Waarom rolt een hond op zijn rug en door het gras, zand of viezigheid?

Het rollen op de rug wat je hond regelmatig kan doen is typisch hondengedrag. Als jij veel bij je hond in de buurt bent is de kans groot dat je dit regelmatig tegenkomt.

Er zijn verschillende redenen waarom een hond rolt op de grond met haar rug. Dit is namelijk een vorm van lichaamstaal. Het is belangrijk dat je weet waarom een hond in het gras, in huis, in zand, over viezigheid of zelfs in eten rolt. Als je de reden weet kun je bepalen of dit veranderd moet worden of niet.

Op deze pagina lees je alles over de hond wat te maken heeft met het rollen met de rug over de grond. Zodat jij eenvoudig kunt uitzoeken welke reden erachter zit en eventueel actie kan ondernemen indien nodig.


Mijn hond rolt op zijn rug wat kan dit betekenen.

Hier is niet gelijk een antwoord op te geven dit is afhankelijk van waar je hond in rolt, dit kan in huis zijn, maar ook buiten in ontlasting, in het gras, door eten of gewoon in het zand. Ook de situatie is belangrijk, is je hond alleen of samen met jou of zijn er veel andere mensen en honden / dieren aanwezig.

Als je hond gaat rollen op de rug let dan goed op haar lichaamstaal, dit kan veel vertellen over de reden dat je hond op de rug rolt. Er zijn eigenlijk 2 grote verschillen, is je hond ontspannen of gespannen?

  • Een ontspannen hond heeft een beweeglijk lijf en zwabbert met de staart. De oren zijn ook ontsnappen. De kans is groot dat je hond zich op dit moment prettig voelt. Je hond voelt zich op haar gemak en veilig.
  • Een gespannen hond heeft een stijf lichaam en de staat zit strak tussen de achterpoten. De oren zijn plat. Bij deze signalen is de kans groot dat je hond zich gestrest voelt, de hond wil het liefst zo snel mogelijk dat de situatie stopt.

Redenen waarom honden in op hun rug rollen

Naast dat je hond ontspannen of gespannen kijk zijn, kan de reden van het rollen erg verschillen. Met de bovenstaande signalen kun je vaak sneller achter een reden komen. Hieronder staan de meest voorkomende redenen. Je zult zien dat het vaak om onschuldig situatie of oorzaken kan gaan, ook kan het te maken hebben met angst of andere problemen.

In deze gevallen is het verstandig om hier een oplossing voor te zoeken overleg dit bijvoorbeeld met de dierenarts, maar een goede hondentrainer kan je hier ook vast mee helpen. En vooral als het om gedrag gaat zoals angst voor andere honden bijvoorbeeld.


Jachtinstinct.

Rollen in het gras of zand is een natuurlijk hondengedrag. Die kun je vergelijken met graven, blaffen en snuffelen. In het gras rollen kan te maken hebben met de jachttactieken. Een hond of wolf die in de geur van haar prooi rolt zou minder snel opgemerkt worden door een (kudden) dieren dan wanneer ze naar een hond ruiken.

Vooral bij honden met een jachtinstinct kan dit een belangrijke reden zijn dat ze ergens in gaan rollen. Een hond ruikt veel sterker en voor ons kan het lijken dat ze in het zand of gras rollen terwijl ze juist in een geur van een dieren rollen bijvoorbeeld de ontlasting (urine).


Jeuk of een prettig gevoel

Het rollen over de grond kan ook gedaan worden omdat je hond dit prettig vind of juist jeuk heeft. Een hond kan niet overal bij met hun poten of bek dus rollen kan een goede oplossing zijn.

Allergieën maar ook vriendjes (vlooien) kunnen de oorzaak zijn. Vlooien kun je eenvoudig checken met een vlooienkam. Als je aan allergieën denkt kun je dit het beste met de dierenarts overleggen.

In sommige gevallen kun je allergieën ook herkennen aan de volgende symptomen: ruwe, rode huid. Het komt ook voor dat ze hun poten obsessief likken of iets anders.

Uiteraard kan het ook een grasspriet, zijn een beestje of iets anders onschuldig of dat je hond het juist fijn vind om door het gras of op een ruwe ondergrond te rollen.


Eigen geur verspreiden

Een reden kan zijn dat de hond gaat rollen om ergens haar geur in te wrijven. Dit kan gebeuren als je de hond een nieuw kleed, mand geeft, maar ook als je het tapijt schoongemaakt hebt of als je hond in bad is geweest. Dit wordt dan vaak gedaan om het gebied te voorzien van hun eigen geur.

Ook in het gras kan dit de reden zijn vooral als je hond zich op haar gemak voelt in de tuin of in de buurt van jouw huis of tijdens wandelen / uitlaten waar jullie vaak komen.

Het kan ook omgekeerd zijn dat je hond juist een beetje van de geur mee wil nemen naar huis of haar eigen plekje.


Speels gedrag / ontspanning

Op de rug gaan liggen en er eventueel bij rollen kunnen honden ook prettig vinden. Er zijn ook diverse honden die regelmatig op hun rug slapen met de 4 poten de lucht in. Op de rug liggen met een ontspannen lichaam is vaak ook een teken dat ze zich veilig voelen.

Rollen in het gras kan ook speel gedrag zijn, als het baasje enthousiast hier op reageert, is de kans groot dat de hond het vaker gaat doen voor een beetje aandacht.


Spel

Op de rug gaan liggen kan ook als spel gedaan worden. Vaak zie je dit als grote / sterke honden en kleinere honden gaan samen spelen. De kans is groot dat de grootste hond op de rug gaat liggen om het spel toegankelijker te maken voor de kleinere hond. Dit kan ook uiteraard ook voorkomen bij honden van gelijk format. In het spel heeft het dus in de meeste gevallen niet met agressie of de baas willen zijn te maken.


Op de rug rollen bij conflict

Honden houden niet van conflicten en proberen deze ook altijd te vermijden of te stoppen. Zodra ze voelen dat er een conflict aankomt, gaan ze communiceren met de andere partij wat een mens, een hond maar ook een ander dier kan zijn dat ze geen conflict willen.

Dit kunnen ze met de volgende signalen aangeven zoals: gapen, wegkijken, extra likken aan de mond, in een boogje lopen, snuffelen aan de grond, grommen, lip op trekken maar ook op de rug rollen.

Misschien is het wel eens opgevallen als jij een keer verbaal moppert dat je hond op de rug gaat liggen, dit heeft dus te maken dat ze geen conflict wil.


Wat kan je doen tegen het rollen op de rug in vieze geuren?

Zoals je hierboven hebt gelezen is ook regelmatig communiceren voor je hond als ze op rug gaat rollen of het heeft een ander onschuldige reden. In de meeste gevallen kun jij je hond ook gewoon op de rug laten rollen.

Het wordt natuurlijk wel vervelend als je hond door urine, poep. dode dieren, eten met sterke geuren rolt en andere vieze geuren en zaken. Dit is natuurlijk niet alleen vies maar kan ook gevaarlijk zijn zeker. Je hond kan op deze manier ook bacteriën meenemen.

Een oplossing is je hond wassen dit in sommige gevallen ook hard nodig. Gebruik hiervoor altijd hondenshampoo. Producten voor ons mensen zijn niet geschikt voor onze honden. Hieronder een aantal goede hondenshampoo’s

Met je hond wassen los je het probleem voor deze keer wel op, maar je voorkomt het de volgende keer er niet mee. Daar is maar eigenlijk maar één oplossing voor en dat is je hond goed trainen. Leer je hond altijd te komen als je haar roept en blijf in de buurt. Als jij een vermoeden hebt dat je hond wil gaan rollen ergens in roep haar dan van te voren. Mocht je hond een keer niet luisteren of je bent zelf iets te laat, straf je hond niet en probeer het de volgende keer gewoon weer op nieuw.

Als jij je hond aan de riem hebt tijdens het wandelen is het vaak makkelijker te voorkomen dan als jij je hond los hebt lopen. Loop je op het strand waar dode dieren liggen of bij een weiland dat net bemest is, zorg dat dan jij je hond aan de riem hebt.

Je hond wordt er niet alleen enorm vies van, het aaien van je hond na zo´n rol in een dood dier of ontlasting kan ook een gevaar voor je gezondheid opleveren. Zeker als je kinderen hebt, wil je dit natuurlijk het liefst voorkomen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie