|

Waarom schud mijn hond eigenlijk met speelgoed en voorwerpen?

Omdat je op deze pagina bent gekomen ben je vast benieuwd waarom honden schudden met speelgoed. Een kort en bondig antwoord geven op de vraag is helaas niet mogelijk. Er kunnen vele redenen zijn waarom een hond met speelgoed of andere dingen heen en weer schud. In deze blog gaan wij dieper in waarom een hond schud met haar speelgoed.

Mijn hond schudt met haar speelgoed

De meeste honden zijn dol op spelen, vooral in de jonge jaren. Spelen met speelgoed kan op verschillende manieren, zijn het spelen wil de hond nog wel eens beginnen met het schudden van haar speelgoed. Voor ons kan dit grappig lijken of misschien ook wel veel maar voor de hond is dit niets bijzonders het hoort er gewoon bij.

Het heen en weer schudden hoeft niet alleen met speelgoed, kan ook met andere voorwerpen die je hond te pakken krijgt bijvoorbeeld een schoen, pantoffel, sok of een ander kledingstuk. Het schudden kan plaatst vinden als je hond alleen speelt maar ook als jullie samen spelen bijvoorbeeld met een flostouw.

Maar waarom doet een hond dit eigen dat lees je hieronder!


De redenen waarom honden met hun speelgoed schudden.

Veel van het gedrag en gewoontes van de hond komt van de voorvader van de hond namelijk de wolf. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. In het geval van het schudden met speelgoed kan het lastig zijn om te achterhalen waarom je hond dit precies doet of het kan een combinatie zijn.

Hieronder vind je de oorzaken waarom een schud met haar speeltje of iets anders.


Jachtinstinct

Zowel de hond als de wolf schud met voorwerpen / speelgoed. Dit is een teken dat ze zich machtig / de baas voelen over het voorwerp.

In het wild doen wolven en jagende honden het zelfde met hun prooi. Als de prooi gevangen is dan wordt het dieren heen en weer geschud om het dier snel te doden. Die wordt meestal gedaan door snel de nek of ruggengraat te breken.

Ondanks dat de meeste honden niet voor de jacht getraind en gebruikt worden kan je hond een klein prooidieren wel proberen te pakken en als ze deze te pakken heeft, te willen doden. Onze hond Lexi heeft dit laatst nog met een veldmuis buiten gedaan.

Een hond heeft jachtinstinct dit gedrag is voor de hond ook gewoon, terwijl wij dit liever niet zien.


Energie kwijt raken

Sommige honden en rassen hebben zoveel energie en is een wandeling niet voldoende om de energie kwijt te raken. Het heen en weer schudden van haar speelgoed is een goede manier om energie te verbranden.

Naast dat het energie kost is het ook goed voor de opbouw van de spieren in het bovenlichaam, het versterkt de kaak en tanden en is goed voor de fijne motoriek en de coördinatie.

Je zit dit gedrag ook veel bij houden die veel en lang worden opgesloten en hun energie helemaal niet kwijt raken of te weinig. Door niet of te weinig wandelen en samen spelen


Opvoeding

Honden herinneren zich alles nog wat ze van hun moeder geleerd hebben vanaf de geboorte tot dat ze uit het nest gaan. Zelfs in de periode dat ze hun ogen nog dicht hebben. De moeder deelt de kennis met hun puppy’s, maar de pups kunnen ook de gewoontes van de moeder overnemen zoals het schudden met voorwerpen. In een nest zou dit niet zo snel voorkomen maar in het wild is dit wel van toepassing dit wordt geleerd bij het jagen op prooien. Bij straathonden kan dit wel het geval zijn.


Spelen

Ondanks de bovenstaande informatie kan het ook gewoon een onderdeel van het spel zijn. Ze kunnen het schudden van het voorwerp / speelgoed ook gewoon leuk vinden. Dit kun je dan wel goed zien aan de uitdrukking (lichaamstaal) van je hond, zowel aan de staart maar ook aan het geblaf van je hond. Het blaffen wanneer een hond vrolijk is klinkt anders dan bij boosheid en angst.


Verveling

Je hebt net al gelezen dat het schudden ook gebruikt wordt om de energie kwijt te raken, schudden kan ook gedaan worden bij verveling. Als een hond lange tijd alleen is of niets doen heeft kan ze zich gaan vervelen en met het schudden energie kwijt raken en zichzelf vermaken. Als ze geen speelgoed of iets anders van zich zelf aanwezig heeft kan ze ook andere voorwerpen gaan pakken.

Daarom is het ook altijd verstandig te zorgen dat je hond haar energie kwijt kan raken voordat jullie haar alleen laat en dat ze genoeg speelgoed heeft om zich te vermaken om de verveling te voorkomen.


Agressie

Helaas kan het schudden ook voorkomen uit agressie is je hond boos is. Dit is vaak een slecht teken en dan is er iets meer aan de hand. Dit kan een situatie zijn maar ook probleem gedrag. In het laatste geval is dan ook verstandig om een deskundige te raadplegen.

In veel gevallen kan het aan de situatie liggen. je kunt gelukkig vaak wel goed zien wanneer het schudden te maken heeft met spelen of met boosheid. Als je hond boos of agressief is dan is je hond verstijft en gespannen, naar het schudden komt het grommen en de lip optrekken ook vaak voor.

Probeer je hond zo snel mogelijk uit deze situatie te halen, zodat ze weer rustiger wordt.


Alleen met speelgoed laten schudden.

Zoals je net gelezen heb is het vaak een gewoonte, wel is het belangrijk dat je hond alleen schud met speelgoed en niet met voorwerpen of andere dieren. Daarom is het belangrijk om dit haar zo snel mogelijk te leren als ze ook andere voorwerpen pakt.

Als je hond een ander voorwerp heeft gepakt of mee aan het schudden is vertel je hond dat dit niet mag. Nee of los is vaak voldoende, haal het item dan ook meteen weg en geef haar een passend alternatief zoals haar speeltjes of een kauwbot. Als ze meteen los laat kun je haar hier voor belonen. Die kan door een aai, een snackje of met je stem.

Als je hond weigert het item los te laten pas dan wel op om dit af te pakken, je hond kan bijten in het ergste geval. Een waterpistool kan een goed afschrikmiddel zijn, de hond laat waarschijnlijk niet meteen los maar je kan het ook preventief gebruik als ze iets wil gaan pakken of mee schudden.


Lichaamstaal

Schudden met speelgoed is voor de hond lichaamstaal om iets aan te geven, daarom is het verstandig om je te verdiepen in de lichaamstaal van je hond. Er zijn 2 prachtige boeken uitgebracht die gaan over de lichaamstaal.


Hondentaal is lichaamstaal – Leer honden beter begrijpen

Hondentaal is lichaamstaal van Martin en Sacha Gaus is een praktisch boek bij de opvoeding van honden en het oplossen van mogelijke gedragsproblemen. Honden spreken met hun lichaam. Kleine veranderingen in mimiek en houding kunnen voor de goede verstaander duidelijke taal zijn. In dit boek laten Martin en Sacha met vele foto’s en heldere uitleg zien wat honden in de omgang met soortgenoten of mensen bedoelen. Leer je hond beter begrijpen


Kalmerende Signalen – in gesprek met je hond

Laat u kennismaken met de oersignalen die honden uitzenden en waarop ze reageren. Kennis van deze “Kalmerende signalen” kan bijdragen aan een stressvrije omgang tussen mens en dier.

Turid Rugaas, de bekende Noorse hondentrainer, heeft zich gespecialiseerd in hondentaal, stress en agressie bij honden en geeft lezingen en cursussen over de hele wereld.

Honden maken al duizenden jaren deel uit van de menselijke samenleving. Om meer te weten te komen over gedrag bij honden, zijn vele studies verricht naar groepsgedrag van wolven, de oervorm van onze huishond

Zeer kenmerkend is dat de wolf, hoewel een roofdier, in roedelverband continue bezig is conflicten binnen de groep te vermijden. Studies hebben een groot scala zogenaamde kalmerende signalen opgeleverd. Turid Rugaas heeft aangetoond dat ook onze honden heel duidelijk conflictvermijdend bezig zijn. Helaas op een wijze die door ons vaak niet zo wordt geinterpreteerd.

Turid Rugaas is wereldwijd bekend om haar interpretatie van en omgang met de oersignalen die honden uitzenden en waar ze op reageren. In haar dagelijkse praktijk blijkt bovendien dat mensen kunnen leren zelf deze kalmerende signalen te gebruiken om beter met hun hond te kunnen communiceren. Kennis van de kalmerende signalen geeft de hondenbezitter een extra dimensie bij het interpreteren van de gedragingen van zijn hond en kan de basis voren voor een stressvrije omgang tussen mens en dier.

De focus op kalmerende signalen van honden is revolutionair voor de hondentraining en heeft het begrip voor het wezen van de hond vergroot. Boek volledig in kleur.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie