| |

Is een blauwe tong gevaarlijk voor een hond? Hoe schoon is de tong?

Over de tong van de hond er is veel onduidelijk, vooral als het gaat om hoe schoon de tong van je hond is. Maar weet jij eigenlijk welke functies de hondentong heeft en waarom die regelmatig buiten de bek hangt. Wist je trouwens dat de kleur van de tong iets over de gezondheid van de hond verteld?

Deze vragen en nog veel meer worden behandeld in deze blog waar de tong centraal staat.

Welke functie heeft de tong?

De tong van de hond heeft meerdere functies. Het eerste waar je aan zult denken is dat de hond deze gebruikt bij het drinken.

Wist je trouwens dat de hond een lepel van de tong maakt om zo te kunnen drinken. De hond buigt de tong naar onderen, op deze manier lepelt de hond het water na binnen. Deze manier van drinken maakt veel lawaai en zorgt ook nog wel eens voor een waterballet.

De hondentong is ook onderdeel van het spijsverteringsstelsel, en wordt gebruikt om de smaak te testen van het voedsel. Een andere functie is om de speeksel, maag- en alvleesklier die nodig zijn bij het verteren te stimuleren. De Hondentong is verbonden met diverse zenuwen die verantwoordelijk zijn van het versturen/doorgeven van informatie aan de hersenen.

De tong zorgt er ook voor dat de hond haar lichaamswarmte kan reguleren. Deze hangt bij het hijgen uit de mond om zo de overtollige warmte weg te krijgen.

Ook gebruikt de hond de tong om zichzelf te reinigen. De hondentong bestaat trouwens uit meerdere spieren net zoals bij de mens.


Welke kleur hoort de hondentong te hebben?

De meeste honden hebben een roze tong. In de tong van de hond zitten allemaal bloedvaatjes, door de zuurstof die in het bloed zit is de tong dus roze. De kleur is dus afhankelijk van de doorbloeding (hoeveel bloed door de tong stroomt).

Als de hond in rust is, is de kleur van de tong roze. Bij inspanning wordt deze rood. Als je hond in shock of ziek is wordt de kleur bleek of grauw.

Als de hond een blauwe tong krijgt is dit een teken dat zij niet genoeg zuurstof in haar bloed heeft. In dit geval is er iets ernstigs aan de hand en moet je onmiddelijk contact opnemen met je dierenarts.

Er zijn ook honden die van nature een blauwachtige tong hebben.


Welke rassen hebben een blauwe tong:

Giraf heeft ook een blauwe tong

Niet alleen honden kunnen van nature een blauwe tong hebben. Er zijn andere dieren met een blauwe tong. Hier onder een paar diersoorten die een blauwe tong hebben:

  • Giraf
  • IJsbeer
  • Koeien (aantal koeiensoorten)
  • Okapi

De bekendste honden met een blauwe tong zijn de Chow-Chow en de Sharpei.

Chowchow:

De chowchow heeft van nature een blauwe tong. Bij dit ras is het normaal dat de tong en het tandvlees een blauwe kleur hebben. Bij sommige Chowchows komen ook een paarse of zwarte tong voor.

De naam ChowChow betekend donzen leeuwenhond. De Chowchow is een directe afstammelingen van de Tibetaanse Wolf.

Volgens de Chinezen worden de Chow Chow van oudsher in China gebruikt als tempelbewaker. Ze bewaakten naast tempels ook huizen en landbouwgronden.

Tegenwoordig zijn het echter huisdieren met een hoog knuffelgehalte.


De Shar-pei:

De viervoeter Shar-pei is vooral bekend om zijn vetrolletjes. De Shar-pei en Chow-Chow lijken op elkaar. De blauwe tong en hun lichaamsbouw zijn overeenkomsten. Hun vacht is wel totaal anders, beide honden zijn geschikt als waakhond en bij de jacht zijn ze bruikbaar. Ook de gelaatstrekken en de uitdrukkingen komen overeen.

de Sharp-pei heeft ook een blauwe tong

De vetrolletjes van de Shar-pei vallen het meeste op bij de puppy’s omdat deze nog veel extra huid hebben.

Oorsprong van de Sharp-pei lijkt ergens rond de 3e eeuw voor Christus te zijn. Dit blijkt uit ontdekkingen van enkele keramische voorwerpen. Die de voorouders van de Shar-pei moeten voorstellen.

In de oude Chinese cultuur waren ze vaak zeer belangrijke figuren. En net zoals de Chowchow werden ze ook als bewaker ingezet, veelal voor het bewaken van vee. Ze moesten het vee beschermen en bewaken tegen roofdieren.


Ontstaan / oorsprong van de blauwe tong.

Over het ontstaan van de blauwe is nog steeds veel onduidelijkheid.

De wetenschappers: Hebben het over melanine. De dieren met een blauwe tong maken volgens deze wetenschappers extra melanine aan. Melanine is een stof die de kleur bepaald van pigment. Als er veel van deze stof aangemaakt wordt, kan de tong een intense kleur krijgen.

Een andere theorie van de wetenschappers is dat sommige rassen een blauwe tong hebben door een tekort aan tyrosine. Hierdoor produceren ze niet genoeg melanine die hun lichaam de juiste kleur geeft.

Chinese mythologie: De Chinese mythologie denkt hier anders over.
Er is een legende die de oorsprong van de Chow-Chow verklaart.


De Chowchow zou een drakenhond zijn geweest die van de dag hield, maar de nacht haatte. Op een nacht besloot de drakenhond de hemel te likken zodat deze zou oplossen. Dat zou betekenen dat het altijd overdag zou zijn.

De daad zou de goden woedend hebben gestemd en hebben de drakenhond gestraft door hem eeuwig een zwarte / blauwe tong te geven.


Hoe schoon is de tong van de hond?

Vroeger werd er beweerd dat de hondentong erg schoon zou zijn en wonden sneller zouden genezen als de hond deze schoon likt! Maar is het wel echt zo?

Dit is af te raden op de hondentong zitten bacteriën, het is wel zo dat er bij de ene hond meer bacteriën heeft dan de andere. Dit heeft namelijk met het eetpatroon te maken en het schoonmaken. Het idee is waarschijnlijk ontstaan doordat de hond haar eigen wonden likt. Een andere reden kan wezen dat men dacht dat dit goed zou zijn omdat de hondentong enzymen bevat bepaalde bacteriën kan doden.

De hondentong kan ook bacteriën bevatten die waarschijnlijk onschadelijk zijn voor je hond maar die voor de mens wel schadelijk kan zijn. Een bacterie die het weefsel kan laten afsterven in het menselijk lichaam is de Capnocytophaga. Deze bacterie kan ook in het speeksel van de hond aanwezig zijn. In het laatste onderzoek in aangetoond dat 19% van de honden deze bacterie bij zich draagt.

Buiten de wonden moet je proberen te voorkomen dat de hond je likt. Je weet namelijk nooit waar de hond zijn neus en tong heeft gebruikt. Ook maakt de hond na het plassen zijn geslachtsdeel schoon door middel van likken. Doordat de hond overal aan likt kan het speeksel en de tong ook ziekte verwekkende bacteriën bij zich dragen. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en immuun gecompromitteerde mensen.

Een hond likt haar eigen wond voor een stimulerend effect. Het stimuleert de doorbloeding dit draagt bij aan de wondgenezing. Het likken kan ook problemen veroorzaken, zoals wondinfecties en het kan de wond vergroten.

Een hondentong bevat gemiddeld 5000 bacteriën, maar dit is altijd nog minder dan een vaatdoek, deurkruk of een afstandbediening.


Mijn hond likt veel aan zijn neus wat heeft dit te betekenen.

Het likken aan haar eigen neus wordt ook wel tongelen genoemd. Het veel aan de neus likken is een stress signaal. Dit houdt in dat de hond iets spannend vind. Dit kunnen verschillende dingen zijn bijvoorbeeld een situatie, een geluid, geur, gebeurtenis, houding, andere dieren of mensen etc.

Iedere hond likt over de neus bij een spannend moment, dit zegt niets over de stress bestendigheid van je hond.


Moedervlekken/donkere plekken op de tong.

Verschillende rassen en hond hebben donkere plekken op de tong. Deze plekken worden geregeld moedervlekken genoemd.

De puppy’s worden geboren met een roze tong en donkere pigment vlekken ontwikkelen meestal vanaf de 5de week. Deze vlekken zijn onschuldig net zoals de meeste moedervlekjes bij mensen.


De smaakpapillen van de hond!

De smaak van de hond is afhankelijk van de receptoren die zich in kleine groepjes aan de bovenkant van de tong bevindt. Niet alleen op de tong wordt de smaak bepaald ook bij het zachte gedeelte van het gehemelte en achter in de mond waar de keelholte begint.

Honden hebben ongeveer 1700 smaakpapillen, dit is een stuk minder dan bij de mens, die heeft er ongeveer 9000. Terwijl de kat er maar 470 heeft. Smaakpapillen hebben een werking van een paar dagen en worden voortdurend vervangen.


De tong schoonmaken.

Het is verstandig tijdens het poetsen van het gebit van je hond ook regelmatig de tong te reinigen. De hondentong schoonmaken is bij veel hondenbezitters niet bekend en wordt door velen onderschat. De hondentong is vaak de veroorzaker van de stinkende mondgeur van je hond.

De bacteriën op de hondentong van je hond onttrekken de proteïnen uit mondafval. Deze worden omgezet in sulfidegassen. De gassen ruik niet fris, ze stinken.

Je kunt met een hondenborstel zachtjes over de tong poetsen. Je kunt het beste speciale hondentandpasta gebruiken, vaak heeft deze een leversmaak zodat je hond het best lekker kan vinden.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie