|

Waarom eet een hond gulzig? (schrokken) wat kan ik er aan doen?

Snel en gulzig eten of alles naar binnen schrokken kan erg vervelend zijn. Je hebt net eten in de voerbak van je hond gedaan en je hoeft je maar om te draaien en het is al weer op. Door het snel eten / schrokken wordt het voer niet of onvoldoende gekauwd en je hond krijgt veel lucht binnen. Dit kan problemen gaan opleveren, denk hierbij aan de hik of aan het overgeven van het voedsel.

Op deze pagina lees je alles of het gulzig eten / schrokken van je hond. Waarom een hond gulzig kan eten, wat je aan het schrokken kan doen en nog veel meer.

Wat kunnen de oorzaken van schrokken zijn?

Sommige honden schrokken zo erg dat je zou denken dat ze nooit te eten hebben gekregen en alsof hun leven er van afhangt. In een korte tijd is het voer uit de bak verdwenen, je hond eet zonder echt goed te kauwen, het kan zelfs zo ver gaan dat de hond over moet geven en dat ze het zelf gelijk weer op eet.

Om dit extreme gedrag te veranderen is het belangrijk dat je de oorzaak weet, vaak kun je aan de hand van de oorzaak proberen het gulzig eten te verminderen of zelfs laten verdwijnen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond aan het schrokken is. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken uiteraard kunnen er meer oorzaken zijn:


Gedrag vanuit het nest

Als je hond moest knokken voor het eten kan het gulzig gedrag hier mee te maken. Dit geldt ook als pups uit 1 bak moesten eten, dan werden ze bijna gedwongen om snel te eten anders kregen ze niet voldoende voedsel binnen.

Dit gedrag kan dus ook doorzetten en weer terugkomen als er anderen in de buurt komen van de voerbak of er meerdere dieren in de buurt zijn. De hond zal haastig gaan eten omdat ze bang is dat ze anders niet genoeg eten binnen krijgt.


Genetische bepaald

Bepaalde rassen zoals de Labradors hebben een genetische afwijking waardoor zij constant een hongergevoel hebben. Dit kan ook de verklaring zijn voor de rooftocht naar eten wat sommige honden hebben. In de rooftocht gaan ze op zoek naar eten en willen hierbij de kastjes nog wel eens optrekken of dingen van tafel afgooien. Ook kan het voorkomen dat ze niet eetbare voorwerpen eten zoals stenen, zand, sokken etc. Ook kan de honger een oorzaak zijn van het schrokken van de maaltijd.


Onvoldoende afleiding

Schrokgedrag komt ook regelmatig voor bij honden die een langere periode en tijd in een omgeving zitten met onvoldoende afleiding. Denk hierbij aan een kennel of asiel. Het eten is dan vaak het hoogtepunt van de dag en storten zich er helemaal op en schrokken de maaltijd in een mum van tijd naar binnen. Te weinig prikkels / aandacht kan dus ook een reden zijn dat je hond als een bezetene gaat eten. Als een hond in een nieuwe omgeving komt kan ze het gedrag voorzetten ondanks dat ze nu wel voldoende aandacht en prikkels heeft.


Bij elkaar eten geven

Als je 2 of meer honden hebt kan het ook voorkomen dat één of beide honden gaan schrokken als ze naast elkaar eten krijgen. Omdat ze bang zijn dat de ander het eten eerst op heeft en dan ook haar eigen op gaat eten. Eten geven in een aparte ruimte kan hier de oplossing voor zijn.


Welke gevolgen kan het schrokken en gulzig eten hebben?

Het is natuurlijk niet gezegd dat je hond last krijgt van het schrokken, als is dit helaas wel vaak het geval. Hieronder vind je de meeste voorkomende gevolgen / symptomen. De symptomen variëren wel in mate van de ernst. Ook kan je hond op korte termijn geen last hebben en het later wel ontwikkelen of dat de gevolgen niet meteen opvallen maar wel aanwezig zijn.

 • Honden die gulzig eten kauwen niet voldoende hun voedsel. Dit kan betekenen dat ze hond grote stukken heeft door geslikt, dit kan problemen gaan veroorzaken bij de spijsvertering, ook kan er minder voedingsstoffen opgenomen worden.
 • Honden die niet kauwen of nauwelijks krijgen vaker gebit problemen. Kauwen is een middel van de tanden / het gebit schoon te houden.
 • Door het schrokken kan er ook veel lucht binnen komen deze moet er ook weer uit, boeren zou kunnen maar meestal komt het er uit als wind. Winderigheid kan dus ook een gevolg zijn
 • Het na binnen schrokken van het eten in een hoog tempo kan er voor zorgen dat je hond meer eet dan ze nodig heeft. Het honger gevoel duurt langer waardoor ze bijvoorbeeld de hele bak in één keer leeg eet. Overgewicht kan hierdoor op de loer liggen.
 • Hik kan ook een oorzaken zijn van het gulzig eten en drinken.
 • Schrokken kan in uitzonderingen zelf leiden tot een maag kanteling of verdraaiing. Dit wordt Maagtorsie genoemd. Maagtorsie is het vaak een combinatie van verschillende factoren snel eten, lucht inslikken, veel beweging na het eten en te veel eten kunnen een rol spelen maar dit zijn maar enkele van de factoren die het risico op een maagtorsie kunnen vergroten.

Hoe kun je het schrokken voorkomen of verminderen.

Als het schrokken en gedragsuiting is kan het lastig zijn om het helemaal af te leren. De onderstaande tips, informatie en adviezen kunnen je wel helpen om te zorgen dat je hond in ieder geval rustiger gaat eten.

 • Bouw een etensritueel op zodat je hond weet wanneer ze het eten krijgt. Hond zijn gewoonte dieren en als je hond weet dat ze bijvoorbeeld na de eerste wandeling eten krijgt kan dit al voor veel rust zorgen.
 • Laat je hond eten op een rustige plek, zodat ze niet gestoord wordt met het eten door andere dieren en factoren (bijvoorbeeld spelende kinderen).
 • Als 2 of meer honden hebt geef dan elke hond een eigen voerbak en het liefst ook nog op een andere plek zodat ze rustig kunnen eten.
 • Stem de grote van de brokken af bij je hond. Een grote hond die kleine brokken geeft dat ze minder gaan kauwen of zelfs door slikken. Een grotere brok kan ook helpen tegen het schrokken.
 • Gebruik speelgoed waarbij je hond een kleine beloning krijgt zoals Kong en puzzelspelletjes. Je hond krijgt kleine hoeveelheden kan geen grote porties weg schrokken.
 • Kies voor een automatisch voederbak voor de hond. Je kunt de voerbak zelf instellen en bepalen wanneer hoeveel brokken je hond krijgt. Je kunt de porties verdelen zodat ze niet alles in 1 keer kan opeten. Bekijk hier de voerautomaten voor de hond.
 • Of kies voor de antischrokbakken. Hieronder vind je meer informatie over de antischrokbakken.

Wat is een anti schrokbak?

Een anti schrokbak is een voerbak die ervoor zorgt dat je hond rustig eet en niet alles in no time naar binnen schrokt. De voerbak is voorzien van een bepaald patroon waardoor de hond niet alleen brokken in één keer naar binnen kan schrokken maar steeds kleine beetjes brokken of vlees kan op eten.

De anti schrok bak lijkt wel een beetje op een doolhof. Er zitten namelijk opstaande randen en diepe groeven verwerkt in de voerbak. Je hond moet moeite doen om alle brokken of vlees op te kunnen eten. Het gepuzzel om het eten op de juiste plek te krijgen zorgt ervoor dat het eet tempo drastisch verlaagd wordt. Dit is niet alleen goed voor schrokkende honden maar voor alle honden. Want het eet tempo van de hond is vaak hoog.


Waarom een anti schrokbak aanschaffen? 

Mensen denken vaak dat het zielig is een anti schrok bak. Maar dit is juist het tegenovergestelde. Het is voor de hond juist heel goed om langzamer te gaan eten en het houdt het brein van je hond ook bezig. Omdat je hond vaak even moet puzzelen hoe ze met haar tanden en tong het eten kan opeten.

Te snel eten kan zorgen voor ongemakken en gezondheidsproblemen. Naast de hik kan ook winderigheid ontstaan door te snel weten. Er komt namelijk te veel lucht naar binnen gezogen tijdens het eten. Voor het gebit is het ook beter dat er goed gekauwd wordt. Kauwen zorgt er voor dat het gebit gezonder blijft.

Ook kan het zorgen een maagtorsie veroorzaken. Dit bekend dat de maag zich omdraait en zich afsluit van de darm en de slokdarm van je hond. Maagtorsie kan levensbedreigend zijn en moet snel verholpen worden door de dierenarts.

De laatste reden waarom het belangrijk is dat je hond goed kauwt en langzamer eet heeft te maken met de spijsvertering. Als er snel gegeten wordt heeft het lichaam van de hond niet voldoende tijd om alle voedsel te verteren. Met als effect dat je hond sneller dikker wordt.


De 5 beste anti schrok bakken van 2022.

Voor de beste anit schrok bakken heb ik gekeken naar de prijs kwaliteit, duurzaamheid, materiaal en de moeilijkheidsgraad. Op basis van deze elementen is de top 5 samen gesteld. Aan de linker kant vind je een omschrijving van het product aan de rechterkant een link van Bol.com met extra informatie. Als je op de link klinkt vind je nog meer informatie en de recensie van lezers.

Dubbele Voerbak – Anti Schrok Voerbak

Deze dubbele voerbak heeft een anti schrok gedeelte en een waterbak. Je hebt dus maar 1 voerbak nodig die tevens ook een waterbak bevat.

De voerbak heeft een anti-slip strips aan de onderzijde en is vaatwasser bestendig.

 • De slow feeder heeft een doorsnee van 13,5 cm
 • De waterbak heeft een doorsnee van 14 cm
 • De slow feeder heeft een hoogte van 5 cm
 • De slow feeder is gemaakt van BPA-vrij plastic

Anti Schrok Voerbak Hond – Eat Slow Feeder – Blauw – 20CM

Deze anti schrokbak is vaatwasser bestendig en heeft een anti-slip strip aan de onderkant zodat de voerbak op zijn plaats blijft. De voerbak is slim ontworpen, zodat je hond wel rustig moet eten.

 • De slow feeder heeft een doorsnee van 20cm
 • De slow feeder heeft een hoogte van 4cm
 • De slow feeder is gemaakt van BPA-vrij plastic

Adori Anti-Schrok Voerbak – Grijs – ø 14 cm – S – 200 ml

De Adori anti schrok voerbak is de goedkoopste in deze top 5. Maar is zeker niet minder goed of mooi. De anti schrokbak is leverbaar in 3 versies. S (zoals deze), m en l.

De drie opstaande randen zorgt ervoor dat je hond niet meer kan schrokken. Het materiaal is gemaakt van kunststof en heeft een antisliprand.


Puggle&Co – Antischrokbak Hond – Voerbak hond

Puggle&Co anti schrok bak zorgt ervoor dat je hond minder snel gaat eten.

Deze voerbak is vaatwasser bestendig, is voorzien van anti-slip rubber aan de onderzijde. Het is gemaakt van voedselveilig sterk ABS kunststof en is vrij van schadelijk kunststoffen.


Pettadore Nutri Fresh – Voerautomaat Kat/Hond 

Pettadore Nutri Fresh is een slimme voerbak voor je hond of kat. Het is geschikt voor droogvoer en heeft een reservoir van 2,6 liter. Met de app kun jij een wekelijk eet plan in stellen tot 10 voedermomenten. De voerautomaat kan een belletje afspelen als er voer in de bak komt zodat je hond weet dat het etenstijd is.

De app is geschikt voor de smartphones. Je krijgt een melding wanneer het voer is gegeven en het voer bijna op is. Ook kun je extra voer toedienen met de app. Het voordeel is dat je kunt voer op afstand. uiteraard kun je ook de automaat handmatig bedienen.

Het apparaat heeft een vochtontrekker, zodat het voer zijn smaak er versheid behoud. Ook voorkomt het verstoppen door de roulatie techniek en lasertechnologie.

De voerautomaat is eenvoudig in gebruik en ook schoon te maken.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie