Een goede opvoeding voor je volwassen hond of puppy!
Tegenwoordig heb je verschillende methodes van opvoeden, van zowel je puppy als je volwassen hond, bijvoorbeeld uit het asiel of via herplaatsing. Bij een goede opvoeding worden een aantal elementen gezien als erg belangrijk, zoals goed luisteren (gehoorzaamheid), zindelijkheid, alleen kunnen zijn, het opvolgen van commando’s. Maar ook:
- Niet springen bij binnenkomst of als er bezoek komt
- Niet wegrennen / weglopen thuis of tijdens het wandelen
- Niet bedelen tijdens het eten
- Niet overbodig blaffen
- Niet trekken aan de riem
Op deze pagina vind je informatie over verschillende soorten opvoedingen voor de hond, maar ook diverse tips voor de opvoeding. Ook al kan de opvoeding heel divers zijn de tips zijn voor elke opvoeding van toepassing.
- De verschillende soorten opvoedingen en trainingen.
- Basisboek opvoeden van honden (roedelmethode)
- Puppymanieren (spelenderwijs zonder straffen en mopperen)
- Je hond opvoeden met de connectiemethode
- Uw hond trainen en opvoeden (Clickertraining, Opvoeden door motivatie en beloning)
- Kalmerende signalen (opvoeden op basis van oersignalen)
- De officiële Ahimsa-gids voor honden – je hond dwangvrij opvoeden en begeleiden
- Opvoeding per ras.
- Tips voor de opvoeding en trainingen.
De verschillende soorten opvoedingen en trainingen.
Je hebt zoals eerder al vermeld vele soorten opvoeding, het opvoeden zonder straffen zijn de laatste jaren wel erg populair, en door velen aanbevolen. Hieronder vind je diverse boeken met verschillende opvoedingen en oplossing voor ongewenste gedragingen. De opvoeding en methodes worden uitgebreid In onze blog beste boeken voor puppy’s is veel aandacht voor de boeken, maar minder voor de manier van opvoeding en de gedachte erachter, vandaar hier de extra uitleg.
Basisboek opvoeden van honden (roedelmethode)
De Roedelmethode is een methode voor het opvoeden op basis van de relatievorming tussen hond en baas. Je leert je hond op te vonden op basis van natuurlijke leerprocessen zonder onnatuurlijke correctiematerialen.
Dit basisboek gaat niet over het trainen, maar over het opvoeden van een hond en over het opbouwen van een emotionele relatie. Je leert hoe je een emotionele band ontwikkeld, maar ook hoe je in speelt de behoefte en mogelijkheden van de hond op de verschillende levensfases?
Het is een boek over opvoeden, over sociaal leren en over alles wat daarmee samenhangt. Het geeft ook inzicht in de relatie tussen hersenen, zintuigen, emoties en de psychische ontwikkeling van honden.
Hierdoor is het geschikt voor iedere hondenbezitter, voor de opvoeding van élke hond, ongeacht ras, of leeftijd, voor herplaatsers en voor elke hond met een taak (werkhonden, zoals assistentiehonden of jachthonden, speurhonden en politiehonden).
In het eerste deel krijg je uitleg en de informatie hoe je een relatie met de hond aangaat op basis van elementen die voor honden begrijpelijk, verstaanbaar en te beantwoorden zijn. dit wordt ‘sociaal leren’ genoemd, waarin de eigen taal, eigen motivatie en eigen emoties van de hond centraal staan.
In het tweede gedeelte wordt je wijzer over de zintuigen van de hond. De zintuigen van een hond werken namelijk heel anders dan bij die van ons. Een belangrijk aspect zijn de zintuigen in het opbouwen van een relatie met jouw hond.
In het derde deel komt de psyche van de hond in de verschillende levensfases aan bot. u Hoe speel je in op de behoefte en mogelijkheden van je hond, wat kun je het beste doen op welke leeftijd en wanneer begrijpt je hond het echt.
Met dit basisboek kun je je hond goed begeleiden vanaf het moment dat hij bij je komt, tot het moment dat het echt tijd is om afscheid te nemen van elkaar. Niet zomaar een boek voor even, maar voor het hele hondenleven!
Puppymanieren (spelenderwijs zonder straffen en mopperen)
Dit boek van Sacha en Martin Gaus is een opvoedboek voor puppy’s op basis van spelenderwijs, zonder dat je hoeft te mopperen of te straffen.
Het boek is geschikt voor puppy’s tussen de 7 en 12 weken oud. Sacha en Martin Gaus hebben een opvoeding programma geschreven waar in jou van week tot week wordt geholpen om jou te helpen bij de opvoeding. Je leert spelenderwijs je hond opvoed en samen een vriendschap opbouwt voor het leven.
Met deze opvoeding hoeft je niet te mopperen en te straffen het gaat op een respectvolle manier. Het prettige van het boek is dat er verschillende methodes in staan de ene methode werkt gewoon beter voor jullie dan de andere, dus je hebt de vrijheid en keuzes.
Het is verstandig om het boek aan te schaffen voordat je jou puppy in huis haalt. Het boek is helder geschreven en de opvoeding is makkelijk te hanteren wel heb je af en toe veel geduld nodig. Maar dit geld voor de meeste methodes.
Je hond opvoeden met de connectiemethode
Met de connectiemethode – Ontwikkel een natuurlijke en diepere band met je hond dankzij vriendelijke en geweldloze communicatie. Geen Hondenliefhebber wil dat zijn hond opspringt als iemand binnenkomt, aan de riem trekt of voortdurend blaft om alles en niets.
Maar wist je dat zulk gedrag eigenlijk heel normaal is?
Zo springt je hond op om je liefdevol te begroeten, trekt hij aan de riem omdat hij zich gespannen voelt en blaft hij omdat hij zijn gevoelens aan je probeert duidelijk te maken. Je hond bedoelt het niet slecht, maar helaas interpreteren veel hondeneigenaren dat wel zo.
In dit boek legt hondengedragsexpert Geert De Bolster uit hoe je aan de hand van de connectie methode een diepere band ontwikkelt met je hond, niet door het ongewenst gedrag te bestraffen, maar door het beter te begrijpen.
Leer op een hondvriendelijke, geweldloze manier communiceren met je hond door onder meer een goede leider voor hem te zijn en aan vijf basisbehoeften te voldoen van je hond.
Verder krijg je concrete tips en adviezen over hoe je een puppy opvoedt, hoe je een puberende hond goed ondersteunt en hoe je omgaat met probleemgedrag zoals ongehoorzaamheid en agressie.
Dankzij deze unieke methode zal je hond zich ontwikkelen tot een sociaal en gelukkig huisdier waarmee je met plezier samenleeft
Uw hond trainen en opvoeden (Clickertraining, Opvoeden door motivatie en beloning)
Psychologie van de hond – Clickertraining – Opvoeden door motivatie en beloning – Gehoorzaamheidstraining – Gedragsproblemen aanpakken.
Een hond kunstjes aanleren kan iedereen. Maar hoe krijgt u een gezonde relatie met uw hond, gebaseerd op respect en vertrouwen? Op welke manier leert u uw hond dat u zijn meerdere bent? En hoe voorkomt of verhelpt u probleemgedrag? In dit boek reikt Geert De Bolster een eenvoudige en hondvriendelijke opvoedingsmethode aan, waarbij de psychologie van de hond en het belang van motivatie en beloning centraal staan. Daarbij wordt ook de nodige aandacht besteed aan de oorzaken van probleemgedrag. Dankzij deze methode ligt de droom van elk baasje binnen handbereik: een gelukkige en gehoorzame hond die zich zonder stress of frustatie thuisvoelt in uw omgeving.
Kalmerende signalen (opvoeden op basis van oersignalen)
Met het boek Kalmerende signalen maak je kennis met de singnalen die honden uitzenden en waarop ze reageren. Met deze kennis kan je zorgen dat je een stressvrije omgang krijgt tussen jouw en je hond.
Turid Rugaas, de bekende Noorse hondentrainer, heeft zich gespecialiseerd in hondentaal, stress en agressie bij honden en geeft lezingen en cursussen over de hele wereld.
Honden maken al duizenden jaren deel uit van de menselijke samenleving. Om meer te weten te komen over gedrag bij honden, zijn vele studies verricht naar groepsgedrag van wolven, de oervorm van onze huishond
Zeer kenmerkend is dat de wolf, hoewel een roofdier, in roedelverband continue bezig is conflicten binnen de groep te vermijden. Studies hebben een groot scala zogenaamde kalmerende signalen opgeleverd. Turid Rugaas heeft aangetoond dat ook onze honden heel duidelijk conflictvermijdend bezig zijn. Helaas op een wijze die door ons vaak niet zo wordt geinterpreteerd.
Turid Rugaas is wereldwijd bekend om haar interpretatie van en omgang met de oersignalen die honden uitzenden en waar ze op reageren. In haar dagelijkse praktijk blijkt bovendien dat mensen kunnen leren zelf deze kalmerende signalen te gebruiken om beter met hun hond te kunnen communiceren. Kennis van de kalmerende signalen geeft de hondenbezitter een extra dimensie bij het interpreteren van de gedragingen van zijn hond en kan de basis voren voor een stressvrije omgang tussen mens en dier.
De focus op kalmerende signalen van honden is revolutionair voor de hondentraining en heeft het begrip voor het wezen van de hond vergroot.
De officiële Ahimsa-gids voor honden – je hond dwangvrij opvoeden en begeleiden
Ahimsa is een boeddhistisch principe van geweldloosheid. Het is ook een leuke, wetenschappelijke methode om je hond op te voeden.
In dit boek staan veel praktijkoefeningen in, vanaf beginnersniveau tot vergevorderd niveau. Met het boek leer je hoe de clickertraining werkt, en hoe je ongewenst gedrag (bijtende pups, angst/agressie, scheidingsangst, etc.) kunt voorkomen of oplossen door het om te buigen naar gewenst gedrag. En dit allemaal zonder dwang, druk of geweld te gebruiken.
Grisha Stewart is de grondlegger van Ahimsa Dog Training in Seattle. Ze werkt met een team van meer dan tien mensen en haar hondenschool heeft vele prijzen gewonnen, waaronder Beste van Seattle en Beste van het westelijk deel van de staat Washington.
Opvoeding per ras.
Er zijn verschillende handboeken voor hondenrassen uitgebracht die specifiek zijn ontwikkeld per ras. Naast veel informatie over het ras, waar je op moet letten bij de aankoop, de opvoeding, vind je ook veel trainingen en advies voor de knelpunten van het ras maar ook de gezondheid waar je goed op moet letten.
Door dat er extra veel aandacht is voor het ras zijn die één van de beste opvoed boeken van dit moment. Helaas is er nog niet voor elk hondenras een uitgebreid handboek ontwikkeld. Naast het handboek met alle informatie krijg je bij elk handboek ook nog eens extra e-books meegeleverd met nog meer informatie. Deze informatie is in veel gevallen voor het ras, maar ook algemene tip, training en adviezen.
Deze handboeken zijn niet alleen geschikt voor puppy’s maar ook voor honden met gedragsproblemen. Daar is in het boek ook veel aandacht voor hoe je deze problemen kunt oplossen op een respectvolle en efficiënte manier.
Hieronder vind je de specifieke handboeken per hondenras.
- De Labrador Retriever. Het Handboek: Labrador Geheimen.
- De Labradoodle. Het Handboek: Labradoodle Geheimen.
- De Border Collie. Het Handboek: Border Collie Geheimen.
- De Jack Russell. Het Handboek: Het Complete Handboek Voor De Jack Russell
- De Franse Bulldog. Het Handboek: Het Complete Handboek Voor De Franse Bulldog
- De Duitse Herder. Het Handboek: Duitse Herder handboek.
- De Golden Retriever. Het Handboek: Golden Retriever Geheimen
- De Beagle. Het Handboek: Beagle Geheimen
- De Chihuahua. Het Handboek: Chihuahua Handboek
Tips voor de opvoeding en trainingen.
Hieronder vind je diverse tips die je helpen met de opvoeding en training. De onderstaande tips kun je bij vrijwel alle soorten opvoeding en trainingen gebruiken.
Zoek naar de juiste beloning
Elke hond en ras is anders, de ene hond is ook leergieriger en pakt het ook sneller op dan de andere. Een beloning werkt altijd stimulerend voor de training en de opvoeding. Ontdek samen met je hond wat ze nu echt lekker vind.
Je kunt verschillende lekkernijen en brokjes proberen, dit kun je bijvoorbeeld doen door verschillende lekkernijen naast elkaar te leggen en dan uit te zoeken waar je hond het eerst heen gaan en het eerst op gaat eten.
Beloon naast het lekkers je hond ook met een knuffel, je stem en een aai over de bol, maar zoek ook hier uit waar ze echt blij van wordt.
Leg de nadruk op de dingen die goed gaan.
Bij een training en een opvoeding kijk je snel naar de zaken die niet goed of minder goed gaan. Maar het is juist belangrijk de te letten wat wel goed gaat en dat juiste te belonen. Wacht dus niet tot iets verkeerd gaat, maar beloon wanneer het goed gaat, voordat het minder goed afloopt.
Als jij je hond beloont i.p.v. corrigeert of straft krijg je een betere band en gaat je hond ook beter luisteren naar jou. Daarnaast voorkom je ook een vervelende sfeer wanneer jij je hond moet corrigeren en straffen.
Het goed uitvoeren van de opvoeding / training
Het is belangrijk dat je weet wat je wil gaan trainen of hoe je jouw hond wil opvoeden. Maar minstens zo belangrijk is dat jij weet hoe je dit wil gaan doen. Vaak is het handig om op papier te zetten wat en hoe je wil aanpakken. Vergeet zeker de beloning niet, dit is vaak ook een drijfveer voor je hond.
Zorg dat de training en opvoeding soepel verlopen en dat jij de situatie onder controle houdt. Als jij bijvoorbeeld traint dat je hond niet mag springen als er bezoek langs komt, zorg dat jij dat aanwezig bent als je hond het bezoek verwelkomt zodat jij de hond kan trainen en belonen als het goed gaat.
Het is belangrijk dat iedereen waarbij het van toepassing voor is op de hoogte is van de regels betreft de hond, zoals niks te eten geven of niet aanhalen als de hond op de mand ligt etc.
Als er duidelijkheid en structuur is voor jou en jouw hond zul je ook merken dat de training en opvoeding ook goed verlopen.
Maak het niet te moeilijk en fouten maken mag
De juf van onze dochter in groep 1 en 2 zei altijd van proberen kun je leren. En dit geldt ook voor de opvoeding en trainen met jouw hond. Bouw het rustig op en als iets niet lukt probeer je het later weer. Oefen kort en regelmatig. Fouten maken mag, dit geldt zowel voor de hond als voor jou. Hier leer je namelijk alleen maar van.
Het beste kun je met kleine stapjes je doel bereiken. Als je merkt dat je hond het goed onder controle heeft dan kun je het verder uitbreiden tot je het uiteindelijk doel hebt bereikt.
Bij het leren kan ook een nieuwe situatie horen, als je hond los kan lopen bij jullie voor het huis op het grasveld betekend dit niet dat het in het bos ook goed gaat, en dit geldt ook voor het trekken aan de lijn. In een nieuwe situatie kan het wezen dat je soms een stapje terug moet doen om later weer grote stappen vooruit te maken.
Blijf bij het oefenen altijd rustig en geduldig het komt vanzelf vraag niet gelijk te veel van je zelf en je hond.
Routine
Probeer zowel mogelijk routines in te bouwen voor je hond in de dagelijkse activiteiten zonder dat de nadruk op het leren is. Dit kunnen hele simpele dingen zijn zoals wachten bij de deur, stoppen bij de stoep, buiten zitten naast je voet als jij zit. etc. Beloon je hond als ze de juiste keuzes maakt, dit motiveert haar alleen maar.
Wees consequent en voorspelbaar honden houden van regelmaat, structuur en duidelijkheid. Als je vaste structuur hebt merk je vanzelf dat je honden bepaalde dingen uit haar zelf gaat doen.