Tips voor als je hond bang is met onweer!
Op de ene plek in Nederland komt onweer vaker voor dan op een andere plek. De strook waar de meeste onweer voorkomt is van Antwerpen tot het gooi. Hier komt gemiddeld 30 tot 34 dagen onweer voor. Zomers komt bij het binnendringen van minder warme lucht vanuit zee de buien en het onweer vaak landinwaarts op gang. In het najaar en in de winter is juist de meeste kans op onweer vlakbij zee. Dan is juist het warme zeewater de voedingsbron voor het onweer.
Onweer zie en hoor je in de verte vaak al aankomen, vanaf dit moment kan je hond al angstig zijn, de angst neemt vaak toe wanneer het dichterbij komt. Angst voor onweer komt veel voor bij honden, vooral bij bepaalde rassen zoals de bij de herdersrassen.
Op deze pagina vind je alles de hond betreft het onweer. Wat je het beste kunt doen als je hond angstig is en wat je het beste niet kunt doen. Kortom na het lezen van deze blog weet jij wat het beste is voor jou en jouw hond als het om onweer gaat.
Waarom schrikt je hond zo van onweer?
Onweer bestaat uit een flits en een hard geluid. De meeste honden die bang zijn voor het onweer zin bang voor het harde geluid wat na de flits komt. Je hond kan na een paar keer zelfs al schrikken van de flits als ze deze ziet omdat ze deze koppelt aan het harde geluid. In extreme gevallen kunnen honden al angstig reageren op de verandering van de luchtdruk die ontstaan wanneer er onweersbuien aankomt.
Dat de hond bang is en heftig reageert op de donder is niet zo vreemd om dat het gehoor van de hond vele malen beter is dan van ons mensen. Onweer is voor de hond een hoop lawaai (oorverdovend). De meeste honden die bang zijn voor onweer zijn ook angstig met vuurwerk.
Hoe herken je een angstige hond met onweer?
Over het algemeen is een bange / angstige hond goed te herkennen met onweer. De bekendste voorbeelden waar je aan kunt zien dat je hond bang is voor onweer is het verstoppen onder tafel, bank, bed, in een hoek etc. maar ook het beven in de mand of op haar plekje is een goed voorbeeld. Veel honden die bang zijn krijg je onder geen voorwaarde naar buiten als het onweert.
Uiteraard kun je aan meer uitingen en kenmerken zien dat je hond bang is voor onweer hieronder de voorbeelden:
- Staart tussen de benen
- Hijgen
- Overdreven alert en waakzaam.
- Onrustig, nerveus, zenuwachtig rond lopen.
- Binnen plassen
- Janken, piepen of blaffen.
- Geen eetlust
- Veel likken aan de lippen. (tongelen)
- Een lage houding, de oren plat of opzij
- Veel geeuwen / gapen
- Weglopen
De tips die jou en jouw hond kunnen helpen bij onweer.
Hieronder vind je een aantal tips die helpen om je hond te laten wennen aan het onweer, wat je moet doen bij het onweer en wat je beter niet kunt doet. Al deze tips kunnen helpen dat jouw hond niet meer of tenminste minder bang voelt tijdens het onweer.
Laat onweer horen (voorbereiding)
Het beste kun je hier zo vroeg mogelijk mee beginnen. Op YouTube vind je diverse filmpjes met onweer geluiden deze kun je regelmatig afspelen eerst heel zacht en als ze er niet op reageert doe je het de volgende keer iets harder.
Het beste kun je eerste met je hond gaan spelen bijvoorbeeld met de bal of een piepspeeltje en dan pas zet je het vuurwerk filmpje erop. De kans is groot dat je hond zich focust op het spelen en niet of geen aandacht geeft aan het onweer. Als je hond er wel op reageert stel haar dan gerust of geef haar iets lekkers zodat ze merkt dat er niets aan de hand is.
Hoe jonger je een hond laat kennismaken met onweer, hoe kleiner de kans is dat ze er bang voor wordt. Straf haar nooit dit kan het juist erger maken.
Ga met haar spelen of zorg voor iets lekkers.
Bij honden die niet zo bang zijn werkt een tegen conditie vaak ook goed. Dit kun je ook goed gebruiken bij puppy’s zodat je deze geen angst ontwikkeld voor onweer.
Zodra je merkt dat het weer omslaat kun je bijvoorbeeld gaan spelen met je hond, denk hierbij aan touwtrekken, met en bal spelen, maar een groot kluif geven wil vaak ook goed werken hier is je hond ook lekker even mee bezig en vaak goed afgeleid.
Supplementen en medicatie
Als je hond heel bang is voor vuurwerk of onweer kan de dierenarts rustgevende medicatie voorschrijven. Je kunt er ook voor kiezen om zelf supplementen te kopen en deze bij onweer aan je hond geven.
Tegenwoordig zijn er vele middeltjes op de markt die er voorzorgen dat je hond rustiger wordt, deze zijn er in druppels, pilletjes, snacks, halsbanden etc. Hieronder vind je een aantal producten die goed worden beoordeeld door de gebruikers.
Zorg voor bekende geluiden
Als jij weet dat er onweer kan komen of je merkt dat het in de verte begint kun je bijvoorbeeld de radio of televisie aan zetten. De geluiden zijn bekend en kunnen je hond rustig maken en zorgen ook voor afleiding waardoor de nadruk minder op het onweer is gericht.
Doe de gordijnen dicht
De meeste honden zijn bang voor het geluid, toch associƫren ze vaak de licht flitsen met het geluid. Je kunt de gordijnen dicht doen zodat de flitsen niet zo opvallen. Vooral als ze nog verder weg zijn werkt die vaak erg goed. Op deze manier is het onweer niet zichtbaar voor je hond.
Als je hond in bench ligt kun je hier ook een handboek overleggen, zodat ze het onweer minder ziet.
Laat je hond haar eigen gang gaan
Als je angstig is door het onweer is natuurlijk nooit prettig het liefst wil je haar gaan knuffelen en vasthouden. Doe dit alleen als je hond hier ook belang bij heeft. Als je hond na je toe komt en tegen je aan wil liggen of op schoot wil zitten kun je dit toelaten (mits het past natuurlijk). Ga anders bij je hond op de grond zitten zodat ze tegen je aan kan zitten. Niet alle honden hebben hier behoefte aan. Liefde geven kan erg helpen.
Het kan ook wezen dat je hond liever in haar bench, mand of juist onder de kast ligt. Laat haar dan gewoon liggen als ze behoefte heeft aan jou komt ze wel bij jou. Je kunt haar ook gerust stellen met je stem door op en vriendelijk manier met haar te praten en haar aandacht te geven.
Je kunt haar gerust een keer proberen af te leiden maar als je merkt dat ze dit niet wil laat haar dan gewoon haar eigen gang gaan.
Laat je hond niet alleen.
Dit is natuurlijk niet altijd te voorkomen de onweer kan ontstaan als je net weg bent of aan het werkt bent. Als je weet dat het gaat onweren en je hond is hier erg bang voor probeer haar dan niet alleen te laten. Als het helaas niet anders kan doe dan de gordijnen in ieder geval dicht, en zet de radio of de televisie aan zodat je hond andere geluiden die ze prettig vind en bekend mee is om haar heen heeft.
Blijf zelf altijd rustig
De hond spiegelt het gedrag, als jij onrustig bent kan je hond dit voelen en overnemen. Blijf zelf rustig en laat je hond merken dat er niets aan de hand is.
Drukvest / Thundershirt
Een goed hulpmiddel dan een drukvest zijn. Dit zijn nauwsluitende vest die zorgen voor een gelijkmatige druk op de romp van de hond. Dit werkt kalmerend voor je hond, je hond voelt zich hierdoor veiliger en de kans is groot dat ze minder angstig reageert op het onweer. Het vest is ook te gebruiken als je hond angstig is in de auto of bij verlatingsangst.
Thundershirt is een drukvest die door de gebruikers zeer goed wordt beoordeeld en ook het meest wordt gebruikt hieronder vind je een aantal verschillende Thundershirts. Het grootste verschil tussen de shirts zijn de maten. Zodat er voor elke hond een passend Thundershirt te koop is.
Straf je hond nooit
Het kan wezen dat je hond een plas doet of zelfs haar onder behoefte. Het kan zijn dat ze door haar angst iets kapot maakt door haar tanden er in te zette of iets kapot loopt of maakt omdat ze er niet onder past. Wat er ook gebeurt straf haar niet, dit kan er voorzorgen dat ze de volgende keer nog angstiger wordt. Je hond verwacht dan dat ze nu ook straf krijgt.