|

Lexi heeft een koud water staart

Lexi heeft sinds gisteravond 21 mei 2020 een hangende staart.  De staart hangt slap vanaf 1/3 van de staartbasis. De Staartbasis is ook verdikt. Ze beweegt de staart wel maar de staart kan niet meer omhoog. Kwispelen lukt wel een klein beetje maar lijkt meer op een lam handje (gemeen gezegd). De staart is pijnlijk en we mogen er niet aan komen af en toe piept ze bij gepaalde bewegingen.

Vrijdag 22 mei hebben we de dierenarts bezocht. uit onderzoekt blijkt het koud water staart te zijn. De dierenarts heeft lexi een spuit gegeven met pijnstillers. De komende dagen moeten we lex nog medicatie geven tegen de pijn. Met een dag of 10 moet alles weer normaal zijn met de staart.

Wat is koud water staart?

alsa-nature Premium hondenwebshop

Uit onderzoek blijft koud water staart een spierprobleem te zijn. De spieren (coccygeale spieren) raken beschadigd waardoor pijn ontstaat en de staart hangt. De staart kan vanaf de basis hangen maar ook van 1/3 vanaf het begin. Honden hebben vaak moeite met het gaan zitten of weer op te staan. Daarnaast is de staart erg pijnlijk.

Hoe kan je hond koud water staart krijgen?

In veel gevallen kan het komen door het zwemmen of dat je hond de staart veel gebruikt heeft. Vrijwel iedere overmatige inspanning van de staartspieren kan koud water staart al veroorzaken. Bij bepaalde rassen komt het vaker voor (setters en retrievers). Ook zie je het vaker bij honden met een brede staartbasis en jacht- werkhonden. Bij honden dit het eenmaal hebben gehad, kan het vaker terugkomen.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose?

Ten eerste aan de hand van het verhaal van het baasje wat er allemaal voor het incident heeft plaatst gevonden. Daarnaast wordt je hond onderzocht om zaken uit te sluiten. In Sommige gevallen wordt er een rontgenfoto gemaakt dit geldt ook voor een bloedonderzoek. Maar bij beide onderzoeken is het moeilijk te ontdekken. Alleen kan het bloedonderzoek een verhoging van de spierenzymen aangeven. Dit komt omdat het een spierprobleem is.

Hoe wordt Koud water staart behandeld?

Deze aandoening geneest in de regel vanzelf met rust. Na twee weken is bij bijna alle honden het probleem verdwenen. Soms is er na een paar dagen al geen hangende staart meer te zien. Tegen de pijn krijgt je hond medicatie.

Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.

Vergelijkbare berichten