|

Waarom een stamboomhond? Lees hier alle informatie!

Kies altijd een hond die bij je past! Dit klikt natuurlijk makkelijker dan het is, toch hoeft het zeker niet moeilijk te zijn. Iedere hond was heeft zijn eigenlijk uiterlijk, vacht, karakter, energie niveau, waaksheid etc.

De eigenschappen en kenmerken van rashonden zijn bekend en worden overal beschreven. De eigenschappen en kenmerken van een hond zijn geen zekerheid en vooral niet als je kiest voor een hond zonder stamboom. De stamboom geeft je inzicht in de afkomst van het dier en de voorouders van je hond. Dit is natuurlijk ook geen garantie, maar je hebt wel meer zekerheid.

Op deze pagina ga ik meer vertellen over de stamboomhonden, o.a. de voor- en nadelen, maar ook wat het inhoud. Aan het einde van deze blog weet jij alles over het onderwerp stamboom betreft de hond wat je moet weten als je een hond gaat aanschaffen.

Wat is een stamboom voor honden?

Een stamboom is een document met informatie over de voorouders van de hond. Een hond met een officiële stamboom is altijd geregistreerd bij de Raad van Beheer, een hond met een stamboom wordt ook wel stamboomhond genoemd.


Welke informatie bevat een stamboom voor je hond?

Zoals je hierboven hebt gelezen bevat de stamboom informatie over de voorouders van de hond. Uiteraard staat er ook meer informatie over de hond in de stamboom, zoals de kenmerken van de hond.

Een stamboom bevat altijd de volgende gegevens/informatie:

  • De officiële naam van de hond
  • De geboorte datum van de hond
  • De namen van de ouders en familie tot de derde generatie
  • Informatie over de ouders van de hond
  • Informatie over het ras
  • De kleuren van de hond
  • Het chipnummer
  • Het registratie nummer
  • De gegevens van de fokker
  • Het nestnummer

De pup krijgt een naam van de fokker. Vaak kiest de fokker per nest een andere letter en hebben alle dieren in het nest dezelfde letter als beginletter. De officiële stamboom naam hoeft niet de roepnaam te zijn van de hond. De roepnaam mag je zelf kiezen, wat jij het leukst en het makkelijkst vind.


Hoe kun je zien of herkennen dat een hond een stamboom heeft?

Aan de hond zelf kun je niet zien of ze een stamboomhond is of niet. Je kunt het dus niet aan de hond zelf zien. Je kunt naar de gegevens vragen van de hond. De fokker of verkoper van de hond kan je de papieren van de stamboom laten zien. Vraag ook altijd of je de originele stamboom van de moederhond mag zien.

Op dit moment zijn er diverse soorten Nederlandse stambomen in omloop dat zijn stambomen die officieel zijn uitgegeven voor 1 december 2020 en stambomen die na 1 december 2020 zijn gegeven.

Je kunt de stambomen voor 1 december 2020 herkennen aan de rechtopstaande pagina en het gouden honden zegel van de raad van beheer.

De stambomen na 1 december 2020 zien er anders uit. Dit is op een liggend formaat papier en is niet meer voorzien van de gouden zegel. Wel uitgegeven door Raad van Beheer.

Alle Nederlandse gefokte stamboomhonden hebben een uniek chipnummer dat begint met de cijfers 52814. Op het nieuwe formulier vind je linksonder het chipnummer van je hond. Je ontvangt de stamboom van je hond van de fokker.


Waar vind je de stamboomhond fokkers?

Als jij een stamboomhond wil, dan kun je terecht bij een stamboom fokker. Uiteraard is het handig dat je eerst kiest voor het ras dat je graag wil hebben. Er zijn in totaal meer dan 300 verschillende rassen. Keuze genoeg!

Als jij een ras gevonden hebt kun je het beste informatie verzamelen bij de rassen vereniging die heeft ook een overzicht van de stamboomfokkers. Voor een overzicht van alle rassen verenigingen kun je terecht op de website van Raad van Beheer.

Naast informatie over de fokkers vind je op de rassenvereniging ook informatie over het ras, aandachtspunten etc. De fokkers die aangesloten zijn krijgen ook ondersteuning van de vereniging bij het krijgen van een nestje puppy’s.


Waarom zou je kiezen voor een stamboomhond?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een stamboomhond. Het welzijn en de gezondheid van de pup is vaak een reden, ook is het vaak duidelijk of er bepaalde aandoeningen in de familielijn zitten. Er bestaat altijd een kans dat de pup dit erft van zijn ouders. Als er bepaalde aandoeningen zijn, mag er officieel ook niet meer mee gefokt worden.

Van een hond zonder stamboom is niet bekend welke aandoeningen aanwezig zijn in de familie. Je hebt dus geen idee of je hond bepaalde ziektes kan erven. Een goede fokker houdt ook rekening met inteelt en verwantschap. Als een teef gedekt wordt door een familielid kan het ras verzwakken en kunnen er meer ziektes en aandoeningen ontstaan.

Een stamboomhond geeft dus meer zekerheid, ook al is dit zeker geen garantie dat je hond geen ziektes of aandoeningen krijgt.

Een andere reden kan zijn dat je mee wilt doen aan wedstrijden. Bij shows en (sport) wedstrijden is vaak een hond met een stamboom verplicht. Bij sommige wedstrijden mag ook een soort logboek bijgehouden worden als je hond geen stamboom heeft.


Wat zijn de voordelen van een stamboomhond?

Niet iedere rashond is een stamboomhond. Een ras stamboomhond moet aan bepaalde (karakter)eigenschappen en kenmerken voldoen, zoals de grootte van de hond, maar ook moet de vacht aan voorwaarden voldoen. Andere voordelen van een stamboomhond zijn:

  • Je hebt inzicht in de voorouders van de hond
  • De kans is zeer groot dat de fokker betrokken is bij de honden, en ook graag betrokken blijft
  • Je pup krijgt de aandacht die ze nodig, en groeit in de meeste gevallen op in een huiselijke kring en krijgt de basis van de socialisatie mee
  • De fokker voldoet aan de regels voor het welzijn van de moederhond
  • Je krijgt niet te maken met inteelt
  • Alle nesten van fokkers worden geregistreerd en gecontroleerd in het officiële stamboek
  • Je kunt de stamboom pups herkennen aan het chipnummer met de begin cijfers 52814
  • Je kunt altijd de moederhond zien
  • Je weet 100% zeker wie de ouders zijn van de pups door de 100% DNA controle van alle nesten en pups
  • Je investeert in een gezonde toekomst voor rashonden

Een stamboom geeft je duidelijkheid over de hond en haar achtergrond maar dit allemaal is geen waterdichte garantie dat alles voordelen ook het geval zijn. Het geeft je in ieder geval een goede indicatie dat je koopt bij een vertrouwde fokker die een passie heeft voor het ras en rekening houdt met de welzijn van de dieren.


Zitten er ook nadelen aan een stamboom?

Een stamboom zoals hierboven is al uitgelegd, is geen garantie op een hond zonder aandoening. Daarnaast zijn er nog een aantal nadelen die je hier onder te zien krijgt.

Bij een stamboomhond komen er diverse administratieve zaken bij kijken. Dit maakt de kosten sowieso al duurder. Dierenrecht heeft hier een artikel overgeschreven dit gaat over de kosten en de waterdichtheid van een rashond zoals hier boven al te lezen was over de garantie. Er wordt zelfs gesproken over een verdien model.

Buiten de administratie kosten is een hond meteen stamboom ook veel duurder dan hetzelfde ras zonder stamboom. Een stamboomfokker maakt ook meer kosten, zoals het DNA onderzoek, nest controle etc.

Door de populariteit van de pups met een stamboom is er vaak ook een wachttijd en een wachtlijst voor bepaalde rassen. Het komt vaak voor dat je moet wachten tot de moeder een keer weer zwanger wordt en dat je bij een klein nestje zelfs geen pup kunt kopen.

Bij sommige fokkers blijft de pup ook langer bij de moeder dan de minimale 8 weken. Dus je hebt vaak met een langere wachttijd te maken.

Een goede fokker is betrokken bij de welzijn van zijn dieren en wil graag een goed huis voor zijn pups en kan kritische vragen stellen en in sommige gevallen de hond niet aan je willen verkopen als hij denkt dat de hond niet bij jouw past of geen goed huis gaat krijgen.


Is het kopen van een hond zonder stamboom slecht?

franse bulldog

Naast officiële fokkers zijn er ook honden eigenaren die eenmalig een netjes hebben of per ongeluk. Dit betekend natuurlijk niet gelijk dat er veel mis hoeft te zijn met de puppy’s en het welzijn. In Nederland zijn er namelijk meer honden zonder stamboom dan met stamboom. Uit onderzoek bleek dan er maar zo’n 6% van de Chihuahua’s en 12% van de Franse Bulldogs een stamboom heeft.

Een stamboom geeft je een indicatie die je in veel gevallen niet hebt bij honden zonder een stamboom, maar er zijn ook veel goede fokkers die niet met een stamboom werken, maar wel goed voor het welzijn van de dieren zorgen. Het is belangrijk om een goede fokker te kiezen en ver uit de buurt te blijven van de broodfokkers. Volgens het raad van beheer worden er jaarlijks 70.000 uit de hondenhandel naar Nederland gebracht.

Pas daarom goed op en als je er geen goed gevoel bij hebt kun je beter elders een goed nestje bekijken en daar een hondje uitzoeken. Vaak wordt er gedacht dan is dit hondje gered, maar op deze manier hou je ook de hondenhandel in stand.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie