|

Veroorzaken brandnetels ook pijn en jeuk bij de hond?

Brandnetels zijn pijnlijk en veroorzaken ook nog eens een vervelende jeuk. Maar hoe zit dit eigenlijk voor de honden? Krijgt je hond ook jeuk en is het pijnlijk als ze door de brandnetels lopen?

Op deze pagina lees je de basisinformatie over de brandnetels, maar ook wat de brandnetel doet bij onze honden. Zo weet jij of je in de toekomst je hond door de brandnetels kan laten lopen of dat een ommetje verstandiger is.


Wat is een brandnetel?

De Brandnetel (de officiële naam is Urtica) is een plantengeslacht. In Nederland en België komen komen de grote en de kleine brandnetel voor. In totaal zijn er tussen de 30 en 45 soorten brandnetels.

De bloemtrossen van de grote brandnetel hangen in okselstandige aren. van de kleine brandnetel staan de bloemtrossen rechtop. Beide brandnetelsoorten hebben brandharen aan de stengel en aan de bovenzijde en rand van het blad.

De brandharen bevatten de stof histamine en diverse zuren. Als je in aanraking komt met deze brandharen krijg je jeukende en geprikkelde huidirritaties.

De brandnetel heeft niet alleen een vervelende functie zoals het veroorzaken van jeuk en pijn. De brandnetel is in de natuur erg belangrijk als waardplant voor de monofage rupsen van sommige dagvlindersoorten.

De grote brandnetels worden ook gebruikt in de keuken en als geneeskrachtig middel. Je ziet brandnetels terug als ingrediënten in de thee en soep bijvoorbeeld.

De brandnetel zie je ook terug in capsules en sappen die een geneeskrachtige werking moet hebben. het wordt gebruikt voor o.a.: Ontsteking werend en pijnstillend, Zuivering van bloed en lymfesysteem, voor de verbetering van de immuniteit en vermindert allergische verschijnselen.


Wat doen de brandnetels bij de hond?

Het is prachtig dat de eenjarige plant (onkruid voor velen) ook functies heeft als geneeskrachtig middel. Maar als wij er tegen aanlopen krijgen we pijn, rode bultjes en veel jeuk. Hoe zit dat eigenlijk bij de hond. Want misschien is het je al eens opgevallen honden lopen zo door brandnetels velden en er strak tegen aan bij het wandelen.

Honden een een dikke vacht (huid). De brandnetel haartjes kunnen daarom moeilijker een snee maken in de huid van de hond. Niet elke hond heeft uiteraard een dikke vacht, en er zijn ook plekken waar de vacht niet zo dik is. Denk hierbij aan het kop van de hond en voornamelijk de neus, maar ook bij de buik en de pootjes en voetzolen van de hond zijn gevoelig voor de brandharen van de brandnetel.

De huid van de hond is dikker dan onze mensenhuid en daarom heeft de hond gelukkig minder last van de brandnetel haren. Dit zegt niet dat je hond er geen last van kan hebben. Probeer daarom te voorkomen dat je hond door een brandnetel veld loopt en er lekker in snuffelt. Want je hond kan dus wel last krijgen van de brandharen van de brandnetel.

Je hond krijgt dus niet zo snel sneetjes van de brandnetels maar builtjes zijn wel mogelijk zoals in de liezen komt dit nog wel regelmatig voor. Hier is de huid is dunner en zit vaak ook minder vacht dan op andere delen van het lijf van je hond.


Wat kun je doen tegen de jeuk van de brandnetel?

Een natuurlijk middel is de hondsdraf. Omdat de hond in dezelfde omgeving en bodem dan de brandnetel leeft is de kans groot dat ze bij elkaar in de buurt staan. Naast de hondsdraf kun je ook de weegbree gebruiken. Kneus de bladeren tot er sap uit komt en wrijf dit over de builtjes die veroorzaakt zijn door de brandnetels.


Mijn hond eet brandnetels

Heel soms komt het voor dat de hond brandnetels eet. Het komt regelmatig voor dat honden niet eetbare dingen eten, denk hierbij aan eikels, zand, ontlasting en vreemde voorwerpen. Dit wordt ook wel pica genoemd. Vaak is de oorzaak een te kort aan voeding of de juiste voedingsstoffen. Het kan ook wezen dat je hond het uit verveling doet of het zelfs lekker vind.

Eén hapje van de brandnetel hoeft natuurlijk niet gevaarlijk te zijn. De brandnetel op zichzelf is een gezonde plant / kruid, zoals je ook al gelezen hebt. De brandharen kunnen natuurlijk wel voor problemen zorgen. Zowel in de bek van de hond als in de maag en onderweg ernaar toe. Als je merkt dat je hond klachten, symptomen krijgt na het eten van een brandnetel neem dat contact op met de dierenarts. In erger gevallen moet de maag van de hond leeggepompt worden. Bij het eten van brandnetels kan er ook een allergische reactie optreden, in dit geval is het verstandig direct contact op te nemen met de dierenarts.

De brandnetels is in feite niet gevaarlijk voor de hond maar de brandharen kunnen wel problemen veroorzaken en dit geldt ook voor een allergische reactie.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie