Hond auto

Je hond veilig vervoeren in de auto! (autobenches, hondenrek, autogordel)

Een hond is gezinslid en mag bij veel gezinnen ook regelmatig mee in de auto. Dit kan wezen voor een bezoekje aan de dierenarts maar ook voor een wandeling, om ergens naar toe te gaan etc. Je wil graag je hond verantwoordelijk vervoeren en ook geen problemen krijgen.

Op deze pagina lees je alles over je hond veilig vervoeren in de auto. Waarom het belangrijk is om je hond veilig te voeren, welke mogelijkheden er zijn en waar je op moet letten.

Waarom moet je de hond veilig vervoeren?

In veel gevallen laten we de hond achter in de auto instappen of in de kofferbak. Voor de hond is het heerlijk vrij bewegen in de auto maar of dit wel zo verstandig is.

Eén van de redenen dat we de hond veilig moeten vervoeren is dat de hond voor afleiding zorgt in de auto.

De hond kan je bijvoorbeeld afleiden door het vragen om aandacht. Het kan ook zijn dat je steeds moet kijken wat de hond nu weer doet.

Als de hond op de juiste manier vastzit kan dit zorgen voor een veel rustigere autorit.

Wat kan er gebeuren bij een ongeluk als de hond niet vast zit?
Het antwoordt is heel simpel. Als bij een aanrijding de hond niet goed vast zit vliegt de hond door de auto. Bij een stevige aanrijding is de kans groot op letsel schade. In het ergste geval kan de hond door een ruit heen vliegen.

Ook voor de inzittenden kan het erg gevaarlijk zijn als de hond met hoge snelheid door de auto vliegt.

Als de hond op de juiste wijze vast zit kan dit letsel en erger voor komen.

De Hond kan ontsnappen uit de auto!
Als je de auto parkeert om welke redenen dan ook. Wil je niet graag dat je hond ontsnapt vooral niet op een gevaarlijke plek. Als de hond vast zit kan ze ook niet ontsnappen dit geeft ook veel meer rust voor de baasjes.

Je moet er toch niet aandenken dat je hond ontsnapt bij een parkeerplek langs een drukke weg.


Kun je een boete krijgen als je hond niet veilig vast zit?

In Nederland is er geen specifieke wetgeving betreft het vast zetten van een hond in de auto. Wel kun je een boete krijgen als je hond je duidelijk afleid. Dit wordt gezien als gevaarlijk rijgedrag (Artikel 5.)

De regel betreft het vast zetten van de hond verschilt wel per land.
In Duitsland kun je wel een boete krijgen als je de hond los vervoert. Wat wel mag is je trouwe viervoeter in de gordel op de achterbank vervoeren, hiervoor zijn speciale autogordel tuigjes te koop. Andere opties zijn een bench of in de kofferbak met een rek of veiligheidsnet.

Voor een compleet overzicht voor de regels bekijk dan de website van de ANWB.


Crash test

Hieronder deel ik een filmpje van een crash met een knuffel hond, in deze film worden ook de bovenstaande producten getest. Een erg informatief filmpje


Hoe vervoer je je hond het veiligst?

We hebben inmiddels gelezen dat de hond op de achterbank of in de kofferbak vervoeren het veiligst is. Hieronder vind je een aantal veilige manieren om je hond te vervoeren.

De autogordel voor je hond.

De autogordel wordt steeds populairder, meer hondenbezitters willen de hond graag veilig vervoeren. Voor de voordelen van een autogordel / riem dat het 1 van de goedkoopste oplossing zijn als het om de veiligheid in de auto gaat. Je hond heeft daarnaast wel een mogelijkheid om te gaan staan, zitten of te liggen. Ondanks de veiligheid gaat dit niet ten koste van het comfort voor je hond in de auto. Je hond kan op deze manier gewoon in de auto zitten of liggen, hierdoor blijft de ruimte beperkt die ze gebruikt. Zeker als je dit vergelijkt met een autobench.

Bij een ongeluk of (plotseling) hard remmen is het een stuk veiliger voor je hond. Ze kan nu niet gelanceerd worden en hierdoor gewond raken of erger nog door de vooruit vliegen. Naast dat het veilig is bij onverwachts remmen of een ongeluk, heb je ook geen last dat je hond door de auto springt of bij jou op schoot. Dit kan voor veel afleiding en gevaarlijk situaties zorgen.

De autogordels zijn eenvoudig in gebruik. Door de speciale gordel aansluiting is deze eenvoudig te klikken in het veiligheidssysteem. Het werkt hetzelfde als een normale gordel die al in de auto zit. Je kunt het gebruiken in elke auto. Alleen een aantal Volvo auto’s hebben een ander veiligheidssysteem waar de gordel wel is past, maar niet meer op de normale wijze eruit kan.

In Nederland is er geen wet of specifieke regels als het gaat om je hond te vervoeren in de auto. Als je hond een gevaarlijke situatie veroorzaakt in de auto kan je wel een boete krijgen. In een aantal Europese landen is het wel verplicht om je hond in een autogordel te plaatsen of in een autobench.

Advies: Als je gebruik gaat maken van een autoriem of autogordel gebruik dan wel een tuigje aan de riem aan bevestigd. Een halsband kan verwondingen veroorzaken aan de hals als je plotseling moet remmen of een ongeluk krijg.


De 5 beste autogordels voor je hond.

Voordat ik de 5 beste autogordels uitgebreid ga toelichten wil ik je vertellen waar ik op gelet heb bij de selectie. Bij de autogordels heb ik op de kwaliteit gelet, maar ook in verhouding tot de prijs. Kwaliteit en veiligheid is uiteraard het belangrijkste, maar het ook betaalbaar blijven. Je hond moet uiteraard wel comfort hebben, maar de autogordel moet zeker niet te lang zijn, omdat je hond zich anders nog kan verwonden.

Voordat ik met de top 5 met autogordels begin laat ik je eerst een goed en veilig tuigje zien dit zeer geschikt is voor in de auto. Dit tuigje is verkrijgbaar in 4 verschillende maten maat S, M, L en XL. Uiteraard kun je ook het tuigje van de hond gebruiken als je hond gebruik maakt van een hondentuigje.


Hondengordel – Honden autogordel – Veiligheidsgordel hond

Deze verstelbare hondenautogordel is de goedkoopste in de rij. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Ondanks de prijs is het van een stevige kwaliteit.


Happy Pet Petgear Dog Seat Belt

De autohondengordel is een product uit het Pet Travel concept onder de naam PetGear. Deze autogordel heeft als voordeel dat die zeer eenvoudig traploos kunt verstellen naar de juiste lengte. Zodat je hond veilig zit maar wel voldoende comfort heeft. De kleur van de autogordel voor je hond is zwart en het materiaal is van nylon.


Beeztees Tussenlijn – Hond – Voor Autogordel

Deze Beeztees Tussenlijn is makkelijk te bevestigen in de aansluiting van de gordel in de auto. Het wordt geleverd in de zwarte kleur en het materiaal is van nylon.


Doggz – Autogordel hond

Voorkomen dat je hond uit het raam van de auto springt? Of bij plots remmen, dat je huisdier door de auto wordt geslingerd?
Met deze extra verstevigde autogordel kun je je viervoeter heel gemakkelijk veilig vervoeren.
Daar het bevestigingssysteem bestaat uit een haak en een kliksysteem, kun je de hondenriem overal in de wagen vastmaken en past de hondengordel in alle auto’s.
Ook bruikbaar in combinatie met bankbeschermers, beschermhoes, hondendeken of hondenmat.

Belangrijkste kenmerken:

 • Voorzien van een kliksysteem en een simplexhaak
 • Kan overal worden bevestigd, op de zetels maar ook in de kofferruimte.
 • Past hierdoor in alle auto’s, ook in auto’s met een afwijkend gordelsysteem.
 • Gordel is in lengte verstelbaar, min 62 en max 77 cm
 • Super stevige gordelband
 • Voorzien van een schok opvangendeelastische band waardoor je hond of kat niet van de bank valt bij het remmen
 • Extra verstevigdemetalen sluiting
 • Extra slotbeveiliging om over de sluiting te schuiven
 • De Sluiting kan 360° draaien, waardoor je viervoeter nog meer bewegingsvrijheid heeft
 • Is reflecterend

Nobby autogordel met tuig – medium

De Nobby autogordel wordt geleverd met een tuig. Deze versie is de medium versie, maar is ook leverbaar in de maten S, M, L en XL.

De autogordel evenals het tuigje zijn makkelijk te verstellen. Het tuig gaat makkelijk aan en uit met de kliksluiting. Dit tuigje kan ook gebruikt worden als wandeltuigje.


Benches voor in de auto

Je hond zit in een veilige ruimte bij plotseling remmen kan je hond niet door de auto vliegen. Ook leer je op deze manier dat je hond een vaste en eigen plek heeft in de auto. Als je de juiste maat van een autobench hebt zorgt dit ook nog eens voor veel comfort voor je hond.

Naast de verschillende benches die er te koop zijn heb je ook speciale kennels voor in de auto, deze zijn wel een stuk prijziger maar qua veiligheid wel de top of the bill.

Bij het kopen van een bench voor in de auto is het wel belangrijk dat je geen draadkooi, plastic of stoffen transportbox koopt. Deze overleven vaak het ongeluk niet en maakt het zeer onveilig.

Hoe kies ik de juist maat autobench voor mijn hond?

De eerste keuze die je moet maken is of je de bench voor 1 of meerdere honden gaat gebruiken. De beste maat van de autobench kun je het beste baseren op de grootte van jouw hond. Meet daarom ook eerst je hond goed op. Meet zowel de schofthoogte (het uiteinde van de voorpoot tot aan de bovenkant van het wervelkolom, ter hoogte van de schouder) als de ruglengte van je hond.

De ruglengte meet je van de hals tot de aanzet van de staart. De ruglengte heb je nodig door de diepte van de hondenbench te bepalen. Neem de ruglengte en vermenigvuldig deze met 1,25. Op deze manier heeft je hond voldoende ruimte om te kunnen bewegen in de bench.

De met schofthoogte bepaal je de breedte en de hoogte van de autobench. De centimeters van de schofthoogte kunnen gebruikt worden om de breedte van de autobench te bepalen. Als je de schofthoogte als maat aanhoudt, dan heeft je hond voldoende ruimte om te liggen.

De hoogte van de autobench kun je het beste bepalen door 15 à 20 centimeter boven op de schofthoogte maat te tellen. Dan heb je de juiste hoogte voor de autobench.

Houd ook rekening met de maten van je auto. Want niet in elke auto past een grote autobench, een paar centimeter kleiner zal niet gelijk een probleem zijn, maar koop zeker niet een te kleine autobench. Als de juiste grootte van de aluminium autobench niet past, kun je altijd kijken naar andere oplossing qua veiligheid voor je hond.

De aluminium autobench

Als je voor kwaliteit en veiligheid kiest, kies je voor de aluminium autobench. Deze bench is gemaakt van hoogwaardige materialen die zeer duurzaam in gebruik zijn. Je hebt de aluminium autobench in verschillende uitvoeringen voor kleine, middelgrote en grote honden maar er zijn ook autobenches voor 2 honden.

De grootste voordelen naast de veiligheid zijn:

 • Hoogwaardige autobench met schuine zijde
 • Ideaal als hondenbench voor in de kofferbak
 • Eenvoudig af te sluiten met een slot
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Aluminium benches zijn licht in gewicht en beresterk

De 10 beste hondenbenches

Hieronder vind je de 10 beste modellen aluminium autobenches. Aan de linkerkant vind je de beschrijving van de bench en aan de rechterkant een link van Bol.com. Met meer informatie het de bench. Als je op de link klikt krijg je extra informatie en de recensie van de gebruikers te zien.

Tectake Autobench – Hondenbench – 69 x 54 x 50 cm

Deze solide afwerking Tectake autobench is een eenvoudig te reinigen oppervlak en het lichte gewicht kenmerken de hoge kwaliteit en functionaliteit van onze bench. Door het open karakter is er voldoende frisse lucht.

De bench is snel en eenvoudig te monteren door de meegeleverde montage handleiding.


Tectake Single Hondenbench – Zwart/Zilver – 90 x 66 x 69,5 cm

De lichtgewicht hondenbench van Tectake is zeer robuust en zorgt er voor dat jij jou hond veilig kan vervoeren. De binnenmaten van de single hondenbench zijn: 63 x 86 x 66 cm.

De betaalbare hondenbench wordt geleverd met een geïllustreerde montage handleiding waardoor deze snel en eenvoudig te monteren is.


4animalz aluminium Hondenbench Small – 69 x 54 x 50 cm

Aluminium Autobench van 4animalz heeft een grote van 69x54x50 cm (LxBxH) met 1 deur. Lichtgewicht en toch heel stevig. Door de open profielen heeft uw hond vrij zicht, en voldoende ventilatie. De bench is eenvoudig en snel te monteren en in gebruik te nemen.

Door het Trapeziumvormig ontwerp geschikt voor een groot aantal voertuigmerken en modellen.


4animalz aluminium autobench voor grote hond L – 104x90x69cm

Aluminium Autobench 4animalz van 104x90x69cm heeft 2 deuren zonder tussenschot. De bench kenmerkt zich door een solide afwerking, met een eenvoudig te reinigen oppervlak. Lichtgewicht en stevig doordat hij van aluminium is gemaakt. Door de open profielen heeft uw hond vrij zicht, en voldoende ventilatie. De bench is eenvoudig en snel te monteren en in gebruik te nemen.


Tectake Double Hondenbench – Zwart/Zilver – 97 x 90 x 69 cm

Tectake Double hondenbench met scheidingswand is geschikt voor 2 honden. Licht van gewicht maar wel zeer sterk en eenvoudig is gebruik. De bench is eenvoudig te monteren met de meegeleverde montage handleiding.

Deze bench s zeer geschikt voor het vervoeren van 2 honden. De maat van de autobench per compartiment: ca. 45 x 85 x 65. Met een deuropening ca. 38,5 x 69 cm.


Cadoca hondentransportbox XXL – Aluminium -97x90x70cm.

Met de stabiele hondenbox „Bruno“ van het merk CADOCA® vervoer je jouw hond veilig en stressvrij van A naar B.

Door de schuine bouw kan dze transportboxen eenvoudig in alle gangbare stationwagens ingebouwd worden.

Dankzij de traliestangen krijgt jouw hond voldoende frisse lucht en voelt zij zich zichtbaar comfortabel

XXL model is zijn voorzien van een verwijderbare scheidingswand en 2 afsluitbare deuren. Deze boxen zijn dus geschikt voor 2 kleinere honden of voor één grote hond.


vidaXL – AutoBench – 1 deurs – 54 x 69 x 50 cm

Deze hondenbench van Vidaxl heeft een hoogte van 50 cm en draagt bij aan een veilige en comfortabele reis voor je hond. De lichtgewicht transportkooi heeft kunststof hoeken om verwondingen aan je hond te voorkomen. De innovatieve constructie van de kooi zorgt ervoor dat je hond de omgeving in de gaten kan houden en voldoende frisse lucht krijgt. Deze bench is zo ontworpen dat deze in veel verschillende automerken en -types past.


Tectake Autobench – 89 x 69 x 50 cm

Deze autobench van Tectake is licht maar wel erg solide en makkelijk te reinigen. Door het open karakter krijgt je hond voldoende frisse lucht.

De bench is snel te monteren en in gebruik te nemen middels de meegeleverde montage handleiding.


Proline Pro 22 Autobench – L – 66 x 97 x 94 cm

Autobench Pro 22 Large is geschikt voor 2 honden als voor 1 grotere hond door de uitneembare tussenwand.

De Autobench Pro 22 is het neusje van de zalm onder de autobenches. Deze autobench voldoet aan de strengste eisen en is goedgekeurd en gecertificeerd volgens de richtlijnen van de TUV Zuid-Duitsland. Daarnaast heeft deze bench ook de Amerikaanse testnormen doorstaan.

Het slot is uitgerust met een zogenaamd “Double Dock“ systeem. Dit maakt dat de deur nooit naar binnen kan vallen in geval van bijvoorbeeld een crash. Het “Safelock Systeem” maakt het daarnaast mogelijk de box vlot te openen, zonder dat de hond zelf de deur kan openen.

De achterwand van de box is gemaakt van dubbelwandig en geblazen kunststof. Hier is het zogenaamde IPS (Impact Protection System) toegepast wat de box nog veiliger maakt.


Autobench Petbox Pro 2 Large

Autobench Petbox Pro 2 Large is geschikt voor kleine en middelgrote honden tot 35kg. (zoals: engelse bulldog, foxterrier, lhasa apso of border colli)

-Deze autobench voldoet aan de strengste eisen en is goedgekeurd en gecertificeerd volgens de richtlijnen van de TUV Zuid-Duitsland. Daarnaast heeft deze bench ook de Amerikaanse testnormen doorstaan.

Het slot is uitgerust met een zogenaamd “Double Dock“ systeem. Dit maakt dat de deur nooit naar binnen kan vallen in geval van bijvoorbeeld een crash. Het “Safelock Systeem” maakt het daarnaast mogelijk de box vlot te openen, zonder dat de hond zelf de deur kan openen.

De achterwand van de box is gemaakt van dubbelwandig en geblazen kunststof. Dit is het zogenaamde IPS (Impact Protection System) .


Autorek voor in de auto:


Een autorek ook wel een hondenrek in je auto kan erg veilig zijn. Dit rek wordt geplaatst tussen de achterbank en de kofferbak. Wel is het heel belangrijk dat het rek goed past en goed bevestigd wordt. Zodat het rek niet kan verschuiven, want bij een ongeluk heeft het rek veel te verduren.

Naast dan een autorek zorgt bij het plotseling remmen dat de hond niet naar voren schiet, kan je hond ook niet uit vervelen naar voren klimmen. Je kunt je hond los achter de achterbak vervoeren, je hond zit hier veilig en heeft ook voldoende bewegingsruimte.

Soorten hondenrekken

Er zijn verschillende soorten hondenrekken voor in de auto te koop. Het belangrijkste is de maat van het rek. Veel automerken hebben autorekken op maat. Deze zijn vaak een stuk prijziger dan de universele hondenrekken.

De universele hondenrek past in veel verschillende soorten auto’s die ongeveer dezelfde maat hebben. Het materiaal van een hondenrek heeft invloed op prijs. De meeste rekken zijn gemaakt van metaal, aluminium, staal of kunststof.

De 5 beste universele hondenrekken voor in de auto.

Hieronder vind je de 5 beste universele hondenrekken. De hondenrekken worden uitgebreid beschreven.

Hondenrek Budget – Verstelbaar

Universeel hondenrek dat geschikt is vrijwel elke auto en voor een zeer voordelige prijs.

Met dit hondenrek kunt u uw hond veilig vervoeren zonder dat deze bij de bestuurder kan komen. Het hondenrek scheidt de achterbak van de rest van de auto. Ook bij een eventuele abrupte stop voorkomt het hondenrek dat de hond naar voren kan schieten en zichzelf of u kan verwonden.

Het hondenrek is in zowel de hoogte als breedte verstelbaar zodat hij in vele verschillende modellen auto’s past. Installatie van hondenrek vereist geen gaten of andere veranderingen aan uw auto. Tijdens het verstellen van het rek klemt u het hondenrek vast in de auto. Hierdoor kunt u het ook makkelijk uit uw auto halen en eventueel in een andere auto plaatsen.

Kenmerken:

 • – Breedte verstelbaar: 85 cm tot 140 cm
 • – Hoogte verstelbaar: 60 cm tot 110 cm
 • – Makkelijke installatie

Trixie Auto veiligheidsrek Aluminium 96-163 / 34-38 cm

Dit aluminium autorek is gemaakt voor veilig vervoer van dieren of bagage in de achterbak van de auto. Door de vaste montage aan de hoofdsteunen van de achterbank kan de gehele kofferbak gebruikt worden. Het hondenrek bestaat uit 3 delen en is in de breedte en in de hoogte traploos verstelbaar. Lichtgewicht door het gebruik van aluminium.

Afmeting: breedte 96-163cm, hoogte 34-48cm
Kleur: zilver/zwart


Relaxdays hondenrek auto

Het is belangrijk dat honden tijdens de autorit veilig getransporteerd worden. Dit hondenrek dat in de kofferbak geplaatst wordt, is hier heel geschikt voor. Het rek tussen de autostoelen en het plafond van de auto dient als bescherming bij een ongeluk of als je hard moet remmen. Hierdoor voorkom je onnodige verwondingen. Je kunt de breedte van het veiligheidsrooster aanpassen aan de breedte van je auto (92 – 136 cm). Het rek beschermt niet alleen je hond, maar zorgt er ook nog eens voor dat je bagage niet zomaar door de auto vliegt.

Universeel hondenrek auto in detail

 • Afmeting uitgeschoven H x B x D: ca. 32 x 136 x 5 cm
 • Afmeting niet uitgeschoven H x B x D: ca. 32 x 92 x 5 cm
 • Gewicht: ca. 1,86 kg
 • Materiaal: Metaal, kunststof
 • Kleur: Zwart

Veiligheid in de auto met scheidingsrek

 • Veiligheid voor hond en bestuurder
 • Makkelijk in elkaar te zetten zonder gereedschap
 • In de breedte verstelbaar – Past in veel auto’s
 • Wordt vastgemaakt aan hoofdsteun – Neemt weinig ruimte in beslag
 • Ook praktisch als bagagerek

Petego – Afweermiddel Auto rek Zilver

De Kar 9 Keeper is een universeel (geschikt voor vrijwel elke auto) volledig draagbaar en volledig instelbare huisdier auto rek systeem.

De K9K verslaat alle conventionele rekken in kwaliteit, functionaliteit en stijl. Het voorkomt eventuele montage schade welke optreed met het comprimeren van rekken en sluit boren of knippen uit welke normaal nodig zijn bij permanente rekken.

De K9K blijft stevig bevestigd aan de hoofdsteunen in vrijwel elke auto/voertuig.

Kenmerken:

 • Hoge weerstand vierkante stalen buizen
 • Stevige gegalvaniseerde stalen 75 graden bochten
 • Versterkte dubbele dikke ronde buizen (1.8 mm)
 • Solide, ingebouwde verstelbare klemmen
 • Neutrale kleur voor verminderde visuele impact
 • Zeer compacte verpakking voor verzending en opslag

Verstelbaar hondenrek XL – Vloer montage

Met dit hondenrek voorkomt u dat uw hond zich door de gehele auto verplaatst. Zo blijft de bekleding van uw auto schoon en blijven gevaarlijke situaties u bespaard. Het universele honden rek is verstelbaar in hoogte en breedte en daardoor past het in vrijwel iedere auto.

Eenvoudig monteren
Monteren van het hondenrek is heel eenvoudig en binnen enkele minuten gedaan. Plaats de voetjes op de vloer van de kofferbak en klem het rek vervolgens tussen het plafond en de vloer door het op de juiste hoogte af te stellen. Schuif daarna de verstelbare zijkanten op de gewenste breedte.


Vergelijkbare berichten