|

Zijn Dentastixs gezond of slecht voor je hond? Wat is het alternatief?

Wat ik mij een tijdje geleden afvroeg is wat het verschil tussen dentastixs en de dental sticks zijn? En of ze wel echt zo goed werken en gezond zijn als de verpakkingen en reclames doen geloven. Het verschil is makkelijk uit te leggen. De dentastixs zijn van het merk Pedigree, de andere merken gebruiken Dentalsticks. De ingrediënten komen in veel gevallen overeen of lijken erg op elkaar. Vaak bepaald het merk in de meeste gevallen het prijs verschil.

Of de Dentalsticks gezond zijn? Lees je op deze pagina. Je leest niet alleen alles over de sticks maar ook de eventuele alternatieven.

Pedigree dentastix / Dental sticks

Zoals je hebt gelezen in het voorstukje is het grootste verschil de naam en het merk. De werking, en de meeste ingrediënten komen overeen. De meeste honden krijgen na een aantal levensjaren problemen met het gebit dit kunnen erge klachten zijn, maar ook overmatig veel tandplak, een slechte adem, tandsteen etc.

Naast het poetsen van de tanden kun jij je hond ook kluiven en harde snacks geven waarop je hond kauwt, en dit weer bijdraagt aan de verzorging en een gezond gebit.

Dentastix is een product die zicht richt op de gebitsreiniging met een harde snack met een menthol geur/ smaak. Die weer zorgt voor een frisse adem. Je zou denken dat de dentastixs en dentalsticks het ideale product zou zijn. Maar is dit ook zo?

De producten claimen, dat ze zorgen voor de verzorging van het gebit, goed verteerbaar zijn en de ademgeur van je hond verbeteren. Door de structuur van de snack wordt de tandplak gedurende het kauwen weggeraspt.


De waarheid van DentalSticks.

De meeste honden zijn dol op Dentalsticks en kunnen er vaak ook niet genoeg van krijgen. Pas hiermee wel op!

Dentalsticks kunnen granen bevatten, granen bevatten gluten, vele honden zijn allergisch voor gluten en kunnen de dentasticks ook niet gebruiken. Bij het eten van dentalsticks met granen kunnen ze klachten krijgen of ziek worden. Diverse dierenarts en deskundigen zeggen dat de granen ook tandplak veroorzaken en verergeren. Wil je de dentalsticks gebruiken kies dan altijd voor granenvrije dentalsticks.

Het kauwen op de dentalsticks is goed voor de tanden, tandvlees en tandsteen en tandplak tegen te gaan. Alleen zijn de dentalsticks vaak klein en veel grotere rassen hebben deze binnen enkele seconden op. Dus lang kauwen waar ze voor dienen is zeker niet het geval bij elke hond.

Aan de sticks zit een frisse menthol smaak of deze ook echt langdurig de adem van je hond fris houdt is niet bewezen wat wel bewezen is dat het effect hierop gering is. Omdat er na het kauwen nog steeds tandplak achterblijft in de bek van de hond.

Hoe je het beste de tandplak kan verwijderen en de adem van je hond fris te houden is door regelmatig de tanden van je hond te poetsen. Je hebt tegenwoordig speciale tandborstels en tandpasta voor honden (die van mensen kun je beter niet gebruiken zitten stoffen in die niet goed voor je hond). De tandpasta van hond heeft een lever smaak waar de meeste honden wel van houden.

De dentalsticks kunnen de tandenborstel niet vervangen kunnen we bijdragen aan een gezond gebit waar ook tanden gepoetst wordt. Dentalsticks zijn commerciele producten die goed in de markt zijn gebracht en zeker bij kan dragen. Wel is het belangrijk dat je hond geen glutenallergie heeft als je deze gaat geven. Ook kun je deze beter niet te vaak geven, bij dagelijks gebruik kan je hond overgewicht krijgen.

De dentalssticks hebben pas een functie als je hond er lang op kauwt is dit niet het geval kun je beter voor een andere snack of kluif kiezen waar je hond wel lang plezier aan heeft en daarbij de tandplak rapst van de tanden af.

Pas bij het gebruik van Dentalsticks wel op het volgende:

  • Zorg dat de sticks niet te klein zijn, ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Zorg voor de juiste maat zodat je hond er niet in kan stikken en wel lang plezier aan heeft zodat de sticks ook een functie hebben.
  • Niet alle dentalsticks zijn even goed van kwaliteit je hebt naast het Pedigree merk nog vele anderen die vaak goedkoper zijn. Ze moeten wel hard zijn maar zeker niet te hard dit kan weer beschadigingen veroorzaken.
  • Let goed op de ingrediënten van de sticks. Kies indien mogelijk altijd voor graanvrije sticks dit voorkomt ook allergische reacties als je hond een glutenallergie heeft.
  • Let ook goed op de calorieën, dentalsticks kunnen echte dikmakertjes zijn.

De alternatieven voor de Denta sticks.

Als tevreden bent met het gebruik van Dentasticks en het draagt bij aan een gezond gebit van je hond moet je hier zeker mee doorgaan als je niet tevreden bent en je hond heeft een slechte adem, tandplak, tandsteen of andere problemen raad ik je zeker aan eerst contact op te nemen met de dierenarts en in overleg met de dierenarts kun je eventueel de onderstaande alternatieven gaan gebruiken.

Tandenborstel en tandpasta

Het beste voor het gebitsreiniging is tanden poetsten. Het beste is dagelijks je hond de tanden te poetsten, maar een aantal keer in de week is ook goed, in iedergeval beter dan niet poetsen of zelden.

Hieronder vind je een aantal honden tandenborstels en tandpasta speciaal voor honden.


Kauwsnacks

Kauwsnacks zorgen voor een mechanische reiniging van de kiezen waarmee gekauwd wordt. Een tandenpoetsbeurt blijft wel nodig. Kauwsnacks dragen wel bij aan een gezondgebit. Hieronder een aantal alternatieven voor de dentalsticks. 100% natuurlijk alternatieven.


Kauwspeelgoed

Hard speelgoed kan ook zorgen dat de tandplak verminderd. Je hebt hard speelgoed in bepaalde vormen die zorg dragen bij een gezond gebit. Een aantal van deze speeltjes zie je hieronder.

Tip: Wortel

Je kunt ook af en toe je hond een wortel geven. Doe dit niet te vaak en te veel want dan wordt het ongezond. Een wortel is niet alleen hard waardoor ze goed moet kauwen. Wortels bevatten vitaminen en hebben weinig calorieën. Geef niet te kleine stukjes, want dit kan ook voor problemen zorgen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie