|

Uitleg over de loopplank en de 5 beste loopplanken voor je hond! 2022

Een loopplank kopen voor je hond kan een hele goede aankoop zijn vooral voor puppy’s , jonge- en oude honden. Het zorgt voor een ontlasting van de gewrichten en de spieren. Het kan ideaal zijn als je hond veel of regelmatig mee in de auto gaat.

Een loopplank is niet alleen handig voor in de auto maar ook goed te gebruik bij een camper, caravan, boot of chalet.

Op deze pagina lees je alles over de loopplanken. Voor wie ze geschikt zijn, waar je op moet letten bij de aanschaf en de 5 beste modellen van dit moment. Uiteraard staan er ook veel tips op de pagina.


Waarom een loopplank voor je hond kopen?

Waarom je een loopplank kunt kopen voor je hond kan verschillende redenen hebben. De belangrijkste reden is vaak om de gewrichten van je hond niet te zwaar belast wordt. Uit een auto springen of van een verhoging en traplopen is een zware en intense belasting voor de gewrichten van een hond. Door een loopplank te plaats kan je hond via de plank moeiteloos in de auto of op een verhoging komen zonder dat ze haar gewrichten extra belast. Ook uit de auto of van een verhoging kan ook moeiteloos.

Een ander groot voordeel is dat je zelf de hond niet meer hoeft te tillen. Bij kleine hondjes is dit vaak geen probleem maar een Deense Dog of een Sint Bernard wordt een anders verhaal. Dit is niet alleen veiliger voor de hond maar ook beter voor jouw lichaam.

Hieronder een aantal doelgroep en situaties waarbij een loopplank aan bevolen is.


Overgewicht.

Als een hond te dik is (overgewicht) en moet veel springen en traplopen is er kans dat je hond last krijgt van de gewrichten en spieren. Door de hoge sprongen en het hard terugvallen kunnen er scheurtjes ontstaan in de spieren of pijntje aan de gewrichten.

Daarnaast is een kans als je hond veel extra gewicht mee moet nemen dat het springen ook niet meer makkelijk gaat en dat jij je hond moet tillen als ze in de auto wil of een verhoging op wil.


Gewrichtsproblemen

Als je hond al kamt met gewrichtsproblemen is het zeer verstandig om een loopplank aan te schaffen als ze vaak mee gaat in de auto. De loopplank zorgt voor het ontlasten van de gewrichten en voorkomt meer problemen. Je hond kan eenvoudig zelf de auto in en uit.


Wanneer je hond ziek is

Zieke honden hebben vaak minder energie en beween ook minder en vaak ook minder makkelijk dan als ze gezond zijn. Het springen in en uit de auto kan een grote belasting zijn en kan ook veel energie kosten. Vaak zijn zieke honden ook niet meer in staat zelf de auto in en uit te springen.


Oudere honden

Niet alle oudere honden kunnen ook nog goed springen, daarnaast is dit ook slecht voor de gewrichten. Vaak ie je dat mensen oudere honden in de auto tillen, een loop plank is een eenvoudige oplossing. Oudere honden hebben ook eerder last van chronische pijnen en kwetsbaarheid van de botten nog een goede reden voor een loopplank.


Puppy’s

Puppy’s ontbreekt het vaak niet aan de energie en willen ook graag overal op klimmen en springen. Bij puppy’s is het vooral belangrijk dat je ze niet onnodig en te veel laat springen. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van het lichaam. Een loopplank is een perfect uitkomst wanneer jij je hond regelmaat meeneemt. Een kleine pup is nog wel te tillen maar ze groeien heel snel.


Kleinere honden

Voor kleine honden kan de spring in de auto bijvoorbeeld veel te hoog zijn. Je kunt haar natuurlijk in de auto tillen, maar veel makkelijker is een loopplank. Voor de kleinere honden zijn de hoge sprongen niet verstandig de gewrichten krijgen elke keer een flinke tik.


Zelf niet kunnen tillen.

In bovenste situatie lees je wanneer je loopplank verstandig kan zijn voor jouw hond. Maar ook voor je zelf kan het een zeer goede uitkomst zijn. Om het moment dat je zelf de hond niet kan tillen of mag tillen en ze moet of wil graag mee. Een kleine hond is eenvoudig te tillen misschien maar de grote hond van ruim 30 kilo en zwaarder kan een hele uitdaging worden.


Hoe kun je een loopplank introduceren en gebruiken voor je hond.

hoe eerder je begint met de loopplank hoe sneller je hond er aan went. Bij oudere honden kan het even duren voordat ze op de loopplank gaan. Het best is eerst de loopplank achter huis neer te leggen als dit mogelijk is zodat je hond aan de plank kan wenen. Sommige honden zullen er gelijk op gaan anders bekijken het van afstand.

Als je wil oefenen begin dan met een lage hoogte zoals een stoeprand of een hogere opstap. Zorg wel dat de plank als stevig ligt zodat je hond ook vertrouwen krijgt in de plank. Indien mogelijk loop met haar de eerste keer mee.

Als het de eerst keer niet zo goed gaat blijf oefenen, gaat het wel goed kun je rustig opbouwen en richting de hoogte gaan van de auto.

De meeste loopplanken zijn heel eenvoudig in gebruik je kunt ze uitschuiven of uitklappen en ze zijn klaar om gebruikt te worden.


Waar op letten bij de aanschaf van een loopplank voor je hond?

Het belangrijkste is als je een loopplank gaat kopen voor je hond dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en wensen wat voor jouw en jouw hond / puppy belangrijk is.

Hieronder behandel in de belangrijkste elementen van de loopplank zodat jij ook het verschil weet en waar jij op moet letten bij het kopen van een loopplank.


Draaggewicht van de honden loopplank

Bepaalde loopplanken hebben een maximum gewicht als jij een grote hond hebt is het belangrijk dat je het op let je wil namelijk graag iets kopen waar je ook lang plezier aan hebt.

De meeste loopplank geven wel aan hoeveel gewicht de plank aan kan. Ook voor zware honden zijn er loopplanken te koop tot 100 kilo is geen probleem.


Breedte en lengte van de honden loopplank

De lente en breedte speel ook een belangrijke rol. Je wilt namelijk wel dat je hond veilig is comfortabel de auto in en uit kan.

Een grote hond heeft vaak ook een bredere plank nodig dan een kleine hond. Let hier goed op dit staat gelukkig vaak duidelijk in de omschrijvingen en is goed te zien.


Makkelijk op te bergen, mee te nemen en in gebruik.

Het is ook handig als je kijkt hoeveel ruimte een hondenloopplank in beslag neemt als je deze niet gebruikt. Diverse loopplanken zijn ook in de klappen dit scheelt weer veel ruimte vooral handig in kleine auto’s.

Ook het gebruiksgemak is heel belangrijk je wilt de plank snel en eenvoudig kunnen gebruiken.


Stevigheid

Niet onbelangrijk is het materiaal en e stevigheid. Het is belangrijk dat de loopplank stabiel ligt. Dit maak het ook prettiger voor je hond, vooral als je hond een beetje angstig is of het spannend vind.

Kijk ook goed na het materiaal of het stevig is en duurzaam. Er komt namelijk wel druk en gewicht op te staan. De loopplanken worden van verschillende materialen gemaakt. Elk materiaal heeft zijn eigen voor en nadelen let hier dus goed op bij de aankoop.


Ervaringen van andere mensen

Als je op het internet koopt kijk dan ook altijd even bij de ervaringen van andere mensen. Kijk niet alleen niet na de positieve reacties maar ook na de nadelen en minder postieve feedbacks. Op deze manier kun jij zelf goed oordelen of deze voor jouw geschikt is. Als er bijvoorbeeld staat geschikt voor kleine hondjes weet jij wel of jij deze kunt gebruiken of niet.


Prijs van de honden loopplank

Vanaf € 30,- heb je al alternatieven voor de loopplank (verder op de pagina meer over de alternatieven).

Loopplank heb je al vanaf € 35,- oplopend tot ruim € 200,-.

Uiteraard zit er veel verschillen tussen de loopplanken maar kijk vooral waar jij de loopplank voor nodig hebt. In de top 5 van beste loopplank heb ik loopplanken in verschillende prijsklasse. Kijk hier eens, wellicht zit er hier ook een geschikte loopplank voor jouw tussn.


Hoe maak je een hondenloopplank schoon?

Je kunt geluk hebben maar vaak na een stevige wandeling zijn de poten van de hond niet meer heel schoon en er is er een kans dat de loopplank vies wordt. Afhankelijk van het materiaal is een loopplank doorgaans zeer goed schoon te maken.

Vaak is een handveger voldoende anders kun je er altijd heet water en een handdoek bij pakken.

Als je de loopplank met water afneemt zorg er dan altijd wel voor dat de loopplank goed droog is als je deze weg gaat leggen. Dit kan door natuurlijk drogen maar ook kun je de plank droogmaken met een doek.


Kun je ook een loopplank zelf maken?

Naast het kopen kun je uiteraard ook zelf een loopplank maken.

Dit kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wil.

Heb wel eens een loopplank van een stuk hout gezien. Let dan wel op splinters en andere narigheid voor je hond stofferen kan een optie zijn. Ook oppassen met vocht.

Kunststof of aluminium kan een optie zijn maar is vaak weer lastiger mee te werken.

Let bij het maken op de veiligheid zorg voor een antislip, de draagkracht, dat het handig en licht is in gebruik en ook makkelijk mee te nemen is.


De 5 beste loopplanken voor je hond

Hieronder vind je de 5 beste loopplank voor je hond van dit moment. Er is gelet op de prijs / kwaliteit verhouding, ervaring van andere gebruikers, de stevigheid / duurzaamheid, gebruiksgemak.

Topmast Hondenloopplank – Loopplank voor hond 

De Topmast Hondenplank is van hout en tevens één van de goedkoopste modellen die er te koop zijn.

De honden loopplank is geschikt voor hond tot ongeveer 50 kilo. De plank is zeer makkelijk in gebruik en kan na gebruik ingeschoven wordt zoals op de foto. De stootrubbers aan de onderkant zorgt voor bescherming van jouw auto tegen krassen.

De Loopplank heeft antislip. Kijk wel uit met het gebruik van water om dat de loopplank van hout is gemaakt.


Trixie Loopplank Auto Plastiek (Tot 90Kg) – 40 cm x 156 cm – Zwart

Deze loopplank is van het merk Trixie. Enorm handig in gebruik en zeer stevig. Het is gemaakt van plastic en hierdoor kan het ook tegen een stootje en water. Het is geschikt voor honden tot 90 kilo.

De plank is in te klappen waardoor het makkelijk mee te nemen is. Het in- en uitklappen gaat zeer eenvoudig. De plank heeft een stroeve ondergrond waardoor je hond veilig en in en uit de auto kan komen.

Deze betaalbare hondenplank is één van de beste koopjes en zeer stevig, stabiel en duurzaam.


Topmast Loopplank Petwalk Hondenloopplank kunststof 157 x 40 cm – Rood > 90 Kilo Opvouwbaar – robuuste anti-slip

Het in- en uit een auto of op een trimtafel springen kan bijzonder belastend zijn voor een hond.Voor zowel een pup als een oudere hond is het niet raadzaam om ergens op en af te springen.Heupproblemen zijn een algemeen bekend verschijnsel bij oudere en vooral grotere honden.

Daarom is de hondenloopplank dé oplossing om de hond op een gezonde manier mee te nemen in de auto, op de boot of met de caravan.

De Topmast loopplank kunststof is een multifunctionele loopplank, verkrijgbaar in twee maten, welke op verschillende lengtes uitschuifbaar en bruikbaar is. De plank heeft een anti-slip coating op loopvlak.

Deze loopplank is geschikt voor honden tot 90 kilo en te gebruiken tot een maximale hoogte van 90 cm.De rubberen voetjes aan beide uiteinden voorkomt wegglijden en is zeer eenvoudig te reinigen.

Ook in de blauwe kleur leverbaar!


All for Paws Loopplank Travel Dog Car Ramp (tot 90kg) – Zwart – 157 x 42 x 15cm

Ideaal voor oudere honden of honden met gewrichtsproblemen.


Echter wordt de loopplank voor honden meer en meer gebruikt om problemen in de toekomst te voorkomen.


Denk hierbij aan heup en rug problemen. Beschikt over een anti-slip laag en een opstaande rand waardoor deze veiliger is dan de meeste ander loopplanken op de markt.

Eenvoudig op te vouwen in 3 stappen.
Maximale belastbaar gewicht: 90 kg.
Formaat: 157 x 42 x 15 cm


Hondenloopplank easy-steps

De Easy Steps lichtgewicht inschuifbare hondenloopplank is geschikt voor in de auto, boot of caravan. Deze loopplank is wel een stuk duurder dan de andere varianten maar heeft ook veel pluspunten.

De loopplank is gemaakt van hoogwaardige kwaliteit.Doordat de loopplank inschuifbaar is neemt deze weinig plek in en is dus eenvoudig mee te nemen. De Ingeschoven afmeting is 70 x 42 cm en de Uitgeschoven afmeting is 160 x 42 cm. Dikte van de loopplank: 8 cm.

De maximum gewicht voor de loopplank is 100 kilo. De plank is gemaakt van hightech materialen
Zwitsers vakwerk, uitstekend afgewerkt en voorzien van rubbere anitslip voetjes.


De Alternatieven voor een loopplank.

Een goed en veilig alternatief kan een trapje zijn voor je hond. Er zijn speciale trapjes die gebruikt kunnen worden voor als je hond de auto, caravan etc. in en uit moet.

Je hebt vaste trapjes maar ook inklapbare trapjes. Hieronder vind je een aantal alternatieven voor de loopplank.


Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord