Help! Mijn hond heeft vlooien en teken! Bekijk de tips en mogelijkheden!

Niet alleen de mens verlangd naar het voorjaar, ook de teek en de vlo vinden het warme weer heerlijk. Een teek wordt al actief bij 7 graden.

Er wordt geadviseerd om huisdieren van maart tot en met november te beschermen tegen teken en vlooien. Je hond neemt de teken en vlooien levend meer naar huis.

De vlo kan tot 130 dagen gastheer zijn bij je hond. Preventieve bescherming is dan ook echt verstandig, zowel voor je hond als voor je zelf. Niemand heeft namelijk graag vlooien in huis.

Wat zijn vlooien en teken en wat veroorzaken ze?

Vlooien bij de hond enge kleine beestjes die erg jeuken. vlooien en teken

Vlooien: Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten. De vlo kan veel jeuk veroorzaken bij je hond. Als je hond allergisch is voor vlooien is het nog vervelender. Hij kan dan krabben tot bloedens toe. Daarnaast kan een besmette vlo lintwormen overbrengen op je hond of mensen.

De vlo zuigt het bloed op van zijn gastheer. Vlooien horen wel bij de gevleugelde insecten maar kunnen niet vliegen.

Teken: De teken behoren tot de spinachtigen. Teken zijn geleedpotigen en lijken op kleine platte spinnetjes. De teken voeden zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen.

In Nederland wordt de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken hoofdzakelijk overgebracht door de schapenteek. De schapenteek kan 3 tot 4 jaar oud worden. Dit is echter wel afhankelijk van het klimaat.

De teek bijt zich vast en nestelt zich in de huid vaak op warme plekken, daarna zuigt de teek zich vol met het bloed van de hond. De ziekte van lyme kan worden overgedragen door een beet van een geïnfecteerde teek. De kans op besmetting is laag gedurende de eerste 12 uur, daarna loopt het risico op besmetting op.

Waar kom je teken en vlooien tegen?

Vlooien cyclus de vier stappen van de vlo. vlooien en teken

Teken komen in het hele land voor. De plekken waar teken te vinden zijn; bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten voornamelijk in hoog gras en/ of tussen dode bladeren. Het liefst bij bomen of struiken. Ze stappen over naar de passende dieren/mensen.

Vlooien komen wereldwijd voor en ontbreken alleen in gebieden waar geen nest bouwende zoogdieren en vogels leven.

Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Dit betekent dus dat vlooien zich verstoppen in struiken, op grassen maar ook op minder beschutte plaatsen.

De vlo wordt opgepikt door de hond. Veelal wordt nog steeds gedacht dat ze overspringen van dier tot dier.

De cyclus van de vlo is als volgt: De vlo zuigt het bloed van een dier op, legt daarna eitjes (kan ook binnenshuis). De eitjes hebben warmte nodig om te kunnen ontwikelen. Uit de eitjes komt de larf. Deze zijn niet met het blote oog te zien, ze leven van huidcelletjes en vlooienpoep. Na een aantal weken/maanden verpoppen ze zich. Uit de pop komt weer een volwassen vlo.

Hoe kun je de het ongedierte bestrijden?

Het beste kun je preventief te werk gaan, voorkomen is beter dan genezen. Dit kan door een vlooien/tekenbank voor de hond, maar er zijn ook pipetjes met vloeistof die je in de nek gebruikt.

Mocht het kwaad al geschied zijn dan kun je het beste als volgt handelen.

Teken: Kom je een teek tegen bij je hond, verwijder deze dan zo snel mogelijk, dit kan doormiddel van een Tekentang. Gebruik geen alcohol, jodium, of andere middelen voordat u de teek verwijdert. Pak de teek met een tekentang of een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als u iets aparts aan de hond merkt (sloomheid, niet willen eten etc.) bel dan gelijk met de dierenarts voor medicatie.

Vlooien: Als je hond vlooien heeft kun je het beste de vlooien bestrijden met een anti-vlooienmiddel, het meest voor de hand liggend middel is de Frontline Spray.

Frontline anti vlooienspray. Vlooien en teken

LET OP: De meeste vlooien zullen niet op je hond zelf zitten, maar in de leefomgeving van je hond. Behandel dus ook de omgeving. Behandel de plekken waar je hond regelmatig ligt en komt. Vergeet hierbij ook niet de auto. De hondendekens kun je het beste wassen op 60 graden.

Klik hier voor de website met ideale middelen als ook je huis getroffen is door de vlooien.

Het is wel aangeraden ook te ontwormen als de hond vlooien heeft gehad, omdat de vlooien drager kunnen zijn van wormen.

De beste preventieve middelen om teken en vlooien te voorkomen.

Wat ik in ieder geval aanraadt is de hond na elke wandeling te controleren op teken en vlooien. Daarnaast zijn er diverse middelen op de markt die de kans op teken en vlooien minimaliseert. Hieronder een aantal producten die je goed kan gebruik voor het voorkomen van dit ongedierte.

Teken-/vlooienbanden:
Boflo Teken/vlooien band: Beschermt 6 maanden tegen teken en vlooien. De band is een stuk goedkoper dan de pipetjes, omdat deze een langere werking heeft, de prijzen schelen niet veel van elkaar. De Boflo teken/vlooienband is verkrijgbaar vanaf € 17,50 , dit is afhankelijk van de grootte van je hond. De kleur van de band is wit.

Klik hier voor de mooiste producten. ook producten tegen vlooien en teken

Pipets tegen vlooien en teken:
Flea Free Ectoline Duo Hond Tegen vlooien en teken:
Deze pipetjes zijn eenvoudig te gebruiken. Beschermt je hond goed tegen teken en vlooien. Het middel is 4 weken werkzaam tegen teken, 7 weken tegen vlooien en 12 weken tegen vlo-eieren. Het nadeel is dat je hond maar tijdelijk beschermt is. De prijs voor 2 pipetjes is vanaf €16,- afhankelijk van de grootte van je hond.

Snacks:
Biofood Snoepje Anti-Vlo – Hondensnacks – Zeewier 100 stuks
Snoepjes tegen vlooien en teken zijn mij geheel onbekend, maar volgens de verpakking werkt het echt.

Ongedierte bestrijden volgens de natuurlijke methode! De Biofood anti-vlo snoepjes naturel met knoflook hebben een vernietigende werking op bacterien waar insecten, zoals vlooien, luizen, teken, wormen en mijten van leven. Het zeewier en de kruidenmix hebben een darm- en huid ondersteunende werking. Dit werkt preventief en verzorgend.

Prijs is wel erg aantrekkelijk 100 snoepjes voor € 3,99

Conclusie:

Teken en vlooien wil je het liefste weghouden van je trouwe viervoeter, voorkomen is in dit geval wel de beste optie.

Er zijn al middelen verkrijgbaar voor minder dan € 5,00. Wij zelf gaan altijd voor een vlooien/tekenband van 6 maand. Zo kunnen we ook niet vergeten om tijdig de pipets te gebruiken, zodat de hond alsnog risico loopt.

Mocht je hond wel getroffen worden door het ongedierte, dan zijn er gelukkig wel middelen om het leed te verzachten. Bij ernstige klachten, altijd de dierenarts raadplegen en als je specifiek advies nodig hebt of vragen hebt over preventieve middelen kan de dierenzaak je ook altijd helpen.

Vergelijkbare berichten