Nagels knippen bij je hond? Welke nagelknipper is het beste?

De nagels knippen van je hond kan een vervelend klusje zijn. Vooral als je hond niet mee werkt. In deze blog geef ik advies hoe je het beste de nagels zelf kunt knippen. Mocht je het echt niet aandurven, dan hebben wij oplossingen voor je. Ook vertellen we het verschil tussen de nagelknippers.

Wanneer moet je de nagels knippen van je hond?

perfecte nagel

Hoe je het beste kunt zien of je de nagels moet knippen is als volgt.

Als je hond recht op de benen staat, horen de nagels net of net niet de grond te raken. Als dit het geval is hoeven de nagels niet geknipt te worden. Raken de nagels de grond en staan de tenen scheef of omhoog dan zijn de nagels te lang. Als de nagels te lang zijn moeten ze geknipt worden.

Hoe kun je het beste de nagels knippen van je hond?

Wil je zelf de nagels knippen, dan raad ik je aan om een goede nagelknipper te kopen als je deze nog niet bezit (verder in de blog gaan we het over de nagelknippers hebben).

Hieronder de instructies voor het knippen:

Te lange nagel
  • Voor het knippen van de nagels van de voorpoot kun je het beste de hond laten zitten of liggen. Het knippen van de nagels van de achterpoot is het makkelijkste als je hond ligt.
  • Met de ene hand pak je de onder poot van je hond vast. De teen van de nagel die je wilt knippen houdt je met de zelfde hand vast tussen je duim en wijsvinger.
  • Bij een licht gekleurde nagel zie je 2 gedeeltes. Een roze gekleurd gedeelte en een lichter gekleurd gedeelte. Het roze gedeelte is het leven van de nagel en daar mag niet in geknipt worden. Dit is het pijnlijke gedeelte en gaat ook bloeden als er in geknipt word. Om de nagel goed te knippen, knip je in het licht gekleurde gedeelte. Je houdt een paar millimeter afstand van het roze gedeelte. (knip eerst de licht gekleurde nagels om het gevoel te krijgen als deze aanwezig zijn)
  • De donker gekleurde nagels is lastiger te knippen. Omdat hier moeilijker te bepalen is waar het leven zit. Knip kleine stukjes bij het uiteinde van de nagel. Wanneer de nagel nog niet kort genoeg is nog een klein stukje. Als de hond terug trekt bij of na het knippen is de kans groot dat je in het leven hebt geknipt stop dan direct.

Advies voor het baasje:

  • Blijf zelf erg rustig, dit zal je hond ook merken daardoor zal je hond zelf ook rustiger zijn. (niet in paniek raken ook al is het de eerste keer spannend)
  • Knip rustig en beheerst zonder twijfel in de nagel van je hond. Knip pas als je weet dat de knipper niet in het leven van de hond zit. Wanneer je twijfelt kan je hond dit merken en zijn poot wellicht terug trekken.

Als je in het leven hebt geknipt!

Als je in het leven van je hond hebt knipt. Dit kan gebeuren, maar raak niet in paniek de hond heeft je hulp nodig. Een beetje bloed verlies is niet gevaarlijk bij een gezonde hond.

In het leven van de nagel bevinden zich zenuwen en bloedvaten. Als je hierin geknipt hebt gaat het bloeden en kan de hond gaan jammeren/piepen.

Op de volgende manieren kun je het bloed stoppen.

  • Gebruik een bloedstelpende pen.
  • Gebruik een stuk zeep (geen vloeibare) druk het tegen de nagel aan en het stopt vrij snel met bloeden.
  • Gebruik nail safe
  • Mocht je de bovenstaande middelen niet hebben of blijft het bloeden bel dan de dierenarts.

Hoeveel nagels heeft een hond?

Een hond heeft 5 nagels aan elke voorpoot. Waarvan er eentje als een soort duim hoger aan de binnenkant van de poot zit. De hond heeft 4 nagels aan de achterpoot. Sommige honden/rassen hebben nog een extra nagel aan de achterpoot. Deze wordt ook wel wolfsklauw of Hubertusklauw genoemd.

De duimnagel en de wolfklauwtjes raken de grond niet aan en slijten dus niet af. Deze nagel moet je dus extra controleren.

Als je hond veel loopt en of buiten speelt slijten de nagels ook af. Maar blijf wel controleren dat de nagels niet te lang worden, hier kan de hond veel last van hebben met lopen en spelen. Lange nagels komen het meeste voor bij oudere, zieke honden en honden die minder bewegen (bijvoorbeeld door overgewicht).

Welke nageltang/nagelknipper kan je het beste gebruiken?

Ferplast Nagelknipper

De nagels knippen gaat eenvoudig met de Ferplast nagelknipper. Geschikt voor alle rassen. Met een handige anti-slip grip zodat je veilig kunt knippen. De nagels splijten niet door deze nagelknipper.

De tang heeft een veiligheidsplaatje wat te kort knippen voorkomt. zodat je niet snel in het leven kan knippen.

Ferplast Nageltang Guillotine.

Deze nagelknipper is anders dan de meeste tangen. De nagel schuif je door het gat en je knipt de nagel. Het is een makkelijke tang die snel de nagel er vanaf knipt. Je moet wel goed opletten dat je met een vaste hand gaat knippen. Bij een verkeerde beweging kun je in het leven knippen.

Voor de ervaren knipper is dit een snelle makkelijke kniptang. Als beginner zou ik voor een tang met beveiliging gaan.

Nagelschaar Care

Deze simpel ogende nagelschaar care is misschien wel de verrassing in de lijst. Het oogt simpel maar onderschat deze schaar/tang niet. Het rubberen handvat met anti-slip heeft een prettige grip. De extra begrenzing voorkomt het te kort knippen van de nagels.

De tang is in 2 maten verkrijgbaar, groot en klein. Er zit niet een heel groot verschil in, maar ik raad wel aan de grote voor grote honden te gaan gebruiken.

Mocht je het niet aandurven kom zelf te knippen waar kan je dan het beste heen?

Mocht je het toch niet aandurven de nagels te knippen van je trouwe viervoeter., neem dan geen risico en laat de nagels knippen bij de trimsalon (indien van toepassing) of bij de dierenarts. Als je hond voor de jaarlijkse controle naar de dierenarts gaat, worden de nagels ook gecontroleerd en vaak al bijgeknipt indien het nodig is.

alsa-nature Premium hondenwebshop

Vergelijkbare berichten