Wanneer en waarom eten honden gras?

De meeste honden bezitters denken dat de hond gras eet omdat ze misselijk is of buikpijn heeft. Door het gras zou de hond gaan overgeven en is de hond van de buikpijn en misselijkheid af. Dit klinkt ook heel aannemelijk, maar is dit wel kloppend?

Voor deze blog ben ik voor je op onderzoek uit gegaan wat de redenen kunnen zijn dat je hond gras eet, of er ook gevaren aan verbonden zijn en dat je eventueel kunt doen als je hond gras blijft eten. Na het lezen van deze blog weet jij alles over eten door honden.


Waarom eten honden gras?

Gras eten is een normaal gedrag voor een hond. De voorouders van de hond (de wolf) aten ook regelmatig gras. Dit is in de uitwerpselen van de wolven gevonden. Gras werd vaak gegeten om parasieten tegen te gaan in de darmen. De meeste honden hebben gelukkig geen last van parasieten, maar hebben wel deze aanleg om gras te gaan eten.

Waarom honden wel gras eten is niet helemaal duidelijk, althans er zijn verschillende redenen. Wel is het bekend geworden uit onderzoek dat ongeveer 70% van de honden dagelijks of wekelijks gras eet. Hieronder vind je verschillende redenen waarom een hond gras kan gaat eten.


Bij ziekte

Mensen denken vaak dat honden gras eten wanneer ze ziek zijn, misselijk of bijvoorbeeld buikpijn hebben. Een klein deel van de honden eet inderdaad om deze reden gras, maar het hoeft dus zeker niet altijd het geval te zijn.


Honger of onvoldoende voedingstoffen

Ook wordt er vaak gedacht dat een hond honger heeft of niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt via haar eigen voeding. In dit geval kan je hond ook ontlasting, zand of andere vreemde dingen gaan eten (dit word Pica genoemd). Je kunt met extra voeden of andere voeding bekijken of dit de echte reden is.


Het lekker vinden

Misschien kun jij het niet voorstellen, maar honden kunnen gras eten lekker vinden. Vooral de nieuwe scheuten gras zijn vaak in trek. Sommige honden hebben ook een bepaalde voorkeur als het gaat om grassoorten. Wist je dat er in vers gras plantaardige Omega-3 vetzuren kunnen zitten. Dus een hapje gras kan nog gezond zijn ook en als voedingsbron gezien worden.


Gedrag

Honden kunnen ook gras gaan eten, omdat er tekenen zijn van stress of nervositeit, maar ook verveling kan een rol spelen.

Stress kan gepaard gaan met brandend maagzuur, dan kan gras een reden zijn om het te gaan eten. Gras kan er voorzorgen dat de hond moet overgeven.

Uit verschillende onderzoek is het onderstaande naar boven gekomen:

 • Jonge honden eten vaker gras dan oudere honden.
 • Jongere honden eten maar zelden gras als het om misselijkheid gaat. (Dus om een andere reden)
 • Als een hond misselijk is en vervolgens gras eet is de kans op braken aanzienlijk groter.
 • Het soort voeding wat de hond te eten krijgt zoals brokken, rauw vlees of plantaardig eten heeft geen invloed op het gras eten.

Geeft de hond altijd over na het gras eten?

Gras eten en overgeven (braken) staan los van elkaar. Het is vrij normaal dat een hond af en toe overgeeft, bij de meest honden heeft gras hier geen invloed op. Uiteraard kan een hond wel gras eten als ze misselijk is, maar het is niet altijd gezegd dat ze overgeeft, omdat ze gras gegeten heeft. Dit kan ook wel een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld iets verkeerds gegeten of een hondenversie van een buikgriep heeft.

Gras eten kan dus wel een teken zijn dat je hond misselijk is of buikpijn heeft. Naast gras eten kunnen er ook andere verschijnselen zijn of een combinatie van verschillende symptomen. Andere symptomen van misselijkheid of buikpijn kunnen zijn:

 • Een borrelende buik
 • Smakken
 • Veel slikken
 • Boeren
 • Winderigheid
 • Diarree
 • Kreunen
 • Een bid houding

Als de misselijkheid, buikpijn en het overgeven lang aanhoudt een halve dag of meer kun je altijd het beste voor informatie contact opnemen met je dierenarts. De dierenarts kan je dan informatie wat het beste is.


Na het graseten kan het ontlasting moeilijker gaan.

Als een hond veel gras gegeten heeft en lange voornamelijk lange grassprieten en deze niet heeft overgegeven komt dit met de ontlasting eruit. Dit kan lastig gaan en zelfs een beetje pijnlijk en vervelend zijn de lange taai en soms scherpe grassprieten. De hond kan zelfs piepen of kreunen bij het poepen. Ook kan de ontlasting als een soort ketting naar buiten komen, dit maakt het natuurlijk ook niet makkelijker en prettiger voor je hond.


Hoe kun je voorkomen dat je hond grast gaat eten?

Helemaal voorkomen dat je hond gras eet is eigenlijk niet mogelijk, daarnaast is een keer gras eten ook geen probleem als dit af en toe een beetje is. Eet je hond regelmatig gras en heeft ze er bijvoorbeeld ook last mee bij de ontlasting dan kun je proberen het gras eten te verminderen. Hieronder heb ik een aantal advies, tips en informatie als het gaat om het proberen te voorkomen van gras eten.

Het belangrijkste is de reden te achter halen als dit mogelijk is waarom je hond gras eet, dit kan bijvoorbeeld een teken van ziekte of misselijkheid zijn of verveling. Zo kun je makkelijk inspringen op het graseten en proberen de oorzaak aan te pakken indien mogelijk. Want een hond kan ook gras eten omdat ze het lekker vind.

Zorg dat je iets lekkers voor je hond bij je hebt dan kun je haar bijvoorbeeld roepen als ze gras eet en als ze bij je komt of stop met gras eten belonen met iets lekkers. Als je hond achter het huis / in de tuin gras eet kun je zorgen dat er speelgoed of andere afleiding voor haar aanwezig is. Zodat ze niet uit verveling gras gaat eten. (dit kan ook een gat graven zijn uit verveling).

Straf je hond niet als ze gras eet, maar probeer het op een positieve manieren te voorkomen en te verminderen.


Kan gras eten gevaarlijk zijn?

Op zichzelf is gras eten niet gevaarlijk en kan een beetje ook zeker geen kwaad. Het wordt een ander verhaal als je hond veel gras eet en hier zelf ook last van krijgt met bijvoorbeeld de ontlasting.

Gras eten is in eerst instantie dus onschuldig toch kan het gevaarlijk zijn en voor problemen zorgen als het gras met bestrijdingsmiddelen behandeld is. Je hond ademt naast het eten ervan ook pesticiden in. De nevel ervan blijft in de lucht hangen. Bij een grote inname kan de hond erg ziek worden en zelfs kanker ontwikkelen.

Naast bestrijdingsmiddelen, kunstmest en onkruidverdelgers zijn er meer gevaren. Poepresten kunnen parasieten bevatten die op deze manier ook bij het eten van gras terecht kan komen in de buik en darmen van je hond.

Zoals giftige planten die tussen het gras kan gaan groeien. Niet alleen giftige planten kunnen voor problemen zorgen, de grasaar is een wilde plant soort die elke jaar ook weer veel problemen veroorzaakt bij houden. Lees onze blog over deze vervelende plaaggeest.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie