Waar kun je het beste een hond of puppy kopen?
Welkom op de blog waar het gaat over een hond of puppy aanschaffen. Omdat je op deze blog bent terecht gekomen is de kans groot dat je het gezin wil uitbreiden met een hond. De eerste keuze die je maakt is of je een puppy, een jonge hond of een oudere hond in huis gaat nemen.
Zelf hebben wij gekozen voor een puppy. De keuze van de fokker is achteraf gezien niet de beste keuze geweest met de kennis van nu. Helaas hadden wij te maken met een broodfokker. Lexi onze hond een heeft een liefdevol huis gekregen maar we merken regelmatig de ongemakken. Ze kwam als een vreselijk bang en schuchter hondje bij ons. Inmiddels heeft ze haar huis helemaal gevonden en gaan de meeste dingen ook erg goed. Alleen andere honden en nieuwe mensen vind ze nog steeds spannend en vermijd ze ook liever als het kan.
In deze blog wil ik je vertellen waar je op moet letten en vertellen waar je goed een hondje of een puppy kan kopen, want je koopt een hond toch snel voor 10 tot 15 jaar.
Algemene informatie
Veel mensen beginnen de zoektocht op het internet. Via Google kun je op zoek naar de fokkers van je favoriete ras. Ook wordt marktplaats veel gebruikt als het gaat om een hondje te zoeken. Op marktplaats worden veel hondjes aangeboden zowel door particulieren, fokkers, stichtingen als door een asiel. Het is een makkelijke zoek methode. Uiteraard kun je ook naar het dichtstbijzijnde asiel kijken of daar een geschikt hondje voor je bij zit.
Het is belangrijk dat je een goed gevoel bij je keuze hebt. Je kiest een hond voor een lange tijd dat vraagt een verstandige en verantwoordelijke keuze.
Hieronder vind je de meest voorkomende mogelijkheden waar je een hondje of een pup kunt kopen. We beschrijven de mogelijkheden uitgebreid daarbij geven bij tips en adviezen zodat jij een goede keuze maakt.
- Hondje kopen bij de fokker.
- Hondje kopen bij het asiel.
- Een hondje overnemen van iemand.
- Een hondje adopteren uit het buitenland.
Als je misstanden tegenkomt bij het bezoek meld dit dan bij de dierenpolitie en/of de dierenbescherming.
De Gerespecteerd Fokker
Helaas kunnen we tegenwoordig de fokker verdelen in 2 categorieën. De gerespecteerde fokker en de broodfokker. Eerst ga ik het hebben over de gerespecteerde fokker ook wel goed te omschrijven als de echte fokker of als fokker.
Deze fokker wil graag een goed onderkomen voor de puppy’s en zorgt ook voor een goede start. De pups krijgen hun ontworming, controle bij de dierenarts, hun chip, maar wordt ook gesocialiseerd. Een goede fokker is trots op zijn dieren en zoekt dan ook graag een baasje die goed bij zijn honden past. De Fokker zou dan ook nog de nodige vragen stellen om meer informatie over het toekomstige gezin te weten komen. Dit doet de fokker om te zorgen dat de hond in een goede omgeving terecht komt. Uiteraard wil de fokker ook verkopen, maar wil wel dat zijn honden goed terecht komen.
Op het internet zijn veel lijsten met goede fokkers te vinden. Op de pagina van Hondenpage.com is een overzichtelijke lijst van goede fokkers per ras.
Als je twijfelt of de fokker wel een goede fokker is kun je ook op zoek gaan naar de rasvereniging van jouw gewenste ras. De rasvereniging heeft vaak een lijst met gerespecteerde fokkers. De fokkers die aangesloten zijn tot de rasvereniging staan onder toezicht van een fokregelement.
Een andere mogelijkheid is via het forum van het ras dat je wilt gaan aanschaffen. Hier staat ook vaak veel goede informatie op als het om goede fokkers gaat.
Om je op weg te helpen hoe je een goede fokker herkend heb ik hieronder een paar tips.
- Een goede fokker heeft maar 1 of maximaal 2 rassen.
- De fokker heeft maar af en toe een nestje.
- De pups worden samen met de moeder in een huiselijke omgeving groot gebracht.
- Het verblijf is schoon en de honden zien er gezond uit.
- De fokker heeft ook interesse in jullie en stelt vragen.
- De pups zijn niet bang en gaan nieuwsgierig op onderzoek uit.
- De pups morgen niet eerder mee dan 7 à 8 weken oud.
- De fokker heeft de pups ingeënt, ontwormd en de pups zijn gechipt.
Hoe kun je een broodfokker herkennen?
Nu je weet waar je een goede fokker aan herkend is het tijd om ook te weten waar je een broodfokker aan herkend en je te vertellen wat een broodfokker is.
Een broodfokker is een fokker van honden (kan ook andere gezelschapsdieren). Deze fokt met als hoofddoel geld te verdienen. Welzijn zijn in de meeste gevallen minder belangrijk dan de economische belangen. Ook wordt niet of nauwelijks op het karakter en de gezondheid van het dier gelet.
Als koper van een hond of ander dier van een broodfokker zou je in eerste instantie denken dat je een hond hebt gered. Maar je houd ook de malafide fokkerij in stand. Je hebt kans op een hond met een rugzakje en je zorgt dat de broodfokker zijn bedrijf doorzet. Als niemand meer koopt bij een broodfokker stopt de broodfokker vanzelf.
Hieronder een aantal tips hoe je een broodfokker kan herkennen. Als je het niet vertrouwd of er geen goed gevoel bij hebt koop dan hier geen pup en kijk verder naar een fokker die je wel een goed gevoel geeft.
Check de hondenfokker op het Internet
Google goed naar de fokker. Bekijk de recensies en de advertenties goed. Bekijk vooral de negatieve ervaringen van mensen. De positieve ervaringen zijn niet altijd echt. Bij de advertenties kan geadverteerd worden onder verschillende namen. Bekijk ook de foto’s goed hoe de omgeving eruit ziet waar de foto is gemaakt. Als er stro op de foto is te zien geeft dit vaak aan dat de honden in een schuur opgroeien, dit is slecht voor de socialisatie (dit was ook zo bij onze hond Lexi).
Paspoort
Vraag naar het paspoort en kijk waar de pup vandaan komt. Als de honden uit een Oostblok land komen dan gaat het in de meeste gevallen om een broodfokker. Normaal krijg je het paspoort pas bij het einde van de koop, daarom is het verstandig om er naar te vragen bij het bekijken van de pup.
Waar leeft de pup
Bij broodfokkers groeien de pups vaak niet in huiselijke kring op. Als de pups er nog niet zijn of maar 1tje vraag dan altijd waar de pups leven en verblijven. Vraag ook of je hier mag kijken als je twijfelt. Bij broodfokkers groeien de pups vaak in de schuur of in een grote ruimte op.
Vraag naar de moederhond
Als de moederhond niet in beeld is vraag dan altijd naar de moeder hond. Dit kun je ook vragen door te zeggen dat je benieuwd ben naar de grootte van de hond dat je graag de moeder hond wil zien. Als er wel een moeder in beeld is kijk dan wel goed naar het gedrag van de moeder en de pups. Broodfokkers willen nog wel eens een goed uitziende hond bij de pups plaatsen i.p.v. de moeder. Omdat de moeder er niet is of er slecht uit ziet.
Als je de moeder niet mag zien is dit vaak een teken dat je te maken hebt met een broodfokker.
Meerdere rassen en nestjes
Broodfokkers hebben vaak meer dan 2 rassen en ook vaak verschillende nestjes tegelijk. Als dit het geval is heb je te maken met een broodfokker.
Interesse van de fokker
Een goede fokker is trots op zijn dieren en wil graag een goed huisje voor zijn dieren en gaat dus ook vragen stellen. Als de fokker niet geïnteresseerd is waar de pup terecht komt is dit vaak geen goed teken.
Kijk goed naar de pup
Een pup hoort schoon te zijn. Check daarom haar ogen, oren en bips. Zet de hond op de grond en kijk wat ze doet. Een gezonde pup is nieuwsgierig en vind het prettig om aandacht te krijgen. Een pup hoort niet angstig, sloom suf of lusteloos te zijn. Dit zijn tekenen dat er iets niet in orde is.
Koop met verstand en niet met je gevoel
Dit is erg lastig vooral als je zo’n schattige pup in je handen hebt. Als je een raar gevoel hebt of de fokker is zeer opdringerig is kun je beter gaan voor een andere pup bij een andere fokker. Hierboven staan maar een aantal voorbeelden waar je een slechte fokker aan kunt herkennen vaak zegt de communicatie, ontvangst en je eigen gevoel ook genoeg. Nogmaals denk niet dat je de pup kan redden zo hou je de onderneming actief. Daarnaast is de kans ook groot dat je gezondheidsproblemen of gedragsproblemen krijg met je hond.
Veel broodfokkers zijn actief op marktplaats en andere verkoopsites op het internet dus kijk goed uit en doe echt goed onderzoek. Stel ze gerust vragen als deze niet op prijs gesteld wordt weet je vaak ook al voldoende.
Een hondje overnemen van iemand.
Op marktplaats staan naast puppy’s, asielhonden honden uit het buitenland ook vaak hondjes die met een reden weg gaan of weg moeten. Dit hoeft niet altijd te beteken dat de hond ongehoorzaam is of agressief. Ook kan het baasje overleden zijn of een allergie of een andere reden. Als je een hondje uit een gezin haalt informeer dan goed naar de reden van vertrek. Niet dat jij ook de zelfde problemen gaat krijgen en het hondje ook bij jou weg moet. Ook in dit geval geld als je er geen goed gevoel bij hebt, vervelend voor het hondje maar doe het dan niet.
Koop een hond in een asiel
In 2019 waren er 69 actieve asielen in Nederland, in totaal waren er ruim 9000 dieren op diverse sites geplaatst.
In het asiel zitten vaak verschillende rassen ook is het karakter vaak bekend en wordt er bekend gemaakt voor welk gezin of situatie de hond geschikt is. Het personeel van het asiel kan je helpen om de juiste hond voor je te zoeken die het beste bij jou of je gezin past. Tevens vang je een goede hond op die door welke redenen dan ook in het asiel is geplaatst.
Het aanbod van het asiel wisselt vaak snel dus als je op dit moment geen geschikt hondje kan vinden in het asiel is de kans aanwezig dat het de volgende keer wel lukt of bij een ander asiel. Op internet is het aanbod vaak ook goed te bekijken en wordt er ook veel informatie en foto’s van de hond weergegeven.
Dus een kijkje op de website of bij het asiel is zeker de moeite waard.
Een hond uit het buitenland adopteren waar moet je op letten?
Op het internet worden veel honden voor adoptie aangeboden. Het aanbod lijkt ook alleen maar toe te nemen. Het gaat vaak om honden uit landen zoals Roemenië, Griekenland, Bulgarije en Spanje.
Maar waarom worden deze honden ter adoptie aangeboden? In de bovenstaande landen, maar ook in andere landen in bijvoorbeeld Zuid en Oost Europa leven veel honden in erbarmelijke omstandigheden. Enkele voorbeelden dat ze worden gevangen door hondenvangers, vergiftigd worden, verhongeren of aangereden worden.
Sommige straathonden hebben het geluk dat ze worden opgevangen door particulieren, asielen of andere opvangplekken. Op deze plekken doen ze hun uiterste best om voor de honden te zorgen en ze een kans proberen te geven op een nieuw leven.
Stichtingen en privé personen ondersteunen de instanties, ook wordt er vaak geprobeerd een adoptie te regelen naar landen zoals Nederland en België. Dit initiatief is natuurlijk geweldig, maar de uitvoering is in de praktijk vaak minder succesvol.
Waar moet je op letten?
Hieronder vind je een aantal tips waar je op moeten letten als je een hond uit het buitenland wil adopteren.
Beschrijving van het karakter
Het karakter wordt beoordeeld door vrijwilligers en werknemers van de organisatie. Ook wordt er vaak een filmpje en/of foto’s van de honden geshowd. Door vaak de grote aantallen honden is het voor het personeel moeilijk om alle honden goed te beoordelen naast de verzorgende taken, maar ook via een video of foto kun je het karakter en hoe een hond reageert op situaties niet goed inschatten. Dit kan als je de hond krijgt vervelende situaties of zelfs problemen opleveren als blijkt dat de hond helemaal niet goed met kleine kinderen kan.
Aanpassingen
In Nederland worden er ook verschillende straathonden opgevangen, zowel door stichtingen als privé personen. Het voordeel van deze honden zijn dat ze al gewend zijn aan de huiselijke omgeving. Dit geld niet voor de honden die rechtstreeks uit de bovengenoemde landen komen. In hoeverre hebben ze omgang gehad met drukke gebieden, kinderen, mensen, andere dieren en honden. In het verleden bleek dat er ook diverse honden angst hadden voor mensen en ook niet gewend waren om in een huis te leven. De overgang naar een ander land, omgeving en mensen kan een cultuurschok opleveren voor de honden. Je haalt de honden dan misschien wel uit een slechte situatie, maar het is voor de hond wel een bekende en/of veilige omgeving dit kan ook problemen en stress opleveren. Hier wordt zeker niet altijd rekening mee gehouden door de organisaties en stichtingen.
Ziekte
Als de hond niet goed getest is op de veelvoorkomende ziektes in het land van herkomst, kan er een kans bestaan dat deze drager is van een ziekte. Dit kan gevaarlijk zijn voor de hond zelf maar ook voor de omgeving. Naast de gezondheid kan dit ook erg in de papieren lopen als je met grote regelmaat naar de dierenarts moet.
Veel voorkomende gedragskenmerken bij honden uit het buitenland.
Hieronder vind je de meeste voorkomende gedragskenmerken van honden die uit het buitenland gehaald worden. Het is wel belangrijk dat je hier van te voren over nadenkt en rekening mee gaat houden en kijkt of dit bij jou past en of je ermee om kan gaan.
- Stress. (Alles is nieuw en vreemd voor ze van de mensen tot de spullen en het huis)
- Waaks (kunnen veel blaffen)
- Jachtinstinct (kunnen overal achteraan gaan als ze loslopen of de kans krijgen)
- Angst
- Verlatingsangst (veel van deze honden hebben altijd met soortgenoten geleefd en zijn dus niet gewend alleen te zijn)
De honden hebben echt een aanpassing periode nodig. Met een goede zorg en rust komt dit in de meeste gevallen wel goed. Hou er wel rekening mee dat de hond door de bovenstaande gedragskenmerken wel op producten en spullen kunnen gaan bijten en dingen kapot kunnen maken.
Waar moet je opletten als je een hond wil adopteren?
Gelukkig zijn er ook veel betrouwbare stichtingen en organisaties die goed kunnen helpen met de geschikte hond vinden en ook een goede nazorg geven mochten er wel problemen ontstaan. Het is wel belangrijk de juiste organisatie te zoeken. Zelf heb ik hier geen ervaring mee dus kan ik je geen instanties aanraden. Wel kan ik je aanraden goed marktonderzoek te doen en goed de recensies te lezen van mensen die zaken hebben gedaan met de stichting of organisatie.
Lees ook goed het adoptiecontract door. Heb je twijfels over een aantal zaken, probeer dit eens op het internet uit te zoeken of informatief vragen bij andere organisaties of bij mensen die er ervaring mee hebben. Als je er geen goed gevoel bij hebt bespreek dit met de organisatie of zoek een andere organisatie. Een goede organisatie gaat graag het gesprek aan en kan eventueel een oplossing bieden.
Laat je niet te veel door emoties meeslepen door de zielige, foto’s filmpjes en verhalen van organisaties. Een hond uit het buitenland heeft veel aandachtspunten, denk hier dus goed over na je kunt ook altijd gaan voor een herplaats hondje uit Nederland. Uiteraard kun je hier ook veel werk mee hebben maar deze honden zijn al meer gewend dan straathonden uit Oost-Europa.
Als je hebt besloten hebt om een hondje te kiezen ga dan niet alleen voor de foto’s van de liefste, zieligste of juist mooiste hond. Het karakter is het belangrijkste let daar goed op. Verdiep je ook in het ras of in de rassen als het om een kruising gaat. In grote lijnen kloppen de karakter eigenschappen. Het is wel vaak zo dat het ras niet altijd bekend is of uit vele rassen bestaat.
Puppy en opvoedboeken.
Zelf vind ik het altijd wel prettig om me van te voren in te lezen en voor te bereiden op wat er komt. Op onze blog staat al veel informatie over gedrag, opvoeding, de eerste dag een hond in huis en nog veel meer. Maar een boek die zich richt op de opvoeding of puppy kan ook heel prettig zijn.
Tegenwoordig zijn er erg veel goede boeken verkrijgbaar. Hieronder heb ik een aantal geschikte boeken voor je op een rij gezet. De boeken heb ik aangeboden via een link van Bol.com. Omdat je dan gelijk al veel informatie over het boek hebt in 1 oogopslag. Als je op de link klinkt krijg je een beschrijving van het boek, informatie over de auteur en de recensie van de lezers. Uiteraard kun je ook eenvoudig het boek bestellen via de link.