| |

Waarom likt een hond? En wat heeft ineens veel likken te betekenen?

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over honden en likken. Sommige eigenaren vindt een lik van een hond geen probleem een ander vind dit weer enorm smerig!

Maar het likken van een hond heeft vaak een betekenis. Voor deze blog ben ik op onderzoek uit gegaan en uitgezocht waarom een hond likt en wat dit kan betekenen.

Waarom likken honden?

Likken is op zich vrij normaal en niks ernstigs, het wordt een ander verhaal als je hond ineens veel gaat likken. Wist je dat een gezonde hond zich juist hoort te likken? Een hond houdt zichzelf hiermee schoon. Als een hond zich zelf niet gaat likken verwaarloost zij zichzelf en dan kun je er ook vanuit gaan dat er iets niet in orde is. De vacht wordt dan mat en ziet er vies en onverzorgd uit. Een hond likt zich ook altijd na het plassen, denk hierbij aan het geslacht, de schaamstreek en de poten.

Over het algemeen kan het 2 redenen hebben waarom een hond likt. Dit kan te maken hebben met een medische oorzaak of met gedrag. Hieronder heb ik het likken in verschillende categorieën verdeeld in deze categorieën geef ik ook aan of het een medische reden is of een gedragsreden.


Waarom likken honden mensen en andere honden?

Het likken van mensen heeft met gedrag te maken. Dit heeft ermee te maken dat honden van oorsprong roedeldieren zijn en met likken op elkaar reageren.

Waarom honden andere honden likken?

Honden likken hun soortgenoten om verschillende redenen. Het langzaam likken van de snuit of het lichaam van de andere hond heeft vaak als doel de andere hond te verzorgen. Denk hierbij aan een moeder die haar pups verzorgd. Likt de pup aan de bek van de moeder dan kan dit betekenen dat ze verzorgd wil worden. Vragen om aandacht.

Het likken aan de bek kan ook eerbied zijn dit is vaak in combinatie met een laag kwispelende staat.

Het likken van een mens of dier wordt dus ook gebruikt als communicatie en kan een gedrag weergeven.


De redenen waar een hond mensen likt?

Als je thuis komt kan de hond ook aan je gezicht, handen of voeten gaan likken. Dit is een teken van blijdschap en het vragen om aandacht, zoals aangehaald worden of verzorgd te worden. Denk hierbij aan eten of wandelen. Het ligt ook aan de gewoontes die jullie samen hebben. Het kan wezen dat je hond als jij thuis komt gelijk gaat wandelen of eten krijgt of er lekker even gepeeld wordt.

Sommige honden vinden het ook gewoon lekker, omdat onze huid zout is. Vooral als je net gesport of hard gewerkt hebt.

Er is veel onduidelijkheid over de tong van de hond als het gaat om het likken van mensen. Veel mensen denken en dachten dat een hondentong schoon is en zelfs heilzaam. Dit is helaas een mythe. Een hondentong bevat net zoals onze tong bacteriën. Je hond aan je lippen laten likken of aan wondjes is dan ook niet aanbevolen. Want de tong kan ziektewekkers bij zich dragen. Ouderen, jonge kinderen en mensen met een zwakke weerstand kunnen het beste voorzichtig zijn met de likjes van de hond.

Bang hoeft je niet te zijn, want bacteriën vind je overal. Is je hond enthousiast en begroet ze je met de grote roze lap in je gezicht zeg dan duidelijk nee, straf haar niet, maar laat haar bijvoorbeeld aan je hand snuffelen en eventueel aan je hand likken. Dit is een communicatie van je hond na jou dat ze blij is dat je er bent en dat ze je lief of leuk vind.


Wat kan de reden zijn dat honden zichzelf likken?

Als een hond zichzelf likt kan dit wezen dat ze zichzelf verzorgd, het kan gedrag zijn, maar ook een medische oorzaak hebben. Als het medisch is kan je hond ook overmatig likken.

Hieronder een aantal mogelijk oorzaken van het zichzelf likken.

  • Wonden: Honden likken hun wonden van nature. Dit kan ook een ontsteking of een infectie veroorzaken. Bij sommige wonden krijgt de hond een beschermkraag of een pakje. Zoals bij de buik operatie van onze hond Lexi. Dit wordt gedaan zodat ze niet aan de wond kan blijven likken, dit kan namelijk infecties en ontstekingen veroorzaken wanneer de hond de wond open likt en/of knaagt.
  • Vlooien: Door de jeuk van vlooien kan de hond naast bijten ook gaan likken. De plek waar de hond gaat bijten of likken is voornamelijk achter op de rug vlakbij de staart. Om dit te voorkomen kun je het beste je hond beschermen voor vlooien hiervoor zijn verschillende vlooienmiddelen te verkrijgen.
  • Allergieën: Een allergie kan veel jeuk veroorzaken waardoor je hond gaat likken en/of bijten. In onze blog over allergieën lees je welke allergieën er allemaal zijn voor honden en wat je er aan kunt doen.
  • Splinter of grasaar: Bij een grasaar of een splinter (glas / hout) in de voet bijvoorbeeld kan ook een aanleiding zijn dat de hond gaat likken aan de poten.
  • Mijten
  • Auto-immuunziektes
  • Huidaandoeningen
  • Pijn
  • Toevallen of gedrag waar dit op lijkt. (voortdurend gelik in de lucht of smakken)
  • Hormonale ziekte

Als het likken lang aanhoudt of als het gedrag anders is, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

In het kort: als je huisdier zich anders gedraagt dan normaal, neem dan contact op met de dierenarts.


Likken als gedrag.

Een hond kan zichzelf ook likken uit verveling. Dit kan meestal geen kwaad als het geen extreme vormen aan gaat nemen. Probeer je hond af te leiden met een speelgoedje of door haar te roepen.

Likken kan ook komen als je hond angstig of stressvol is. Vaak likt de hond dan haar eigen lippen. Als dit het geval is, probeer dan zo snel mogelijk er achter te komen wat de reden is en probeer dit dan indien mogelijk op te lossen voor je hond. In sommige gevallen is dit niet mogelijk of moeilijk te achterhalen wat de redenen of oplossing is. Je kunt dan advies vragen aan je dierenarts of bij een hondentrainer.

Vergeet niet dat onze huisdieren individuen zijn die verschillend reageren op de wereld om hen heen. Als je hond obsessief gelik vertoont en/of bang lijkt, is het verstandig professioneel advies in te winnen om het onderliggende probleem aan te pakken.

Het likken van honden kan tal van onderliggende oorzaken hebben. Als baasje weet je zelf het beste of het gelik van je hond normaal is. Als je je zorgen maakt, let dan op de signalen en lichaamstaal om erachter te komen wat je hond je probeert te vertellen. En als die vreemd of zorgwekkend zijn, vraag dan professionele hulp van een dierenarts of hondentrainer. Ook het onderstaande boek kan je hier goed bij helpen.


Waarom likken honden aan spullen?

Naast het likken van spullen kan je hond ook in de lucht gaan likken. Dit kan ook verschillende oorzaken hebben. Als je de hond hebt geleerd niet aan spullen en mensen te likken kan je hond in de lucht gaan likken. Als je hond iets lekkers of interessants ruikt kan ze ook in de lucht gaan likken. Deze redenen vallen onder gedrag, een andere reden kan zijn dat je hond iets in de mond heeft zitten en eruit wil krijgen. Dit kan een haar of een takje of iets anders zijn.

Likken aan spullen of de grond is meestal normaal gedrag. Er kan namelijk een lekkere geur aan zitten, kruimels of etensresten. Als dit gedrag niet ophoudt kan het een obsessief gedragspatroon worden. In dit geval kun je het beste contact opnemen met een deskundige, een dierenarts of een hondentrainer. Dan kan er namelijk een probleem achter zitten zoals stress, verlatingsangst, over of onderstimulering etc.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie