|

Zwemmen met je hond! Is een zwemvest nodig?

Het mooie weer komt er weer aan en dan is niets lekkerder dan een verfrissende duik in het water. Ook veel honden houden van water en zwemmen. Maar wist je dat niet alle honden kunnen zwemmen?

Is een zwemvest de oplossing? Lees alles in deze blog over zwemmen, de gevaren en nog veel meer.

Kunnen alle honden zwemmen?

Er wordt niet altijd bij stil gestaan, maar niet iedere hond wil of kan zwemmen. Daarnaast kan een hond niet van nature zwemmen en moet leren zwemmen, net als wij.

Een aantal honden/rassen kunnen door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam zwemmen. Honden met de volgende kernmerken hebben moeite met zwemmen: Honden met korte neuzen, zware bouw en korte poten en honden met een extreem lange vacht (de vacht wordt te zwaar).

Rassen die hieronder vallen zijn:

  • Bulldogs
  • Boxers
  • Bassets
zwemvest voor je hond

Ook deze rassen kun je zwemmen aanleren, bijvoorbeeld met behulp van een zwemvest.

Er zijn ook honden die speciaal gefokt zijn voor het waterwerk. Bijvoorbeeld: de Spaanse waterhond en de New Foundlander. Naast deze rassen zijn er meer honden die graag het water in gaan. De Labrador Retrievers en New Founlander hebben zwemvliezen tussen hun tenen.


Hoe kun je een hond leren zwemmen?

Sommige honden blijken geboren zwemmers en zijn het water niet meer uit te krijgen zodra ze eenmaal het water ontdekt hebben. Maar dit is zeker niet het geval bij alle honden.

Om een hond aan het water te laten wennen en/of ze te leren zwemmen kun je de eerste keren samen het water in gaan. Wel is het verstandig een rustig water op te zoeken, het liefst zonder andere honden, zodat je hond in alle rust aan het water kan wennen.

Je kunt er voor kiezen om de eerste keer gelijnd en met speelgoed het water in te gaan. Begin in het ondiepe en als je merkt dat het goed gaat en je hond het leuk vind kun je steeds een stapje verder. Erg belangrijk! Dwing de hond niet, laat de hond zelf bepalen of ze een stap verder gaat en wil. Als je hond echt niet het water in wil is dit geen probleem ze vind vast andere dingen geweldig wat je samen met haar kunt doen.

hond met zwemvest

Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je hond echt helemaal het water in gaat. Als je hond gewend is aan het water kun je jouw hond ook met andere honden laten zwemmen. Hierdoor leren ze het ook vaak sneller.

Als je merkt dat je hond niet blijft drijven, maar gaat zinken is het wellicht verstandig om een zwemvest te proberen om zo je hond beter te leren zwemmen.

Sommige honden gebruiken bij het zwemmen vooral hun voorpoten, waardoor je de kop van de hond erg hoog het water uit ziet komen. Bij deze manier van zwemmen blijft je hond wel drijven, maar kost je hond veel kracht en energie.

De beste manier van zwemmen voor je hond is dat ze horizontaal in het water ligt, en bij het zwemmen zowel de voor- als achterpoten gebruikt.

Als je hond gewend is aan aanraking kun je hem met je hand onder zijn borst of buik de hond in de ideale houding helpen. Lukt dit niet, dan kan een zwemvest helpen om je hond in de juiste houding te krijgen. Zodra je hond dit eenmaal door heeft zal hij in de meeste gevallen zelf deze houding gaan proberen.


Zwemvest voor je hond!

De zwemvesten zijn in diverse maten verkrijgbaar, voor elke hond is er een passend zwemvest.

Een zwemvest voor je hond is nodig als je hond niet kan zwemmen, als je hond leert zwemmen. Ook zou ik een zwemvest gebruik bij een diep meer of plas.

Hieronder vind je de betere zwemvesten voor honden. Klik op de link van Bol.com voor meer informatie of voor andere maten.

Waar moet je opletten bij het zwemmen?

In onze blog je hond en warm weer hebben we het al kort gehad over zwemmen en waar je allemaal op moet letten. Hieronder nog extra informatie waar je op moet letten voor je de hond in het water laat gaan.

  • Ook alkan je hond goed kan zwemmen, houd je hond goed in de gaten en help haar indien nodig.
  • Als je hond in staat is te zwemmen denk aan zijn algemene conditie en of de hond bij aanwezige aandoening wel in het water kan en mag zijn.
  • Let op in welk water je de hond laat zwemmen. Stilstaand water kan met warm weer blauwalg, legionella en botulisme bevatten. Hier kan je hond erg ziek van worden, mocht er geen geschikt water zijn in Nederland zijn er ook Hondenzwembaden.
  • Pas op met hard stromend water en in de zee dat je hond niet van je afdrijft of zwemt.
  • Let op dat je niet te veel water binnen krijgt. Het spelen met speeltjes in het water kan, maar hierdoor kan wel extra water naar binnen komen, let hier op. Kijk vooral uit met zeewater, dit water bevalt veel zout. Zorg dat je in ieder geval voldoende schoon water bij je hebt als je de hond in zee zwemt of langdurig gaat zwemmen.
  • Let op de bodem van het water. Glibberige of scherpe stenen en schelpen in het water, zoals mossels kunnen voor pootblessures zorgen. Ook is het verstandig op te letten als je naar het strand gaat met je hond op kwallen. Bij een steek kunnen ze er behoorlijk ziek worden.
  • Let op het verbranden. Niet alleen de mens, maar ook je hond kan verbranden dit komt voornamelijk voor bij kortharige honden. Bij honden met lange haren kan het juist gaan broeien. Zorg daarom dat je hond goed opdroogt en niet te lang in de volle zon blijft staan.

Is zwemmen gezond voor je hond?

Zwemmen is heel gezond en zorgt voor de nodige inspanning. Tijdens het zwemmen beweeg je zonder je gewrichten te belasten. Door de bewegingen tijdens het zwemmen traint de hond zijn bil- rug- en buikspieren. Het is wel belangrijk dat het water niet te koud is voor je hond of het verschil qua temperatuur te groot is.

Is het zwemmen zonder risico?

Als je hond gaat zwemmen is dit natuurlijk niet helemaal zonder risico. Buiten het verdrinken en onderkoeling zijn er meer gevaren:

Koud water staart.

Onder deze benaming staat een aandoening van de staart in de boeken. Dit is een spierprobleem. Dit komt vaak door overbelasting van de staart. Deze aandoening komt vrij veel voor na het zwemmen. De staart hangt slap en lijkt wel gebroken, tevens is dit erg pijnlijk voor je hond. Rust en eventueel ontstekingsremmers en pijnstillers helpen bij deze aandoening. Binnen 2 weken moet de staart weer in de normale stand staan en je hond geen last meer hebben. Lexi heeft dit mei 2020 gehad.

Watervergifitiging

Sommige honden krijgen bij het zwemmen met een bal of stok in de bek erg veel water binnen. Zo veel water kan de zoutbalans in het bloed verstoren. Dit kan ervoor zorgen dat de cellen gaan zwellen, dus ook de hersencellen, wat kan leiden in de ergste gevallen tot een coma en sterfte. Neem daarom altijd water mee zodat je hond na het zwemmen kan drinken. Tevens kan je hond ook ziek worden van de aanwezige bacteriën in het water. Laat je hond daarom niet met warm weer in stilstaand water zwemmen.

Merk je bijzondere dingen aan je hond sinds het zwemmen, neem dan gelijk contact op met je dierenarts.

Tot slot:

Zwemmen kan voor verkoeling zorgen, maar ook zeker een groot feest zijn voor je hond. Niet alle honden houden ervan, dwing je hond vooral niet laat haar zelf bepalen of ze het water in wil. Je kunt uiteraard de hond stimuleren, maar als dit ook niet werkt zoek dan een andere favoriete bezigheid voor je hond.

Let wel op de kwaliteit van het water en of het veilig is voor je hond. Mocht er geen geschikt zwemwater zijn voor je hond kun je ook altijd naar een speciaal hondenzwembad gaan. In Nederland zijn er diverse zwembaden voor honden, zelf zijn we bekend met het zwembad de natte neuzen in Waskemeer.

Een ander optie kan zijn een zwembadje in de tuin, hier kan je hond goed aan het water wennen en zomers lekker de verkoeling opzoeken.

Lexi behoort tot de honden die gek is op water. Ze kan bij het wandelen ook geen plas overslaan hoe dieper hoe beter.

Vergelijkbare berichten