Speuren met je hond! bekijk de tips, instructies en materialen.

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over speuren met je hond. Een balletje weggooien en laten ophalen door je hond, vinden de meeste honden erg leuk. Dit geld vaak ook voor andere speeltjes waar je samen mee kunt spelen. Maar wist je dat de meeste honden ook speuren erg leuk vinden? Een leuke uitdaging die makkelijk uit te voeren is. Deze blog besteden we volledig aan speuren. Zodat jij aan het eind van de blog alles over speuren weet en het samen met je hond kan gaan doen.Basis informatie over speuren

De hond speurt van nature, in de basis hoeven we de hond dit ook niet meer te leren. De hond wordt ook vaak ingezet om mensen of goederen/ stoffen te vinden. Het bekendste voorbeeld zijn wel de drugshonden op het vliegveld. Die langs je heen lopen als je richting uitgang gaat met je koffer. In de Europese landen zijn het vaak herdershonden. In Cuba waar we voor een tussenstop landen waren diverse rassen ingezet voor de drugscontrole.

Deze honden die speurwerk doen worden vaak speurhonden genoemd. Honden worden ook vaak ingezet om mensen op te sporen. Door het verlies van huidschilfers en vetzuren zijn wij goed op te zoeken door honden. Wij verliezen namelijk 10.000 huidschilfers per minuut. Ieder mens heeft zijn eigen lucht vandaar dat het mogelijk is voor de hond. De geur is zo specifiek dat het niet uitmaakt of er andere geuren door heen loopt. Een goede speurhond zal de geur van andere personen dan ook negeren.

De hond speurt altijd met zijn baasje of trainer die wordt in vaktermen ook wel “Handler” genoemd. De speurhond geeft signalen aan de handler, zodat de handler weet dat ze op de goede weg zijn en dat ze gevonden hebben naar waar ze op zoek zijn.

Een lange speurlijn en speurtuig is wel aanbevolen, omdat de hond als hij het spoor heeft opgepakt, volgas het spoor wil volgen. Daarom is een speurtuig dit ontlast de hals en nek en een speurlijn van 10 meter geeft de hond ook de ruimte. Zonder speurlijn zou je jou honden moeten zoeken dat kan niet de bedoeling zijn. Ook bepaal jij de snelheid met de speurlijn.


Kan iedere hond speuren?

Een hond is van nature al een speurder, dit geld voor elk ras en kruising. De ene hond / ras heeft wel meer aanleg voor het oppikken van geuren dan de andere. Dit heeft ook met de concentratie te maken. Hoe eerdere je begint met het speuren hoe beter het is. Je kunt al beginnen met speuren als je pup 8 weken oud is.


Waarom is speuren leuk voor je hond?

Het is een leuk spelletje dat aansluit bij het natuurlijk gedrag van de hond maar het speuren heeft ook een positief effect op je hond.

 • Je hond wordt geestelijk uitgedaagd, naast fysieke uitdagingen heeft een hond ook geestelijk uitdagingen nodig.
 • Naast de geestelijke uitdaging is je hond ook meteen fysiek bezig.
 • Het is goed voor het zelfvertrouwen van je hond.
 • je (werk)hond kan haar energie kwijt.
 • Je leert ook beter de lichaamstaal van je hond te lezen.
 • Samen bezig is niet alleen leuk voor jou en je hond het zorgt ook voor een betere band.

Instructies hoe je kunt beginnen met Speuren

Je kunt het speuren zo uitgebreid mogelijk maken. Maar om te beginnen heb je genoeg aan een hondenspeelgoed en wat lekkers voor de hond.

Je kunt gewoon op een willekeurig plek naar keuze beginnen. Laat je hond zitten, pak een speeltje of wat lekkers. Laat je hond hier aan ruiken. Zorg er voor dat je hond op de plek blijft zitten en verstop het speeltje of lekkers op een plek waar ze het ziet liggen en geef het commando “zoek”. Wanneer je hond het vind mag ze er mee spelen of op eten. Beloon haar eventueel met nog een snackje zo motiveer je haar voor de volgende keer.

Wanneer dit goed gaat kun je het verstoppen op een plek die je hond niet ziet. Laat haar er wel eerst weer aan ruiken. Als dit ook goed gaat kun je het steeds een stukje moeilijker maken.

Als het met lekkers en speeltjes goed gaat kun je het ook met andere voorwerpen proberen door er kruiden of een parfum op aan te brengen voor de geur. Je hebt maar een beetje nodig. De neus van de hond is erg gevoelig. Maak dit ook steeds een beetje moeilijker.

Als dit allemaal erg goed gaat kun je het uitbreiden naar buiten, bouw het rustig op in het tempo van je hond. Als de hond er geen zin meer in heeft probeer het dan op een later tijdstip weer.

Help je hond niet, als het te moeilijk is, ga je eerst weer een stapje terug. Gebruik alleen het commando zoek.Het is verleidelijk om je hond te gaan helpen maar je moet vertrouwen op je hond. Het is een geestelijk en ook lichamelijk zware inspanning zijn voor je hond dus stop op tijd.

Als je er serieus mee verder wil gaan en je hond vind het speuren ook erg leuk raad ik je het volgende boek aan of de Cursus Detectiewerk.


Iedere hond kan speuren

Met iedere hond kan speuren is er eindelijk een Nederlandstalige handleiding voor praktijkspeuren. En dat was nodig, want steeds meer honden en hondeneigenaren ontdekken hoe leuk deze manier van speuren is. Jij en je hond leren met Iedere hond kan speuren zo snel mogelijk een ‘vermist persoon’ op te sporen. In acht stappen wordt in heldere taal uitgelegd hoe jullie praktijkspeuren onder de knie krijgen. Het draait om nauw samenwerken met je hond en zo een perfecte een- heid vormen. En dat op een plezierige, speelse wijze.

Zonder druk of dwang: zo leert je hond het snelst. Kan jouw hond speuren? Absoluut! Praktijkspeuren is geschikt voor álle honden. Niet alleen herders en bloedhonden kunnen het. Van Chihuahua tot Duitse dog, van rashond tot kruising, van jong tot oud, van schoothond tot werkhond, elke hond kan een spoor van menselijke geur volgen. Sterker: elke hond wil het. Niets leuker dan een spoor volgen. Niets leuker dan de vermiste persoon vinden!


Cursus Detectiewerk met je hond

De cursus Detectiewerk is een korte cursus die van iedere huishond een speurneus kan maken. Je leert speuren op de manier hoe een drugshond en een douanehond ook zoekt.

Het is een online cursus die je leert kennismaken met detectiewerk. Na deze cursus kun jij je hond speuren leren in de omgeving die jij graag wil. Dit kan binnen in de kamer zijn maar ook buiten in de tuin of op een grasveld.

Via video’s, een korte uitleg en het voordoen leert het jou hoe jij het speurwerk snel en succesvol kan toepassen. Binnen een korte tijd vind je hond van alles met zijn neus.

Hieronder vind je een aantal punten waarom deze cursus zo leuk is en je de cursus echt moet aanschaffen.

 • Een betaalbare cursus namelijk slecht € 7,- (voor de complete cursus)
 • Je kunt thuis oefenen en leren op jullie eigen tempo.
 • Binnen enkele oefensessie speurt jou hond al spullen op.
 • Geschikt voor elke hond (ook de luie hond).
 • Een leuke activiteit voor beide de meeste honden zijn dol op speuren. (maar ook leuk om je kinderen erbij te betrekken)
 • Je kunt je hond moe maken met deze activiteit vooral een aanrader bij energieke en drukke honden.
 • Je leert de technieken waar speuren en zoeken op gebaseerd is.
 • Zorgt voor veel plezier voor je hond en stiekem voor jou ook.

De benodigdheden voor het speuren.

Zoals je gelezen hebt kun je in huis en buiten gewoon speeltjes en lekkers gebruiken. Wil je echt verder gaan met speuren dan zou ik je aanraden om er speur spullen voor te gaan kopen. Hieronder vind je de meeste gebruikte producten en attributen voor het speuren. Ik heb de artikelen aangeboden via een Bol.com link. Zodat je gelijk al een goed beeld krijgt van het product. Als je op de link klikt krijg je en uitgebreide omschrijving en een recensie van de gebruikers. Ook kun je via de link eenvoudig het product bestellen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie