|

Wat kun je doen als je puppy last heeft van de tanden bij het wisselen?

Wanneer je puppy 3 tot 4 maand oud is beginnen ze hun melktanden te verliezen en komen er langzaam volwassen tanden voor terug. Dit proces kan heel pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor je puppy.

Als je pup veel last van de tanden heeft kan ze overal op willen kauwen. Dit kan erg vervelend zijn voor jouw maar je moet maar denken dat het een fase is. Gelukkig kun je jouw hond helpen in deze periode.

Op deze blog lees je alles over het tanden wisselen bij je puppy. Wat je het beste kunt doen en wat je beter niet kunt doen als je hond last heeft van haar tanden.

Het gebit van een puppy

Een puppy wordt geboren met tandvlees, maar zonder tanden. na ongeveer 3 tot 4 weken krijgen ze de eerste voortanden. In dezelfde periode kan de pup ook hoektanden krijgen, dit kan ook kort na de voortanden zijn dit verschilt per hond. Na 4 tot 12 weken komen de kleine kiezen te voorschijn. Het eerste gebit bij een hond wordt net zoals als bij de mens ook melkgebit genoemd.

De melktanden van een hond zijn extreem scherp, dit helpt de pup om bijtremming te krijg. Ze leren hoe hard ze hun baasje, soorten genoten kunnen en mogen vastpakken met hun tanden.

Na ongeveer 3 tot 4 maand zijn de melktanden aardig afgesleten en vallen ze er langzaam uit. Hier komen volwassen honden tanden voor terug. Elke volwassen hond groot of klein krijgt 42 tanden.

Wanneer puppy’s net geboren worden, hebben ze geen tanden – alleen hun tandvlees. Als ze ongeveer 2-3 weken oud zijn, krijgen ze hun eerste tanden – ook wel melktanden genoemd.

Deze tanden zijn extreem scherp, en ze helpen de puppy’s om bijtremming te leren – hoe hard ze hun soortgenoten, en hun baasje, kunnen en mogen vastpakken met hun tanden.

Tijdens het wisselen van melktanden naar volwassen tanden kan de pup uit zijn mond bloeden, pijnlijk tandvlees en een pijnlijke mond krijgen. Ze willen daarom ook dolgraag kauwen, het maakt ze niet uit waar op ze kauwen, als ze maar kunnen kauwen. Meubels en spullen zijn vaak ook het slachtoffer in deze periode.

Als je een beetje geluk hebt vind je een paar melktanden van je hond, de meeste tanden worden door de hond doorgeslikt met het spelen. Maar ze kunnen ook op de grond liggen of in speelgoed vast zitten.

Rond de 6 maand moet de pup alle melktanden verloren zijn als dit niet het geval is moet de dierenarts deze melktanden verwijderen. Dit is één van de redenen dat een regelmatige controle van de pup bij de dierenarts zo belangrijk is.


Symptomen van het wisselen van de melktanden van je puppy

Zoals je hierboven hebt gelezen gaat het wisselen bij de hond van melktanden naar volwassen tanden niet zonder slag op stoot. Naast pijnlijk tandvlees en de mond kan het ook aardig gaan jeuken. Ook kun je het aan andere symptomen merken dat je hond gaat wisselen.

  • Bijten: Door de jeuk en de pijn en dat de tanden los gaat zitten, gaat de hond meer bijten en happen in spullen maar dit kan ook in handen en voeten zijn. Dit is natuurlijk gedrag ondanks dat het voor ons erg vervelend kan zijn. Toon begrip, maar maak wel duidelijk dat het bijten tijdens het wisselen tijdelijk in orde is.
  • Speeksel: Bij veel honden ontstaat er veel speeksel in de bek als ze gaan wisselen, dit kan gepaard gaan met een stinkende geur. Dit is een goede periode als je nog niet bent begonnen met het poetsen van de tanden van je hond. Dit kan je ook helpen bij de vieze geur die kan ontstaan bij het wisselen. Als je met dat het poetsen pijnlijk is bij je hond kun je ook alleen de tanden in smeren met honden tandpasta en poets je weer wanneer het minder pijn doet of geen pijn meer doet.
  • Diarree en / of overgeven: Bij het wisselen komt net zeker niet altijd voor dat je hond diarree krijgt en of gaat overgeven, maar dit kan wel het geval zijn. De ontlasting kan ook onregelmatige zijn tijdens wisselen van de tanden.
  • Hangende oren: Als je hond rechtopstaande oren heeft, kan het tijdens de tanden wisselperiode voorkomen dat oren gaan hangen. De oorzaak is de verhoogde behoefte aan calcium. Wel is het belangrijk te weten dat je jouw hond geen extra calcium moet geven. Goede voeding bevat al voldoende calcium en bij een overdaad kunnen groeiproblemen ontstaan.
  • Veranderd eetgedrag: Wanneer het tandvlees pijnlijk is of ontstoken is de kans groot dat je hond minder gaat eten of dat ze geen graag droogvoer eet. Als je dit merk kun je zacht voedsel gaan geven zodat je hond wel voldoende kan eten als ze dit wel.

Hoe jij je puppy kan helpen met het wisselen van de tanden!

Het is altijd vervelend als je hond iets heeft, helaas is dit niet altijd te voorkomen zoals bij het wisselen van de tanden. Voor het wisselen van de tanden geef je doorgaans geen medicatie of de dierenarts moet dit voorschrijven. Maar is de meeste gevallen is pijn medicatie niet nodig. Dit betekend niet dat je hond er geen last van heeft of pijn kan krijgen.

Gelukkig zijn er wel andere mogelijkheden om het dragelijker en makkelijker te maken voor je hond. Kauwsnacks is een zeer handig hulpje bij het wisselen. De hond is actief, ze vinden het vaak leuk en lekker om aan de kauwsnack te knagen en het helpt ook als ze last heeft van de tanden die gaan uitvallen of doorkomen.

In plaats daarvan is het geven van rustgevende kauwsnacks aan je puppy een geweldige manier om hem te helpen als hij last heeft van tanden die uitvallen of doorkomen.

Er zijn verschillende soorten kauwsnacks te koop. Van harde snacks tot zachte en natuurlijke snacks. Het is experimenteren welke snacks het lekkerste bevonden wordt door jou puppy. Soms kan de interesse in de snack ook veranderen als de pup ouder wordt. Hieronder vind je een aantal snacks die kunnen helpen bij het wisselen van de tanden.

Naast snacks heb je ook diverse hondenspeeltjes die kunnen hebben bij het wisselen van de tanden. Rubberen speelgoed doet het erg goed. Honden speelgoed heeft ook meerder functie het is een leuk tijdverdrijf voor je hond, je kunt samen met je hond spelen en zo sneller een band opbouwen. Voldoende speelgoed die je hond aantrekkelijk vind voorkomt ook dat ze gaan bijten en kauwen aan andere dingen die er niet geschikt voor zijn.

Hieronder vind je een aantal hondenspeeltjes die zeer geschikt zijn tijdens het wisselen en die honden nadien vaak ook nog erg interessant vinden.

Koude dingen kunnen ook helpen bij het wisselen. Je kunt bijvoorbeeld wortelen invriezen en deze aan je hond geven. Je kunt ook speelgoed in de vriezer stoppen sommige honden vinden die erg lekker en helpt ook bij het wisselen. Ook zeer geschikt bij warme dagen.

Als je ziet dat je hond moeite heeft met drogen brokken kunnen je deze met water iets zachter maken, ook kun je er voor kiezen om zacht voer aan te schaffen, als ze de harde brokken (tijdelijk) niet wil eten.

Wat kun je aan het bijten van je puppy het beste doen.

Tijdens het wissel kan je hond op alles bijten wat maar voor handen is. Dit kunnen jouw handen, benen, armen, voeten zijn maar ook de meubels, kinderspeelgoed, kleding, schoenen en andere producten in en buitenshuis kunnen het slachtoffer worden van de fijne scherpe tandjes.

Dit bijten is misschien wel een natuurlijk gedrag maar je wilt graag voorkomen dat ze dingen kapot gaat maken of aan mensen gaat knabbelen. Hieronder vind je een aantal tips en adviezen hoe je het bijten tegen kunt gaan.

Als je hond tijdens het spelen in jou of je kleding bijt stop dan direct met spelen, als je dit een tijdje volhoud zal je pup de connectie maken met het bijten en het stoppen van het spel. Om dit duidelijker te maken kunnen je nee of stop roepen als je pup ergens in bijt wat jij niet wil hebben.

Als je pup aan de tafelpoot of iets anders knaagt kun je haar af leiden met speelgoed of een snack. Je geeft je hond een alternatief waar ze wel in mag buiten, ook dit kun je verduidelijken met een verbale commando.

Om aandacht te vragen kun je bijvoorbeeld met het speelgoed op de grond tikke nen heen en weer bewegen de kans is groot dat ze na het speelgoed komt en niet meer verder knaagt waar ze mee bezig was.

Wanneer kun je het beste de dierenarts bezoeken bij het wisselen van de tanden van je puppy.

Bij de meeste puppy’s gaat het wisselen vanzelf en is het niet nodig om hiervoor naar de dierenarts te gaan. Als je merkt dat je pup erg veel pijn heeft en bijvoorbeeld hierdoor ook niet meer eet kan dit een reden zijn voor een bezoekje aan de dierenarts. Een andere reden kan zijn dat de melktanden na 6 maanden er nog niet uit gevallen zijn of dat de tandjes er niet goed door kunnen komen.

Controleer regelmatig het gebit van je hond en neem contact op met je dierenarts als je het niet helemaal vertrouwd of vreemde dingen ziet. Dit kan bijvoorbeeld bloedend tandvlees zijn maar ook dubbele tanden of scheve tanden.

Dubbele tanden of scheven kan kan in de toekomst problemen even bij het eten, ze kunnen moeilijker eten of veel pijn krijgen tijdens het eten. Naast pijn en moeilijk eten kan het ook veroorzaken dat er etensresten of haren achterblijven in de bek, dit verhoogd het risico op ontstekingen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie