten en wordt onnodige verstikking voorkomen.
Plus en Minpunten
+ Ergonomische pasvorm voor optimaal draakgemak
+ Voorzien van anti-trek borstbevestigingsclip
+ Ruime bewegingsvrijheid, geen druk op gewrichten
– Een verkeerde maat tuigje kan je hond lichamelijke problemen geven
Eenvoudig in gebruik
Het tuigje loopt als een Y-vorm over de borst van je hond heen. Een voordeel hiervan, is dat de schouders en voorpoten helemaal vrij zijn en de druk beter wordt verdeeld. Bij het omdoen gaat het tuigje over de kop van je hond heen en is deze vast te zetten met 2 buiksluitingen. (Je hond hoeft hierbij géén voorpoot op te tillen) De juiste pasvorm is doormiddel van 4 verstel punten eenvoudig in te stellen.
Zacht en ademend materiaal
De buitenzijde van het tuigje is gemaakt van een stevige kwaliteit nylon welke tevens waterafstotend is. De binnenzijde bevat een zachte vulling van katoen welke ademend is, dit voorkomt onnodige huidirritaties bij je hond.
Reflecterende naden
Door de reflecterende naden is je hond ook in het donker zichtbaar voor andere weggebruikers.
⚠️Let wel op dat de naden alleen oplichten als er een lichtbron op schijnt. Gebruik voor extra zichtbaarheid in het donker een hondenlampje.
Anti-trek systeem
Naast de gebruikelijke rugbevestigingsclip bevat dit tuigje ook een borstbevestigingsclip wat trekken verminderd. Omdat je met een borstbevestiging de hond naar de zijkant corrigeert zal deze geen mogelijkheid meer hebben om in het tuigje te gaan ‘hangen’ wat kokhalzen en verstikking voorkomt. De hond zal op deze manier gestimuleerd worden om zijn aandacht weer op zijn baas te richten. Voor acute correcties kun je de handgreep gebruiken op de rugzijde van het tuigje.
In meerdere maten verkrijgbaar
Kijk voor aanschaf goed welke maat tuig jouw hond nodig heeft. Meet hiervoor de nek-en borstomtrek op.
S: Nekomtrek 35-45 cm | borstomtrek 40-65 cm
M: Nekomtrek 35-45 cm | borstomtrek 48-71 cm
L: Nekomtrek 41-59 cm | borstomtrek 52-91 cm
Onderhoud
Het tuigje is op een handwas te reinigen, gebruik hiervoor enkel water, groene zeep of Biotex. Laat het tuigje voor gebruik goed drogen om schuren te voorkomen.
Julius K9 Powertuig/Harnas – Zwart – S – 49-67 cm
De tuigen van Julius K9 zijn stevig en robuust die ervoor gemaakt zijn om tegen een stootje te kunnen. De Julius tuigen zijn in verschillende maten en uitvoeringen leverbaar.
De tuigen zijn naar innovatief, sportief en dynamisch design ontworpen, wat bijdraagt aan een ergonomische perfectie.
Het tuig is voorzien van Öko binnen bekledingsmateriaal. Dit materiaal is ademend en huidvriendelijk. Voorzien van een geharde gesp draagt het tuig bij aan veiligheid en comfort.
Het tuig beschikt over een reflecterende borstband en randbescherming, met geteste veiligheidsriemen om het tuig vast te maken. Een extra handvat op het tuig geeft u een extra houvast om uw hond in het gareel te houden. Met stevige ring om de riem aan te bevestigen.
Er is de mogelijkheid om labels met diverse teksten op het harnas te bevestigen.
Maat:
Borstomvang 49 t/m 67 cm. Geschikt voor honden met een gewicht van 7-15 kg.
Afmetingen:
Borstomvang: 49-67 cm
Maat: Middel”
Belangrijke informatie om de maat van K9 en IDC-tuigjes te bepalen.
Bij het bepalen van de maat is het zeer belangrijk dat je een afstand van vier vingers achter de voorpoten aanhoudt wanneer je de borstomvang opmeet. Bij de maat baby 1 (XXXS) en baby 2 (XXS) neem je best twee vingers afstand.
Zaken om rekening mee te houden.
Wanneer je het tuigje aandoet bij je hond, zorg er dan voor dat het tuigje niet te losjes zit anders kan je hond er makkelijk onderuit komen. Maar maak hem natuurlijk ook niet te strak, want dat kan zorgen voor pijnlijke wrijving wat zeer oncomfortabel is voor je hond.
Bij het passen van het tuigje moet je vooral rekening houden met het feit dat je die vier of twee vingers afstand achter de poten hebt. Om helemaal zeker te weten dat het tuigje goed zit kun je kijken of je vingers onder de rugzijde van het tuigje passen wanneer je hond hem aanheeft. Als deze twee stappen het gewenste resultaat geven ben je klaar om samen met je hond op pad te gaan.
Indien de hond probeert te ontsnappen of zijn hoofdje uit het tuigje probeert te trekken is het aangeraden niet aan de riem te trekken.