Waarom graaft mijn hond kuilen in de tuin? Wat kan ik er aan doen?

Wist je dat graven een natuurlijk gedrag kan zijn van jouw hond? Omdat het ras gefokt is om te graven? Dit geld niet voor alle honden vaak zijn er andere redenen waarom een hond graaft. Dit kan er voor de hand liggen, maar soms is de reden waarom jij putten / kuilen graaft in jouw gazon of tuin hebt moeilijker te verklaren.

Het graven kan erg vervelend zijn dat jouw mooie gazon / gras of tuin omgeploegd wordt door jouw geliefde hond. Daarnaast bestaat er ook nog een kans dat je hond zo diep gat graaft dat het gevaarlijk wordt of dat ze kan ontsnappen. Onze hond Lexi graaft ook graag als ze de kans krijgt.

Op deze pagina vind je alle informatie over waarom een hond een gat kan graven, wat je er aan kunt doen etc.

Waarom graaft je hond in de tuin?

De reden waarom een hond graaft kan heel verschillend zijn. Zoals je al gelezen hebt in de inleiding kan het ook in de genen zitten van een hond. Bepaalde rassen hebben meer aanleg om te gaan graven. Zoals:

Dit houd niet in dat andere honden niet graven het blijft een natuurlijk gedrag.

Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken en redenen waarom een hoe kan gaan graven in jouw tuin.


Verveling / aandacht trekken

Putten graven in de tuin of het gazon kan in veel gevallen ook te maken hebben met aandacht trekken en verveling. Wanneer je hond een lange tijd buiten is en weinig afleiding heeft en geen mogelijkheden om iets leuks te doen is de kan aanwezig dat ze het graven als hobby neemt.

Dit zie je ook vaak terug bij honden die weinig sociale interactie hebben. Zorg voor speelgoed en vermaak je hond als jij ook buiten bent. Dit kan heel eenvoudig door samen een spelletje te doen. Bijvoorbeeld apporteren of frisbeeën


Wilde dieren

Andere (wilde) dieren in de tuin of buiten de tuin kan er ook voorzorgen dan je hond gaat graven. Vooral als jouw hond jachtinstinct in zich heeft. Wanneer je hond wild heeft geroken of gezien kan graven een reden worden om dieren op te sporen. Dit kunnen mollen, muizen, konijnen maar ook andere dieren zijn. Ook dieren achter de afrastering kan een reden zijn dat je hond gaat graven om naar de dieren te kunnen komen.

Wilde dieren zijn moeilijk te temmen ze gaan hun eigen gang. De aanwezigheid van de hond kan een reden zijn dat ze een andere plek zoeken dit hond natuurlijk niet. Je kunt deze dieren proberen te vangen, of met gif gaan werken maar vind dit zelf gevaarlijk als jouw hond en of kinderen ook in de tuin lopen en spelen.


Zoeken naar verkoeling / of een warm plekje

Warmte: Dit is vaak ook de reden dat onze eigen hond Lexi een kuil graaft (ondanks de vele schaduwplekken). Als de kuil groot genoeg is gaat ze er in liggen. De kuilen worden ook altijd gegraven op schaduwrijke plekken. De hond verwijderd de warme boven laag van de grond en gaat dan liggen op het koeler gedeelte van de aarde / zand.

Een mand, kussen of een koelmat in de schaduw kan het graven van kuilen verminderen. Vers schoon water is ook erg belangrijk. Zet met warme dagen dus ook water buiten neer in de schaduw zodat je hond altijd en snel bij het water kan komen.

Het kan ook voorkomen dat je hond een echt hol gaat graven. Dit komt vaak voor in de winter als je hond veel buiten is en zoekt dat juist een warm plekje. Als je hond buiten een hok heeft en toch een gat graaft kan het wezen dat het hoek niet goed genoeg geïsoleerd is tegen de kou.


Te veel energie!

Te veel energie kan ook een reden zijn om te gaan graven als uitlaatklep. Dit kun je vrij eenvoudig voorkomen door je hond genoeg fysieke beweging aan te bieden dit kan uiteraard door met haar te wandelen. Een grotere ronde of een keer vaker, de hond meenemen met een stukje fietsen. Maar ook spelen kan er voorzorgen dat ze haar energie kwijt raakt. Er zijn diverse hondensporten zoals frisbeeën, apporteren, etc die veel energie kost voor de hond.

Denk naast fysieke bewegingen en uitdagingen ook aan mentale uitdagingen die kan het overschot aan energie ook voorkomen. Zoals puzzels en denkspelletjes voor de hond. Tegenwoordig zijn er vele varianten is verschillende moeilijkheidsgraden. Ook voor de beginnende puzzelaar en pups zijn er vele spellen verkrijgbaar. Trixie is een merk die er wel bovenuit springt als het gaat om denk en puzzelspellen.


Stress en spanning.

Als jouw trouwe viervoeter zich niet lekker in het vel voelt, kan dit ongewenst gedrag veroorzaken. Het graven van kuilen kan soms pas na jaren voorkomen uit het niets.

In veel gevallen heeft dit met een verandering te maken, dit kan een ander huis, nieuw gezinslid of juist dat er een gezinslid weg is (overleden of verhuisd), verandering in de tuin, vuurwerk, visite etc. Probeer te achterhalen als er een verandering heeft plaats gevonden en als dit de oorzaak kan zijn.

De oorzaak achterhalen in deze gevallen kan erg lastig zijn, een dierenarts of een gedragstherapeut voor honden kan je hierbij helpen als je er zelf niet achter kan komen of het op kan lossen.

Willen ontsnappen

Willen ontsnappen kan een reden zijn om een tunnel te gaan graven, vaak heeft dit wel een reden omdat er aan de andere kant wild loopt of misschien bang is of gestrest. Ook kan je hond opzoek gaan naar iemand die even weg is, verhuist is of misschien overleden. De oplossing voor dit gedrag ligt niet altijd voor de hand en is soms ook lastig te achter halen. Bij stress en wilde dieren staan een altijd mogelijke oplossing als deze van toepassing is.

Iets lekkers of speelgoed.

Sommige honden begraven ook hun eigen speelgoed als spel. Dan kun je dus ook verwachten dat er een kuil gegraven wordt om het speelgoed weer op te zoeken of juist om te verstoppen. Dit kun je vaak oplossen door samen te spelen en te zorgen dat ze haar energie kwijt raakt.

Een andere reden kan zijn dat ze iets lekkers ruikt, eten of dieren, zoals je bij het stukje over wilde dieren hebt gelezen. Als dit een reden is probeer je hond op andere gedachten te krijgen en haar af te leiden. Het eten van begraven voedsel is niet aan te raden. Het zand kan namelijk eitjes van wormen bevatten, daarom is een wormen keur ook belangrijk vooral als je hond veel buiten is en in de natuur.


Wat kun je doen om het graven in de tuin af te leren?

Om er iets aan te kunnen doen is het belangrijk om de motivatie en de oorzaak te weten waarom er gegraven wordt in de tuin. Bij de mogelijke oorzaken staan al diverse oplossingen. Je kunt deze oplossing gaan proberen als je een vermoeden hebt. Anders is een expert zo als een honden therapeut (gedragsdeskundige) of de dierenarts raadplegen en een goede optie.

Hieronder geef ik nog een aantal extra tips.

  • Zorg voor voldoende aandacht dit kan in verschillende vormen door met de hond te praten, een aai te geven, samen te spelen, maar ook te knuffelen. Het verzorgen en het uitlaten van de hond is niet alleen noodzakelijk maar je geeft de hond ook aandacht.
  • Fysieke en mentale uitdaging: Een hond moet haar energie kwijt kunnen die zorgt ook voor een rustigere hond en ook dat je hond beter kan slapen. Een hond die haar energie kwijt is voelt zich ook prettig en dit zorgt ook minder snel voor probleem gedrag.
  • Trainen met je hond. Het trainen met je hond kan op verschillende manieren maar ook het trainen van trucjes en commando’s kan je hier bij helpen door haar de juist commando’s te leren kun jij het graven corrigeren door het geven van een commando. Uiteraard moet je dan wel de hond in de gaten houden en betrappen op het graven.
  • Als je hond buiten graaf hou haar dan in de gaten en corrigeer het gedrag door te zorgen voor afleiding.
  • Zorg voor voldoende prikkels en vermaak voor je hond buiten. Eventueel een toestel of voldoende speelgoed. Soms kan en (eigen) zandbak ook een alternatief zijn waar je hond wel mag graven als dit in haar aard / instinct ligt. (graven is natuurlijk gedrag voor veel rassen)
  • Zorg voor voldoende schaduwplekjes in de tuin, dit kan doormiddel van boompjes, struikjes etc.
  • Als je een omheining plaats zorgt dat deze altijd ingegraven is het best is rond de 50 centimeter. Dit geeft niet alleen stevigheid dit voorkomt ook dat je hond makkelijk kan ontspannen. Je kunt ook bielzen en stevig stenen plaatsen tegen het hekwerk.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie