| |

Welke hondenmand moet ik kiezen? bekijk de mogelijkheden voor je hond!

Een goede hondenmand is van groot belang. Een volwassen hond slaapt gemiddeld 14 uur per dag. Tijdens de slaap verwerkt je hond de indrukken die ze gedurende de dag heeft opgedaan. Een goede nachtrust voor je hond is net zo belangrijk als voor een mens. Goede nachtrust zorgt ervoor dat je hond geestelijk en lichamelijk fit blijft.

De meeste honden slapen het liefst in de buurt van hun baasje, andere honden zoeken juist graag een rustig plekje op. Het belangrijkste is dat je hond een eigen plekje heeft waar ze zich prettig voelt en zich terug kan trekken.

Tegenwoordig is er veel keuze qua hondenbedden. In deze blog gaan we verschillende mogelijkheden uitgebreid behandelen. Zodat je een goed overzicht hebt en makkelijk kunt kiezen welk hondenbed het meest geschikt is voor jou hond.

De verschillende hondenbedden.

De keuze is reuze als het gaat om de hondenmanden. Het kan daarom ook best lastig zijn om de juiste slaapplaats voor je hond te vinden. We gaan verschillende mogelijkheden toelichten, de voor- en nadelen. Hieronder vind je de meest gangbare mogelijkheden betreft de slaapplaats voor je hond.

Hondenmand

Alleen al aan honden manden heb je een groot aanbod aan diverse modellen. Denk hierbij aan ovale, ronde, rechthoekige manden. Maar ook qua materialen zijn er veel verschillende soorten zoals plastic, riet, stof etc. Wil je een mand met een hoge rond of juist met een opstap. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is belangrijk dat je de mand afstemd op jouw hond. Een hond die 10 kilo weegt heeft minimaal een hondenmand van 50 centimeter nodig. Heb je thuis een hond van 35 kilo dan heeft ze een mand nodig van 90 centimeter.


Mand voor een kleine hond.

De meeste kleine honden vinden het heerlijk om knus in een holletje te gaan liggen. Vind jouw hond dit ook prettig kies dan voor een ovale of een ronde mand met een dikke zachte rand. Je hond kan hier heerlijk tegen aanliggen.

Kleine honden zijn vaak gevoeliger voor kou dus een warme zachte mand is wel een aanrader voor een kleinere hond. Een rand aan de mand, daar kun je niet alleen lekker tegen aanliggen, maar zorgt ook voor isolatie en warmte. Als je hond het nog koud heeft kun je er altijd nog een extra dekentje inleggen.

Binnen de hondenmanden van stof kun je kiezen voor een zachte of voor een stuggere stof. Een zachte hondenmand is comfortabel en beweegt makkelijk mee met je hond. Ook is de ondergrond van deze manden meestal zacht. Wil jouw hond nog weleens in zijn mand bijten? Dan is een stevige stof misschien handiger. Bij een stevige stof is ook de ondergrond van de hondenmand vaak steviger. 

Voor een pup is een kleine mand vaak ook prettig het gevoel van warmte en veiligheid. Heb je een grotere hond en wil je niet 2x een mand aanschaffen kun je er ook voor kiezen om in het begin een hondenslaapzak te gebruiken. Hier in vind je hond ook de geborgen- en veiligheid, en jij hoeft niet 2 keer een mand te kopen.


Een hondenmand voor een grote hond.

Ook voor een grote hond kun je een hondenmand aanschaffen. Er zijn namelijk ook grotere maten hondenmanden. Grotere honden zijn vaak gevoeliger betreft hun gewrichten en ledematen, daarom is een goede ondersteuning belangrijk. Niet alle manden bieden deze mogelijkheid.

Ook willen de grotere honden vaak lang uit liggen waardoor de mand in sommige gevallen wel veel lengte en ruimte moet hebben.


Nadelen hondenmand.

Een hondenmand geef vooral veel warmte, veiligheid en geborgenheid bij kleinere honden en puppy’s voor grotere honden zijn zeker niet alle manden geschikt.

Het materiaal is ook zeer bepalend. Je kunt kiezen voor hout, plastic of riet, bij deze manden heb je vaak weer een extra kussen nodig omdat de manden hard en koud aanvoelen.

Houdt er ook rekening mee dat puppy’s de mand ook kapot kan bijten. Lexi heeft haar eerste mand ook kapot gebeten. Mocht je hond nog niet zindelijk zijn of ’s nachts vocht verliezen houdt dan rekening met het materiaal, zodat de slaapplek goed kan reinigen of dat je de mand kunt wassen in de wasmachine.

Bekijk hier de top 10 met beste hondenmanden!


Hondenkussen

Een hondenkussen kun je op 2 manieren gebruiken je kunt het hondenkussen in een (harde) mand plaatsen of bench. Maar je kunt ook het hondenkussen gebruiken zonder mand of bench.

Een hondenkussen zorgt voor een comfortabele ligplaats. Er is een grote keuze als het om hondenkussens gaat. Je kunt zowel voor verschillende kwaliteit en eigenschappen kiezen maar ook in de vormgeving is er veel keuze. Zo is er voor elke hond en huishouden een geschikt kussen.

Als je een hondenkussen wil gaan afschaffen is het belangrijk als je weet waar voor je het kussen wil gaan gebruiken.

Voor een pup is het bijvoorbeeld handig dat het kussen en in ieder geval de hoes wasbaar is. Voor een hondenkussen voor in de bench is de vorm van belang en dat het kussen dik genoeg is i.v.m. de metalen bench. Een dik kussen zorgt er voor dat de hond lekker warm blijft.

Voor een kussen in een hondenmand ben je ook verbonden aan de vorm en maten de meeste manden hebben een ovale vorm. Het is aan te raden voor de hondenkussens die buiten gebruikt worden dat ze vuil afstotend zijn. Deze vuil afstotende kussens zijn voorzien van een laagje waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn.

Het materiaal kan belangrijk zijn bij de keuze. Zo heb je net gelezen dat er onder andere water en vuil afstotende kussens zijn. Voor kleine honden worden vaak fluffy kussens gebruikt deze zijn een stuk warmer en geschikt voor koude dagen.

Bekijk hier de top 10 hondenkussens.


Het orthopedische hondenbed.

Heeft jouw hond last van haar gewrichten en ledematen of is ze al op leeftijd? Dan kan een orthopedisch hondenbed de uitkomst bieden. Er zit namelijk een verschil tussen de orthopedische hondenbedden en de gewone manden en kussens.

Een orthopedisch hondenbed heeft een vulling van traagschuim. Traagschuim past zich helemaal aan aan de lichaamsvorm van de hond. Op deze manier komt er geen druk te staan op de wervelkolom en op de gewrichten van de hond. Tevens wordt de hond goed ondersteund.

Een orthopedisch hondenbed is vaak wel duurder dan een ‘gewone’ hondenmand of hondenbed. Wanneer je hond ouder wordt en last krjgt van haar gewrichten is dit bed wel een goede ondersteuning.

Bekijk hier de orthopedische hondenbedden


De hondenslaapzak.

Sommige honden vinden het heerlijk om onder een dekentje te kruipen. Deze honden zoeken graag een warm plekje op. Is dit ook het geval bij jou hond? Dan is de hondenslaapzak een aanrader voor je hond.

Een hondenslaapzak bestaat uit een soort dekentje met een kussen eraan vast. Kleine honden die het vaak koud hebben vinden dit prettig en de kortharige honden in het algemeen.

Als je een hondenslaapzak wil aanschaffen let dat wel op het volgende. De isolatie van de slaapzak moet goed zijn. Zorg er ook voor dat de slaapzak niet te klein is.

Een voordeel van de slaapzak is dat je hond in warme tijden er boven op kan liggen, zodat je niet een ander kussen of mand moet kopen voor de zomer. De slaapzak is ook makkelijk mee te nemen op vakantie bijvoorbeeld.

Bekijk hier de mooiste honden slaapzakken.


Het honden vetbed

Het honden vetbed is niet bij iedereen bekend. Een vetbed is een comfortabel, zacht kleed gemaakt van imitatie schapenvacht. Onder de schapenvacht zit een isolatielaag en op de onderkant heb je een antislip laag.

De goede isolatie houdt de kou tegen, daarom wordt het vetbed ook vaak gebruikt in een bench. Het vetbed kan ook perfect in een hondenmand. Het is ook erg geschikt als je hond op een koudere plek ligt.

Een ander groot voordeel is dat het vetbed winters voor warmte zorgt en juist zomers lekker koel is. De vetbeden zijn in verschillende maten verkrijgbaar ook zit er veel verschil in de diktes. Je kunt het vetbed ook zonder problemen wassen in de wasmachine op 40 graden.

Bekijk hier het assortiment honden vetbed


Tot slot:

Het kan erg lastig zijn om een keuze te maken voor de slaapplaats van je hond. We hebben hier boven de meest voorkomende slaapplaatsen. Mocht je toch na het lezen van de bedden niet een keuze kunnen maken of ben je nog aan het twijfelen.

Kijk dan goed naar de wensen van je hond en het ras. Zorg dat je hond zich comfortabel en veilig voelt op haar slaapplek.

Het kan best lastig zijn om een keuze te maken. Kies je voor een hondenmand, een slaapzak of een vetbed? Kijk goed naar wat jouw hond fysiek nodig heeft én waar hij behoefte aan heeft. Zorg voor een veilige en comfortabele slaapplek voor jouw trouwe viervoeter. 

Misschien vind je het belangrijk dat de hondenmand in je interieur past. Gelukkig zijn hondenmanden er tegenwoordig in zoveel kleuren en stijlen te krijgen, dat er altijd wel een geschikt exemplaar voor je bij zit.

Wij zelf hadden een mand en een kussen voor lexi. De mand heeft het niet lang overleefd en inmiddels hebben wij een groter en dikker kussen voor lexi gekocht. Overdag mag ze ook graag op de bank liggen maar s’avonds en s’nachts ligt ze altijd op haar eigen kussen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie