Afscheid nemen van je hond. (het overlijden van je hond)

Het is nu misschien nog niet voor te stellen, maar op een dag moet je afscheid nemen van je hond. De hond is in veel gezinnen een gezinslid en/of een vriend voor het leven. Het is moeilijk om je hond los te moeten laten, maar je moet ook aan het welzijn van je hond denken.

In deze blog gaat het over het afscheid nemen van de hond.

Moeilijke beslissing.

Veel eigenaren worden geconfronteerd met het nemen van de beslissing over het leven of overlijden van je hond. De beslissing van euthanasie kan één van de moeilijkste keuze’s zijn in het leven. Je wilt natuurlijk geen afscheid nemen van je trouwe vriend. Maar je moet ook aan je hond denken, het welzijn van je hond staat natuurlijk voorop.

Gelukkig hoef je deze keuze vaak niet alleen te maken. Je gezin, familie, vrienden en de dierenarts kan je hiermee helpen en ondersteunen. Overweeg niet alleen wat het beste is voor je hond, maar ook voor het gezin en de situatie.


Afscheid nemen

Helaas moeten we regelmatig afscheid nemen van een persoon of huisdier. Iemand verliezen is een rouwproces dit kan een stevige impact hebben op je leven. Probeer bij het afscheid nemen van je hond en in het rouwproces zoveel mogelijk te denken aan de leuke moment die jullie samen hebben gehad.

Als het moment zover is heb je verschillende mogelijkheden met je hond. Hieronder heb ik een lijst je gemaakt met de mogelijkheden als je hond is overleden.

  • Thuis begraven
  • Honden begraafplaats
  • Je hond cremeren
  • Je hond bij de dierenarts achterlaten.

In veel gevallen kan je dierenarts je ook van informatie voorzien en je helpen bij de keuze en handelingen of het regelen.


Thuis begraven

Je hond in je eigen tuin begraven is niet altijd toegestaan. Hier kunnen ook regels aan zitten, zoals bijvoorbeeld een verplichte afstand van het graf en de huizen of gebouwen. Ook kan de omvang en het gewicht een rol spelen.

Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden om je hond in de tuin te begraven. In bepaalde gemeentes is het zelfs verboden om je hond thuis te begraven. Dit heeft vaak te maken dat de gemeente bang is voor bodemvervuiling. Ook is het sowieso verboden om je hond te begraven in de tuin als je het huis huurt.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het begraven van je huisdier. Het graf moment minimaal 1 meter diep zijn. Ook mag je je huisdieren niet in plastic verwikkelen.


Honden begraafplaats

Als je je hond niet thuis wil, kan of mag worden begraven, kun je ook kiezen voor een honden begraafplaats. In Nederland zijn er zo’n 30 verschillende honden / dieren begraafplaatsen. De aanschafkosten van een graf varieert erg, dit heeft ook te maken met de grootte van de hond.

Naast de aanschaf van het graf wordt er ook jaarlijks huur van het graf in rekening gebracht. Dit zijn vaak kosten rond de € 30,- per jaar.

Je kunt er voor kiezen om een grafsteen te plaatsen op het graf van je hond, een tuintje is uiteraard ook mogelijk. Je kunt uiteraard zelf het graf bij gaan houden, maar er is ook een mogelijkheid om hier een tuinman voor in te huren. Verschillende begraafplaatsen bieden dit ook aan.

Bij begraafplaatsen kun je alle persoonlijke wensen bespreken, van vervoer tot grafverzorging. Bij een aantal centra is het ook mogelijk om je hond op te baren en een ceremonie te houden. De mogelijkheden verschillen wel per begraafplaats en/ of crematorium


Je hond cremeren

Veel mensen kiezen voor het cremeren van hun huisdier / hond. Het afscheid van je hond wordt tot in de puntjes geregeld door het personeel van het crematorium.

Een crematie is vaak iets duurder dan begraven. Naast dat veel mensen het een aangename oplossing vinden, heb je ook geen jaarlijkse kosten van de begraafplaats en het onderhoud van het graf.

Je krijgt het as van je overleden hond in een standaard urn. Je kunt ervoor kiezen om hier een speciale urn voor aan te schaffen, ook zijn er diverse andere producten waar je de as in kunt bewaren zoals sieraden bijvoorbeeld.

Je kunt er ook voor kiezen om de as te gaan verstrooien. Hier zijn wel regels aan verbonden. Ook hiervoor kun je het beste op de site van de gemeente kijken of contact opnemen met de gemeente waar je de as wilt verstrooien.

De kosten van het cremeren is per crematorium verschillend ook de grote en het gewicht van de hond is bepalend.

Wist je dat het ook vaak mogelijk is om naast de as ook een pluk vacht terug te krijgen van je hond als aandenken.


Je hond bij de dierenarts achterlaten

Een andere optie is je hond bij de dierenarts achterlaten. Het lichaam van de hond zal gekoeld bewaard worden tot het opgehaald wordt door een gespecialiseerde firma. Deze firma zal je hond in een groep (samen met een aantal andere overleden dieren) cremeren. De firma brengt hier wel kosten voor in rekening.


Het verdriet na het overlijden.

Als je hond overleden is kan je een lange tijd verdrietig zijn. Je mist namelijk je hond, maar ook de dagen kunnen anders worden. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer te wandelen of samen op de bank te liggen etc.

In deze fase kan het zelfs nog zijn dat je je hond ziet lopen of hoort aankomen. Dit is heel normaal, hoort bij het rouw proces. Het is wel belangrijk dat je het verdriet kunt uiten en kunt delen met anderen. Iedereen die ooit een hond of huisdier heeft gehad weet wat je mee maakt.

Als het verdriet zo heftig is dat het je belemmert in het dagelijkse leven kan het zinvol zijn om contact op te nemen met professionele hulp.

Niet alleen jij en je familie leden kunnen verdrietig zijn. Maar ook andere honden en huisdieren die met elkaar een goede band hadden kunnen de overleden hond missen.

Lexi was een dag helemaal van slag en somber toen onze papegaai overleed. Ondanks dat ze niet zo’n hele goede band hadden samen.


Tot slot:

Afscheid nemen van je geliefde hond kan veel impact hebben in het gezin. Het moet een plekje krijgen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig waardig afscheid nemen van onze trouwe viervoeter. Waardoor de verwerking vaak ook makkelijker gaat.

Tot slot wil ik je nog wijzen op het feit dat er verschillende boeken zijn geschreven over het afscheid nemen van je hond. Deze boeken kunnen je ook helpen met het verwerken van het grote verlies.

Over Dieren – Als een huisdier doodgaat.

Het is geen leuk onderwerp, maar toch krijgt iedere dierenliefhebber er een keer mee te maken: het geliefde maatje komt te overlijden. Het is goed om er over na te denken wat je wil als het zo ver is. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om huisdieren de laatste eer te bewijzen. Euthanasie en de keuzes die dan gemaakt moeten worden, komen in de eerste helft van dit boek aan de orde.

De tweede helft gaat over rouwverwerking. Er wordt uitvoerig ingegaan op rouwverwerking bij kinderen, maar ook bij ouderen. Hoe gaan zij er mee om? Waarom is het verwerken van het verlies van het huisdier zo moeilijk? Hoe kun je als ouders of verzorgers er het beste mee omgaan?

Tenslotte geeft de auteur advies over het nemen van een nieuw huisdier. Wanneer doe je dat, en wil je dat ook?

Een boek van bezinning, dat is geïllustreerd met troostrijke tekeningen met bijbehorende afscheidsteksten. Ontroerend!

Bestel hier het boek


Dan neem je toch gewoon een nieuwe

‘Het was maar een dier,’ hoorde Antoinnette Scheulderman regelmatig toen ze rouwde om haar overleden hond Bubbels. Maar iedereen die ooit een huisdier heeft gehad, weet hoe innig de band tussen mens en dier kan zijn. Tachtig procent van de baasjes beschouwt hun huisdier als volwaardig onderdeel van het gezin, toch lijkt verdriet om de dood van een dier nog altijd taboe, iets waarvoor je je zou moeten schamen.

In “Dan neem je toch gewoon een nieuwe” schrijft Scheulderman openhartig over haar eigen ervaringen, gaat te rade bij bekende baasjes die vertellen over de liefde voor en de lol met hun dieren, maar ook over het verdriet en het gemis als ze er opeens niet meer zijn, en vraagt deskundigen om advies.

Dan neem je toch gewoon een nieuwe is een eerlijk, ontroerend en bij vlagen hilarisch boek, vol intieme gesprekken over leven en dood. Een boek vol handvaten voor baasjes wiens dier er nog is, maar die voorbereid willen zijn op het onvermijdelijke afscheid, voor mensen die worstelen met het verlies én voor hun naasten, die daar iets meer van willen begrijpen.

Interviews met onder andere Eva Jinek, Paul de Leeuw, Linda de Mol, Jan Wouters, Janine Abbring, Britt Dekker, Barry Hay, Saskia Noort, Sylvia Witteman, Bridget Maasland en Yvette van Boven.

Bestel hier het boek


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie