ongewenst gedrag
|

Top 10 ongewenst gedrag van honden.

We kennen allemaal wel een paar gedragingen van honden waar we ons soms in grote of kleine mate aan irriteren. Wist je dat je veel van deze gedragingen makkelijk af kunt leren? In de handboeken die we aanbieden van verschillende hondenrassen wordt ook veel gedrag behandeld.

Honden kunnen er niet altijd zelf iets doen als hun gedrag slecht is. Ze worden beïnvloed door hun omgeving. Hun (slechte) gedrag is meestal te wijten aan hun interacties met anderen. Ook kunnen ze ongemakkelijk zijn in bepaalde situaties. Ook kan het liggen aan inconsequentie of slechte hondentraining van het baasje of trainer.

In deze blog geven we ook tips om je te helpen hoe je het ongewenste gedrag kunt afleren.

10. Angst

Angst bij honden kan door verschillende oorzaken ontstaan. De meest voorkomende is dat de hond in het begin van haar leven niet goed gesocialiseerd is met andere honden/mensen, dagelijks leven en situaties.

Ook kan angst ontstaan zijn door een trauma, enkele voorbeelden hiervan zijn: aangereden zijn in het verkeer, mishandeld, verwaarloosd of misbruikt zijn.

Honden die lijden aan angst kunnen de volgende gedragingen uiten: bang, agressief zijn, vluchten uit enge situaties of bij mensen, honden of andere dieren.

Gedragstraining kan de angst verminderen of verlichten, dit kan ook eventueel met medicijnen. De laatste tijd worden voor angst en andere problemen vaak natuurlijke medicijnen gebruikt.

Denk hierbij aan het vuurwerk met oudjaarsdag. Kalmeringsmiddelen worden hier veel voor gebruikt.


9. Kwijlen (hypersalivatie)

Veel hondeneigenaren hebben te maken met kwijlende honden en / of waterplassen bij de waterbak.

gedrag kwijlen
Kwijlen

Bepaalde rassen hebben meer speekselvorming dan andere rassen. Enkele voorbeelden van kwijlende rassen zijn Mastiffs, Bloedhonden, Bulldogs, Sint Bernards en Boxers. Deze rassen hebben door een slappe mondhuid moeite met het vasthouden van vloeistoffen.

Een aantal rassen hebben door lange gezichtsbeharing de neiging om water te laten druppelen na het drinken, dit heeft niks met kwijlen te maken, maar het kan wel hinderlijk zijn. Rassen waar dit bij voor kan komen zijn de Schnauzers of Westies.

Kwijlen kan ook een gevolg zijn van gebitsproblemen. Zoals: Tandsteen, tandbederf, irritatie en onstekingen in of rond de mond.

Als het om medische aandoeningen gaat, kan het in de meeste gevallen worden behandeld. Gaat het om het slobberen of overmatig speekselverlies, dan kan het niet gecorrigeerd worden.

Overmatig speeksel verlies en slobberen is uiteraard geen gedrag, maar wel kan het erg hinderlijk en vies zijn.


8. Rijgedrag van reutjes/pups

Het rijgedrag brengt veel baasjes in verlegenheid. De hond kan op mensen, honden, maar ook op voorwerpen rijgedrag vertonen. Zoals bij veel gedragingen en verschijnselen van honden is er een uitlopende mening of theorie.

De volgende beweringen worden gedaan betreft het rijgedrag: Stress, onderdeel van spel, dominantie, voorplanting seksueel gedrag. Net zoals met kwispelen en blaffen kan het verschillende betekenissen hebben.

Maar ondanks de vele betekenissen kan het wel als ongewenst en als vervelend beschouwd worden.

Mocht je hond toch rijgedrag vertonen, straf je hond er niet voor maar haal je hond uit de situatie of lijdt je hond af door haar te roepen.


7. Overal aan kauwen

Overal aan kauwen is een veel voorkomend gedrag bij de hond. Kauwen is een natuurlijke manier voor je hond om stress te verlichten of om verveling tegen te gaan.

Puppy’s kauwen vaak om de pijn te verlichten bij het krijgen van nieuwe tanden. Oudere honden willen ook nog wel eens gaan kauwen bij problemen met de kaak om de pijn te verzachten.

Het kauwen op geschikte voorwerpen/speeltjes/kluif is geen probleem en is ook geen ongewenst gedrag. Maar als je ze je dure nieuwe schoenen gaan gebruiken wordt het wel gezien als ongewenst. Vaak komt dit alleen voor bij puppy’s en jonge honden.

Op het moment dat je ziet dat je hond op iets kauwt wat niet mag. Spreek je hond er op aan en geef haar speelgoed waar ze wel op mag kauwen. Vooral jonge pups willen ook kauwen aan je hand of andere lichaamsdelen, hier geld hetzelfde voor, corrigeren en speelgoed geven.

Bij Lexi gaven we altijd een speeltje haar favoriet was en is nog steeds de Kong


6. Trekken aan de hondenriem

trekken aan de lijn
trekken aan de riem

Veel honden trekken aan de riem omdat ze opgewonden of geprikkeld worden tijdens het wandelen of uitlaten. Dit kan ook door overprikkelingen van geluiden of geuren die wij als mens niet opmerken.

Ook snelle onverwachte bewegingen kunnen trekken veroorzaken zoals fietsers, andere dieren.

Trekken tijdens het wandelen kan gecorrigeerd worden door middel van gedragstraining.


5. Territoriaal gedrag.

Honden verdedigen vaak het gebied dat ze als hun eigen/territorium beschouwen. De gebieden kunnen zijn hun voedsel en de plaats, hun huis en het terrein, bench of slaapplaats. Ook zijn er honden die hun speelgoed beschermen.

Tekenen van territoriaal gedrag zijn: lip optrekken, grommen, (agressief) blaffen of bijten. Dit gedrag is behandelbaar door middel van gedragstrainingen,


4. Springen.

Veel honden hebben de neiging om te gaan springen bij het begroeten van mensen of andere honden. Van nature springen puppy’s op volwassen honden om aan hun gezicht te ruiken. Daarom springen honden ook bij mensen om te ruiken.

Springen wordt vaak als ongewenst en vervelend gezien. Daarnaast kan het ook verwondingen opleveren, vooral als grote/sterke honden gaan springen.

Springen kan makkelijk gecorrigeerd worden bij pups en jonge honden.


3. Agressie van de hond.

Honden kunnen agressief reageren op andere honden, maar ook op mensen of situaties. Dit uit zich in: grommen, blaffen, springen, aanvallen en/of bijten.

Honden kunnen agressief worden van angst, maar ook aangeleerd gedrag. Ook de situatie kan een grote rol spelen. Bijvoorbeeld in een park in aanraking komen met andere honden of dieren kan agressie uitlokken. Dit gedrag kan gelukkig gecorrigeerd worden.

Diverse hondenscholen en trainers hebben zich hierin gespecialiseerd en kunnen samen met jou het agressief gedrag proberen af te leren.

Sommige hondenrassen hebben meer aanleg tot agressiviteit dan andere honden. In sommige gevallen kan er ook een medische reden achter zitten bijvoorbeeld chronische pijnen.


2. Overmatig en onophoudelijk blaffen.

Blaffen is een natuurlijke manier van communiceren en is in de eerste instantie ook niet ongewenst. Het wordt anders als de hond veel ongepast en onnodig blaft.

blaffen kan als ongewenst gedrag gezien worden
Blaffen

Veel voorkomende reden van blaffen is: om je te waarschuwen of een waarschuwing te geven. Blijdschap, speels, om iemand te begroeten. Ook kan de hond zich bedreigd of bang voelen.

Wanneer een hond overdreven lang blijft blaffen of telkens opnieuw begint met blaffen wordt het ongepast en vervelend, ook voor de omgeving. Dit gedrag is te corrigeren door middel van een goede gedragstraining. In de handboeken wordt dit ook behandeld en helpt je ook die gedrag te corrigeren.

Ook wordt steeds vaker een blafband gebruikt om het blaffen tegen te gaan. Dit wordt steeds vaker gezien als trainingsband. Blafbanden zijn in verschillende soorten verkrijgbaar ook in diverse maten.


1.Hond poept en plast binnen.

Sommige honden doet hun behoeftes binnen in huis. Vaak is dit als gevolg van een gedrags- of gezondheidsprobleem. Honden kunnen hun behoeftes in huis doen wanneer ze: bang of angstig zijn, onderdanigheid tonen, hun territorium afbakenen.

Het is wel belangrijk te bepalen om welk gedrag het gaat, zodat je het makkelijker en eenvoudiger op kan lossen. Als je hier zelf niet uitkomt om welk gedrag/reden het gaat, dan altijd informatie vragen bij je dierenarts of hondenschool. Sommige hondenscholen hebben ook een speciaal behandelingsprogramma om de problemen aan te pakken.

Gaat het om een medisch probleem, dan is het verstandig om dierenarts om advies te vragen.


Tot slot ongewenst gedrag.

De hond kan in diverse gevallen er niet altijd iets aandoen bijvoorbeeld het kwijlen of angstig zijn door niet goed gesocialiseerd zijn. Toch word dit als gedrag gezien.

Niet elk van het bovenstaande gedrag is slecht, ondanks dat het wel vervelend kan zijn voor het baasje of omgeving.

Probeer met trainingen en aanpassingen het gedrag te corrigeren. Aangeleerd gedrag is moeilijk af te leren, maar waar een wil is, is een weg.

Lexi is pas met 12 weken bij ons gekomen en was niet goed gesocialiseerd en erg anstig voor alles. Gelukkig is Lexi in haar eigen omgeving een gezonde hond zonder angst. Maar in sommige situaties kan ze nog wel eens angstig zijn al gaat dit ook steeds beter.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie