Tips voor een goede bench training.

Welkom en bedankt voor het bezoeken van de blogsite dagboekvaneenhond.nl en dit blogbericht. Waarschijnlijk zit je te twijfelen om een bench aan te schaffen of wil je graag advies hoe je een bench het beste kan introduceren en toepassen bij je puppy of hond.

In de blog gaan we je tips geven voor een goede bench training en meer informatie over een goede bench en waar deze aan moet voldoen.


Wanneer kun je een bench gebruiken?

Op een bepaald moment kan een bench handig of noodzakelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat de bench wel als een positief iets gezien wordt. Het is belangrijk om de bench eerst te introduceren en de hond er rustig aan te laten wennen. Tegenwoordig word de bench nog steeds gebruikt als strafplek of word de hond onder dwang in de bench gestopt. Hier is de bench echt niet voor!

Hieronder vind je een aantal redenen waarom een bench gebruikt kan worden:

 • Voor het reizen: Als je met het vliegtuig of auto gaat reizen zorgt een goede bench voor veiligheid. Ook kan een bench erg handig zijn op een camping. Ook zie je bij veel campings dat ze een kleine ren hebben gemaakt voor de hond, dit is natuurlijk ook een goede optie.
 • Na een operatie: Als een hond moet herstellen, rusten of moet revalideren is een bench een goede optie. Lexi onze hond is begin 2020 geopereerd, ze hebben een steen uit de darmen verwijderd, toen raadde de dierenarts ook het gebruik van een bench aan.

  Als een hond niet mag lopen, springen of rennen dan kan de hond goed tot rust komen in de bench en ook niet de verkeerde acties uitvoeren. Ook is dit handig als er andere huisdieren of kinderen zijn, zo kan de hond toch haar rust pakken en goed herstellen.
 • Bij wedstrijden en shows: Bij wedstrijden en shows wordt de bench ook veel gebruikt. De hond kan zo op haar eigen plek tot rust komen en even slapen. Dit zijn namelijk vaak lange en drukke dagen.
 • Alleen thuis zijn: Een bench wordt ook veel gebruikt als een hond alleen thuis moet zijn. De hond heeft zo zijn eigen plekje. Ook weet je zo dat je hond niet ongewenst op de bank gaat liggen of spullen kapot gaat maken. Bij puppy’s is dit vaak het geval. Lexi was altijd gek op het speelgoed van onze dochter.
 • Rust moment: Als de bench goed gebruikt wordt kun je het zien als de kamer van de hond. Als de hond altijd de mogelijkheid heeft om in de bench te gaan. Is de kans ook groot dat de hond de bench op zoekt om te gaan slapen of rustig te gaan liggen als ze het in de kamer te druk vind bijvoorbeeld. Ook voor puppy’s kan de bench erg handig zijn, vooral als de pup moet zijn rust moment kan pakken.
 • Zindelijkheid: Als je pup helemaal niet zindelijk wil worden, kan het gebruik van de bench hier ook bij helpen. Een hond vervuilt niet snel en graag haar eigen nest. Dus de kans is groot dat ze haar bench niet vervuilt en zo sneller zindelijk wordt.

Tegenwoordig is er steeds vaker een discussie of een bench wel goed is voor de hond. Nogmaals het is belangrijk dat de bench als positief attribuut wordt gezien en dat de hond er voldoende ruimte in heeft om te gaan staan en te lopen.


De geschiedenis van de bench.

De bench kreeg zijn intrede in de jaren 80. Dit kwam mede door het gebruik van de bench in de showwereld. De bench werd gebruikt voor het vervoer en voor het verblijf tijdens de shows. Pas jaren later werd de bench ook gebruikt in de huiselijke sfeer.

Toen de bench voor de huislijke sfeer werd gebruikt was de motivatie de hond heeft een eigen plekje, kan geen spullen slopen, de visite heeft geen last van de hond. De laatste 2 redenen zijn ook voor het eigen gemak van de mens. Ook werd de bench steeds vaker gebruik als strafplek, daarom is er ook een discussie ontstaan of een bench wel goed is voor de hond.

Een ander negatief punt van de bench kan zijn dat je de hond haar vrijheid afneemt om de deur te sluiten van de bench, zodat het geen vrijwillige keuze meer is.

Als je zorgt dat de hond de bench als iets positiefs ziet en goed gebruikt of de wijze waar een bench voor is moet het geen probleem zijn in mijn ogen. Wel is het belangrijk dat je zorgt dat je naast een goede introductie de hond goed laat wennen aan de bench, dit kan doormiddel van een bench training. (waar wij verderop in deze blog meer informatie over hebben).


Waar moet een goede bench aan voldoen?

Als je kiest voor een bench moet je op een aantal punten gaan letten. De belangrijkste punten zijn waar je de bench voor wil gebruiken en dat de bench de juiste maat heeft.


De juiste maat:

De juiste maat is erg belangrijk. Mensen zeggen vaak als de bench maar niet te klein is maar een te grote bench is ook niet goed. Als je een pup in huis hebt en je wil een bench kopen en niet elke keer een nieuwe bench wil kopen, houd dan rekening met de gemiddeld grootte van het ras.

Sommige puppy’s vinden een te grote bench niet prettig, je kunt er dan extra dekens in leggen. Ook bepaalde benches kun je verkleinen met een extra schot.

Bij het kopen van een bench is het belangrijk dat het aan de volgende eisen voldoet:

 • Je hond moet rechtop kunnen staan
 • De hond moet zich kunnen draaien in de bench
 • De hond moet languit met gestrekte benen kunnen liggen

Is je hond nog een puppy, dan weet je niet precies de maat hoe groot de hond gaat worden. Op Google zijn de maten van het ras eenvoudig te vinden, zo heb je een goede indicatie hoe groot de bench moet zijn.


Welke benches zijn er en is het geschikt voor jouw hond?

Er zijn verschillende soorten benches, ze hebben elk hun eigen functie. Hieronder zie je de verschillende soorten met een uitleg.


Reisbench:

Een reisbench is gemaakt van stof. De bench is makkelijk op te zetten en mee te nemen en erg licht van gewicht. Deze benches zijn minder stevig en kunnen makkelijk kapot gebeten worden. Ook voor het vervoer in de auto is de reisbench niet echt veilig. De bench is wel handig voor vakanties, het is licht en makkelijk mee te nemen.

De stoffen bench is ook moeilijker schoon te maken als je hond per ongeluk zijn behoefte in de bench doet.


Transportbench:

De transportbench is een heel stuk steviger. De benches zijn gemaakt van kunstof of metaal. Je kunt met dit soort benches je hond makkelijk vervoeren. Er zijn verschillende varianten te koop.

Je hebt transport benches die geschikt zijn voor het vervoeren van je hond in de auto. Andere varianten zijn voor het vervoeren van je hond, bijvoorbeeld naar de dierenarts of voor in het vliegtuig.

De transportbenches zijn stevig en kunnen ook gebruik worden als vaste bench. Sommige honden vinden een kleine bench prettig, dan kunnen ze in een soort holletje gaan liggen. De meeste honden vinden de transortbench minder prettig, omdat deze vrijwel aan alle kanten dicht is en ze zijn vrij donker.

Wees eerlijk zo’n transportbox staat ook niet mooi in de kamer.


Stalen draadbench:

De draadbench is de meest verkochte bench. De bench is stevig, je hond kan deze niet snel kapot kauwen. Ze zijn flexibel in het gebruik en de meeste draadbenches zijn ook nog eens opvouwbaar. Waardoor je deze ook mee kunt nemen indien dat nodig is.

Een draadbench is ook een stuk lichter en opener dan de bovenstaande benches. Een draadbench oogt wel koel, maar met een hondenkussen en extra dekentje kan je hond als nog in een holletje komen te liggen.

Zoek je voor in huis een bench dan is de draadbench wellicht de beste optie. Deze kun je ook eenvoudig meenemen als je op vakantie gaat of voor shows en wedstrijden.

Een ander voordeel van deze bench is dat het ook eenvoudig schoon te maken is, mocht je hond per ongeluk haar behoeftes hebben gedaan in de bench.

Wat is een goede plek voor de bench?

De plek van de bench is belangrijk, je wilt namelijk een goede plek voor je hond, maar de bench moet natuurlijk niet in de weg staan of op een drukke plek.

Kies voor de bench een rustig plekje, zodat je hond weinig tot geen last heeft van afleiding en prikkels als ze in de bench ligt. Wel is het belangrijk dat ze in het zicht is en niet ergens achteraf ligt. Zorg voor een centrale plek die ook nog eens tochtvrij is.

Heb je het idee dat de hond toch te veel prikkels heeft, kun je er ook altijd nog voor kiezen om een handdoek of een kleed over de bench te leggen.


De bench training:

De meeste hondenbezitters kopen een bench voor hun aangeschafte puppy. Uiteraard kan er ook op een later moment begonnen worden met de bench. Wel is het zo, hoe sneller en eerder je je hond dingen aanleert, hoe makkelijker het is.

Hieronder volgt een bench training. De bench training bestaat uit 4 stappen, daarnaast geven we enkele tips die je kunnen helpen bij de bench training.


De bench leuk maken

Je kunt de bench leuk maken door er een fijne zachte ligplek van te maken. Een kleedje uit het nest bijvoorbeeld bij een pup. Een knuffel en haar favoriete speeltje werkt vaak ook goed.

Loopt je hond niet gelijk naar en in de bench kun je ook een paar keer per dag wat lekkers in de bench leggen en haar roepen. Als je haar roept doe dat dan met enthousiasme. Als ze het eruit haalt en naar je toe komt, kun je als volgende stap er iets in leggen en haar niet roepen, kijken of ze zelf af en toe naar de bench gaat. Ze zal verrast worden en dat maakt de bench meteen een stuk leuker. Zorg dat het deurtje van de bench overdag altijd open staat als ze rondloopt.


Rusten en slapen

Als de eerste stap goed gaat, kunnen we een stapje verder gaan, het leren rusten en slapen in de bench. Zodra je puppy of hond ergens in huis in slaap valt, til je haar op en leg je haar rustig in de bench. Wel de deur open laten.

Je hond kan de eerste paar keer al vrij snel de bench uitlopen. Dit is totaal geen probleem. Wacht tot ze weer ergens in slaap valt en dan kun je haar weer in de bench leggen. Dit spelletje kan even duren, maar op een gegeven moment zal de pup / hond zich realiseren dat de bench een fijne plek is en zal ze uit haar in de bench gaan liggen.


Deurtje op een kier

Is de hond of pup gewend geraakt aan de bench en gaat ze er uit zichzelf in liggen, dan gaat het al super goed en kunnen we een stap verder. Als je hond weer in de bench ligt of slaapt, doe dan de deur op een kiertje. Zodra ze met haar poot of snuit tegen het het deurtje aankomt, gaat het deurtje open. Als ze steeds het deurtje open duwt probeer je het even later weer. Neem er vooral de tijd voor, je hond / pup moet alles leren en aan alles wennen.


Deurtje dicht

De laatste stap van de training is het deurtje dicht. Dit kun je uiteraard trainen, maar gebruik het alleen wanneer het echt nodig is. Bijvoorbeeld als je bij de dierenarts bent, voor op reis, als je hond niet in de kamer kan blijven etc. Gebruik de bench niet als strafplek of onder dwang.

Het is erg belangrijk dat het deurtje open kan als de pup of hond wakker wordt. Hoor je haar wakker worden open dan snel het deurtje. Wacht niet op het moment dat de hond gaat blaffen, piepen of janken. Tijdens het aanleren van de bench training is het belangrijk dat je altijd op tijd bent met het deurtje openen, zodat ze er altijd uit kan wanneer ze eruit wil.

Je hond kan in paniek raken als ze wakker wordt en er er niet uit kan, dit kan een negatieve ervaring opleveren.

De 4 stappen zijn vrij eenvoudig, maar het is wel belangrijk dat je geduld blijft houden, ook als het een paar keer niet zo goed gaat. Met rust en geduld gaat ook jouw hond het leren. Doorgaans duurt de training 1 á 2 weken.


Tips voor de bench training

Om je nog extra op weg te helpen volgen hieronder nog een aantal tips.

 • Kiest je hond steeds vaker voor een andere plek om te slapen dan de bench, dan kun je bijvoorbeeld proberen de bench aantrekkelijker te maken met een extra dekentje, een lekker dik hondenkussen en/of een speeltje. De kong bijvoorbeeld kun je vullen met iets lekkers, dit kan de hond goed bezig houden.
 • Laat geen halsband om in de bench. Wanneer je hond door allerlei beweging met de halsband ergens achter blijft hangen kan ze stikken.
 • Zorg altijd dat je hond voorzien is van schoon drinkwater en al helemaal wanneer je het deurtje dicht doet en de hond even alleen laat.
 • Een goed alternatief voor een kussen in de bench is een vetbed. Vetbed; dat is een dik, wasbaar kleed. Het lijkt een beetje op een hoogpolig tapijt. Het is een stuk steviger en minder makkelijk te slopen dan een hondenkussen.
 • Zorg dat je hond iets te kauwen heeft in de bench. Kauwen is rustgevend en een goede tijdsbesteding in de bench. Kong is veilig en interactief speelgoed. Wel belangrijk is dat je geen speelgoed in de bench legt met kleine onderdelen en speelgoed die ze kan scheuren en opeten. Kauwsnacks kunnen uiteraard ook. (maar wees hier wel voorzichtig mee welke snacks).
 • Heb geduld met je pup en hond. De ene hond went sneller aan de bench dan de andere. Soms moet je een stapje achteruit doen om twee vooruit te kunnen zetten.
 • Laat je hond met rust als ze in de bench ligt. Je hond heeft ook behoefte aan een rustige en veilige plek in huis. Als je kinderen in huis hebt, leer ze dan dat ze de hond niet moet storen in de bench en ook niet er op slaan of de vingers er in steken. De hond kan zich hierdoor onveilig voelen en hierop reageren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie