Wanneer moet je puppymelk geven? Bekijk de beste puppy melk 2021

Net zoals voor baby’s is er ook een speciaal ontwikkelde melk voor puppy’s er zijn diverse redenen waarom je pasgeboren puppy’s puppymelk moet geven. Omdat er niet veel bekend is over puppymelk leek het mij verstandig om daar eens een blog over te maken.

Op deze pagina lees je alles over puppymelk, wanneer je deze melk het beste kunt gaan gebruiken, welke voedingsstoffen het heeft, hoe je jouw puppy het beste kunt voeden en nog veel meer. Om te zorgen dat jouw puppy de juiste melk binnen krijgt heb ik de beste puppy melk voor je op een rij gezet.

Wat is Puppy Melk?

Puppymelk is melkpoeder wat speciaal is gemaakt voor puppy’s. Deze melk kun je gebruiken als een volledige vervanger van de moedermelk en bevat ook alle nodige vitamines en mineralen die een pup in groei nodig heeft.

Net zoals bij flesvoeding voor baby’s leng je ook de puppymelk aan met water. De exacte hoeveelheid kan per merk verschillen, maar staat altijd wel duidelijk aangegeven over de verpakking of bijsluiter.


Welke voedingsstoffen heeft puppy melk?

Puppymelk is ontwikkeld om de moedermelk te kunnen vervangen of aan te vullen. Daarom is de puppymelk zoveel mogelijk hetzelfde als het gaat om voedingsstoffen als de melk die de pup normaal gesproken krijgt van haar moeder.

De puppymelk bevat verschillende soorten vitamines zoals A,B,C,D en E. Naast vitamines bevat het ook enkele mineralen zoals ijzer, koper en zink. Dit allemaal heeft de pup nodig om goed te kunnen groeien en zich verder te ontwikkelen.


Wanneer moet je puppy melk geven?

Wanneer je een puppy puppymelk moet gaan geven is zeer verschillend, de belangrijkste reden waarom je kunt kiezen voor puppy melk zijn de volgende. Buiten de onderstaande redenen kan de dierenarts ook om medische redenen puppymelk adviseren.

Jouw pup is moederloos

Normaal gesproken groeit de puppy’s de eerste weken op met de moeder, Het gebeurt wel eens dat de moeder overlijd tijdens de bevalling of er een andere reden is dat de pup opgroeit zonder moeder.

Toch is het zeer belangrijk dat je pup de eerste weken om de 3 uur voeding (melk) binnenkrijgt. De puppymelk is dan een goede vervanger als moedermelk niet mogelijk is.


De moeder van jouw puppy geeft geen of te weinig melk

Als de moeder wel aanwezig is kan het zijn dat de moeder geen melk of veel te weinig melk geeft (tepelaandoening bijvoorbeeld). Een andere redenen kan zijn dat de melk van een te slechte kwaliteit is. Ook in dit geval is de puppymelk erg belangrijk, want je wil graag dat je puppy een goede start krijgt.

Als jij puppy’s krijg of een puppy van een paar weken opvoed is het belangrijk dat je in de begin fase elke dag jouw puppy weegt. Gezonde puppy’s komen elke dag aan in gewicht. Je kun het beste beginnen met wegen gelijk na de geboorte. De tweede keer weeg je jou puppy na 12 uur. De pup mag dan niet onder haar geboorte gewicht wegen. Na 24 uur moet de pup ongeveer 10% zijn aangekomen.

Als je zit dat jou pup niet aankomt is dit ook een goede reden dat je de pup of puppy’s bijvoed met puppymelk.

Ook bij pups die wel nog een moeder hebben, kan melk een goede uitkomst zijn. Het wil namelijk nog weleens gebeuren dat een moeder te weinig melk of zelfs helemaal geen melk geeft.

Ook dan zal jij de puppy met de hand moeten voeden. En daardoor is puppymelk dus ook geschikt voor pups met een moeder die geen/weinig melk kan geven.


Hoe kun je het beste puppymelk geven?

Je kunt de pasgeboren puppy de melk niet in een waterbak of voerbak geven. Je moet ze echt met de hand voeren. Je kunt hier in sommige gevallen een babyzuigfles voor gebruiken met een kleine speen. De grote van de speen is ook afhankelijk van jou puppy. Kleine rassen hebben kleinere spenen nog bij de grote rassen.

Je kunt dus eventueel babyflessen gebruik, voordat je deze gaat gebruiken kun je deze het beste eerst goed uitkoken. Je kunt ook kiezen voor speciale puppymelk flesjes. Hieronder vind je een paar modellen verkrijgbaar bij Bol.com. Mijn persoonlijk favoriet is PetAg Nursing Kit van de Medpets. Naar het flesje worden er verschillende spenen meegeleverd en een schoonmaak hulpmiddel.

Je kunt het beste de pup bij je op schoot zetten, Breng de fles rustig naar de bek van de puppy en laat haar rustig drinken zodat ze zich niet verslikt. Als je pup in het begin niet wil drinken zorg er dan voor dat er melk in haar wang komt na de melk geproefd te hebben willen de meeste puppy graag drinken.

Een voedingsschema is erg belangrijk voor de groei van jouw pup maar ook zodat ze niet overvoed raken. Een richtlijn is 20 tot 25 ml melk per 100 gram lichaamsgewicht per dag drinken. De richtlijnen staan ook op de verpakking van de puppymelk en anders kun je ook overleggen met de dierenarts wat het beste is voor jouw pup of puppy’s


Hoelang en hoe kun je het beste de melk bewaren?

Puppymelk is niet goedkoop dus je wilt de melk graag zo lang en vers mogelijk bewaren. Zodra de verpakking geopend is kan er lucht bij komen en kan na verloop van de tijd de poedermelk vergaan.

Gebruik daarom altijd de meegeleverd bus of emmer die je kan afsluiten met een deksel. sluit ook de verpakking goed als je het in het zakje laat zitten voordat je het in de emmer of bus doet. In de meeste gevallen kun je de emmer of bus het beste plaatsen op een donker en droge plek die niet te warm is. Soms staan er bewaartips op de verpakking of bijsluiter.


De beste puppymelk 2021/ 2022.

Nu je het belangrijkste weet over puppymelk wil ik je de verschillende producten laten zien die te koop zijn. Hieronder worden de betere puppymelk producten uitgebreid besproken. Deze producten zijn te koop bij Bol.com. Medpets heeft ook een assortiment met puppymelk. Ben je hier benieuwd na? Klik dan hier om naar de website van Medpets te gaan met puppymelk.

Beaphar Lactol puppymelk – 500 g

lactol is een volwaardige voeding voor moederloze dieren en tevens geschikt als bijvoeding voor pas gespeende pups.

Bereidingswijze: Voeg Lactol Puppy Milk toe aan warm, niet kokend water en roer totdat alles is opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot lichaamstemperatuur (38ºC). Het product is dan klaar voor gebruik. Oudere dieren drinken hun Lactol Puppy Milk liever koud.


Petlac puppy melk vervanger – 1 x 300 g

Petlac Puppymelk is aanbevolen als een complete voedingsbron voor jonge dieren die zijn afgestoten of vondeling zijn. Ook geschikt voor groeiende dieren of gestreste dieren die veel nutriënten ter ondersteuning nodig hebben.

Voorziet in essentiële eiwitten, koolhydraten en calorieën gelijkwaardig aan moedermelk. Bevat benodigde vitamines en mineralen voor een juiste ontwikkeling en groei. Gemakkelijk aan te lengen en gemakkelijk te verteren.


Royal Canin Babydog Milk

De pasgeboren pup is gezond, toch? Of neemt zijn gewicht onvoldoende toe? In dat geval adviseren we je om de moedermelk te vervangen of aan te vullen met Babydog Milk van ROYAL CANIN®.

  • Royal Canin babydog milk is een evenwichtige puppymelk bijvoeding voor pasgeboren pups.
  • Speciaal daarvoor heeft Royal Canin babydog milk ontwikkeld.
  • Deze melk kan gelijk vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer 3 weken gegeven worden, als aanvulling of als vervanging van moedermelk.

Babydog milk bevat zorgvuldig geselecteerde hoog verteerbare eiwitten. Het lactosegehalte benadert het gehalte aan lactose in de moedermelk. Omdat aan de melk geen zetmeel is toegevoegd, is de melk aangepast aan het spijsverteringsstelsel van de pup (de vertering van
zetmeel is bij pasgeboren pups beperkt omdat nog onvoldoende amylase wordt gevormd). De darmflora van de pup ontwikkelt zich geleidelijk. Dankzij toevoeging van prebiotica (FOS) wordt een evenwichtige darmflora bevorderd.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie