|

Help! Mijn hond eet stenen, wat kan ik er aan doen?

Dit is onderwerp waar wij thuis regelmatig mee te maken hebben gehad. Onze hond Lexi heeft regelmatig stenen gegeten, in de meeste gevallen heeft ze de stenen uitgepoept, een enkele keer overgegeven en 1 keer moest ze geopereerd worden.

Het is niet ongebruikelijk dat honden vreemde voorwerpen opeten die niet geschikt zijn voor consumptie, denk hierbij aan zand, ontlasting, sokken en stenen. Op deze pagina lees je alles over honden die stenen eten.

Waarom een hond stenen eet? wat je er aan kunt doen om dit te voorkomen, wanneer je de dierenarts moet bellen en nog veel meer.

Waarom eet een hond stenen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom honden stenen eten. Dit komt voornamelijk voor bij puppy’s en jonge honden.

Bij volwassen honden komt stenen eten en andere oneetbare voorwerpen minder voor. Hieronder bespreek ik de meest voor komende redenen waarom een hond stenen kan gaan eten.


Uit vervelling

Vervelling kan een reden zijn dat je hond met stenen gaat spelen en op eet. Vaak zie je het bij honden die hun energie niet kwijt kunnen. dit kun je oplossen door je hond extra speelgoed aan te bieden en samen activiteiten te gaan ondernemen denk aan samen spelen


Aandacht trekken

Een oorzaak wat vaak dicht bij de vervelling ligt en ook een combinatie kan zijn is aandacht vragen. Als je hond stenen eet krijgt ze aandacht of het nu negatieve of positieve aandacht je hond krijgt ieder geval aanspraak van jou. Dit hoeft niet alleen het eten van oneetbare vormen te zijn het kan ook het baldadig kapot bijten van diverse voorwerpen zijn.


Pica gedrag

Op onze blog heb ik het al een paar keer over het pica gedrag gehad. Wanneer jouw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het  Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen eten om te proberen aan de voedingsstoffen te komen. Honden eten bijvoorbeeld ontlasting op maar het kan ook modder, zand, sokken en stenen zijn.

Als er sprake is van Pica gedrag dan kan extra voeding of een beter kwaliteit voeding de oplossing zijn.

Op onderzoek uitgaan

Puppy’s moeten de wereld nog gaan verkennen en doen dit graag met hun mond. De jonge honden zetten overal hun tanden in en willen op zoveel mogelijk kauwen. En kunnen daarbij ook voor stenen gaan kiezen. Vaak stopt dit vrij snel en gaat dit vanzelf over.

In sommige gevallen kan dementie of en ziekte bij oudere honden veroorzaken dat ze ook alles weer gaan eten of kunnen hun voerbak niet meer goed vinden en gaan dus onbewust oneetbare dingen eten.


Is stenen eten gevaarlijk voor de hond?

Het antwoord op is stenen eten gevaarlijk voor de hond is kort: Ja het kan heel gevaarlijk zijn. Als de steen te groot is dit wordt opgegeten kan deze in het spijsverteringskanaal vast te komen zitten. Op verschillende plekken in het lichaam kan de steen vast te komen zitten denk hierbij aan de darmen of de slokdarm en kan zelfs dodelijk zijn als de hond niet geholpen wordt.

Gelukkig worden de meeste steentjes wel weer uitgepoept door de hond vooral als het om kleinere stenen gaat. Hoe groter de hond is, hoe grotere steen ze ook uit kunnen poepen. In sommige gevallen kan de hond ook stenen uitbraken. stenen met scherpe punten kunnen onder weg ook veel schade maken.

Als de steen vast komt te zitten kun je dit aak aan de volgende symptomen herkennen:

  • Lusteloosheid / sloomheid
  • Pijn (vaak is er sprake van buikpijn)
  • Geen eetlust
  • Braken
  • Constipatie (niet van de ontlasting afkomen)
  • Koorts

Als jij een vermoeden hebt dat je hond iets oneetbaars heeft gegeten zoals stenen en de bovenstaande klachten ontwikkelen is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Wacht zeker niet te lang. Als de steen echt vast zit in het lichaam moet de hond geopereerd worden dit is een stevige ingreep en het is een dure operatie. Verschillend per dierenarts wij zelf waren ruim € 1000,- kwijt.

Niet alleen het eten van stenen is slecht voor de gezondheid van je hond maar ook het gebit kan veel schade oplopen als je hond hier op gaat kauwen. Er kunnen stukjes tand afbreken of zelfs hele tanden, maar de tanden slijten ook veel sneller wanneer je hond op stenen kauwt.. Vooral het melk gebit van de hond is hier gevoelig voor deze zijn niet zo sterk als de volwassen tanden.


Hoe kun je voorkomen dat je hond stenen eet?

In sommige gevallen is het moeilijk te voorkomen, het is wel handig als jij weet wat de oorzaak van stenen eten is. Als het om de voeding gaat kun je kiezen voor een goede kwaliteit voeding voor de hond bijvoorbeeld Edgard en Cooper, uiteraard zijn er nog veel meer goede merken met hondenvoer. Ook kan het veranderen van grote van brokken een rol spelen kleine honden hebben een kleinere brok nodig en grote honden om goed te kauwen een grotere brok.

Soms is niet de kwaliteit de reden dat je hond andere dingen gaat eten maar de hoeveelheid van de voeding dit kun je uiteraard ook altijd met de dierenarts bespreken.

Naast voeding is het belangrijk dat jouw hond zich goed vermaakt en ook voldoende aandacht krijgt. Ga eens vaker met de hond spelen en zorg dat ze ook genoeg speelgoed of kauwbotten heeft waarmee ze zichzelf ook goed mee kan vermaken.

Als je hond niet van de stenen af kan blijven omdat ze het misschien leuk speelgoed vind of heel gek misschien zelfs wel lekker vind is het een stuk moeilijker om je hond van het stenen eten af te krijgen. Wij zelf hebben onze hond tot dat ze geen stenen meer af alleen na buiten gegaan met een muilkorf. Let wel op bij sommige muilkorven kan je hond nog steeds stenen eten.

Als jij ziet dat je hond stenen eten laat haar dan goed schrikken met een harde nee en bied haar hier na speelgoed aan waar ze wel mee mag spelen. Straffen wordt afgeraden dit kan juist een trigger worden om extra aandacht te krijgen. Bij ons heeft de Muilkorf in combinatie met het duidelijk aangegeven dat het niet mag en het aanbieden van iets anders goed gewerkt.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie