|

Mijn hond schuurt met de kont over de grond (jeuk aan de anus)

Bij de ene plek kun je makkelijker bij, dan bij de andere plek soms moet je creatief en slim zijn. Als een hond jeuk heeft aan de kont / anus is het schuren over de grond vaak de beste oplossing. Dit wordt door honden eigenaren ook wel sleetje rijden genoemd. Het is een best komisch gezegd maar geeft wel duidelijk aan dat je hond jeuk heeft. Anders gedrag is het overmatig likken aan de kont / anus of een combinatie van beiden.

Op deze pagina lees je over jeuk aan de anus / kont, wat de meest voorkomende oorzaken zijn en hoe jij je hond kan helpen als ze jeuk heeft.

Wat kunnen de oorzaken zijn jeuk aan de anus / kont?

Een paar oorzaken zijn het meest voorkomend waaronder dat er iets hangt aan de kont van je hond, die kan ook ontlasting zijn dat er is blijven hangen, bijvoorbeeld lange slierten gras. Bekijk dus eerst of er ontlasting is achtergebleven.

Als dit niet het geval is zijn de 2 meeste voorkomende oorzaken wormen of (over) gevulde anaalklieren / anaalzakjes.


Wormen

Je kan kan altijd en overal een worminfectie oplopen. De kans erop kun je verkleinen door je hond preventief te ontwormen 3 à 4 per jaar. Een worminfectie kan je hond oplopen bij jou in de tuin, maar ook op staart of zelfs binnen als er een wormeitje via de hond, andere dieren of jouw schoenen binnen gekomen is.

Vaak merkt je hond er in het begin weinig tot niets af en kun je dit ook niet zien aan de buitenkant. Bij een heftige worm besmetting ga je de symptomen zien. Dit kan onder andere de jeuk bij de anus van je hond zijn, maar ook wormen in de ontlasting of in het braaksel van je hond. Bij lintwormen kan er een flinke jeuk ontstaan rondom de anus van de hond.

Om de strijd met de wormen aan te gaan kun jij je hond ontwormen ook als je dit net preventief hebt gedaan. Volg de instructies goed op, en zorg ook voor goede dosis dit kun je makkelijk bepalen aan de hand van het gewicht van je hond. Hieronder vind je een aantal ontwormingsmiddelen die zeer goed worden beoordeeld door de gebruikers.


Over gevulde anaalklieren / anaalzakjes

Anaalklieren zijn 2 kleine zakjes die in de sluitspier van de anus zitten. De term anaalklieren is eigenlijk onjuist en is beter te spreken over de anaalzakjes. De inhoud van de zakjes bestaat uit een vloeistof / pasta deze vloeistof heeft een sterke geur. Aan elke kan van de sluitspier zit en zakje deze zakjes hebben een smal buisje met de uitgang naar de anus.

Normaal gesproken wordt de inhoud van de zakjes regelmatig geleegd door de passerende ontlasting. Bij paniek / angst willen de zakjes de inhoud ook nog wel eens loodsen, deze geur is niet te missen, de geur is vies en enorm sterk.

Bij langdurige een zachte ontlasting (of diarree) kan het wezen dat de anaalzakjes niet goed of helemaal niet geleegd worden, doordat er te weinig druk op de zakjes komt. . Als de zakjes gevuld (overvol) zijn kan dit jeuk veroorzaken, door het likken en het schuren over de grond kan er vloeistof uit de zakjes lopen en dit kan voor verlichting zorgen.

Een andere oorzaak van overvolle anaalzakjes kan wezen dat de vloeistof in de buisje van de zakjes ingedroogd is en dat daarom er geen vloeistof meer doorheen kan.

In het ergste geval kunnen de anaalzakjes scheuren, de inhoud van de zakje komen dan in de omliggende weefsel terecht en kunnen voor ontstekingen gaan zorgen. De ontsteking zoekt de makkelijkste weg naar buiten. Je kunt de bulten onder de anus in dit geval zien zitten. De bulten kunnen ook open springen waar de pus en de anaalzak inhoud onder de anus naar buiten komt.


Wat kan aan de volle anaalzakjes gedaan worden?

De dierenarts drukt de overvolle anaalzakjes met de hand uit. Bij ontstoken anaalklieren zal de dierenarts een antibiotica meegeven die je ook helemaal af moet maken. Bij het uitknijpen kom er veel rotzooi vrij en ook een vieze scherpe geur.

Als er sprake is van een anaalklierabces zal de abces gespoeld moeten worden die gebeurt in de meeste gevallen onder een narcose.

Als overvolle anaalzakjes regelmatig voorkomen kan er gekozen worden deze goed door te spoelen. Het belangrijkste is de oorzaak te gaan vinden waarom de anaalzakjes steeds overvol raken. In veel gevallen kan het aan het voer liggen, vooral als je hond met grote regelmaat zachte ontlasting heeft. Stevige ontlasting maakt de kans op overvolle anaalzakjes een heel stuk kleiner. Vezelrijke voeding voor je hond kan een oplossing zijn voor zachte ontlasting. De kwaliteit van de voeding kan ook een rol spelen de ene hond is hier gevoeliger voor dan de andere.

In uiterste gevallen kan er ook gekozen worden om operatief de anaalklieren te verwijderen, je hond is dan wel definitief van de overvolle anaalzakjes af maar deze ingreep is niet zonder risico’s. Bij een operatie kan de sluitspier beschadigd raken, dit kan leiden tot incontinentie oftewel dat je hond niet meer de ontlasting kan ophouden. Voor een operatie wordt alleen gekozen als er echt geen oplossing meer mogelijk zijn en het de kwaliteit van leven benadeeld.

Het preventief uitknijpen van de anaalzakken wordt afgeraden omdat je hier door uit de anaalklier secretum kan stimuleren. waardoor een rustige anaalzak uit geïrriteerd en ontstoken kan raken.

Hieronder vind je vezelrijke voeding voor je hond:


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie