Mijn hond niest en hoest, is ze verkouden?

Verkoudheid, niezen en hoesten komt vaak voor bij honden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, in deze blog gaan we er meer over vertellen.

Wat is verkoudheid bij honden?

Een verkoudheid is een uitdrukking die we vaak bij mensen gebruiken. Het is een virus / infectie van de bovenste luchtwegen, die zich makkelijk verspreidt en meestal leidt tot een ontsteking in de neus (slijmvlies).

Bij de hond kunnen er verschillende virussen en bacteriën voorkomen, die een infectie kunnen geven van de bovenste luchtwegen. De meest voorkomende zijn Bordetella en Parainfluenza (kennelhoest). Bij een verkoudheid zal de hond veel hoesten en/of niezen.

Waarom niest een hond?

Een hond gaat niezen als er om één of andere reden een irritatie in de neus is ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

niezen bij honden
  • Infectie of bacterie
  • Voorwerp in de neus: Veel voorkomend is dat de hond tijdens het wandelen of thuis iets in haar neus heeft gekregen. De vermoedelijke daders zijn waarschijnlijk een grasspriet, een haar, een stukje eten of grasaar/kruiper. (een grasaar kan problemen veroorzaken in de oren klik hier om er meer van te lezen)
  • Schimmelinfectie: Neusschimmel komt met name voor bij honden met een lange neus, de aandoening is erg pijnlijk. Je hond wordt slomer en eet minder graag
  • Tumor in de neus: Neustumoren komen voornamelijk voor bij honden van middelbare leeftijd en ouder. De tumoren in de neus kunnen kwaadaardig zijn en worden vaak pas in een laat stadium ontdekt. Een behandeling is in sommige gevallen wel mogelijk. Tumoren gaan vaak samen met bloedneuzen.

Een hond kan ook niezen tijdens het spelen, dit heeft niet met fysieke ongemakken te maken. Volgens deskundigen in hondengedrag is dit type niesgedrag een manier van communiceren, daarmee kan de hond aan zijn speelmaatje duidelijk maken dat hij het leuk vindt om zo ruw te spelen.

Wat heeft het hoesten te betekenen?

Honden kunnen om veel verschillende redenen gaan hoesten:

  • Kennelhoest: Een besmettelijke infectie van de luchtpijp die wordt veroorzaakt door een combinatie van virussen en bacteriën. Honden hebben last van een acute, harde en droge hoest. Soms wordt er dik, wit slijm opgegeven en worden de klachten verward met braken. De eigenaar denkt zeer geregeld dat er iets in de keel vast zit.
  • Longontsteking: Dit kan veroorzaakt worden door verschillende soorten bacteriën, parasieten, virussen en schimmels. Ook het verslikken in eten kan een longontsteking veroorzaken. Bij een longontsteking is de hond over het algemeen ziek. Naast hoesten eet de hond minder of niet en kunnen er problemen met het ademhalen optreden.
  • Bronchitis: Met chronische bronchitis hoest je hond dagelijks. In eerste instantie is vaak sprake van een droge hoest. Later wordt de hoest meer rochelend (door veel slijm). De meeste hondjes hebben weinig klachten naast het hoesten.
  • Tumoren: Hoesten komt door tumoren (gelukkig) minder vaak voor dan de andere oorzaken. Meestal zijn dit uitzaaiingen van tumoren elders in het lichaam naar de longen.
  • Hartfalen: Door vocht in de longen, ontstaan door hartfalen, kunnen honden gaan hoesten. Naast het hoesten zijn de honden erg benauwd en gaan sneller ademen (meer dan 30x per minuut tijdens rust). Naast het hoesten kunnen de honden ook een vergroot hart krijgen.
  • Vreemde voorwerpen in de luchtpijp/keel: Diverse symptomen kun aanduiden dat er een voorwerp in de keel zit. Naast het hoesten kunnen ook kwijlen, proesten, in paniek raken, benauwd zijn en niet willen eten erop wijzen dat er iets mis is. Wat er vast zit in de keel kan van alles zijn van een takje, speelgoed (flostouw) tot eten etc.

Wanneer moet je de dierenarts bellen?

Als een hond een keer niest of hoest is er meestal niet veel aan de hand. Niest of hoest de hond regelmatig en merk je ook iets anders op qua gedrag, dan is het verstandig gelijk contact op te nemen met de dierenarts.

Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.

Vergelijkbare berichten