Je hond brood geven is het een goed of slecht idee?

Veel hondeneigenaren denken een hond een plezier te doen door hun hond mee te laten eten of eten te geven wat wij ook eten. Maar veel producten en etenswaren voor mensen zijn niet geschikt voor honden en zelfs gevaarlijk! Geldt dit ook voor brood?

Op deze pagina lees je alles over brood en of dit geschikt is voor je hond of juist niet! Wat goede alternatieven kunnen zijn er nog veel meer.

Kantoor en schoolKun jij je hond brood geven?

Het lijkt misschien heel onschuldig en een normale gang van zaken om je hond regelmatig een plak brood te geven. Het is immers ook goed voor de mens zou je denken. Wij mensen zijn alles eters en kunnen zowel plantaardig als dierlijke voeding eten en verteren. Bij een hond zit dit net iets anders in elkaar.

Een hond is van nature (afstammeling van de wolf) een echte vleeseter (carnivoor). Zowel het gebit als het hele lichaam is hierop gebouwd. Hoewel de hond in de loop van de jaren een klein beetje gewend is geraakt aan het eten van de mens, is hondenvoer nog steeds het meest geschikt voor de honden.

Maar hoe zit het met brood is dit geschikt voor de hond?

Hier kan ik een heel kort antwoord opgeven brood is niet geschikt voor de hond dit heeft verschillende redenen.


Waarom is brood niet gezond voor je hond?

Het spijsverteringsstelsel van een hond is ingesteld op het verteren van vlees, wat aangevuld kan worden met een beetje groente en fruit. In brood zitten voedingstoffen waar een hond niet goed tegen kan en kan verteren.

Vooral gluten kan veel problemen geven bij je hond, dit kan jeuk, en een doffe vacht veroorzaken. Daarnaast kan het winderigheid en diarree voorkomen.

Ook zijn veel ingrediënten van brood niet goed en gezond voor je hond. Brood bevat doorgaans verschillende soorten granen (zoals: mais, rogge, gerst, spelt of tarwe). Brood bevat water maar kan ook melkpoeder bevatten, zout, gist, suiker en bloem of meel.

Veel honden hebben een gluten allergie of krijgen last van gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde granen, maar niet in alle granen. Gluten zitten wel in gerst, haver, rogge en tarwe. In haver zitten geen gluten, maar kan wel sporen bevatten van gluten.

Koolhydraten en zetmeel wat ook ik brood kan zitten is moeilijk te verteren en heeft dus geen gezondheidsvoordeel, wat het wel voor een mens kan hebben. Het enige wat een hond uit het brood haalt is een vulstof (i.p.v. voedingsstoffen).

Deze stof wordt vrij snel uitgepoept door de hond. Daarnaast kan brood ook bijdragen aan overgewicht van de hond, voeding zonder voedingstoffen, waardoor het ook nog eens minder brokken of ander hondenvoer gaat eten.

Misschien dat jouw hond helemaal geen last heeft van een regelmatig of dagelijks een boterham, is het toch geen goed idee.


Alternatieven voor brood.

Het beste is je hond uitsluitend voedsel te geven dat geschikt is voor honden. Uiteraard zit er ook veel verschil in het hondenvoer. Als je hond een gluten allergie heeft is het verstandig om glutenvrij hondenvoer te kopen.

In veel goedkope voeding zitten vaak granen i.p.v. van vlees en groenten. Deze zijn een stuk goedkoper waardoor het ook aantrekkelijker is voor de klant.

Naast hondenvoer kun jij je hond ook regelmatig een lekkere snack geven. Hier bedoel ik niet een stukje kaas mee of een frikandel, maar een bewust graanvrije snack voor honden. Dit zijn graanvrije snacks met vlees, aangevuld met groente en fruit. Deze snacks leveren veel eiwitten en weinig kilocalorieën.

Hieronder vind je een aantal vind je een aantal soorten hondenvoer en snacks die graanvrij (glutenvrij) zijn:


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie