|

Waarom laat mijn hond veel (stink) scheten? Wat kan ik er aan doen?

Je kent het vast wel je hond ligt lekker bij je en opeens ruik de lucht van rottende eieren. Als het een keer gebeurt is het wel vervelend, maar niet zo erg maar als dit wekelijks, dagelijks of meerdere keren per dag voorkomt is de lol er snel vanaf.

Wat zijn scheten eigenlijk? Hoe ontstaan ze en waardoor komt het? Wat kun je er aan doen? Dit en nog veel meer over de scheten van je hond lees je in deze blog. Zodat jij straks alles weet over de scheet en wat je er aan kunt doen.

Wat zijn scheten? En waarom laat een hond scheten?

Een scheet of een windje is het ontsnappen van darmgassen via de anus van de hond en mens. Scheten is eigenlijk gewoon lucht of gas dat vrijkomt. In feite zijn er 2 redenen dat er scheten gelaten wordt. Een scheet kan ontstaan doordat bepaalde voedingsmiddelen niet goed worden verteerd. De bacteriën in de dikke darm breken de resten van de voeding verder af en daarbij producten ze gas, dit ontsnapt dan weer via de anus.

De andere reden is dat er te veel lucht ingeslikt / ingeademd wordt. Deze extra lucht zou er toch uit moeten en gaat dan via een scheet naar buiten.

Scheten horen erbij en kunnen op zich geen kwaad alleen als je hond de hele dag scheten laat kan het verstandig zijn om te achterhalen wat de reden kan zijn zodat je dit kunt oplossen. Je vind verder op in deze blog de mogelijke oorzaken en oplossing voor de scheten. Ook vind je er advies hoe je overmatig scheten kan voorkomen. Als jij het niet vertrouwd kun je ook altijd contact opnemen met de dierenarts die kan je ook advies geven.

Alle honden kunnen af en toe scheten laten wel is het zo dat bepaalde rassen meer aanleg hebben om scheten te laten dan de andere rassen. Boxers en Bulldogs bijvoorbeeld. Dit heeft te maken met de korte neus. Honden met een korte neus worden ook wel Brachycephalische honden genoemd. Deze rassen krijgen meer lucht binnen bij het eten en drinken dan andere honden. Deze lucht moet er toch een keer uit, nu maar hopen dat jij niet in de buurt bent als het zover is.


De oorzaken van veel scheten laten.

Hierboven het je de hoofd oorzaken al gelezen overtollige lucht en de spijsvertering. De spijsvertering kan verschillende oorzaken hebben deze vind je hieronder.

Schrokken tijdens het eten (te snel eten en drinken)

Als je hond tijdens het eten schrokt kan er veel extra lucht ingeslikt worden. Dit kan ook met het drinken gebeuren. De lucht moet er weer uit dit kan via boeren of met scheten laten. Een antischrokbak kan het schrokken van eten voorkomen, ook het verdelen van porties is een oplossing. Je hebt ook speciale voederbakken die op bepaalde tijden voer geeft aan je hond, dit zijn kleine beetjes. Deze heb je ook voor het water.

Naast antischrokbakken kunnen ook denk / puzzelspelletjes er voor zorgen dat je hond minder snel eet. Je hond wordt geestelijk uitgedaagd en eet daarbij ook langzamer.


Etenswaren voor mensen

Als jouw hond eten krijgt wat de pot schaft en mee eet met het eten wat geschikt is voor mensen kan dit ook scheten veroorzaken. Etenswaren die veel winderigheid kunnen veroorzaken zijn:

  • Bonen soorten
  • Uien
  • Zuivelproducten
  • Erwten
  • Etenswaren met een hoog vetgehalte
  • Pikant eten
  • Fruit

Slecht verteerbaar voer

Naast etenswaren voor mensen kan hondenvoer ook winderigheid veroorzaken. Hondenvoer met veel ingrediënten die slecht verteerbaar zorgen voor een grotere kans op winderigheid. Beter verteerbare voeding kan dit probleem veroorzaken. Wissel niet te snel van brokken, dit kan er voor zorgen dat de hond de brokken niet eet of last krijgt van de darmen.


Voedselallergie

Voedselallergie kan ook een reden zijn over overmatig scheten laten. Naast scheten laten kan een allergie ook krampen in de darmen, jeuk en huidinfecties veroorzaken. Het kan lastig zijn om er achter te komen waar je hond allergisch voor is. Dit kun je het beste met de dierenarts bespreken om samen te kijken waar ze allergie voor is.

Een aangepast dieet kan de klachten van de allergie waaronder winderigheid voorkomen. Een veel voorkomende allergieën is de allergie voor granen en zuivel.


Ouderdom of ziekte

Oudere en zieke honden laten doorgaans ook meer scheten dan jongere en gezonde honden. Vaak hebben deze honden meer moeite met de spijsvertering. Maar ook bepaalde gezondheidsproblemen kunnen winderigheid veroorzaken zoals een darm infectie of een wormbesmetting. Als overmatig winderigheid met verandering van de ontlasting optreed kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.


Wat kun je er aandoen?

Bij de bovenstaande oorzaken staat in veel gevallen al een oplossing om de winderigheid te verminderen of te laten stoppen. Soms kan het ook een combinatie van factoren zijn. Als het om de spijsvertering gaat zijn er ook producten in de markt die de spijsvertering kan verbeteren en stimuleren.

Hieronder vind je een aantal producten die kunnen helpen bij de spijsvertering:

Wil je liever geen medicatie gebruiken voor je hond zorg er dan voor dat je hond kwalitatief goed voer krijgt en probeer menselijke etenswaar zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast is bewegen ook erg goed dit stimuleert een goede darmflora.

Als je hond overmatig winderig is, of er andere problemen bij krijgt zoals, braken, problemen met de ontlasting, lusteloosheid etc. Raadpleeg in deze gevallen altijd de dierenarts voor advies.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie