|

De ziekte van Cushing bij honden. Veel informatie over de ziekte!

Misschien heb je net te horen gekregen dat je hond leidt aan de ziekte van Cushing of wil je meer informatie over deze ziekte. De ziekte is hormonaal waarbij teveel cortisol wordt aangemaakt. De meest voorkomende symptomen bij dit syndroom is het vele drinken en plassen en de honden met deze ziekte hebben extreem veel honger.

Op deze pagina lees je veel meer informatie. Wel is het belangrijk dat je met symptomen van de ziekte contact opneemt met je Dierenarts, als je dit nog niet hebt gedaan. Deze pagina is informatief en geeft geen adviezen betreft de behandeling en de ziekte. De informatie is ingewonnen uit boeken, en bij dierenartsen.

Wat is de Ziekte van Cushing bij honden?

De hormonale ziekte van Cushing wordt ook wel het syndroom van Cushing genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door tumoren. In de meeste gevallen (85%) gaat het om een goedaardige tumor in het hoofd van de hond. In dit geval zit de tumor in de hypofyse (een hormoonklier in het hoofd van uw hond). Bij een klein deel van de honden ongeveer 15% gaat het om een kwaadaardige tumor in de buik de bijnier.

Door de tumor maken de bijnieren van de hond te veel cortisol. Cortisol is een hormoon die aangemaakt wordt in stress situaties. Honden die de ziekte van Cushing krijgen zijn voornamelijk van middelbare leeftijd of oudere honden. Zowel de teven als de reuen kunnen deze ziekte krijgen.

Dit geldt eigenlijk ook voor elk ras, toch zijn er een aantal rassen die iets vaker deze ziekte heeft, het is niet bekend of dit toeval is of hier een reden hoor heeft. Het gaat om de teckels en de toy-poedels.


De symptomen van Ziekte van Cushing bij honden.

Bij de zeikte van Cushing zijn er symptomen die bijna altijd optreden maar ook symptomen die niet vaak voorkomen. Als je een combinatie van symptomen hebt is het verstandig iedergeval contact op te nemen met de dierenarts.

Symptomen die bijna altijd voorkomen zijn:

 • Veel drinken en plassen
 • Extreme honger
 • Dikke / hangende buik
 • Dunne vacht / Kaalheid
 • Huidproblemen
 • Hijgen
 • Afname van spieren en spierzwakte
 • Vermoeid (meer slapen) / Futloosheid
 • Bij teefjes het uit blijven van de loopsheid

Symptomen die minder vaak voorkomen zijn:

 • Pigmentvlekken
 • Verhoogde spierspanning
 • Suikerziekte
 • Blaasontsteking
 • Longembolie

Hoe wordt de Ziekte van Cushing gediagnoseerd?

Veelal met klachten wordt de dierenarts gebeld voor een afspraak. Zijn het onderzoek worden ziekte en aandoeningen uitgesloten. Wanneer er een vermoeden is van een bepaalde aandoening of ziekte in dit geval de Ziekte van Cushing wordt er een onderzoek gedaan.

Een onderzoek naar de Ziekte van Cushing kan doormiddel van een urine- en bloedonderzoek, maar ook met een echo. In de meeste gevallen wordt er in eerst instantie gekozen voor een urineonderzoek.

In de meeste gevallen (ongeveer 70%) kan er via een urineonderzoek vast gesteld worden dat de oorzaak een goedaardige tumor in de hypofyse is (hoofd van de hond). Bij ongeveer 30% van de honden is het nodig om ook een echo en een bloedonderzoek uit te voeren is het nodig om een echo van de buik te maken en bloedonderzoek te doen.

Bij ongeveer de helft van deze onderzoeken is er sprake hypofysetumor (15%) en de ander helft (15%) een kwaadaardige bijniertumor.

De Diagnose van de ziekte van Cushing is niet eenvoudig en kan dus makkelijk fouten gemaakt worden. Een extra onderzoek bijvoorbeeld bij een andere dierenarts kan een optie zijn als je twijfels hebt.


Wat zijn de behandelingsmogelijkheden bij de Ziekte van Cushing?

De behandeling van de Ziekte van Cushing is afhankelijk van de plek waar de tumor zit en of het goed- of kwaadaardig is.

Behandeling in het geval van een bijniertumor (kwaadaardig)

Voor een kwaadaardige bijniertumor is in de meeste gevallen een operatie de beste optie. Dit kan een lastige operatie zijn omdat de tumor soms dichtbij de grote bloedvaten kan zitten.

In sommige gevallen is de tumor uitgezaaid of kan deze niet verwijderd worden, een te lastige plek of als de hond niet in goede fysieke gezondheid is. In dit geval wordt er gekozen voor medicatie. De dierenarts zou je meer informatie verschaffen over dit behandel tracject.


Behandeling in het geval van een hypofysetumor

Een goedaardige tumor in de hypofyse wordt in de meest gevallen behandeld met medicatie. De medicatie is dan wel voor de rest van het leven van je hond. Het is wel belangrijk dat je hond onder controle blijft bij de dierenarts. Want de behoefte van medicatie kan veranderen. De juiste dosering kan getest worden door de dierenarts.

De tumor kan ook erg groot zijn dan wordt er gekozen voor een operatie die wordt dan door een specialist gedaan. Na de diagnose wordt er vaak een CT-Scan gemaakt om de grote van de tumor te meten.


Kiezen om jouw hond niet te behandelen.

Het is voor de gezondheid van de hond niet verstandig om te kiezen om je hond niet te behandelen voor de Ziekte van Cushing. De klachten kunnen zich verder ontwikkelen en er kunnen ook andere aandoeningen en ziektes ontstaan zoals: Suikerziekte en verkalking in de huid.

Als de hond niet wordt behandeld is de kans op infecties ook groter, deze infecties kunnen blijvende schade veroorzaken.

Bij een late diagnose of een start van de behandelingen kan de ziekte van Cushing wel worden behandeld maar kan een deel van de aangerichte schade wel blijvend zijn.


Kosten van de behandeling van de Ziekte van Cushing

In veel gevallen kan de Ziekte van Cushing goed behandeld worden en bij een snelle diagnose kan er ook geen tot weinig blijvende schade optreden. Wel zijn de kosten hoog bij de ziekte van Cushing. De tarieven liggen per dierenarts verschillend in heb voor een gemiddeld gekozen dus het exacte bedrag kan anders zijn dan de genoemde bedragen. De ene dierenarts is duurder dan de andere. In veel regio’s zijn er wel goedkopere dierenartsen.

 • Het eerst consult inclusief onderzoeken zoals urine, bloed en een echo kan oplopen tot wel € 350,-.
 • De kosten van medicatie bij een hond van 30 kilo kan maandelijks tussen wel tot € 100.
 • Een regelmatige consult de prijs hiervan is heel divers er zijn dierenarts die vanaf € 50,- werken per consult maar heb ze ook al gevonden van € 150,- per keer.
 • Specialistische behandelingen zoals een operatie kan wel in de duizenden euro’s lopen.

Van te voren informeren is verstandig en check ook andere dierenartsen in de buurt. Dit kan je veel kosten besparen. Het is wel aan te raden te kiezen voor een dierenarts die ervaring heeft met de Ziekte van Cushing.


Wat is de levensverwachting van de ziekte met en zonder behandeling?

Het is een verdrietig zaak als je bij de dierenarts hoort dat je hond de Ziekte van Cushing heeft, je kunt je trouwe vriend het beste en zeker niet een ziekte. Gelukkig is in de meeste gevallen een behandeling mogelijk en ook goed te behandelen zonder grote complicaties. De levensverwachting over het algemeen behoorlijk goed te noemen. Een snelle diagnose en behandeling helpt hier wel bij.

De levensverwachting is wel afhankelijk van de tumor die je hond heeft. De prognose bij een goedaardige tumor is vaak beter dan bij een kwaadaardige of een zeer grote tumor. Ook de soort behandeling en de zorgvuldigheid van de begeleiding en behandeling van de dierenarts speel een rol.

Als je kiest om je hond niet te behandelen of is er te laat een diagnose gesteld kan je hond binnen twee aan de symptomen van de ziekte overlijden. De ziektes zoals suikerziekte maar ook de grotere vatbaarheid voor infecties kan de leven van je hond verkorten.


Kun je Cushing bij honden voorkomen?

De Ziekte van Cushing voor honden is hormonaal, als je de ziekte wil voorkomen moet je zorgen dat er geen hoge aanmaak van cortisol is. Cortisol wordt aangemaakt door stress en in stressvolle situatie. Het voorkomen van stress, kan de Ziekte van Cushing ook voorkomen.

Er is geen speciale voeding of vaccinatie voor de Ziekte van Cushing om dit bij jouw hond te voorkomen. Ook is er geen sprake van erfelijke aanleg.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie