Welke symptomen / (allergische)reactie krijgt je hond bij allergieën?
Allergieën komen niet alleen bij mensen voor, ook je hond kan er (veel) last van krijgen. In veel gevallen begint je hond ineens veel te krabben. In eerste instantie denken mensen dat het vlooien, haartjes van de processierups of andere insecten zijn.
Dit kan uiteraard, maar hoeft zeker niet het geval te zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond jeuk heeft en zelfs kale plekken kan krijgen.
Bij grote klachten of klachten die stand blijven houden is het altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.
In veel gevallen gaat het om een allergie. In deze blog heb ik de meest voorkomende allergieën voor je op een rij gezet.
Honden allergieën
Er zijn 4 veel voorkomende allergieën bij de hond. Vlooienallergie, contactallergie, atopie en voedselallergie. De 4 bovenstaande allergieën worden hieronder uitgebreid toegelicht. Ook worden de symptomen behandeld en de mogelijke oplossingen.
Vlooienallergie:
De vlooienallergie is een van de meest voorkomende en de bekendste allergie. Als je hond last heeft van deze allergie dan is het speeksel van de vlo de boosdoener.
De allergische reactie bestaat uit een ontsteking van de huid. Met als reactie ontzettend vervelende en heftige jeuk. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat deze jeuk bijdraagt aan een hotspot. Een hotspot betekend: een rode, kapotte en vaak ook stinkende plek op de huid van je hond. De aangetaste huid kan ook veel pijn veroorzaken.
Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt en behandeld zal de jeuk, pijn en soms ook de grootte van de hotspot alleen maar toenemen bij je hond.
De verschijnselen van deze allergie:
- Heftige jeuk, dit kan over het hele lijf zijn, maar voornamelijk op de rug, buik en staart van een hond.
- In veel gevallen gaat de jeuk samen met ontstekingen, korsten en ook kaalheid op het achterlijf van een hond.
- Vlooienbestrijding helpt wel, maar meestal niet voldoende.
- De jeuk kan bij vatbare honden het hele jaar door aanwezig zijn.
Oorzaken:
De meest voorkomende vlo is de katten vlo. Voor de vlo maakt het niet uit of het om een kat of hond gaat. Ook honden kunnen kattenvlooien krijgen. Honden die allergisch zijn voor vlooien kunnen ook jeuk hebben zonder dat er vlooien aanwezig zijn. De jeuk van één enkele beet kan weken jeuk en ernstig ongemak veroorzaken bij een hond.
Contactallergie:
Er is sprake van een contact allergie als je hond reageert op iets waar zijn huid of vacht mee in contact is geweest. Op deze plekken waar contact is geweest zie je vaak roodheid, jeuk en bultjes. De symptomen zie je meestal op de buik, onderkant van de poten en de kin. Dit komt omdat het vaak gaat om oppervlakten waar de hond op ligt en het eerste mee in aanraking komt. Het kan ook voorkomen dat alleen de snuit en lippen zijn aangetast. Dit betekend vaak dat je hond allergisch is voor een speeltje of de voerbak.
Naast de roodheid, jeuk en bultjes kan je hond ook veel likken, krabben, veel braken of diarree (zelfs chronisch). Als de oorzaak eenmaal gevonden is, is de behandeling vaak eenvoudig. Je kunt de (trigger) het product of materiaal waar het om gaat weghalen.
Het wordt minder eenvoudig wanneer het gaat om materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt en ook op veel plekken aanwezig is buitenshuis bijvoorbeeld.
Een diagnose kan lastig zijn bij een contactallergie. De dierenarts zal in veel gevallen eerst testen op een vlooienallergie.
Atopie/omgevingsallergie
Atopie is een allergie voor stoffen in de omgeving. Denk hierbij aan mijten, huidschilfers, pollen en grassen. Bij een atopie allergie reageert de hond op stoffen die via het ademhalen van de hond binnenkomt. Deze vorm van allergie wordt ook vergeleken met de hooikoorts waar mensen last van kunnen hebben.
Atopie is vaak een erfelijke ziekte en kan dus vaker in de bloedlijn voorkomen. De dierenarts kan atopie ontdekken via een bloedtest of huidtest. Tegenwoordig word er vaker via het bloed getest dan via de huid, omdat de bloedtest minder belastend is voor de hond.
Helaas is ook atopie niet te voorkomen of te genezen. Gezien de erfelijke factor is het af te raden om te fokken met een hond met atopie. Met een juiste diagnose en behandeling kunnen de meeste honden echter prima en (voor het grootste deel van het jaar) klachtenvrij oud worden.
Voedselallergie:
Deze vorm van allergie wil zeggen dat een hond overgevoelig is voor een bepaald ingrediënt in voeding. Bij deze vorm van allergie is het vaak een bepaald eiwit zoals rund, kip of tarwegluten.
Het lichaam kan op verschillende manieren overgevoelig reageren. Dit kan door een allergie, of door een intolerantie. Vaak worden deze twee varianten met elkaar verward. De klachten kunnen gelijk zijn, ondanks dat het gaat om twee verschillende aandoeningen.
Bij een voedselallergie vertoont het lichaam een overgevoeligheidsreactie en daardoor word het immuunsysteem geactiveerd. Hierbij komt histamine vrij dat de verschijnselen van een allergie veroorzaakt. Bij een voedsel intolerantie laat het lichaam verschijnselen van een overgevoeligheid zien. Maar hierbij word het immuunsysteem niet betrokken.
Bij een intolerantie gaat het vaak om meerdere, vage symptomen. Bij een allergie zijn de verschijnselen meestal direct en duidelijker zichtbaar.
Een voedselallergie is niet geslachts- of leeftijdsgebonden. Een allergie kan zich op alle leeftijden ontwikkelen. In de meeste gevallen komt het tot uiting bij jonge dieren tot rond de twee jaar. Ook is het mogelijk dat een hond plots allergisch is voor voeding die hij al jaren eet.
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een aantal rassen een verhoogde kan hebben op voedselallergie.Het aanpassen van het voer is in de meeste gevallen de oplossing.
Voor speciaal voedsel voor overgevoelige honden raad ik je Alsa Nature aan. Deze webshop heeft veel natuurlijk voeding.
Verzekering voor je hond
Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.
Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af.
Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.