| |

December (Sinterklaas en kerst) de gevaren voor de hond (vergiftiging)

De decembermaand, voor veel mensen de favoriete maand van het jaar. Ondanks dat het snel donker is en het vaak één van de koudste maanden is, zijn er ook leuke dingen in december. De kerst, sinterklaas en oudjaarsdag.

Bij de gezelligheid thuis hoort de hond uiteraard ook. Veel gezinnen vieren de kerst en sinterklaas samen met de hond. Bij ons thuis wordt ook regelmatig de schoen gezet voor Lexi. Ook ligt er een cadeautje of wat lekkers onder de kerstboom voor haar.

Maar wist je dat er in deze maand extra gevaren zijn voor de hond en dat de kans op een vergifting ook groter is. In deze blog gaan we het hebben over de gevaren die er in de maand december zijn voor de hond.

De gevaren met Sinterklaas voor je hond.

Sinterklaas het kinderfeest, je zal denken wat zijn nou de gevaren voor je hond. Buiten dat de hond bang kan zijn voor de pieten of sinterklaas zijn er op dat gebied niet zoveel gevaren. Het gaat meer over de lekkernijen die er op tafel komen met deze periode.


Pepernoten.

De standaard pepernoot bevat normaal gesproken de volgende ingrediënten. bloem, bakmeel,(basterd) suiker, speculaaskruiden, zout, boter en melk. Dit zijn niet meteen ingrediënten die gevaarlijk zijn, maar ook niet geschikt als eten voor je hond mede door de grote hoeveelheid suiker.

Suiker is een ingrediënt waar je hond niet teveel van moet binnen krijgen. Het is niet goed voor het hondengebit, het gewicht en de vacht van je hond.

Chocolade Pepernoten is een ander verhaal die zijn wel gevaarlijk, dit geldt ook voor truffel pepernoten. Aan deze pepernoten is chocolade/cacao toegevoegd. Cacao/chocolade is zeer gevaarlijk, dit is namelijk giftig voor de hond.


Chocolade letters en andere chocolade.

Veel lekkernijen tijdens de sinterklaas bevatten of zijn van chocolade. Hier boven hebben we al gelezen dat de chocolade pepernoten gevaarlijk zijn, dit geld voor de letters en alle andere producten met chocolade.

In chocolade zit het stofje theobromine, dit stofje wordt veel te langzaam afgebroken in het lichaam van je hond. Hieronder heb ik schema met welke onderstaande hoeveelheden de hond 40 mg theobromine binnen krijgt per kilo lichaamsgewicht. Deze hoeveel theobromine kan ernstige symptomen veroorzaken. (Bron: antigifcentrum.be.)

  • Witte chocolade: te verwaarlozen, hier zit heel weinig theobromine in.
  • Melkchocolade: 20 gram melkchocolade per kg lichaamsgewicht.
  • Pure chocolade: 5 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht.
  • Cacaopoeder: 1  gram per kg lichaamsgewicht.

Verschijnselen/symptomen van chocolade eten kunnen de volgende zijn: braken (kan zelfs met bloed), buikpijn, kwijlen, veel plassen, wankel lopen, veel drinken, rusteloosheid of juist hyperactiviteit, en een versnelde hartslag.

In ernstige gevallen kunnen er problemen ontstaan met het hart (ritmestoornissen), longen (benauwdheid), epilepsie aanval of zelfs de dood als gevolg.


Gezonde alternatieven.

Hoewel een paar peternoten niet kwaad kunnen zou ik het toch proberen te voorkomen en te kiezen voor gezondere alternatieven. Tegenwoordig zijn er veel lekkere en gezonde hondensnacks te koop, die adviseren wij dan ook.

Wil je toch graag iets geven wat op een sinterklaas traktatie lijkt, dan kun je zelf ook pepernoten maken die geschikt zijn voor de hond.

Verzamel of maak zelf gruis van de brokken. Als je niet veel gruis hebt kun je de brokken in een blender of hakmolen doen. Voeg 1 of 2 eieren toe aan het gruis, dit is afhankelijk van de hoeveelheid gruis.

Meng het gruis en de eieren goed door elkaar heen. Maak hierna een stevige bal/pepernoten, de ballen of pepernoten zijn wel plakkerig. Uiteraard kun je zelf de vorm bepalen.

Leg de pepernoten op bakpapier en doe ze in een voor verwarmde oven op 150 graden ongeveer 30 minuten. Laat de pepernoten afkoelen en je hond kan er van genieten. De pepernoten zijn niet lang houdbaar, dus maak er niet te veel.


Gevaren met de kerst voor je hond.

De periode van kerst kent meer gevaren voor je hond dan met sinterklaas. Hieronder behandelen we de gevaren.


De kerstboom.

Veel mensen zijn er niet van op de hoogte, maar de dennennaalden kunnen giftig zijn voor zowel de hond als de kat. De meeste honden zullen niet aan de kerstboom knagen, maar de afgevallen dennennaalden kun wel een risico zijn. Ook zijn niet alle dennenbomen giftig, maar wel hou het wel goed in de gaten.

Zet daarom de voer- en waterbak niet in de buurt van de kerstboom en ruim de naalden dagelijks op als ze uit de boom vallen. Als je een boom met kluit hebt en je geeft de boom regelmatig water zorg er dan voor dat je hond dit water niet op gaat drinken. Dit water kan pesticiden bevatten. Bij grotere hoeveelheden of erg scherpe, harde naalden kunnen maag-darmklachten ontstaan.


Kerstplanten.

Er zijn sowieso veel planten die giftig kunnen zijn voor de hond, hier hebben wij al eens een lijst van gemaakt. Hier onder vind je de lijst met planten die het meest voorkomen met de kerst. Zet daarom voor de zekerheid de planten op een veilig plek waar je hond niet bij kan. Is je hond toch in aanraking geweest of van de plant gegeten heeft, zich anders gedraagt of symptomen heeft neem dan gelijk contact om met je dierenarts.

  • Kerstster (Euphorbia pulcherrima)
  • Hulst (Ilex spp.)
  • Maretak (Viscum album, mistletoe)

Lampen, snoeren, decoratie en kaarsen.

Met de kerst wordt er vaak groot uitgepakt door de mensen. Dit houdt in dat de kamer flink versierd wordt met allerlei decoratie, lampjes en kaarsen. Zorg ervoor dat je de snoeren en kabels goed verstopt, zodat je hond er niet bij kan komen. Dit is voornamelijk belangrijk met puppy’s, de meeste volwassen honden zouden hier niet snel aan knagen.

Zorg er ook voor als je de kamer of het huis verlaat dat je alle kerstverlichting en kaarten uit hebt. Veel kerst decoratie heeft kleine deeltje als het goed is laat je hond je huisraad staan. Maar met jonge honden weet je het nooit. Zorg er daarom voor dat je hond hier niet bij kan komen.

Pas ook goed op met nepsneeuw. Nepsneeuw is gifig, voorkom daarom dat je hond dit op kan eten. Dit geld ook voor de water- en voerbak zet het niet onder de nepsneeuw of in de buurt ervan. Het beste is geen nepsneeuw te gebruiken en dit te vervangen voor veiliger alternatieven.


Het kerstdiner.

De meeste hondenbezitters willen ook graag dat de hond lekker eet en wat extra’s krijgt met de kerstdagen. Maar pas wel op met mensen eten, dit is niet goed voor de hond. De kans is heel groot dat de hond ons eten heel lekker gaat vinden maar ons eten is veel te zout, kruidig en vet voor de hond.

Wil je toch iets extra’s geven koop dat een lekker bakje hondenvlees of paté en geef je hond dit als jullie aan het kerstdiner gaan.


Oliebollen.

Oliebollen hoort traditioneel bij oudjaarsdag, toch worden er ook steeds vaker oliebollen gegeten met de kerstdagen. Het is raadzaam om ook geen oliebollen aan je hond te geven. De rozijnen en krenten zijn giftig voor de hond en een kleine hoeveelheid kan al problemen veroorzaken.


Kersttip:

Hieronder vind je een erg leuk kerstcadeau voor je hond!


Vuurwerk.

Jongstleden hebben wij al een hele blog besteed aan het onderwerp vuurwerk.

Toch willen wij in deze blog die gaat over de december maand een stukje aan vuurwerk besteden.

Veel honden zijn bang voor het vuurwerk, om je daarbij een beetje te helpen heb ik hieronder een aantal tips voor je geselecteerd. Voor uitgebreidere informatie raad ik je de blog over vuurwerk aan.

  • Blijf zelf kalm de hond kan jouw gedrag spiegelen.
  • Creëer een veilige plek voor je hond. Een extra deken in de mand of over de hond / bench kan ook helpen. De gordijnen dicht s’avonds kan ook veel schelen.
  • Pas op met kalmerende medicatie de hond wordt vaak suf maar kan de angst wel blijven houden. Als je medicatie voor het vuurwerk aan je hond wil geven neem dat ieder geval contact op met je dierenarts.
  • Zorg dat de chip is geregistreerd, mocht je hond weglopen dan is de kans groter dat je hond sneller weer thuis is.
  • Ga niet om 00.00 uur lopen met de hond, maar kies een rustiger tijdstip en indien mogelijk laat de hond anders gewoon in de tuin haar behoeftes doen. Ga je toch met de hond wandelen zorg dan dat ze aangelijnd is.
  • Straf je hond nooit als ze bang is.
  • Geef je hond steun als je hond daar behoefte aan heeft of er om vraagt.
  • Zorg voor afleiding en laat je hond zelf kiezen waar wat ze wil gaan doen of waar ze wil gaan liggen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie