Wanneer is een hond volwassen / uitgegroeid?
Mensen zijn vanaf 18 jaar meerderjarig en bij 21 jaar onafhankelijk. Maar hoe zit dit bij de hond?
De hond kent 3 fases, de puppyfase, pubertijd en de volwassenheid fase. De meeste honden zullen volwassen en uitgegroeid zijn op een leeftijd tussen de 1,5 en 3 jaar. Wanneer je hond lichamelijk volgroeid en emotioneel volwassen is verschilt per hond. Zo zijn de teven vaak eerder volwassen dan de reuen, maar hangt dit ook weer af van het ras van je hond. De kleinere honden zijn vaak eerder volgroeid en volwassen dan de grotere honden.
Een hond is seksueel eerder volwassen dan sociaal en geestelijk. Dit geldt ook voor het moment dat je hond is uitgegroeid. De teefjes zijn eerder seksueel volwassen tussen de 6 en 9 maand. Wanneer ze de eerste keer loops worden. Reutjes zijn iets later seksueel volwassen, meestal rond een jaar. Dit is wel per hond en ras verschillend.
Hieronder vind je een lijstje van tekenen waaraan je kunt zien dat je hond (bijna) volwassen is.
- De puppy tanden zijn vervangen door grote honden tanden.
- Je pup maakt niet meer alles kapot, je hond zal altijd blijven knabbelen, maar het kauwgedrag is een stuk minder geworden.
- Ze eet minder. Pups eten veel en staan bekend om alles in één keer naar binnen te schrokken. Volwassen honden hebben minder calorieën nodig.
- Je hond heeft minder ongelukjes, minder plassen in huis is een teken van volwassenheid. Ook kan je hond haar behoeftes langer ophouden.
- Je hond luistert beter en test minder de grenzen.
- Borstelen wordt steeds noodzakelijker. De puppyvacht veranderd in een hondenvacht. Je hond zal meer haren verliezen en er moet meer geborsteld worden. Borstelen is uiteraard wel afhankelijk van het ras.
- De interactie met andere honden verandert. Als een pup richting de volwassenheid gaat, zul je merken dat zijn omgang met andere honden anders is dan je gewend bent. Tussen de 12 en 36 maanden is je hond namelijk ook sociaal volwassen en kan het gevoel van dominantie toenemen of juist minder worden. Belangrijk is om interacties zoveel mogelijk positief te houden.