|

Mag je een hond bij pijn een paracetamol geven?

Voor mensen is een paracetamol onschuldig en verminderd de koorts en pijn. Het is verleidelijk je hond een paracetamol te geven als je merkt dat ze pijn heeft of goed ziek is.

In deze blog lees je of een paracetamol geven aan je hond verstandig is of dat je beter andere pijnstillers kunt gebruiken.

Is een paracetamol ook onschuldig voor je hond?

Honden kunnen vergiftigd worden door paracetamol. Honden krijgen over het algemeen geen vergiftigingsverschijnselen als ze 45 mg per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen per dag (dit houdt in 1 tablet van 500 mg per 10 kilogram lichaamsgewicht of een tablet van 120 mg per 2,5 kilogram lichaamsgewicht).Bij een dosering van 100-150 mg per kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan.

Omdat paracetamol een zeer korte werkzame periode heeft bij honden, maximaal 1,5 uur, heeft het gebruik ervan weinig nut en kunnen er alleen grote problemen ontstaan wanneer per ongeluk te veel wordt gegeven. Het is aan te raden alleen pijnstillers te gebruiken die worden voorgeschreven door de dierenarts


Welke pijnstillers zijn er?

Stoffen met pijnstillende eigenschappen kun je in 4 groepen delen. Deze groepen kennen over het algemeen een vergelijkbare werking en kennen vaak dezelfde bijwerkingen. Een grove indeling van de pijnstillers bestaat uit

  • Opiaat pijnstillers: denk aan morfine en codeïne of tramadol voor de mens. Bij hond en kat fentanyl druppels (recuvera), temgesic.
  • NSAID’s ofwel  niet steroïden onstekingsremmers: Hieronder vallen aspirine en  ibuprofen bij de mens. Bij de hond of kat zien we in deze groep carporal, metacam, meloxicam.
  • Corticosteroïden, steroïde onstekingsremmers: prednison voor mens en dier.
  • Stoffen die buiten de andere groepen vallen zoals paracetamol of ketamine. 

Welke pijnstillers zijn geschikt voor je hond?

Speciaal voor dieren zijn er pijnstillers die veel beter werken voor je hond, en die ook getest zijn op veiligheid bij huisdieren. Heeft je hond pijn neem dan contact op met je dierenarts. In het artikel hierboven staat de medicijnen die de dierenarts kan voorschrijven.
 
Heeft je hond toch medicijnen voor de mens gegeten of gedronken, neem dan met spoed contact op met uw dierenarts. Bij teveel ingenomen medicatie kan er namelijk een vergiftiging optreden.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.

Vergelijkbare berichten