|

Hoe je het gebit van je hond verzorgd en het stinken uit de bek voorkomt

De tanden zijn voor een hond erg belangrijk, net zoals voor de mens. Er zitten wel verschillen tussen ons gebit en dat van onze honden. De hond heeft tanden om een prooi te vangen of te verscheuren. Dit komt omdat de hond afstamt van de wolf.

In deze blog gaan we het hebben over het gebit en de verzorging. In een review geef ik aan welke producten erg geschikt voor de verzorging.

Hoeveel tanden heeft een hond?

Een puppy wordt geboren zonder tanden. Het melkgebit komt na ongeveer 3 weken.

Het melkgebit bestaat uit 28 tanden en kiezen. In de eerste weken ontdekt de pup wat ze met de tanden kan doen.

De pup begint met wisselen tussen de 13 en 21 weken. De leeftijd verschilt per ras wanneer de hond begint met wisselen (grotere rassen beginnen vaak eerder met wisselen).

De meeste pups hebben na 7 maanden al hun volwassen tanden.

Het gebit van een volwassen hond bestaat uit 42 tanden/elementen.

  • 12 snijtanden: 6 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak
  • 4 hoektanden: 2 in de bovenkaak en 2 in de onderkaak
  • 16 kiezen (premolaren): 8 in de bovenkaak en 8 in de onderkaak
  • 10 kiezen (molaren):, 4 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak

Honden zijn van nature vleeseters, dit kun je ook aan het gebit zien. De snijtanden zijn er om vlees van de botten af te knagen. De hoektanden om de prooien te grijpen. De kiezen hebben de functie om vast te houden en het vlees te scheuren.


Mondhygiëne voor je hond.

Een goede mondhygiëne voor de hond wordt vaak onderschat. Het dagelijks tot meerdere keren per week het schoonmaken van de hond is een belangrijk handeling.

Hoewel gaatjes minder vaak en snel voorkomen bij honden ten opzichte van de mens, kunnen ze wel dezelfde tandproblemen ontwikkelen als van de mens, zoals:

  • Tandvlees ziektes en ontstekingen
  • Tandbederf
  • Gebroken tanden en wortels
  • Abcessen en tand ontstekingen/infecties
  • Cysten en tumoren
  • Gehemelte problemen
  • Gebroken Kaak

Ook bij de hond kan er tandplak ontstaan bij het gebit van de hond. Tandplak is vaak makkelijk te zien en kan ook eenvoudig verwijderd worden. Tanden poetsen is een van de middelen om het gebit van je hond schoon te houden en te reinigen. Maar ook het kauwen op kluiven, hondenbotten en hard speelgoed kan bijdragen aan een hond met een fris gebit.

De hond tanden poetsen wordt nog steeds weinig gedaan door de eigenaren van honden. Terwijl ongeveer 95% van alle dierenartsen tanden poetsen adviseert. Je hond de tanden poetsen wordt door de mensen vaak als vreemd en ongemakkelijk gezien. Veel honden zullen het in het begin niet prettig vinden. Hoe sneller je ermee begint, hoe beter het gaat. Je hebt tegenwoordig vele hulpmiddelen die je kunnen helpen om het poetsen prettiger en efficiënter maken.

Hieronder vind je speciale tandenborstels voor de hond:

Ook is er voor de hond een speciale tandpasta met een smaak die de meeste honden ook nog eens lekker vinden.

Hieronder vind je nog een aantal overige producten die je ook kunnen helpen bij een fris en gezond gebit van je hond.


Verzorging van het gebit:

Gebitsverzorging is belangrijk, dit wordt vaak door baasjes vergeten of niet gedaan. Bij een puppy hoeft je weinig aan de verzorging te doen. Het is wel verstandig om al met poetsen te beginnen zodat ze er aan gewend raken.

Bij honden met een volwassen gebit is het raadzaam om de tanden te verzorgen. De volgende methodes raad ik dan ook aan.

  • Tandenpoetsen: Regelmatig poetsen voorkomt gebitsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft. 2 á 3 keer per week poetsen zorgt in de meeste gevallen dat het gebit gezond blijft van je trouwe viervoeter. Veel honden vinden tandenpoetsen niet fijn. De tandpasta vinden ze ook vaak vies. Daarom is het ook verstandig om als pup als aan het poetsen te laten wennen. 2/3 minuten poetsen is voldoende. Als het poetsen echt niet lukt zie in de review een product die je zonder poetsen kunt gebruiken.
  • Gebitscontrole: Check zelf regelmatig het gebit van je hond, zodat je vroegtijdig kan ingrijpen als er beginnende gebitsproblemen ontstaan. Laat bij de jaarlijkse controle van de dierenarts ook het gebit checken.
  • Hard honden speelgoed: Hard speelgoed helpt ook het gebit van de hond gezond te houden. Als je hond op het harde speelgoed kauwt, schuurt hierdoor de tandsteen en tandplak van haar tanden. Hard speelgoed levert dus zeker een bijdrage aan de verzorging van het gebit.
  • Harde voerbrokken en kluifbotten: Harde brokken en kluifbotten hebben dezelfde functie als hard speelgoed. De schurende werking zorgt voor een bijdrage aan een gezond gebit. Het is verstandig om harde brokken als hoofdvoer te geven. Daarnaast regelmatig een lekker kluifbot als extraatje of traktatie.

De problemen die kunnen ontstaan zijn tandplak, bloedend tandvlees en in ergere gevallen infecties en tandbederf. Heb je een vermoeden dat je hond problemen heeft met het gebit bel dan de dierenarts voor meer informatie.


De tong van de hond!

De tong wordt veelal overgeslagen of vergeten maar is minstens zo belangrijk. De hondentong is in veel gevallen de veroorzaker van stinkende geur uit de mond van je hond. Daarom bij het tandenpoetsen zeker te tong niet overslaan.


De oorzaken waarom een hond uit de bek kan stinken.

Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van stinken uit de bek van je hond. Een aantal van de onderstaande oorzaken zijn te voorkomen en te verhelpen met een goede mondhygiëne.

Bacteriën achterin de bek.

De kans is groot dat een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën die zich verstoppen achterin in de bek van je hond. Bedenk hierbij aan beschutte plekken zoals in de randjes van het tandvlees, tandvlees en achter in de keel. De medische term voor deze stand is “Halitose” het ontstaat doordat de bacteriën afvalstoffen afbreken en het omzet in een stinkende geur. Wanneer deze bacteriën niet worden verwijderd leidt dit tot een slechte adem en kan het zelf ontstekingen veroorzaken.

Een oplossing voor deze kwaal is OxyFresh. Het helpt tegen tandsteen, tandplak en vieze geurtjes uit de bek van de hond. Het is eenvoudig toe te passen door het toe te voegen aan het drinkwater van je hond. Het is ook nog eens veilig, niet giftig en ook nog eens zonder bijwerkingen.


Tandplak.

Een andere oorzaak van een slechte adem is tandplak. Tandplak is een verzamelingen van voedsel en bacteriën, Het omzettingsproces zorgt ervoor dat het gaat stinken dit resulteert weer in een slechte adem voor je hond. Om het tandplak tegen te gaan zou je OxyFresh kunnen gebruiken, maar ook 3 á 4 keer per week de tanden van je hond poetsen.

Tandplak bij honden kun je op 3 verschillende  manieren reinigen, echter 4 keer per week tandenpoetsen met een speciale borstel is het effectiefst.

Door de invloeden van het speeksel veranderen de bacteriën op de tanden in tandplak. Tandplak is een verzameling van voedsel en bacteriën. Het omzettingsproces zorgt ervoor dat het gaat stinken en bezorgt je hond een slechte adem. Tandplak kun je op 3 manieren verwijderen, echter een goed mondwater en een paar keer per week tandenpoetsen met een goede tandenborstel, is het effectiefst. Tankplak is er herkennen aan de geel/ bruine aanslag op de tanden van je hond.


Tandsteen.

Tandsteen kan ook voor een stinkende geur zorgen, het is een ophoping van tandplak. Als het tandplak niet op tijd verwijderd wordt raakt het versteend. En dit wordt tandsteen genoemd. Het nadeel van tandsteen is dat het niet meer te verwijderen is met een tandenborstel of een bot. Hiervoor heb je een speciaal krabbertje voor nodig. Omdat tandsteen de tanden van je hond ruwer maken, trekt het ook nog eens meer bacteriën aan. Hoe meer bacteriën, hoe erger en sterker de adem van je hond wordt. Hieronder vind je één van de beste krabbertjes voor de tandsteen van je hond.


Ontstoken tandvlees.

Ontstoken tandvlees zorgt voor een vervelende sterke geur. Als tandsteen niet op tijd wordt weggehaald, kan het tandweefsel gaan ontsteken. Het tandweefsel ook wel tandvlees genoemd word dan rood en gaat bloeden. De geur die vrijkomt is een zwavelgeur en stinkt enorm. Je kunt zelf proberen de ontsteking te behandelen als je er geen ervaring mee hebt of niet aan durft, neem dan contact op met de dierenarts. De behandeling is het verwijderen van tandsteen, het vervolgens behandelen en ontsmetten met Oxyfresh pets gel. Dit breng je aan op het geïrriteerde weefsel. Poets vervolgens 3 à 4 keer per week het gebit van je hond. Als het niet met 1 à 2 weken beter is geworden bel dan ook de dierenarts.


De vorm van het gebit.

Het klinkt misschien raar, maar ook de vorm van het gebit kan een oorzaak zijn bij een slechte adem. Vooral bij honden met korte neuzen en platte koppen zijn hier vatbaar voor. Deze reden hiervan is dat de tanden erg dicht op elkaar staan en het lastig is de bacteriën te verwijderen. Mondwater van Oxyfresh en poetsten kan helpen de kans op een slechte adem te verkleinen. Zodat de bacteriën geen vrij spel krijgen tussen de tanden.


Tanden wisselen bij puppy’s.

Aan de volgende oorzaak kun je helaas weinig tot niets doen. Op het moment dat de puppy’s hun tanden gaan wisselen komt hier bloed bij vrij. Dit bloed is een voedselbron voor de bacteriën, dit zorgt dan weer voor een vieze (zwavel)geur. Dit gaat gelukkig vanzelf weer over, maar hou het wel in de gaten en als je het niet vertrouwd neem dan ten alle tijden contact op met je dierenarts. Hou er wel rekening mee dat het wel 3 à 4 dagen kan gaan duren.


Eten.

Veel honden als ze de kans krijgen eten alles zowel hun eigen eten, maar ook onze voeding, dingen buiten, afval of zelfs ontlasting. De adem van je hond zou ook gaan ruiken naar het voedsel en het eten wat je hond verorbert. Het gaat niet alleen om het eten er aan likken kan al voldoende zijn voor een slechte adem. Omdat honden nieuwsgierig zijn en aan veel dingen likken is deze oorzaak moeilijk te vermijden.


Inwendige aandoeningen.

Een andere oorzaak kan te maken hebben met inwendige aandoeningen. Onderliggende ziektes kan een slechte adem veroorzaken. Gelukkig komen de andere oorzaken hierboven vaker voor dan deze. Het is moeilijk aan te geven welke onderliggende ziektes, ongemak of aandoening de reden kan zijn. Hieronder vind je een lijst met mogelijke ziektes, aandoening etc.

  • Diabetes
  • Een virus
  • Problemen met de luchtwegen
  • Problemen met de slokdarm
  • Schimmelinfectie
  • Dieetproblemen
  • Aanwezigheid van een parasiet
  • Een verstoorde stoelgang
  • Kanker

Naast deze mogelijkheden zijn er nog een tal van onderliggende ziektes. Als je hond zich anders gedraagt of je het niet vertrouwd neem dan contact op met je dierenarts.


Vergelijkbare berichten