|

Waarom betalen wij hondenbelasting? Hoeveel kost het?

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over hondenbelasting. Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting. De gemeente het het wettelijke recht om hondenbelasting te gaan heffen. Zie hiervoor het Artikel 226 van de Gemeentewet.

Omdat het gaat om een recht en niet een plicht kan de ene gemeente dus wel hondenbelastingen gaan heffen en de andere niet. In deze blog gaan we dieper in op de hondenbelastingen, zodat jij aan het eind van het artikel alles weet over honden belastingen wat je moet weten.

Waarom betalen we hondenbelasting in Nederland?

Toen ik mij ging verdiepen in de hondenbelasting voor deze blog. Kwam ik er achter dat de hondenbelasting als sinds de middeleeuwen wordt geheven. Het werd ingevoerd om de overlast van (zwerf)honden te beperken en de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan.

Tegenwoordig wordt er vanuit gegaan dat de hondenbelasting bedoeld is om de overlast van hondenpoep tegen te gaan. En met het idee dat de vervuiler hier zelf voor betaald.

Maar hondenbelasting is geen bestemmingsbelasting, maar wordt gebruikt voor algemene middelen. Dit betekend dat de belasting die geheven is voor honden dus ook uitgegeven mag worden aan bijvoorbeeld een nieuw gemeentehuis, of subsidies. Dit mag namelijk door de gemeente naar eigen inzicht gebruikt worden.

Veel gemeentes geven wel geld uit aan voorzieningen voor het bestrijden of opruimen van hondenpoep en het prettiger te maken voor de hondenbezitter, denk aan afgezette honden uitlaatplaatsen. Sommige gemeentes hebben ook gratis hondenpoepzakjes beschikbaar voor de honden bezitter.

Er geldt trouwens alleen voor de hond een belasting en niet voor andere huisdieren, zoals katten bijvoorbeeld. In het wetsartikel die wij in de inleiding genoemd hebben staat ook expliciet dat het om honden gaat. Onder hondenbezitters is dit ook een veel gestelde vraag en klacht.


De verschillen per gemeente.

Omdat hondenbelasting een recht is en niet een plicht mag de gemeente zelf bepalen of ze hondenbelasting invoeren en welke kosten ze er aan verbinden. Dit houdt in dat er grote verschillen kunnen zijn, zelfs in gemeentes naast elkaar. Voor meer informatie over de kosten en regeling kun je het beste kijken op de website van jouw gemeente.

Ik heb hieronder een aantal cijfers over de hondenbelastingen van 2020 genoteerd. De cijfers zijn afkomstig van cijfernieuws.nl.

Iets meer dan 50% van de 355 gemeentes heffen hondenbelasting. De duurste gemeentes zijn Groningen, Den Haag en Hendrik Ido Ambacht. In deze gemeentes betaal je meer dan €120,- hondenbelasting op basis van 1 hond.

Geen enkele gemeente in de provincie Drenthe heft hondenbelasting. Ook in de noordelijke provincies Friesland en Groningen word in veel gemeentes geen hondenbelasting geheven. In Friesland maar in 3 gemeente en in Groningen in 4.

In sommige gemeentes die hondenbelasting heft is vrijstelling mogelijk. Dit geld voor blindengeleidehonden en hulphonden. Maar dit geld ook voor politiehonden en voor honden die jonger zijn dan 3 maanden en nog bij de moederhond wordt gehouden. Andere bijzondere redenen kunnen zijn dat de hond in een asiel woont of dat je inkomen erg laag is, dan kun je ook vrijstelling aanvragen voor 1 hond. Dit verschilt wel per gemeente of er ook daadwerkelijk vrijstelling gegeven wordt. Je kunt op jouw gemeente website vaak alle informatie vinden over de vrijstellingen voor hondenbelastingen.


Het aan- en afmelden van de hondenbelasting.

Hondenbezitters zijn verplicht zelf hun hond aan te geven bij hun gemeente. Het aangegeven kan bij sommige gemeentes via het internet, anders staat er op de website van de gemeente wel op hoe je jouw hond kan aangeven bij de gemeente.

Bij het aanschaffen van een hond moet je deze dus aangeven. Dit geld ook als je naar een nieuwe gemeente verhuist, je geeft je hond aan in de nieuwe gemeente en meld deze bij de oude gemeente af.

Je kunt je hond afmelden wanneer je naar een nieuwe gemeente verhuist, je hond om welke reden dan ook overdraagt aan een asiel of iemand anders, ook kun je je hond afmelden als deze komt te overlijden


Controle en boetes.

In de praktijk blijkt dat er veel mensen bewust of onbewust het nalaten om de hond aan te geven bij de gemeente. Om deze reden worden er regelmatig controles gehouden. Dit gebeurt door huis-aan-huis te gaan. Soms worden deze controles van tevoren bekend gemaakt, maar meestal komen ze onaangekondigd.

De controleurs kunnen zich ten alle tijden legitimeren en bellen bij de inwoners van de gemeente aan. Als de bewoner niet aanwezig is wordt er een formulier door de brievenbus gedaan, als de controleur vermoed dat er 1 of meerdere honden aanwezig zijn. Je wordt dan verzocht de hond aan te geven.

Als er bij controle blijkt dat er geen hond of meerdere honden zijn aangegeven, maar wel verblijven op het adres,wordt er een naheffingsaanslag opgelegd. Hierbij kan ook een boete gegeven worden. Het kan ook alleen bij een waarschuwing blijven.

De hoogte van de boete is per gemeente heel verschillend. Als de gemeente vermoed dat het om een langere tijd (aantal jaren) gaat dat er geen hondenbelasting is betaald, kan het wezen dat je die met terugwerkende kracht als nog moet betalen.

Ik heb geen echte lijsten gevonden voor boetes van niet doorgegeven belastingen. Wat ik heb gevonden qua boetes was minimaal 50% van de hondenbelasting.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie