| |

Waarom eet mijn hond poep op? ( eigen ontlasting)

Dit is een vraag waar veel honden bezitters mee zitten. Ook de volgende vragen komen vaak al snel erachter aan. Is het gevaarlijk? En hoe kan ik het afleren?

Coprofagie is de wetenschappelijke naam voor het eten van poep. De term is afkomstig van de oude grieken kopros (κοπρος) en phagein (φαγειν). Dit betekent ontlasting en eten.

In deze blog gaat we het hebben over het onsmakelijke onderwerp ontlasting op eten! De meest gestelde vragen worden beantwoord, de mogelijke oplossing en alle informatie die je over dit onderwerp moet weten.

Waarom eet een hond ontlasting?

Het eten van ontlasting is voor een hond natuurlijk gedrag. De reden er van kan heel verschillend zijn. Het kan gaan om poep van andere dieren zoals katten en paarden, maar ook zijn eigen ontlasting of van andere honden.

honden poep

Een reden van het eten van poep kan zijn dat ze het gewoon lekker vinden smaken. De meest voorkomende reden dat een hond ontlasting eet is een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een verminderde werking van de pancreas (alvleesklier). Ook kan de hond ontlasting eten omdat ze honger heeft.

Bij pups en jongere honden kan het willen schoonhouden van de bench ook een reden zijn dat de ontlasting gegeten wordt. In dit geval heeft het met het gedrag van de hond te maken. Soms eet de pup al ontlasting voor het een nieuw huis heeft. Als het nest niet vaak genoeg schoon is gemaakt kan een pup ook poep gaan eten, of als de moederhond poep eet kan dit gedrag ook gekopieerd worden.

Bij honden die in hun vroege jeugd weinig omgevingsprikkels hebben gehad en te vaak te alleen zijn geweest met hun eigen ontlasting kunnen ook ontlasting gaan eten. Dit kun je oplossen door de ontlasting gelijk op te ruimen.

De laatste reden dat een hond ontlasting eet kan door de baasjes zelf komen. Als hond niet goed of moeilijk zindelijk wordt, gebeurt het regelmatig dat het baasje de snuit van de hond in de ontlasting drukt. Deze honden hebben de geur en smaak van hun eigen poep leren kennen en waarderen.

Hierboven lees je dus de meest voorkomende redenen uiteraard kan het ook een medische oorzaak hebben of andere reden. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk er achter te komen waarom je hond ontlasting eet, zodat je het op kan gaan lossen.


Hoe kan ik ontlasting eten oplossen?

Als het om honger, het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen of de alvleesklier gaat. Dan is vaak goede gezonde voeding de oplossing. Bijvoorbeeld de hondenbrokken dat verkocht wordt door Alsa Nature is een natuurlijke voeding die alle belangrijke voedingsstoffen bevat en zorgt voor een goede spijsvertering.

Als dus de voeding het probleem is, zorg dan dat je goede voeding voor je hond koopt en je hond 2x daags een bak brokken geeft. Zodat ze snel weer alle voedingsstoffen en voldoende eet zodat ze de ontlasting laat staan. Als het om honger gaat dan kun je je hond extra bijvoeren. Dit zie je regelmatig bij gecastreerde honden.

Gaat het om gedrags redenen dan is het vaak lastiger om te voorkomen dat je hond poep eet. Vaak doen ze dit om zichzelf te belonen of het baasje in hun ogen te helpen door de ontlasting zelf op te ruimen.

Als je hond zijn eigen ontlasting eet om welke reden dan ook, kun je een ananas door het voer gaan mengen. Zodra de ananas verteerd is geeft het voor de meeste honden een zeer onaangename geur af. Een hond beslist namelijk vooral op de geur of iets eetbaar is of niet.

Dit gaat natuurlijk niet werken als je hond ontlasting van andere dieren en/of honden eet. Het is lastig om dit te voorkomen, je kunt je hond aan de lijn houden waar veel ontlasting ligt en haar goed in de gaten houden. Een goede oplossing is een alternatief aanbieden als je hond ontlasting wil gaan eten. Dit kan doormiddel van een speeltje bijvoorbeeld een bal of iets lekkers. Ook een geluid / commando kan voor afleiding zorgen.

Als het aan het gedrag ligt kan het lang duren voordat je hond er helemaal af is. Bij goed gedrag is het belangrijk om de hond te belonen. Zien dat je hond ontlasting eet is geen prettig gezicht, maar het kan altijd erger. Er zijn namelijk ook honden die door de ontlasting heen rollen.


Tips die kunnen helpen voorkomen dat je hond ontlasting gaat eten.

Hieronder heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet die je kan helpen bij het opeten van ontlasting.

  • De hond uitgelijnd uitlaten en corrigeren met je stem als de hond een poging doet om poep te gaan eten.
  • Je hond afleiding door bijvoorbeeld met een speeltje of een geluid.
  • De Voedingswaarde van de voeding bekijken en vergelijken met andere hondenvoer. Klik voor goed hondenvoer met alle voedingswaardes
  • Ruim gelijk de ontlasting op wanneer je het opmerkt.
  • Ananas door het eten bederft de lekkere smaak van haar eigen poep.
  • Indien het van de medicijnen kan komen die met de dierenarts overleggen.

Zijn er rassen die meer of eerder ontlasting eten.

Zoals je wellicht gelezen hebt is het vrij normaal dat een hond ontlasting eet. Toch zijn er een aantal rassen die gemiddeld meer en eerder ontlasting eten dan andere rassen.

Spaniel staat er onbekend om poep te eten
Spaniël

De rassen die meer ontlasting eten zijn:


Is het eten van ontlasting gevaarlijk voor de hond?

In de meeste gevallen is het niet gevaarlijk. Toch is het aanbevolen om te zorgen dat je hond geen ontlasting eet. De ontlasting kan namelijk gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Denk hierbij aan uitscheiding van medicijnen en parasieten.

Hieronder vind je een aantal soorten ontlasting waar gevaar op de loer ligt.

Paardenpoep.

Paardenpoep kan heel gevaarlijk zijn vooral als het paard net ontwormd is. De ontlasting bevat dan vaak nog rest van het medicijnen tegen wormen. Dit kan dodelijk zijn voor honden. Vooral voor Collies en Shelties is het medicijn erg gevaarlijk.


Menselijke ontlasting.

In grote steden zoals Amsterdam komt het regelmatig voor dat er in de straten ontlasting van mensen ligt. Denk hierbij vooral aan dak- en thuislozen en junks. Als je hond menselijke ontlasting eet die afkomstig is van een junk kan ze dus ook drugs binnen krijgen.

In de ontlasting van een junk of drugsgebruiker, dan kunnen er resten van drugs zitten. Van diverse drugs is het zelfs mogelijk dat dit onverteerd in de ontlasting terecht komt. Het is dus niet uit te sluiten dat je hond via de ontlasting drugs binnen kan krijgen, ook als in de kans klein. Dit is voornamelijk gevaarlijk voor kleine hondjes met een gering lichaamsgewicht. Een kleine hoeveelheid kan al flink problemen opleveren bij deze hondjes.

Zie hier een kranten artikel over menselijke ontlastingen met drugs die problemen heeft opgeleverd voor diverse honden.


Hondenpoep.

In de onlasting van de hond kan de Neospora-parasiet. Deze parasiet kan het zenuwstelsel van je hond aantasten. De hond kan deze parasiet binnen krijgen door in aanraking te komen met besmette voorwerpen of objecten. De parasiet kan ook verkregen worden door het eten van rauw vlees van een besmet rund. Het duurt ongeveer 12 dagen voor dat de besmette eitjes in de hondenpoep te traceren zijn.


Feiten over poep eten!

Hieronder hebben we een lijst gemaakt met feiten over poep eten.

  • Honden eten hun eigen poep, ook poep van andere honden of zelf van andere dieren.
  • De geur van de ontlasting bepaald of het aantrekkelijk is om te eten.
  • Een teef kan de poep van haar pups opeten dit is normaal gedrag.
  • Ontlasting van honden die blikvoer eten hebben de voorkeur door de smaakverbeteraars die in het eten zit.

alsa-nature Premium hondenwebshop

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie