|

Wat kun je doen als je hond niet drinkt of weinig drinkt! Bekijk deze 11 tips!

Water is erg belangrijk voor je hond. Daarom is het erg voornaam dat er water beschikbaar is voor je hond. Als je hond voldoende water beschikbaar heeft en niet drinkt is dat dan ook erg vervelend. Naar aanleiding van mijn blog mijn hond drinkt veel water, kreeg ik de vraag wat je moet doen als je hond juist niet drinkt.

Dit was voor mij ook meteen een reden om hier een blog over te gaan schrijven. Want je mag het zeker niet onderschatten als je hond niet drinkt, ook als is geen warm weer, het is belangrijk dat je hond gewoon blijft drinken. Niet drinken kan levensgevaarlijk zijn.

Voordat ik met de blog begin wil ik je er wel op wijzen dat als jij merkt dat je hond al tijdje niet gedronken heeft of heel weinig, je het beste contact op kunt nemen met de dierenarts.

Mijn hond wil niet drinken

Als je hond niet drinkt of heel weinig drinkt heeft dat in de meeste gevallen een oorzaak, de oorzaken kunnen heel divers zijn. Het is wel zo dat de ene hond / ras wel meer drinkt dan het andere.

Een gezonde hond drinkt tussen de 40 en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht per dag (24 uur). Dit houdt in dat een hond van 10 kilo gemiddeld tussen de 400 en 600 ml water per dag drinkt. Een kleine hond drinkt gemiddeld meer dan een grote hond. Houd ook rekening met de voeding, in de voeding van je hond zit ook vocht. Een hond die alleen maar natte voeding krijgt, heeft minder vocht nodig dan een hond die alleen droge brokken eet.

Als je hond op korte termijn niet of weinig drinkt en voor de rest wel goed eet, blij en vrolijk is hoef jij je niet gelijk zorgen te maken. Je hond heeft schijnbaar geen dorst en haalt voldoende vocht uit haar eten. Het is wel heel belangrijk om het goed in de gaten te honden en je kunt proberen te stimuleren dat je hond iets extra’s gaat drinken.

Als je hond op lange termijn niet drinkt of weinig drinkt wordt het wel een ander verhaal. Als de urine ook nog eens erg donker is kunnen er nier- of blaasklachten zijn. Als je hond ook nog eens ziek wordt of ander gedrag vertoont is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met je dierenarts ongeacht de tijd. De dierenarts zal je hond onderzoeken en indien nodig zelfs een infuus geven met vocht. Een hond kan slechts 24 uur zonder vocht.


Symptomen

Symptomen die aan kunnen geven dat je hond vocht tekort heeft zijn:

  • Mondslijmvlies plakt.
  • Tandvlees krijgt een bleker kleur en wordt droger. Tandvlees behoort vochtig te zijn.
  • De huid wordt minder elastisch als er vocht tekort is. . Als je tussen duim en wijsvinger een stukje huid beetpakt, er voorzichtig in knijpt en daarna loslaat, dan behoort de huid direct terug te vallen in de normale positie. Wanneer dat niet gebeurt en de huid langer dan normaal ‘rechtop’ blijft staan, dan is dat een teken dat je hond uitgedroogd is.

Als een hond 12% of meer van zijn lichaamsgewicht aan vocht kwijtraakt kan ze komen te overlijden.


Oorzaken

Wat de oorzaken kunnen zijn lees je hieronder:

  • Als je hond ziek is kan ze minder gaan drinken. Het kan zijn dat ze geen energie heeft om naar haar water bak te lopen. Zet als je hond ziek is daarom ook een waterbak dichtbij haar en bied haar regelmatig water aan. Als je hond koorts heeft of een griepje (virus) drinkt ze meestal na een paar dagen weer normaal. Je kunt voor de zekerheid contact opnemen met de dierenarts. Als het langer duurt dan een paar dagen moet je sowieso de dierenarts bellen of bezoeken.
  • Als hond ouder wordt kan ze ook minder gaan drinken, houd dit wel in de gaten dat ze wel voldoende vocht binnen krijgt en geen uitdrogingsverschijnselen krijgt.
  • Na een operatie kan een hond de eerste dagen ook minder gaan drinken. Ze heeft tijd nodig om te herstellen. (bijvoorbeeld sterilisatie). Ze slaapt vaak na een operatie veel en drinkt minder.

Wat kun je doen als je hond niet wil drinken? De 11 simpele tips!

Hieronder vind je 15 tips die ervoor kunnen zorgen dat je hond weer gaat drinken / vocht binnen krijgt. Ook kun je deze tips preventief gebruiken, bijvoorbeeld bij warm weer, dan heeft je hond namelijk altijd meer vocht nodig.

Meerdere waterbakken

Plaats meerdere waterbakken, is jouw hond veel buiten zet dan ook een waterbak buiten neer. Ligt je hond veel in de keuken plaats dan bijvoorbeeld een waterbak in de buurt. Het kan namelijk wezen dat als de waterbak bijvoorbeeld in de bijkeuken staat dat je hond water drinken vergeet. Zet daarom altijd een waterbak in de buurt van de plaats waar je hond het meeste is.


Andere waterbak

Als je hond slecht drinkt probeer dan eens een andere waterbak van ander materiaal, bijvoorbeeld keramiek in plaats van siliconen, plastic in plaats van metaal etc. Ook verschillende groottes kun je gaan uitproberen als je hond slecht uit de waterbak drinkt. Probeer is eens grote waterbak en als je een grote waterbak al hebt zet er eens een kleine naast. Dan kun je kijken waar je hond eerder uit gaat drinken en prettiger vind.


Voeg een lekker smaakje aan het water toe.

Water is het beste voor je hond, maar als je hond niet wil drinken zou je eens kunnen proberen om iets toe te voegen aan het water. Denk hierbij aan zoutloze bouillon, vlees sap of een beetje melk. Doe dit niet altijd, maar alleen wanneer je hond niet wil drinken. In dit geval is het belangrijkste dat je hond weer gaat drinken. Op deze manier maak je het water interessanter en is er een kans dat je hond nu wel gaat drinken. Ook kun je een aantal brokken in het water doen dit geeft ook een smaak aan het water en is ook gezonder voor je hond.


Brokken wellen in water.

Als je hond niet wil drinken maar wel wil eten, kun je haar brokken wellen in water. Als je hond de brokken eet krijgt ze in ieder geval extra vocht binnen dit is uiteraard niet voldoende maar het is een begin. Lexi onze hond vind de gewelde brokken niet lekker dus voor onze hond is dit geen oplossing. Als jouw hond dit ook niet wil eten gaat deze tip helaas niet werken.


Blikvoer

Is brokken wellen geen optie dan kun je eens blikvoer gebruiken. Dit is een heel stuk vochtiger dan brokken en de meeste honden vinden het ook nog eens lekker. Dit voer bestaat uit veel vocht sommige varianten wel tot 80%. Met blikvoer krijgt je hond zowel voeding als vocht binnen.


Vocht bij het voer

Je kunt ook een beetje vocht toevoegen aan het eten van je hond. Je hoeft de brokken niet te weken, maar je kunt er ook iets vocht overheen gieten. Niet dat het gaat weken maar wel dat het vochtig is. Je kunt naast water ook zoutloze bouillon toevoegen aan het water, zodat het nog een extra smaak geeft. Op deze wijze krijgt je hond toch een kleine hoeveelheid vocht binnen, dit is beter dan geen vocht.


IJsjes

Met warm weer kan een verfrissend ijsje heerlijk zijn, althans dat vinden wij mensen. Voor de hond kan het ook verfrissend werken en je hond krijgt vocht binnen dat is het belangrijkste. Kijk er wel mee uit wat je de hond geeft wat het menselijk eten is in de meeste gevallen niet geschikt voor de hond. Je kunt ijsjes maken met water en brokken, maar er zijn tegenwoordig ook speciale mixen te koop waar je hondenijsjes mee kunt maken. Ook zou je het eventueel nog met fruit kunnen maken, pas er wel mee op niet alle fruitsoorten goed zijn voor je hond en teveel al helemaal niet. Het beste is brokjes of hondenijs.


Je hond water geven uit je hand.

Onderweg is dit vaak een goede oplossing als je geen bakje bij je hebt of als je hond niet uit een publieke waterbak wil drinken. Dit kun je ook doen als je hond niet wil drinken. Je kunt een kuiltje maken van je hand en hier water in gieten. Ook kun je jij je hand nat maken en hier aan laten likken veel honden vinden dit prettig omdat je hand zout is. Zout is niet goed voor je hond maar kan wel een reden zijn dat ze gaat drinken of juist extra gaat drinken.


Stromend water (met water spelen)

Hond Warm Weer

Stromend water kan ook een oplossing zijn. Vooral als je hond hier gek op is. Veel honden zijn ook gek op water spelletjes en een sproeier. Tijdens het spelen krijgen ze ook water binnen. Teveel water is niet goed, maar als je hond niet wil drinken, maar wel wil spelen met water, dan kan dit wel een middel zijn om te zorgen dat je hond wel vocht binnenkrijgt. Stromend water geld het zelfde voor veel honden vinden dit leuk en lekker.


Drinkfontein

Veel honden zijn gek op stromend water. Je kunt moeilijk de hele dag de kraan openzetten. Gelukkig is hier een goede oplossing voor. Namelijk een drinkfonteintje voor je hond. Er zijn verschillende varianten, sommige die de hele dag draaien, andere kun je eenvoudig aanzetten met een aanraking of app. Als je hond gek is op stromend water is dit een goede oplossing spelenderwijs krijgt je hond vocht binnen. Hieronder een aantal ideale drinkfonteinen.


Spuitje zonder naald

Dit gebruiken wij zelf altijd bij ziekte of na een operatie. Je kunt zo eenvoudig vocht in de mond spuiten van je hond. Als je hond niet wil drinken krijgt ze toch een beetje vocht binnen. Je hebt verschillende soorten spuiten maar je kunt gewoon een wegwerp spuit gebruiken. Met zo spuitje kun je ook eenvoudig medicijnen geven als ze op te lossen is met water. Zorg er wel voor dat je het water geleidelijk in de mond spuit, dat is een stuk aangenamer voor de hond.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie