Mijn hond (puppy) gromt. Is grommen normaal gedrag? Wat moet ik doen?

Grommen naar de baas. Erg vervelend als dit voorkomt. Vaak wordt een hond gestraft als deze gromt, maar het is belangrijk om te weten waarom de hond gromt dan kun jij je hond hierbij helpen in plaats van afstraffen. Bij grommen bestaat er altijd een kans op bijten.

In deze blog vertel ik alles over het grommen van je hond / puppy. Waarom ze kan grommen en wat je eraan kunt doen.


Waarom gromt een hond of puppy?

Het antwoord op de vraag waarom een hond gromt is, de hond vind iets niet prettig, en laat dit merken door te grommen. Zie het als een waarschuwing en probeert op deze manier te voorkomen dat ze agressief gedrag moet tonen zoals bijten, aanvallen, etc. De hond kan het niet vragen dus is dit haar manier van communiceren met honden, andere dieren en mensen.

Grommen is in de meeste gevallen niet het enige signaal die de hond geeft als ze iets niet fijn vind of op haar gemak voelt. Ze kan namelijk ook op een plek of in een situatie zitten dat ze zich onveilig voelt. Mensen met weinig ervaring als het om honden gaat of de hond niet goed kennen zien vaak alleen het signaal van grommen en pakken de andere signalen die de hond geeft voordat ze gaat grommen niet (goed) op.

Andere signalen vaak voor het brommen of in combinatie, om aan te geven dat je hond het niet prettig vind zijn:

  • Weg lopen of zich verplaatsen
  • Wegkijken
  • Lip optrekken
  • Blaffen

Als een hond of je eigen hond begint te grommen kun je hier flink van schrikken en het is erg vervelend maar dit kan wel het bijten en een aanval van de hond voorkomen. Het karakter en het ras van de hond kunnen ook van invloed zijn of het alleen bij grommen / waarschuwen blijft of gaat bijten. Omdat dit ook nog wel eens per situatie verschillend kan zijn en je dus niet altijd precies weet wat de hond gaat doen is het belangrijk het grommen altijd serieus te nemen.

Het gebeurt zelden tot nooit dat een hond zonder één signaal gaat bijten, het kan wel wezen dat de signalen niet opgepikt zijn. Hoe vaker je de grenzen opzoekt van de hond en er overheen gaat hoe groter de kans is dat de hond (sneller) gaat bijten. Wat subtiele signalen uitgeven heeft dan weinig zin voor de hond wordt toch niets op uit gedaan en dan wordt de drempel lager om te bijten.


Moet ik nu juist wel of niet straffen als mijn hond gromt?

Als een hond gromt wordt dat vaak als ongewenst gedrag gezien. De hond wil alleen maar vertellen dat ze iets niet prettig of leuk vind. Ziet dan ook vaak dat de hond gestraft wordt of er op wordt aangesproken. Dit kan helpen dat je hond niet meer gromt of stopt met grommen. Maar dit kan er ook voor zorgen dat de hond de volgende keren het grommen overslaat en zichzelf gelijk gaat verdedigen.

Want wat er eigenlijk gebeurt is het volgende:

  • Een hond voelt zich gestrest of bedreigd en wordt dan gestraft dit kan ook agressie uitlokken.
  • Je straft een hond terwijl de hond aangeeft ik vind dit niet prettig en er wordt toch doorgegaan. Terwijl je eigenlijk het probleem moet aanpakken de hond uit de onveilig situatie halen / de onprettige, gestreste situatie oplossen. Je onderdrukt namelijk het gedrag zonder iets aan de emotie van de hond te doen.
  • De kans bestaat namelijk dat de hond niet begrijpt dat haar gedrag de reden is dat haar baas boos wordt. Maar verband legt met hetgeen dat ervoor zorgt dat ze begint met grommen. (iedere keer dat ik een kat zie, doet mijn baas boos / vervelend tegen mij)

Straffen lijkt soms logisch maar kan zelfs averechts werken en probleemgedrag veroorzaken. Als je het vanuit de hond bekijkt is het ook wel vreemd dat ze gestraft wordt op het moment dat ze aangeeft dat ze het niet prettig vind of dat je te vergaat. In communicatie met mensen vind je dit in de meeste gevallen juist prettig dat dit wordt aangegeven en kun je er rekening mee houden.Honden zijn natuurlijk geen mensen, maar uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat honden ook emoties hebben en deze te vergelijken zijn met de emoties van mensen.

Straf daarom niet als jou hond of puppy gromt maar zoek de oplossing. Maar voor de oplossing is het wel belangrijk dat je weet waarom je hond gromt dit kan verschillende redenen hebben.


Om welke redenen kan een hond / puppy grommen?

Er zijn verschillende redenen dit geldt zowel voor de pup als voor de volwassen hond. Hieronder vind je de mogelijke oorzaken uiteraard kunnen er meer oorzaken zijn, maar dit zijn de meeste voorkomende. De oorzaken waarom een hond kan grommen worden uitgelegd.

  • Met spelen
  • Als verdediging
  • Uit angst
  • Omdat ze iets onprettig vind

De hond gromt met spelen

Dit zie je vooral bij puppy’s en jonge honden, dit kan geen kwaad als het niet doorslaat en je hond te fel gaat worden. Door bijvoorbeeld in je handen te gaan bijten. Voor honden met een fel karakter kunnen bepaalde spellen niet zo handig zijn denk aan trek spelletjes. Hier kan het gedrag van grommen makkelijker overslaan, ze verliezen zichzelf en de rem gaat er dan af.

Als je dit weet of merkt probeer dan ook ander soort spel denk aan speurwerk, apporteer spel, frisbeeën of een puzzelspel. Uiteraard kun je het gedrag ook gaan afleren door een los commando te geven. Hierdoor stopt het spel en het grommen.


Grommen als verdediging

Dit is een veel voorkomende oorzaak van grommen. Dit kan zijn om haar gezin,  territorium, andere dieren, maar ook haar speelgoed of eten.


Angst / onveilig situatie/ iets wat de hond niet prettig vind

Grommen door angst of een onveilige situatie of iets wat de hond niet prettig vind. Het kan ook zijn dat het een combinatie van deze drie is. Een onbekende omgeving met veel onbekende mensen en andere dieren die dichtbij je hond komen kan een reden voor het brommen zijn, maar ook aandacht zoals geaaid worden als ze pijn heeft of door een onbekend persoon kan de oorzaak zijn. Er kunnen veel verschillende oorzaken onder deze 3 elementen vallen. Probeer er dan ook zo snel mogelijk achter te komen waarom ze bromt.


De oplossing voor het grommen van je hond

Het is belangrijk dat je rekening houd met dat het grommen en bijten dicht bij elkaar kan liggen. Wat ik eerder ook al aan heb gegeven dit verschilt wel per hond en ras. Maar het is daarom wel belangrijk om hier zo snel en veilig mogelijk op te reageren. Zoals we hebben gelezen kan straffen het probleem in eerste instantie wel oplossen, maar ook veel probleem gedrag veroorzaken. Er zijn dus betere oplossing om te reageren op het grommen van je hond.

Eerst is belangrijk dat je weet hoe je hond reageert als ze gromt, gaat ze gelijk in de aanval of duurt het even voordat ze gaat bijten of blijft het alleen bij het grommen? Dit weet je natuurlijk nooit 100% zeker, maar als jij je hond goed kent kun je dit vaak wel goed inschatten, dit is ook afhankelijk van de situatie.

Als de hond naar jou gromt neem dan meteen rustig afstand, gromt je hond naar een andere hond, object of persoon haal haar dan zo snel mogelijk uit de situatie.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan als je bijvoorbeeld bij de dierenarts bent kun je moeilijk met je hond weer terug gaan zonder dat je geholpen bent door de dierenarts. Naast het oefen en trainen hiervoor kun je ook kiezen voor een muilkorf.

Gromt je hond om haar speelgoed en eten te beschermen leer je hond dan vanaf het begin dat jij, het gezin en anderen in de buurt van haar speelgoed en eten kunnen komen zonder dat ze hoeft te gaan grommen. Dit is bij een pup uiteraard makkelijker te leren dan bij een volwassen hond. Hier zijn verschillende manieren voor. Bij het jagen van de prooi wordt geleerd dat de hond wat lekkers of iets krijgt waar ze dol op is als ze de prooi afgeeft. Dit kun je ook doen met haar speeltje. Dit doe je bijvoorbeeld met de commando los en je beloont haar als ze goed gedrag vertoont en het speelgoed afgeeft of neerlegt.

Niet bij het eten mogen komen wordt ook wel baknijdheid genoemd. om baknijd te voorkomen geef ik je een paar tips:

  • Je gaat bij je hond (pup) zitten met de voerbak in de hand. Met de ene hand aai je haar en met de andere hand zet je het voer voor haar neer. Als ze gaat eten blijf je rustig aaien.
  • Dit aaien kun je stoppen en bij de volgende keer eerst de voerbak neerzetten en dan rustig te gaan aaien. Zo raakt de hond gewend dat je bij haar in de buurt bent en mag komen als ze eet.
  • De volgende stap kan zijn door wat lekkers in haar voerbak te gooien terwijl ze aan het eten is of er net voor. Als dit na een paar keer goed gaat kun je haar ook aaien als je iets lekker in de bak gooit en er kort na.
  • Je kunt ook steeds naar haar toe lopen als ze aan het eten is en af en toe iets lekker in de bak te gooien.
  • De laatste stap is de voerbak weg te halen als ze aan het eten is. Dit kun je het beste doen door haar eerst iets lekker te geven met de ene hand en met de andere hand de voerbak weghalen. Als dit goed gaat geef je haar nog iets lekkers en je plaats de voerbak weer terug.

Het is belangrijk dat je het rustig opbouwt en dan alles relaxt en soepel verloopt. Loop een stap niet zo goed doe een stapje terug en probeer het de volgende keer weer. Met zulke trainingen bouw je ook een band en vertrouwen op met je hond. Je kunt dit ook toepassen met speelgoed zodat jij altijd iets bij de hond weg kan halen indien nodig. Denk aan iets giftigs of spullen waar ze niet mee mag spelen of pakken.


Voorkomen dat je hond gromt

Een ander belangrijk element van het grommen is het voorkomen van het grommen. Hier heb je verschillende mogelijkheden:

  • Geen dingen en situaties opzoeken (indien mogelijk) waarbij je hond gaan grommen.
  • Je hond ander / beter gedrag aanleren (zoals: met baknijd)
  • De oorzaak van het grommen te verbeteren en je hond meer vertrouwen te geven.

Als jij de hond geen reden geeft om te grommen zal het grommen ook snel stoppen.


Boeken over het gedrag en grommen.

Voor sommige situaties heb je een training nodig of extra informatie. Er zijn ook diverse boeken die aandacht besteden aan het grommen en hoe je dit het beste kan aanpakken. De beste boeken die te maken hebben met grommen heb ik hieronder voor je geplaatst.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie