Waarom klappert de hond met de oren?

De oren worden vaak vergeten bij de verzorging van de hond. De hond reinigt zelf de oren met grote regelmaat, maar toch is het van belang dat je de oren ook goed verzorgd.

In deze blog gaan we het hebben over de oren,: waarom een hond klappert met de oren (de eventuele klachten) en de verzorging van de oren.

De oortjes van de hond.

Grote oren

De oren zijn heel belangrijk voor de hond. De hond hoort vele malen beter dan de mens. Honden horen zowel beter in de hoge als in de lage frequenties. Ook kunnen onze viervoeters de oren apart van elkaar bewegen. Door een combinatie van deze voordelen kunnen ze geluiden optimaal ontvangen.

Het gehoororgaan van de hond bestaat uit drie onderdelen: Het buiten oor, binnen oor en midden oor.

Het Buiten oor: Het buiten oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. De oorschelp is bij elke hond verschillend qua grootte en vorm. De uitwendige gehoorgang loopt eerst verticaal, na de bocht loopt het horizontaal verder. De uitwendige gehoorgang eindigt bij het trommelvlies, een membraan is de scheiding tussen de buiten- en middenoor.

Het middenoor: Het trommelvlies geeft geluidstrillingen door een het middenoor. In het middenoor zitten 3 minuscule gehoorbeentjes. De hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Het middenoor versterkt het geluid.

Het binnen oor: Via de gehoorbeentjes komt het geluid bij het binnenoor. Het binnenoor bestaat uit het evenwichtsorgaan en het slakkenhuis. Zowel het slakkenhuis als het evenwichtsorgaan is met vocht gevuld. Via het slakkenhuis wordt de geluidstrilling doorgegeven aan de gehoorzenuw naar de hersens. Door de verplaatsing van het vocht in het evenwichtsorgaan, word er informatie aan de hersens doorgegeven.

Schoonmaken van de oren (oorsmeer).

jack russel oren

Vroeger toen de honden nog in het wild leefden, hoefden de oren niet schoongemaakt te worden. De oren waren klein en ze stonden recht omhoog. De oren waren glad van binnen en de vacht rondom het oor had een beschermende functie.

De rassen van tegenwoordig zijn gefokt en zijn de oren niet meer van alle honden klein en rechtopstaand. Naast hangende en grote oren zijn er ook rassen met vacht diep in het oor. Bij deze trouwe viervoeters in de kans groter op oorsmeer en ooginfecties.

Wat is oorsmeer?
Oorsmeer ontstaat uit talg- en zweetkliertjes. Het wordt in het buitenste gedeelte van de gehoorgang geproduceerd. Oorsmeer wordt ook wel cerum genoemd. Hoewel oorsmeer vaak vies gevonden wordt, is het bedoeld om schadelijke stoffen tegen te houden. De hoeveelheid oorsmeer kan per hond verschillen.

De hond is normaal prima in staat om zelf de oren gezond te houden. Als je merkt dat er iets niet klopt is het goed om de oren van de hond schoon te maken. Dit kun je herkennen aan:

  • Langs muren of meubels schuren met de oren.
  • Aan de oren te krabben
  • Met zijn kop over de grond te schuren.
  • Als de hond klappert met de oren.

In sommige gevallen is het oorsmeer ook te ruiken of te zien ook afhankelijk van het ras. Rode en warme oren kunnen ook een teken zijn dat het niet in orde is.

Als het bovenstaande het geval is kan er sprake zijn van teveel oorsmeer en/of klachten. In ieder geval een goed moment om de oren van je hond schoon te maken en te controleren.

Voor het schoonmaken kun je beter geen wattenstaafjes gebruiken. Hiermee kun je te ver in het oor en gehoorschade veroorzaken of andere problemen.

Welke manieren wel ideaal en veilig zijn:

  • Gebruik van een cleaner / oordruppels. Spuit deze in het oor. De hond zal gaan klapperen met de oren, zodat ook het oorsmeer vanuit binnen naar buiten komt. Wel is het aan te raden om dit buiten te doen.
  • Gebruik van watjes. Doe het plukje watjes om je vinger. Ga zover mogelijk met je vinger en het watje in het oor van je hond. Wrijf zachtjes heen en weer. Ga net zolang door tot het oor schoon is. I.p.v. watjes kun je ook een schone neutrale doek gebruiken.

Als er na het schoonmaken nog steeds klachten zijn is het raadzaam om de dierenarts te bellen voor advies.

Oorhaar: Bij veel (overtollig) oorhaar in de oren kun je plukken of heel voorzichtig knippen. De tondeuze raad ik af, daar kan schade door ontstaan. Durf je het zelf niet aan, vraag dan bij een trimsalon om advies. Bij een aantal rassen is het kammen van de oren raadzaam i.v.m. klitvorming (zoals bij onze Engelse Springer Spaniel Lexi)

Producten om de oren van je hond schoon te maken en te houden!

Hieronder vind je een aantal producten die je kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van de oren van je hond. De Oordruppels zijn ook te gebruiken bij klachten. Als je het niet vertrouwd neem dan eerst contact op met de dierenarts.

Welke oorklachten kan je hond hebben?

In de meeste gevallen is het een ontsteking in het oor als de hond na veel oorsmeer nog klachten heeft.

De oorzaak van een oorontsteking kan zijn:

onderzoek van de oren bij de dierenarts
  • Bacteriën: Dit is de meeste voorkomende oorzaak van oorontsteking. Plotselinge groei van bacteriën in het oor die pus en roodheid kunnen veroorzaken.
  • Voorwerpen: Voorwerpen in het oor kunnen acute oor problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan grasaaren die in de lente en zomer veel aanwezig zijn. (grasaaren kunnen ook klachten als hoesten en niezen veroorzaken klik hier en lees er over in onze blog)
  • Gisten: Gisten zijn eencellige schimmels die een ernstige oor infectie kunnen veroorzaken.
  • Oormijt: Oormijt is een parasiet, deze komt nog zelden voor en meestal alleen bij pups als het voorkomt. 
  • Huidproblemen: Huidproblemen zoals allergieën zijn regelmatig de oorzaak van chronische oor problemen.

Uiteraard kunnen er ook nog andere klachten voorkomen maar dit zijn wel de meest voorkomende. Nogmaals als je een vermoeden hebt van oorpijn neem contact op met je dierenarts.

Conclusie:

De hond klappert of flappert met de oren als er klachten zijn of overtollig oorsmeer. De hond onderhoud zelf de oren maar in sommige vallen is het schoonmaken en het verzorgen van de oren noodzakelijk.

Tegenwoordig zijn er gelukkig goede hulpmiddelen zoals oordruppels en cleaners. Heb je twijfels of merk je dat je hond last heeft van de oren neem dan contact op met de dierenarts. Liever een keer te vaak bellen dan dat je hond klachten houdt.

Onze vorige hond Scooby, een Jack Russel had van kleins af aan chronische oorklachten, wij hadden hier oordruppels voor die hielpen gelukkig erg goed.

Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.

Vergelijkbare berichten