Help mijn hond heeft pinda’s gegeten! Is dit gevaarlijk?

Het is altijd schrikken als je hond iets heeft gegeten wat ze niet hoort te eten. Gelukkig gaan de meeste dingen altijd wel goed, en gaat het gaat om een kleine hoeveelheid. Maar hoe zit dat eigenlijk met pinda’s en pindakaas?

Op deze pagina lees je alles over pinda’s betrekking tot de hond. Of pinda’s gevaarlijk zijn voor de hond, of je de dierenarts moet bellen of zijn pinda´s juist een bron van voedingstoffen voor de hond.

Wat is een pinda?

Veel mensen denken dat pinda’s onder de noten vallen, maar dit is niet het gelijk een pinda is geen noot maar een peulvrucht. Toch wordt de pinda wel een noot genoemd, andere namen voor pinda’s zijn aardnoot, apennoot, en olienoot.

De pinda groeit aan een plant de pindaplant. De bloem van deze plant groeit boven de grond terwijl de pinda’s zelf onder de grond groeien. Pinda’s wordt meestal voor het gebruikt eerst gebrand maar rauwe pinda’s kunnen ook gegeten worden. Voordat een pinda gegeten kan worden moet deze eerste gepeld worden.


Welke Voedingsstoffen bevatten pinda’s.

Pinda’s bevatten vele voedingstoffen. Hieronder zie je de lijst van voedingsstoffen van geroosterde / gebrande pinda’s.

 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Vezels
 • Natrium
 • Kalium
 • Suiker
 • Vet
 • Verzadigd vet
 • Enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet

Zijn pinda’s gevaarlijk voor je hond?

Pinda’s zijn niet giftig voor een hond, wat diverse noten wel zijn. Je hond hoeft in principe ook niet ziek te worden van het eten van een paar pinda’s. Wel kan een hond net zoals een mens misschien allergisch zijn voor pinda’s dit kan wel een gevaarlijk situatie opleveren en in de ergste gevallen zelfs dodelijk zijn.

Grote hoeveelheden pinda’s kunnen wel problemen geven je hond kan hiervan gaan braken of diarree krijgen maar ook maagproblemen kunnen ontstaan, vermoeidheid en een verminderde eetlust. Nu je weet dat pinda’s niet giftig en in de meeste gevallen niet gevaarlijk zijn is het wel beter om te voorkomen dat je hond pinda’s gaat eten.

Pinda’s bevatten zout en zout is erg slecht voor de hond, daarnaast hebben pinda’s ook een hoog vetgehalte. Dus voldoende redenen om je hond geen pinda’s te geven of producten die het bevat.

Wil je jouw hond toch pinda´s geven kies er dan voor om je hond ongezouten pinda’s te geven,

Pindakaas

Pindakaas is in de basis gestampte pinda’s, vaak worden er nog wel diverse ingrediënten aan de pindakaas toegevoegd zoals: suiker, zoet, zout en zoetstoffen. Als jij je hond pindakaas wil geven kies dan altijd voor een pindakaas zonder toevoegingen kijk hiervoor op de etiket. Met name de zoetstof Xylitol is gevaarlijk voor de hond, deze kan de suikerspiegel van je hond laten dalen. Hier kan je hond ziek van worden en zelfs toevallen of nierfalen van krijgen.

Ondanks dat pindakaas echt af te raden is word er toch regelmatig gekozen om je hond pindakaas te geven. De redenen hiervoor zijn:

 • Pindakaas wordt gegeven omdat de hond de smaak lekker vind en zo makkelijker medicatie kan innemen. Je kunt dit eenvoudig vervangen voor een hondenworst of een een stukje honden paté / vlees.
 • Wordt als vulling voor de Kong gebruikt of als beloning. Je hebt voor de Kong speciale hondenvulling en je kunt je hond beter gezonde trainingssnoepjes geven.

Wanneer moet je de dierenarts bellen?

Als je hond niet allergisch is voor pinda’s en heeft er enkele gegeten en krijgt geen symptomen is er niet aan de hand en hoef je de dierenarts niet te bellen. Als je merkt dat je hond een grote hoeveelheid heeft opgegeten of als ze symptomen krijgt is het verstandig om de dierenarts te raadplegen wat je het beste kunt doen.

Als je hond allergisch is voor pinda’s en heeft pinda’s gegeten is het raadzaam gelijk de dierenarts te bellen in ieder geval voor advies en bij ernstige gevallen zou de dierenarts je ook vragen gelijk te komen.

Symptomen van een allergische reactie op de pinda’s kunnen zijn:

Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt kan er altijd iets fout gaan, je hond kan zieken worden maar ook iets eten waardoor ze naar de dierenarts moet. Een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling kan aardig in de papieren lopen en dan heb ik het nog niet eens over een operatie gehad.

Een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie