|

Labradoodle: Het karakter, allergieën, vacht, formaat, geheimen en boeken

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over de Labradoodle. Het is een blog met veel informatie over de Labradoodle.

De eerste keer dat ik smolt bij een Labradoodle was tijdens het televisie programma van Boer zoekt Vrouw. Yvonne Jaspers kwam bij de boeren op bezoek en had haar hond altijd bij zich. De hond zat altijd naast Yvonne op de passagiers stoel in de auto. Een prachtige hond, lief karakter en ik vond de hond ook erg grappig.

Veel mensen zijn geïnteresseerd geraakt in de Labradoodle door Barack Obama. Wist je dat deze vrolijke, zachtaardige en intelligente hond ook veel voordelen en bijzondere eigenschappen heeft? Kortom redenen genoeg om er een blog aan te wijden.

De oorsprong van de Labradoodle.

Er zijn verschillende verhalen als het gaat over de Labradoodle, het verhaal dat het meeste voorkomt is het dat deze hond zijn oorsprong vind in Australië. Een dame op Hawaï had een hulphond nodig. Haar man was allergisch en ze moest dus een anti-allergene hond hebben. In 1988 heeft Mr. Wally Conran van Royal Guide Lines voor het eerst een Labrador met een poedel gekruist.

Er bestaan 2 soorten de Australian Labradoodle en de Labradoodle. Het grootste verschil tussen de Australian Labradoodle en de Labradoodle is dat bij de Labradoodle de kans bestaat dat ze toch nog gaan verharen. Ook kan het karakter verschillen.

Een (gewone) Labradoodle is dus een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Een Australian Labradoodle bestaat uit meerdere honden. Het is pas een echte pure Australian Labradoodle bij de zogenaamde Australian Labradoodle Foundation Dog 4. (Australian Labradoodle foklijn) voor meer informatie kun je het beste de labradoodleinfo website bekijken.

De echte Australian Labradoodles zijn veel duurder dan de gewone Labradoodles en ook een stuk zeldzamer. Dit komt mede door het proces van het fokken.

Tot op heden is de Australian Labradoodle of de Labradoodle geen FCI erkend ras en zijn deze honden dus een kruising i.p.v. een ras. Het is op dit moment wel één van de populairste kruisingen.


De uiterlijke kenmerken van de Labradoodle.

We hebben net gelezen dat Labradoodle geen ras is maar een kruising. Dit heeft ook effect op het uiterlijk van de hond. Hoewel de Labradoodles in veel kenmerken op elkaar lijken kunnen er wel verschillen zijn. Het uiterlijk en karakter (gedrag) blijft tot op een zekere hoogte onvoorspelbaar. De Labradoodle wordt in de meeste gevallen tussen de 10 en 13 jaar.


Het formaat.

De Labradoodles zijn er in 3 formaten. De hoogte is gemeten vanaf de plek waar de nek overgaat in de rug en tot aan de grond. (Schofthoogte) achter de maten staat het gewicht.

  • Mini: 35 cm tot 42 cm. Het gewicht is tussen de 7 en 13 kilo.
  • Medium: 43 cm tot 52 cm. Het gewicht is tussen de 13 en 20 kilo.
  • Groot/standaard 53 cm tot 63 cm. Het gewicht is tussen de 23 en 30 kilo.

De vacht.

Er zijn vele verschillende kleur vacht varianten mogelijk zoals wit, rood, zilver zwart, karamel, chocoladebruin, goud en abrikoos kleurig. Niet alleen de kleur van de vacht kan verschillen, maar ook de vacht zelf. De vacht kan krullig, kortharig of juist lange sluikharen hebben.

Oorspronkelijk zijn de Labradoodles gefokt als hypoallergene hulphond. De pure Australian Labradoodles zijn wel hypoallergeen (hebben geen ondervacht). Er is een kans dat de Labradoodle wel verhaard en niet hypoallergeen is.

De vacht vraagt wel om een verzorging. Dit geld voor alle types vacht. Het is aanbevolen om de hond dagelijks tot wekelijks te borstelen, dit is wel afhankelijk van de lengte en textuur. Bepaalde plaatsten vragen om extra aandacht, dit gaat om plekken waar extra wrijving van toepassing is. Denk hierbij aan de oksels, achter de oren en bij de lies. Hier kunnen makkelijker klitten in het haar ontstaan.

De vacht blijft net zoals bij de poedel onophoudelijk groeien. Daarom worden veel Labradoodles vaak om de 8 à 12 weken geknipt. Sommige eigenaren kiezen om de vacht te trimmen. Bij sommige vachtstructuren is het niet mogelijk om te trimmen, de vacht laat het niet toe. Hier voor kun je het beste advies over vragen bij een trimsalon die bekend zijn met Labradoodles.


De kop:

De labradoodle heeft een grote ronde brede kop. Bij de mooiere exemplaren staat de kop in een mooie verhouding met het lichaam.

De ogen zijn groot, vriendelijk en ovaal van vorm, in de meeste gevallen bruin. De ogen staan vaak wel iets verder uit elkaar. Het voorhoofd is korter dan de schedel. De wimpers zijn lang, sommige hondeneigenaren willen ze afknippen, dit is zeker niet aanbevolen.

De neus is groot en breed. De vorm lijkt meer op een vierkant dan op een ronde vorm.

De aanhechting van de oren begint net iets boven de ogen. De ronde zachte oren hangen omlaag langs de kop. Waar je op moet letten bij de oren is dat er niet teveel haar in de oren groeit. De lengte van de oren mogen de onderkaak niet passeren.

Het gebit, de boven tanden moeten iets over de ondertanden / het gebit staan.

Het schaargebit is het beste gebit. De boventanden moeten iets over het ondergebit heen staan. Het tandvlees moet gezond en doorbloed zijn.


Het lichaam.

De voorpoten zijn lang als je het met de rest van het lichaam vergelijkt. De voorpoten zijn sterk. De voeten hebben dikke voetzolen ook wel kussentjes genoemd. De voeten mogen niet naar binnen of buiten wijzen.

De achterpoten en de dijen zijn net zoals de voorpoten sterk ontwikkeld. Dit heeft zeker effect op de sprongkracht. Ook zijn de labradoodles snel, atletisch en soepel. Het rennen lijkt wel een beetje op zweven. De poten komen ondanks de snelheid keurig naast elkaar neer.

De staart heeft een krul omhoog, maar de staart zelf begint vrijlaag.


Het karakter van de Labradoodle.

De Labradoodle is een vrolijke hond en wil graag pleasen. Ze kan ook goed de emoties van de baas aanvoelen. Dit maakt hun ook erg geschikt als hulphond.

Ook voor de beginnende honden bezitter is het een ideale hond, het is namelijk ook echt een gezinshond. Ze hebben een lief, vriendelijk karakter. Zijn erg aanhankelijk en je kunt ze ook makkelijk dingen aanleren en trainen. Dit is ook echt prettig voor beginnende hondenbezitters.

Persoonlijk vind ik Labradoodles erg grappig, in de verschillende naslagwerken zag ik ze ook regelmatig als clown langskomen. Buiten dat ze grappig zijn, zijn ze ook nog eens erg slim en willen graag iets ondernemen, het liefst voor de baas. Ze kunnen nog wel eens onvriendelijk zijn tegen onbekenden, maar voor het gezin doen ze alles. Ze zijn namelijk ook erg goed met kinderen.

Een goede opvoeding is wel belangrijk (dit geld uiteraard voor elke hond). Een goed opgevoede Labradoodle is zacht en rustig van aard. Als de hond niet de juiste opvoeding heeft gehad kan het een ongeleid projectiel zijn. Als je een Labradoodle gaat opvoeden en je heb geen gezin met kinderen, zal ik wel de omgang met kinderen trainen.


De bijzonderheden van de Labradoodle.

Eigenlijk hebben we de bijzonderheden al een beetje verklapt in de bovenstaande hoofdstukken. De (Australian) Labradoodle hebben als voordeel dat ze ook geschikt zijn voor gezinnen met allergieeën. Als er sprake van allergieën binnen je gezin zou ik dit wel bespreken met de fokker waar je de hond koopt. Je wil niet voor jezelf, je gezin, maar ook zeker niet voor de hond dat de hond na een tijdje weg moet i.v.m. allergieën.

De haren van de Labradoodles zitten erg dicht op elkaar dat er bijna geen ruimte is voor huidschilfers. Ook verhaart de Labradoodle niet tot nauwelijks. Een ander voordeel van de vacht is dat je deze ook niet ruikt en zijn mede daardoor ook niet aantrekkelijk voor de vlooien.

De Labradoodle wordt regelmatig gebruikt als hulphond en vooral bij therapieën als therapiehond. Ze voelen de emotie van hun baasje, mensen en andere dieren goed aan. Daarom worden ze vaak ingezet bij autisme, syndroom van down en bij andere speciale behoeftes.


Wat je moet weten als je een Labradoodle wil aanschaffen?

Een tijdje geleden heb ik al eens een blog gewijd aan het aanschaffen van een pup. Ook als je een Labradoodle gaat aanschaffen. Het aanschaffen van een hond, dit geld voor een volwassen hond, maar ook voor pup. Je gaat namelijk op de lange en korte termijn een emotionele band, maar ook financiële verplichtingen aan.

Een labradoodle heeft behoefte aan fysieke en geestelijke uitdagingen. Een lange wandeling daar kun je een labradoodle een plezier mee doen. Ook zijn de meeste labradoodles dol op zwemmen.

Als je hebt gekozen voor een puppy i.p.v. een volwassen hond is het tijd om te zoeken naar een goede fokker en nestje. Een goede fokker zorgt structureel voor goede, gezonde en gesocialiseerde puppy’s. Ook wordt er gelet op de gezondheidsproblemen, genetische screening, individuele verzorging, temperament, karakter, maar ook zeker de plaatsing van de puppy’s.

Hieronder volgen nog een paar vragen die de keuze voor een fokker kan bepalen.

  • Welke doelstelling heeft de fokker? En met welke bedoeling fokt de fokker?
  • Heeft de fokker vergunningen? En referenties?
  • Wat zijn de gezondheidsproblemen en wat kan er aangedaan worden om het te voorkomen of te genezen?
  • Welke gezondheidstests zijn uitgevoerd op de ouders? Vraag ook naar de resultaten van de gezondheidstest.
  • Waar worden de puppy’s opgevoed?
  • De verwachte grootte van de pup.

Belangrijk is dat de fokker ook de tijd neemt voor jou en ook vragen aan jou stelt i.v.m. het plaatsen van de pup. Als dit niet het geval is of je er geen goed gevoel bij hebt, kies dan voor een andere fokker.


Boeken over de Labradoodle.

Tegenwoordig lezen hondenbezitters graag over de opvoeding of alles over de kruising / het ras van de hond. Hieronder heb ik een aantal fysieke boeken geselecteerd die speciaal zijn gericht op de Labradoodle. Ook heb ik een speciaal handboek in de vorm van een e-book geselecteerd.


Labradoodle Geheimen.

Het e-book genaamd “Labradoodle Geheimen”. Dit boek helpt je om met positieve methodes je Labradoodle op te voeden tot een lieve, gehoorzame en goede hond. Het e-book bevat alles wat je moet weten over de trainingen, de opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In de 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong, de schrijver van het e-book wat je moet weten over de Labradoodle en hoe je het beste de Labradoodle positief kunt opvoeden.

Bij het e-book Labradoodle Geheimen krijg je nog 4 extra e-books gratis meegeleverd over de opvoeding en extra informatie.


Boeken over de Labradoodle

Hieronder vind je de fysieke boeken met een link van bol.com waar je meer informatie over het boek kan, maar ook recensies en een mogelijkheid om het boek te bestellen.


Producten speciaal voor de Labradoodle.

Hieronder vind je een aantal producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de Labradoodle.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie