|

Wat is de goede temperatuur voor de hond en hoe meet je deze?

De lichaamsterperatuur kan je veel vertellen over de gezondheid van je hond. Net zoals bij mensen kan een afwijkende temperatuur veel zeggen over de gezondheid, of er een infectie aanwezig is of dat je dier ziek is.

Een normale en gezonde temperatuur bij de hond is tussen de 38 en 39 graden. Als de temperatuur hoger is wordt er gesproken van koorts of een verhoging. Bij een lagere temperatuur onder temperatuur.

Op deze pagina lees je alles over de temperatuur van de hond op welke wijze je een betrouwbaar temperatuur bij je hond kan meten. Daarnaast geef ik nog tips om het temperaturen makkelijker te maken.

Gezonde temperatuur hond

Honden zijn warmbloedige dieren de gemiddelde en gezonde lichaamstemperatuur van een hond ligt hoger dan bij een mens. Voor de hond is de gemiddelde temperatuur tussen de 38 en 39 graden. Puppy’s hebben vaak een iets hogere temperatuur rond de 39,5 graden.

Temperaturen buiten deze waardes kunnen een indicatie zijn dat er medische problemen zijn en moeten dus ook serieus genomen worden.


Verlaging: Temperatuur lager dan 38 graden

Zowel een lagere lichaamstemperatuur als een hogere temperatuur geeft aan dat er iets mis kan zijn met de gezondheid van je hond.

Een lagere lichaamstemperatuur kan duiden op verschillende problemen, waaronder bloedarmoede, een shockreactie of hartfalen.

Bij een te lage temperatuur bij je hond is het raadzaam om contact met de dierenarts op te nemen om de oorzaak vast te stellen.


Verhoging: Temperatuur hoger dan 39 graden

Een verhoging kan soms ontstaan door een lange wandeling, stress of spelen. Als dit het geval is wacht dan even en doe een nieuwe meting als je hond weer rustig is. Is er dan nog steeds een verhoging (een temperatuur van 40 graden of hoger). Dan is het raadzaam om direct contact op te nemen met de dieren arts.

De reden van een verhoging kan heel divers zijn en moet dus ook onderzocht zijn: Enkele oorzaken vind je hier onder. Naast deze oorzaken kunnen er ook andere redenen zijn voor een verhoging.

  • Infecties / ontstekingen
  • Virussen
  • Parasieten
  • Auto-immuun ziekte
  • Tumoren
  • Oververhitting

Behandeling bij koorts / verhoging.

De behandeling van de koorts is afhankelijk van de oorzaak in veel gevallen wordt er medicatie gegeven om de verhoging te verlagen en een verdere verhoging te voorkomen.

Koelen worden doorgaans pas bij temperaturen van 41 graden en hoger toegepast. Mocht je hond deze temperatuur hebben uiteraard gelijk contact opnemen met de dieren arts en gelijk beginnen moet koelen.

Bijvoorbeeld door koud water op de binnenkant van de achterpoten, natte doeken op of onder de buik van de hond (niet helemaal inpakken) onderdompelen in het water. Een ventilator of airconditioner kan ook effectief zijn.


De beste thermometer voor je hond

Speciale honden thermometers bestaat niet. Je kunt gewoon een mensen thermometer gebruiken. Voor de hond kun je geen oorthermometer gebruiken, kies gewoon voor een digitale thermometer die je rectaal gebruikt.

Als je het niet prettig vind om deze later weer zelf te gebruiken kun je er ook één voor je hond kopen. Een digitale thermometer is wel een aanrader omdat deze preciezer zijn.

Hieronder vind je een aantal aanbevolen thermometers die je ook goed kunt gebruiken voor de hond.


Hoe kun je het beste de temperatuur opmeten bij de hond.

Om een betrouwbare temperatuur te krijgen bij het meten is er slecht 1 mogelijkheid dat is via de anus (rectaal) bij de hond. Het is belangrijk de thermometer diep genoeg in te brengen voor de juiste meting.

Het meten van de temperatuur bij de hond gaat het makkelijkst en het beste als de hond ontspannen is. Als dit niet het geval is zorg er dan eerst voor dat je hond rust wordt voordat je de temperatuur gaat meten.

Je kunt ervoor kiezen om je hond te laten liggen of te staan. Als dit je eerste keer wordt of kun je dit het beste met z’n tweeën gaat uitvoeren. Stel je hond de hele tijd gerust.

Til de staart van de hond met één hand omhoog. Het beste kun je vaseline of een ander soort glijmiddel gebruiken zodat de thermometer eenvoudig naar binnen gaat. (het nat maken kan soms ook al volgende zijn).

Het meten van de temperatuur gaat het best wanneer het dier ontspannen is. Zorg dus eerst dat hij of zij rustig wordt. Daarnaast pak je alvast alle benodigdheden bij elkaar: een thermometer en iets waarmee de thermometer wat makkelijker in te brengen is.

Breng de thermometer ten minste 2 à 3 centimeter diep in voor een goede meting. Zorg dat de anus sluit. Als deze niet volledig is rond de thermometer sluit is de temperatuur onbetrouwbaar.

Als de temperatuur meter goed zit, druk op de knop om de meting te starten en haal pas de thermometer eruit wanneer de thermometer gereed is met het meten. Meestal gaat dit met een piepje. Lees dan de temperatuur af.

Beloon je hond na de meting en zorg dat het meten van de temperatuur op een positieve manier gebracht wordt zodat je de volgende keer ook zonder problemen weer een meting kan doen als het nodig is.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie