|

Wat is beste voeding voor puppy´s en volwassen honden + tips!

Goede voeding is erg belangrijk bij het opgroeien van een puppy. Het is verleidelijk om ons eten te geven aan onze honden en puppy’s. Maar dit is niet gemaakt voor de hond dus naast dat veel voeding ongezond is voor de hond kan sommige voeding zelfs gevaarlijk zijn. De juiste voeding voor je hond is belangrijk en al helemaal voor je puppy deze moet er namelijk nog van groeien en heeft andere behoeftes dan een volwassen hond.

Veel mensen willen graag snel overstappen naar volwassen voeding voor hun honden. Volwassen voer is in de meeste gevallen aantrekkelijker geprijsd dan puppy voer. Maar vanaf wanneer kun je verantwoordelijk overstappen naar volwassen voer? Waarom kan een volwassen hond wel puppy brokken eten en is het andersom niet verstandig om als Puppy als volwassen voeding te eten?

Op deze pagina veel je alles over puppy en volwassen voeding, ook geef ik diverse tips!

In deze blog vertel ik je alles over de overstap naar volwassen voeding en geef ik je 5 tips qua goede brokken voor je hond.


Van moedermelk tot vast voer.

Vanaf de geboorte van de pup tot ongeveer een maand heeft de pup genoeg aan moedermelk. In de moedermelk zitten belangrijke voedingsstoffen voor je pup, die ze in deze fase nodig heeft. Moedermelk is rijk aan eiwitten, energie, vetten en calcium. Ook bevat moedermelk beschermende stoffen voor jouw puppy. Na een maand kan er bijgevoerd worden met puppyvoeding uit blik of met natvoer dat hoog vet- en eiwitten gehalte heeft. In deze fase is het belangrijk dat je hond met regelmaat eet zo’n 5 à 6 keer per dag. Zacht voor heeft de voorkeur, omdat de tanden van de pup nog zeer teer zijn.


Wanneer mag een pup brokken eten?

Vanaf 4/5 weken kan je puppy brokken eten, maak in het begin de brokken wel nat i.v.m met de tere tanden. Dit kun je langzaam opbouwen, zodat je pup rond de 7 à 8 weken de brokken kan eten zonder water. Kies wel voor puppybrokken deze bevatten veel energie die je pup nodig heeft om te groeien en zicht te ontwikkelen. Naast energie bevat het ook meer eiwitten ten opzichte van de voeding voor volwassen honden.

Als je de pup ophaalt, krijg je in de meeste gevallen voeding van de fokker mee waar je pup aangewend is. Het is goed om eerst even deze voeding te blijven geven en geleidelijk naar andere voeding over te gaan die jouw voorkeur geniet. Te snel overschakelen kan er voor zorgen dat je hond niet wil eten of last van de spijsvertering krijgt.

Let bij het kiezen van de hondenbrokken op voor welke rassen het geschikt is. Er zijn namelijk puppybrokken voor de kleine als voor de grote hondenrassen. Naast de grote van de brokken heeft het ook met de samenstelling van de brokken te maken. Als jij niet precies weet welke brok het beste is laat je dan informeren door de winkel of dierenarts.


Waar moet je op letten als je voeding koopt voor je puppy?

In de eerste levensfase groeien de puppy’s het snelst. Daarom is een uitgebalanceerd voeding ook erg belangrijk. Het moet voldoende vetten en eiwitten bevatten dit zijn onmisbare voedingstoffen voor een puppy. De eiwitten zorgen voor de groei en de vetten voor de energie.

Naast goede voeding is vocht ook erg belangrijk. Het lichaam van de pup bestaat in verhouding meer uit water , dan het lichaam van een volwassen hond. Dagelijks vers drinkwater is daarom ook zeer belangrijk. Bij warm weer en veel beweging heeft de hond meer behoefte aan water dan normaal. Als jij je hond natvoer geeft krijgt ze al (extra) vocht binnen dan kan het wezen dat ze minder gaat drinken en al voldoende vocht binnen heeft gekregen.


Hoe vaak per dag voeren kan ik het beste een puppy voeren?

In de eerste levensfase van de pup eet ze 5 à 6 keer per dag. Naarmate ze ouder eet je pup minder. Tot ongeveer 3 maand eet de pup 4 maaltijden per dag. Na deze leeftijd wordt het vaak 3 maaltijden per dag en vanaf een half jaar eten de meeste pups / honden 2 keer per dag.

Het beste is je aan de aanbevolen hoeveelheid te houden die de voeding of de dierenarts aanbeveelt. Veel honden bezitters kiezen er ook voor om de hond continu brokken aan te bieden in plaats van porties. Als je merkt dat je hond er niet op de juist manier mee omgaat, door alles in één keer op te eten en later nog trek heeft, kun je beter de hoeveel voeding over de dag verdelen.

Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid, die op de verpakking van de voeding staat of aan de adviezen van de dierenarts. Teveel voeding kan overgewicht veroorzaken, dit kan problemen veroorzaken aan de botten en gewrichten van de pup.


Overstappen naar volwassen voeding of ander voer.

Wanneer je het beste kunt overstappen is aan de hand van het gewicht of je kunt dit aan de hand van de leeftijd doen. Beide methodes komen ongeveer op hetzelfde uit. De grootte van een hond heeft wel invloed op de tijd wanneer je kunt overstappen naar volwassen voer. Kleine honden hebben namelijk een andere groeicurve als honden van een middelgroot of groot formaat.

Puppy’s van kleine rassen groeien langzamer en zijn ook eerder uitgegroeid. Puppy’s van grotere rassen groeien veel sneller en groeien ook langer door. Dit is wel afhankelijk van het ras. Een Deense Dog groeit langer door dan een Beagle bijvoorbeeld.

Wanneer een puppy 90% van het verwachte volwassen gewicht heeft bereikt kun je overgaan op volwassen voeding. Als je hond op dit punt is gekomen verbruikt ze minder energie voor de groei van haar lichaam en de ontwikkeling. Als je puppy bijna is uitgegroeid kun je dus overstappen op voer voor de volwassen hond.

Om precies te weten wanneer je hond op 90% van haar verwachte gewicht is kan beste lastig zijn. Je moet hiervoor precies weten hoe zwaar ze kan worden en haar regelmatig wegen.Er is ook een andere mogelijkheid en dat is de leeftijd in combinatie met het gewicht van de volwassen hond van jouw ras.

Puppy’s met een volwassen gewicht tot ongeveer 15 kilo

Deze puppy’s vallen onder de kleine rassen qua groei zijn deze honden rond de 10 à 12 maanden volwassen. Bepaalde rassen zijn ook al tussen de 7 à 9 maanden op 90% van het volwassen gewicht en bijna uitgegroeid. Kleine rassen tot ongeveer 15 kilo kunnen al voor een eerste verjaardag al aan de volwassen voeding.

Puppy’s met een volwassen gewicht tot ongeveer 25 kilo

Honden tot ongeveer 25 kilo vallen onder de middelgrote rassen. De puppy’s kunnen tussen de 12 en 16 maanden overstappen van naar volwassen voeding. Sommige rassen hebben een langere groeicurve in deze gewichtsklasse.

Puppy’s met een volwassen gewicht tussen 25 en 40 kilo

Puppies met een gewicht tussen de 25 en 40 kilo kunnen tussen de 12 en 18 maanden overstappen naar volwassen voer.

Puppy’s met een volwassen gewicht boven 40 kilo

De reuzen van rassen groeien vaak erg lang en langer door. Deze rassen kunnen wel tot 24 maanden langzaam aan doorgroeien. Het uitgangspunt wat je kunt aanhouden hoe lang een puppy voeding goed is voor je hond is rond de 1,5 jaar. Het beste kun je dit in overleg doen met de dierenarts.

Niet elke hond en ras is hetzelfde, gebruik het bovenstaande schema, ook als indicatie en overleg met de dierenarts wanneer het juiste moment is om over te stappen.


Hoe kun je het beste overschakelen?

Overschakelen naar andere voeding kun je het beste gedoseerd doen. Niet alle honden eten makkelijk al het voer. Er zitten grote kieskauwers tussen. Begin ongeveer een maand van tevoren al om je hond een beetje bij beetje te laten wennen aan haar nieuwe voeding. Voeg steeds iets meer volwassen voeding toe aan de puppyvoeding.

Als je merkt dat je hond de volwassen voeding goed eet en zich geen problemen voordoen, zoals maagproblemen etc. kun je het steeds iets volwassen voer toevoegen aan de puppyvoeding, totdat je puppyvoeding op is of je hond helemaal gewend is aan de nieuwe voeding.

Als je hond moeite heeft of klachten krijgt van de nieuwe brokken neem dan een stapje terug en als dit weer goed gaat bouw het dan weer langzaam op. Als de brokken helemaal niet goed gaan probeer dan eens andere voeding of een ander merk.

Gebruik de aanwijzingen van het etiket en vraag ook gerust om raad en advies van de dierenarts als je er niet uitkomt of nog met vragen zit.

Let bij het overstappen goed op het gewicht van je hond. Als je gewichtsschommelingen merkt bij je hond kan je haar porties voeding verhogen of verlagen. Bij nieuwe voeding moet het gewicht van je hond stabiel blijven als je hond de aanbevolen hoeveelheid voer krijgt.


Beste voeding voor een puppy.

Het is moeilijk te zeggen wat nu de beste voeding is voor de hond, de ene hondenbezitter heeft voorkeur voor vers vlees en de ander voor brokken of natvoer. Anderen combineren weer. Vermijd zoveel mogelijk het eten wat voor mensen geschikt is. Hier zit vaak veel zout in wat slecht is voor je hond.

Hieronder vind je de brokken en merken die goed staan aangeschreven als het gaat om puppyvoeding. Goede voeding is erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de hond.


Acana

Acana produceert volledig biologisch voeding voor je hond en is erg gezond voor je pup. Het voer bevat 70% vers vlees aangevuld met onder andere groenten en is rijk aan essentiële voedingstoffen. Acana wordt niet voor niets gezien als één van de beste als het gaat om hondenvoeding. Het voer is wel een stuk prijziger dan andere merken, voor kwaliteit betaal je eenmaal.


Carocroc

Carocroc kan al gebruikt worden na de derde levensweek van je pup. De licht verteerbare brokken bevatten Omega 3 en 6 . Dat deze krokante borkken licht verteerbaar zijn heeft te maken dat ze zijn geëxpandeerd. Dit verlaagd de kans dat je pup spijsverteringsproblemen kan krijgen.

Ondanks dat de brokken licht verteerbaar zijn bevatten ze wel voldoende mineralen en vitaminen. De brokken bevatten wel rijst. Hierdoor zijn de brokken niet geschikt voor honden die allergisch zijn voor granen.


Orijen hondenvoer

Orijen hondenvoer is gezonde voeding voor je hond. Deze voeding bevat veel vlees. Honden mogen wel geen alleseters zijn maar de verre voorouders (de wolf) waren toch echt vleeseters. Het voer van Orijen is wel duurder dan de meeste andere merken, maar bevat wel het meeste vlees en de hondenbrokken zijn ook graanvrij.

Orijen Original uit meer dan 75% vers vlees en vis. Dit zorgt er onder andere voor dat je hond ook minder ontlasting heeft.

Orijen is geen goedkope hondenvoeding maar springt er wel boven uit als het om kwaliteit gaat. De ingrediënten zoals vis en vlees zijn ook een stuk duurder dan graanproducten en rijst.


Edgard & Cooper

Edgard & Cooper produceert duurzame voeding. De voeding bevat veel vlees en / of vis, daarnaast is er gekozen voor groente en fruit i.p.v van goedkope granen of rijst. Met Edgard & Cooper krijg je hond een gebalanceerd dieet binnen die ook nog eens bomvol zit met gezonde voedingsstoffen.

Edgard & Cooper heeft keuze uit verschillende soorten volwassen en puppy voeding voor je hond. Er zijn ook brokken die veel vis bevatten. Dit is een aanrader voor honden die producten ervaren met hun vacht. De grote hoeveelheid vis maar de vacht van je hond gezonder en zachter.


Het verschil tussen puppy voeding en volwassen voer?

De voedingsbehoeften van honden is leeftijdsgebonden en veranderd met de jaren. Daarom is het belangrijk om de juiste voeding op het juiste moment te geven aan je hond.

Puppyvoeding bevat veel eiwitten, calcium, fosfor en is energierijk (calorieën). Volwassen voeding bevat nutriënten, vitaminen en mineralen en veel minder calorieën. Daarom is het ook belangrijk om de overstap naar volwassen voer op een goed moment in te brengen. Bij grotere rassen kan er ook groeipijn ontstaan als er te snel overgestapt wordt van voeding.

Als je je puppy te snel volwassen voeding geeft kan dit voor problemen zorgen. Dit kan bijvoorbeeld groeiproblemen veroorzaken met het gevolg dat er bot- en gewichtsafwijkingen kunnen ontstaan. Geef je een volwassen hond puppyvoeding, dan kan er overgewicht ontstaan doordat de voeding veel calorieën bevat.


Wat zijn de beste hondenbrokken voor de volwassen hond? 3 tips.

Tegenwoordig is het net een snoep winkel de keuze aan voeding voor je hond. Als je de verpakkingen en de reclames moet geloven is het ene voeding nog beter dan de andere. Maar wat zijn nu goede merken als het gaat om hondenvoeding voor je hond.

Hieronder vind je de 3 merken hondenvoeding die erg goed staan aangeschreven en ook goede voeding maakt die ook alle benodigde vitamines en mineralen bevat voor je hond.

Orijen hondenvoer

Orijen hondenvoer is gezonde voeding voor je hond. Deze voeding bevat veel vlees. Honden mogen wel geen alleseters zijn maar de verre voorouders (de wolf) waren toch echt vleeseters. Het voer van Orijen is wel duurder dan de meeste andere merken, maar bevat wel het meeste vlees en de hondenbrokken zijn ook graanvrij.

Orijen Original uit meer dan 75% vers vlees en vis. Dit zorgt er onder andere voor dat je hond ook minder ontlasting heeft.

Orijen is geen goedkope hondenvoeding maar springt er wel boven uit als het om kwaliteit gaat. De ingrediënten zoals vis en vlees zijn ook een stuk duurder dan graanproducten en rijst.


Edgard & Cooper

Edgard & Cooper produceert duurzame voeding. De voeding bevat veel vlees en / of vis, daarnaast is er gekozen voor groente en fruit i.p.v van goedkope granen of rijst. Met Edgard & Cooper krijg je hond een gebalanceerd dieet binnen die ook nog eens bomvol zit met gezonde voedingsstoffen.

Edgard & Cooper heeft keuze uit verschillende soorten volwassen en puppy voeding voor je hond. Er zijn ook brokken die veel vis bevatten. Dit is een aanrader voor honden die producten ervaren met hun vacht. De grote hoeveelheid vis maar de vacht van je hond gezonder en zachter.


Royal Canin

Royal Canin is één van de meest populaire merken hondenvoer van de laatste jaren. Het merk heeft verschillende soorten waardoor en voor veel hondenbezitters wel een goede variant tussen zit. Zo hebben ze zelfs specifiek honden voer samengesteld voor bepaalde hondenrassen.

Royal Canin is een stuk goedkoper dan de bovenstaande merken, dit heeft voornamelijk met de ingrediënten te maken. Royal Canin gebruikt voornamelijk granen als vulling, dit is uiteraard veel goedkoper dan vlees en vis. De granen worden dan aangevuld met vis of vlees bijvoorbeeld.

Niet dat dit erg slecht is voor je hond, maar kwalitatief is het wel minder dan de brokken van Orijen of Edgard & Cooper. Als je hond problemen heeft met granen kun je beter kiezen voor graanvrije voeding.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie